Interview Questions.

Top 100+ Linux File Systems Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Linux File Systems Interview Questions And Answers

Question 1. What Is The Command To View All The Variables In Your System?

Answer :

set

Question 2. What Is The Command To View All The Kernel Parameters?

Answer :

sysctl -a

Linux Embedded systems Interview Questions
Question 3. What Is The Default Permission Applied On The User When You Mount A Nfs Permission On Any Local Directory In Your System?

Answer :

No user permission which is a device account in all the machines having everyday person degree privileges until no_root_squash or every other permission specification is not provided on the share.

Question 4. What Is The Difference Between Nfs Share And A Samba Share?

Answer :

NFS sharing is done among linux to Linux wherein Samba sharing can be accomplished between Linux-Linux and Linux-windows

Linux Embedded structures Tutorial
Question five. What Is The Command To Display All The Logical Volume Available In The System?

Answer :

lvdisplay

Red Hat Linux Essentials Interview Questions
Question 6. What Does The Last Two Sections Define In Fstab File?

Answer :

The fifth column tells the unload records if whether or not the partition has to be backed up. It it's miles "0" the filesystem could be not noted
The sixth column tells the order wherein fsck command might test the filesystem on boot. If it's far "0" then fsck may not check the filesystem
Question 7. Explain The Procedure To Fix A Case When A System Is Unable To Boot Due To Improper Entry In Fstab?

Answer :

Boot into single consumer mode and make the vital corrections inner fstab

Unix/Linux Tutorial Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question eight. What Is The Default Mode When You Enter Single User Mode?

Answer :

Read only for the first time but as soon as you convert it to study write then from subsequent time onward it is going to be examine write.

Question nine. How Do You Make Permanent Changes To Any File Inside /proc Directory?

Answer :

sysctl -p

Ubuntu Certified Professional Interview Questions
Question 10. What Is The Use Of Mtab Directory?

Answer :

It incorporates a list of all of the set up directories or partitions on the system.

Question eleven. What Is The Command To View All The Mounted Partitions On The System?

Answer :

mount

IBM AIX Interview Questions
Question 12. What Is The Command To View All The Available Partitions On The System?

Answer :

fdisk -l

Linux Embedded systems Interview Questions
Question thirteen. What Is The Procedure You Follow To Extend A Lvm Partition?

Answer :

lvextend -L +1G /dev/VolGroup/LogVol1

This will expand the partition size by means of +1 GB

resize2fs /dev/VolGroup/LogVol1

Question 14. What Is A Swap Partition ? What Is The Recommended Swap Partition For eight Gb Ram?

Answer :

Swap partition is a function utilized in Linux which makes use of the distance allotted to it from the bodily tough drive and is utilized by te device while RAM reminiscence is going full.

Amount of RAM within the System  Recommended Amount of Swap Space
4GB of RAM or less  not less than 2GB of switch area
4GB to 16GB of RAM  not less than 4GB of change area
16GB to 64GB of RAM  at the least 8GB of switch space
64GB to 256GB of RAM  at least 16GB of switch area
256GB to 512GB of RAM  no less than 32GB of switch space
Question 15. What Is The Command Used To Check Any Hardware Changes Made On The System In Linux?

Answer :

kudzu

Solaris Interview Questions
Question 16. What Is The Difference Between Ext3 And Ext4 Filesystem?

Answer :

Ext3

Maximum individual record length may be from sixteen GB to 2 TB
Overall ext3 report device length can be from 2 TB to 32 TB
Ext4

Maximum person document size can be from 16 GB to sixteen TB
Overall maximum ext4 document machine size is 1 EB (exabyte). 1 EB = 1024 PB (petabyte). 1 PB = 1024 TB (terabyte).
Question 17. What Is The Filesystem Used In Rhel 5 And Rhel 6?

Answer :

Ext3 for RHEL five and ext4 for RHEL 6.

HP-ux 11iv3 gadget management Interview Questions
Question 18. What Is The Function Of Resize2fs Command?

Answer :

This may be used to exchange the dimensions of an ext2 or ext3 filesystem.

Red Hat Linux Essentials Interview Questions
Question 19. What Is The Function Of Debugfs Command?

Answer :

This utility is used to to take a look at and debug an ext2 filesystem. This can also be used to manually verify the inode integrity and an aid to get better statistics.

Question 20. What Is The Function Of Dump2fs Command?

Answer :

Provides a dump of document machine information to traditional out (Console). Can be redirected to a report.

Red Hat cluster Interview Questions
Question 21. What Is The Function Of Tune2fs Command?

Answer :

This is used to regulate the filesystem attributes (Like changing ext2 to ext3).

Question 22. Types Of Journals And Their Function?

Answer :

Ordered : This is the default and magazine most effective meta-statistics
Journaled : Journals statistics and meta-facts
Writeback : Journal updates aren't atomic.
Question 23. What Is E2fsck Command?

Answer :

fsck is a front quit device for e2fsck.

Embedded C Interview Questions
Question 24. When The System Runs The Fsck And Which Script Invokes It?

Answer :

When the machine boots,  the rc.Sysinit script runs the fsck on any filesystems marked for checking in /and so on/fstab report. If any of those filesystems are markes as dirty or have records inside the magazine, fsck will try to repair them. If it succeeds, the filesystems may be hooked up and boot system continues, else rc.Sysinit will  run sulogin and will report that fsck wishes to be run manually.

Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 25. Why Fsck Used?

Answer :

fsck (file machine test) is used to keep file gadget consistency.

Question 26. How To Create A Swap File?

Answer :

Create a record as:

         # dd  if=/dev/zero  of=swapfile   bs=512  count number=N
         (Where N is the record size in KB)
         Run the mkswap to create signature
         Activate the switch record with swapon command (OR) initialize it in the startup
         script /and many others/rc.D/rc.Neighborhood

Unix/Linux Interview Questions
Question 27. How To Set Up Swap Partition?

Answer :

Steps involved in setting up change partition:

Create a partition the use of a partitioning software (fdisk/sfdisk/parted) 
Set partition id type to 0x82.       
Create the signature at the partition the use of the mkswap command
# mkswap  -v1  /dev/hdb3
Add an entry for the switch in /and many others/fstab record as:
/dev/hdb3   switch   switch   defaults    zero   zero
Activate the swap partition using
# swapon -a
Check the change partition status using
# swapon  -s
Ubuntu Certified Professional Interview Questions
Question 28. What Is Swap Space?

Answer :

Swap space is supplement to gadget RAM.

Question 29. How To Change The Ext2/ext3 File System Attributes?

Answer :

chattr command adjustments the document attributes.

Unix Shell Scripting Interview Questions
Question 30. How To List The Ext2/ext3 Filesystem Attributes?

Answer :

lsattr  command shows record attributes

Question 31. What Is The Function Of /etc/fstab?

Answer :

This report is referenced every time the system boots to create the favored filesystem hierarchy.

Question 32. How To Display The Label For A Device (/dev/hdb2)?

Answer :

# e2lable  /dev/hdb2

Solaris Administrator Interview Questions
Question 33. What Is The Function Of E2label Command?

Answer :

With the help of e2label command a filesystem label can be written into the superblock of ext2/ext3 filesystem.
 Eg:-           #e2label  /dev/hda3  datadisk3
Will create a label of datadisk3 on the filesystem on partition /dev/hda3.

IBM AIX Interview Questions
Question 34. How To View Only The Mounted Filesystems?

Answer :

Use the df -okay command, which suggests simplest established filesystems however has the huge advantage of providing you with the mount factors too.

Question 35. How To View All The Mounted And Unmounted Partitions?

Answer :

Use the fdisk -l command to view all the established and unmounted filesystems available to your device.

Question 36. How To Kill All Actions On A Filesystem?

Answer :

# fuser  -km  mnt_point

Solaris Interview Questions
Question 37. How To Display Who/what Is Acting On A Filesystem?

Answer :

# fuser  -v  mnt_point

Question 38. Which Command Is Used To Display Information About The Processes Using A Filesystem?

Answer :

The fuser command is used.

Question 39. How To Disconnect A Filesystem From A Linux Box?

Answer :

The umount command is used.

Question 40. Which Filesystem Is Referred By Mount When Displaying Mounted & Available Filesystems?

Answer :

When mount command is invoked with none arguments it referes to the /and many others/mtab filesystem.

HP-ux 11iv3 system management Interview Questions
Question forty one. How To Find Currently Mounted And Available Filesystems?

Answer :

Use mount command without arguments.

Question 42. How To Connect A File System To A Linux Box?

Answer :

Mount command is used.

Red Hat cluster Interview Questions
Question forty three. How To Convert An Ext2 Filesystem To Ext3?

Answer :

 Change the /etc/fstab to specify ext3 for favored filesystem(s)
            Create the ext3 magazine on the ext2 filesystem(s) as:
            # tune2fs  -j 
            If the kernel desires to have get entry to to the ext3 module at boot time, create  a new preliminary ramdisk as:
            # mkinitrd  /boot/initrd-.Img

Question forty four. What Are The Journaling Modes Supported By Ext3 Filesystem?

Answer :

Ordered>Journals handiest metadata (This is the default)
Journaled>Journals statistics in addition to metadata
Writeback> Journal updates are not atomic, however this offers better performance.
Question forty five. What Is The Difference Between Ext2 And Ext3 Filesystem?

Answer :

ext3 filesystem supports journaling, wherein as ext2 does not.

Question forty six. How To Create A Filesystem?

Answer :

The mkfs command is used to create the filesystem.

Mkfs.Ext2 / mkfs.Ext3>To create ext2/ext3 filesystem
mkfs.Minix> minix filesystem
mkfs.Msdos> MS-DOS filesystem
Question forty seven. What Is The Function Of Partprobe?

Answer :

Reinitializes the kernel's in memory reproduction of the partition table.

Question forty eight. What Are The Tools Used To Create Or Manage Partitions?

Answer :

fdisk
sfdisk
parted (GNU) - An superior partition manipulation tool (create, replica,resize and many others.)
Question forty nine. Why Partitions Required?

Answer :

Separate walls improve performance by way of retaining facts collectively which reduces the disk head are looking for.

Question 50. How Many Partitions Are Supported By Linux?

Answer :

The maximum variety of partitions supported via Linux kernel is:

63 for IDE drives
15 for SCSI drives




CFG