Interview Questions.

Top 100+ Knowledge Management Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Knowledge Management Interview Questions And Answers

Question 1. What Is “knowledge”?

Answer :

Knowledge is ability for effective action. Examples of know-how property (=highbrow capital) are the ones factors that assist a group do its task nicely, which includes know-how or abilities,intranet, computer with all wished functionalities, professional magazine, guide,network of stakeholders, club in a expert affiliation, office system, etc.

Question 2. What Is The Difference Between Information And Knowledge?

Answer :

Information is “recognise what” while information is “understanding.” Information is “what is” while know-how is “what works.” Information that allows carry out an movement higher is knowledge. To a doctor, maximum of the contents of a regular daily newspaper is genuinely facts – interesting however no longer useful for effective action as a doctor; but, a piece of writing from a medical journal in her area of specialization that improves her capability to diagnose or stumble on a newly determined disease is information.If a information employee answers “sure” to the query, “does this help me do my task better?” then it's far understanding.

Project Management Interview Questions
Question three. What Is Tacit Knowledge? Explicit Knowledge?

Answer :

Knowledge that is not diagnosed, articulated, documented or encoded is known as tacit information. The most not unusual instance is your expertise. Another is a verified work process that has no longer been documented. Knowledge that is documented in print or audio-visual cloth or encoded in databases is explicit information. In wellknown, the amount of tacit know-how in any business enterprise or person exceeds that of explicit expertise. What allows a health practitioner to do excellent surgery, particularly his skills and collected enjoy of what works nice, is an awful lot greater than may be obtained from mere studying of a e-book on surgical treatment.

Question four. What Is “knowledge Management”?

Answer :

Knowledge management (=KM) is sourcing and deploying expertise belongings for better work performance. It includes presenting the expertise worker the proper data she needs on the proper time so that she will do her process well. A portal she will be able to search with a seek engine and a network of practitioners (=CoP) she can ask expert questions are examples of KM tools for this cause. A community of exercise is a formal or informal grouping amongst employees worried inside the equal profession or exercise, through which individuals socialize and advantage from sharing/exchange of information inside the shape of latest devices and findings, “hints of the exchange,” new “tips” approximately what works, and so forth.

Project Management Tutorial
Question 5. What Is The Difference Between Km And Information Management?

Answer :

KM focuses on statistics this is beneficial for effective movement. KM is worried with each express and tacit know-how, even as facts control deals largely with specific understanding. While records control largely uses data/communication technology (=ICT), KM makes use of each behavioural/social equipment and ICT. 

Management Information systems Interview Questions
Question 6. What Is The Advantage Of Km Over Information Management?

Answer :

KM is a management attitude this is broader than information control as it will pay extra interest to tacit information. Computer Associates estimates that best about 5% of total understanding in an corporation is captured in (specific) ICT-mediated repositories; the rest is tacit expertise inside the heads of employees and bosses that cannot be reached via data management.

Question 7. How Do We Know We Are Doing Good Km?

Answer :

If the result is greater performance, effectiveness and/or innovation then you are doing precise KM.

Management Information structures Tutorial Management Interview Questions
Question eight. Who Started Km? How Did It Evolve?

Answer :

KM started within the 1980s in US and Scandinavian countries where earliest KM practitioners mentioned that personal agencies’ marketplace fee or capacity to generate profits is increasingly more because of their (intangible) intellectual capital (=expertise property) extra than their tangible property (=e book value or internet really worth). Something is tangible if it's miles entered in the accounting machine of an organization, or, it's miles measured in cash devices and traded inside the marketplace. Among the earliest KM practitioners is Karl Erik Sveiby from Sweden. At across the same time, organizational gaining knowledge of as a subject began in New England in the US via people like Peter Senge and Chris Argyris. When non-public computers seemed within the early 1980s, ICT as a device of KM advanced swiftly. The humans facet of KM become diagnosed extra through the paintings on tacit expertise with the aid of Ikujiro Nonaka of Japan. The push closer to KM gained momentum with the developing attention that knowledge is the maximum critical element for cost advent inside the global know-how economic system. Three-fourths of Gross World Product is produced by way of intangible belongings.

Question 9. What Is Organizational Learning?

Answer :

Organizational learning is the set of man or woman, crew and organizational techniques and abilties for growing new know-how (e.G. Work development, improvisation, method or product innovation) at all tiers and units in an business enterprise and for sharing or transferring understanding across an employer to those who need it.

Managing the Manager Interview Questions
Question 10. Is Km Suited For A Particular Type Of Organization?

Answer :

KM is acceptable more to corporations that depend or use knowledge resources heavily. As a trendy rule, organizations inside the offerings region (consisting of authorities) are greater ideal for KM but any employer can try to enhance its mastering and understanding transfer tactics. Learning manner thrive better, as a standard rule, in horizontal or egalitarian agencies (including NGO networks and professional institutions) than in vertical or authoritarian groups (along with ideological or spiritual corporations). However, the fact remains that almost all corporations use information, and use a mix of horizontal and vertical organizational configurations.

Team Building Tutorial
Question eleven. What Is A Knowledge Worker?

Answer :

A worker who makes use of professional judgment and tacit understanding more than muscular attempt or habitual actions to perform his or her paintings is a information worker.

Question 12. What Is The Benefit From Km?

Answer :

Good internal KM allows information workers carry out their activity better; exact external KM enables customers or stakeholders to carry out proper moves. The primary beneficiaries of KM are the organization and its members, and finally, the customers or stakeholders served by means of the agency.

Project Management Interview Questions
Question thirteen. How Will Km Improve Work Performance?

Answer :

One of the purposes of a KM evaluation is to become aware of understanding property most needed by means of a division, workplace or paintings crew that are brief in availability and fine. Sourcing and promptly presenting the proper know-how assets might improve overall performance.

Managing the Manager Tutorial
Question 14. How Does Km Translate Into Savings/fees For The Organization?

Answer :

Improving work performance translates to financial savings. As an illustration, a responsive intranet can reduce the time wasted by way of the common understanding employee in attempting to find needed information. If the time stored is equal to 1 month, the monetary impact is equivalent to at least one month payroll plus the extra productiveness received from one additional month of productive work.

Question 15. How Do You Do Km?

Answer :

Some agencies begin with small KM tasks with likely fine impacts based totally on other organisation’s reports; therefore the maximum famous KM projects are: exchange of excellent practices, set up of an intranet and organizing a CoP. Other groups begin systematically by means of undertaking a KM audit or evaluation as enter to designing a KM device.

Question 16. Is Km Better Implemented Bottoms-up Or Top-down?

Answer :

KM is essentially an organizational angle with organizational packages consequently it is better started top-down, that is, with aid as well as coverage aid from the top (=government sponsorship). It can also be started from the top-middle control provided there may be assist from the top. However, because KM essentially entails humans, it is difficult to sustain if KM does no longer successfully interact and recruit the interest and participation from the rank and document.

Question 17. What Are The Difficulties Or Challenges Of Km?

Answer :

KM entails a new and exclusive control angle, and calls for understanding of latest concepts and terminologies. The more common managerial mindset is centered on ICT. ICT is a good starting point however the shift from ICT to KM amongst managers’ mindsets may be sluggish, or worse, a few may additionally wrongly assume that KM is similar to ICT/statistics management.

Question 18. What Will Ensure The Success Of Km In An Organization?

Answer :

Many elements can ensure success of KM in an corporation. Firstly, technical appreciation, coverage and finances help, and personal encouragement from pinnacle managers are crucial. Training of center-level managers is needed for the planning and execution of KM projects to achieve success. Early successes, regardless of how small, that display that KM is beneficial and practicable can toughen the sustainability of a KM initiative.

Management Information systems Interview Questions
Question 19. What Is The “expertise Cycle”?

Answer :

The following steps constitute the knowledge cycle or knowledge value chain internal and outside sensing:

understanding introduction (=innovation) or seize.
Organizing and storing understanding.
Tracking and measuring knowledge and its affects.
Retrieving, moving and sharing information.  
And using/reusing and making use of information.
Question 20. What Is “expertise Translation”?

Answer :

Knowledge translation is the closing  degrees of the understanding cycle: shifting and the usage of understanding. It normally consists of the transformation of understanding into greater usable shape. This is wanted if the institutional and cultural context of the know-how supply isn't like that of the know-how consumer.

Question 21. Is Transfer Of Knowledge (such As Feedback Conferences, Reports, Training, Etc.) Km?

Answer :

Knowledge switch is part of KM, even though people coping with conferences, making ready reports and conducting trainings might not be aware they are doing KM. Conscious KM implies the knowledge transfer is managed in the sort of way that it intentionally effects in greater effective motion by way of the receiver.

Question 22. Does Going Into Km Means/needs Being Techy And Computer Savvy?

Answer :

KM without computer systems can be achieved (see last column above), however KM with computers is higher. The high-quality KM is one this is “each high-tech and excessive-touch.” 

Question 23. Is There Any Personal Benefit From Km?

Answer :

Good KM includes paying attention to what works properly or what works higher (performance development, improvisation, creativity and paintings innovation) and to constantly reflecting approximately and mastering from work (self-improvement, non-stop studying and expert development). If a person values productiveness, innovation and mastering, then he or she can derive personal delight from organizational KM. Using any KM device that shortens work time or gaining knowledge of curves, reduces possibilities of errors, or enhances nice and productivity of labor outputs may be in my opinion pleasant.

Question 24. Will Km Disrupt My Normal Work Process And Habits?

Answer :

The attempt of designing and putting in place new KM structures, inclusive of a portal or a resource center, distracts from everyday work methods and conduct. But finished effectively and nicely, the following gain of KM structures is easier and quicker performance of labor. Abraham Lincoln said, “if I had 8 hours to reduce down a tree, I will spend the first six sprucing my awl.”

Management Interview Questions
Question 25. What Is The Link Between Personal Learning And Organizational Learning?

Answer :

Personal mastering is part of organizational mastering. An business enterprise that had adopted rules and strategies closer to organizational learning will expand a culture and various habits of personal studying. The initial stages of mastering new habits can be in my view challenging and disturbing. As an organizational getting to know lifestyle set in, the private conduct of analyzing what went incorrect, accepting and getting to know from errors, suspending judgement and listening, open inquiry to re-look at personal and organization.




CFG