Interview Questions.

Top 100+ Jira (software) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Jira (software) Interview Questions And Answers

Question 1. Explain What Is Jira?

Answer :

JIRA is an problem monitoring product or a software program tool developed with the aid of Atlassian, commonly used for worm monitoring, project management and issue tracking; it's far entirely based totally in this 3 elements.

Question 2. Explain What Is A Workflow?

Answer :

Workflow is defined as a movement of the trojan horse/problem thru diverse levels at some point of its life-cycle

Created/Open
WIP ( Work In Progress)
Completed/Closed
Game Developing Interview Questions
Question 3. What Can Be Referred As An Issue In Jira?

Answer :

In JIRA, an problem can be whatever like a

Software bug
The assignment undertaking
A assist-desk ticket
The leave request form
Question four. List Out The Source Control Programs With Which It Integrates?

Answer :

It integrates with source manage programs along with CVS, Git, Subversion, Clearcase, Visual SourceSafe, Mercurial, and Perforce.

Game Developing Tutorial
Question five. Why Use Jira?

Answer :

The cause at the back of using JIRA is

Upfront and truthful licensing policy
Features that isn't always to be had elsewhere
Get contemporary update at the progress of initiatives
It run anywhere and diagnosed with many famous agencies
Easily extensible and customizable
Manual Testing Interview Questions
Question 6. Is It Possible To Access Jira Cloud Site Via A Mobile Device?

Answer :

Yes, it's far possible to get entry to JIRA cloud web page through a cellular tool. You must just use the URL of the JIRA cloud site on your cell net browser.

Question 7. Can You Disable Jira Mobile For The Site?

Answer :

You can disable JIRA cellular for the site, so that users can be unable to perform the laptop view of JIRA on their cell device.  JIRA cellular comes as a machine add-on and may be disabled any time.

Java Tutorial Java Interview Questions
Question eight. Explain Labelling And Linking Issue In Jira?

Answer :

Labelling Issue: It permits you to categorize an issue in a greater casual way than assigning it to a issue or version. You can then seek troubles in line with label.
Linking Issue: This function enables you to link an association among  troubles on both at the identical or different JIRA servers.
Question nine. Mention The Types Of Reports Generated In Jira?

Answer :

JIRA provide reports that display records for projects, versions, people or different fields inside problems.  Various reviews protected with JIRA are

Average Age Report
Pie Chart Report
Resolution Time Report
Recently Created Issues Report
Resolved vs. Created Issues Report
Single Level Group by using Report
Time Tracking Report
User Workload Report
Workload Pie Chart Report, and many others.
Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 10. Explain What Is Cloning An Issue?

Answer :

Cloning as issue lets in you to create a reproduction of the original issue so that many employees can work on a single problem inside a unmarried assignment. The clone trouble can be connected to the original difficulty.  A clone difficulty holds following the statistics

Summary
Description
Assignee
Environment
Priority
Issue Type
Security
Reporter
Components, and so on.
Software checking out Tutorial
Question eleven. Mention What Things Are Not Included In Cloned Issue In Jira?

Answer :

Time tracking
Issue history
Comments
Software trying out Interview Questions
Question 12. Explain What Is The Use Of “flow Issue” Wizard In Jira?

Answer :

The circulate issue wizard permits you to specify any other challenge on your JIRA instance. Move wizard assist you to change certain attributes of an difficulty like

Issue Type: If your problem is a custom issue type and does now not occur for your target project, you ought to pick out a new issue type on your problem
Issue Status: If you've got assigned your issue as a custom difficulty status and it does no longer exist in your venture, you ought to pick a brand new difficulty repute to your trouble
Custom Fields: If you have determined required custom fields to your problem, which do no longer occur within the goal task, you should set values for them.
Game Developing Interview Questions
Question 13. How Security Setting Is Helpful In Jira?

Answer :

JIRA’S security setting restricts the get right of entry to to the difficulty to best the ones person who is allowed to paintings on the difficulty or a member of the selected protection degree. Security degree of an difficulty may be set both while the issue is created or when the issue is being edited

Mantis Bug Tracking Tutorial
Question 14. Explain How You Can Share An Issue With Other Users?

Answer :

You can email an problem by way of the use of the percentage choice in JIRA. You also can email other JIRA users a hyperlink to the problem by way of sharing the issue with them or by means of mentioning them in an difficulty’s Description or Comment discipline.

Question 15. Explain How You Can Modify Multiple Bulk Issues?

Answer :

To regulate more than one bulk problems, you can use Bulk Change alternative from the “Tools” menu of the navigator.  All the issues on the present day page can be decided on for the bulk operation.  

The following list information the to be had bulk operations like:

Workflow Transition
Delete
Move
Edit
XLink Interview Questions
Question sixteen. Explain How You Can Disable Mail Notification For Bulk Operations?

Answer :

To disable mail notification for a selected Bulk Operations, you need to de-select the “Send Notification” checkbox inside the bulk operation wizard.

Question 17. What Does An Issue Change History Include?

Answer :

Issue trade records consists of :

Deletion of a comment
Deletion of a worklog
Creation or deletion of an problem hyperlink
Attachment of a record
Changes to an issue field
Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions
Question 18. Explain What Does The Three Color Indicates Tracking Times Or Duration For An Issue?

Answer :

Three shade may be displayed representing the amount of time spent behind the problem:

Original Estimate (Blue): The amount of time firstly estimated to clear up the difficulty
Remaining Estimate(Orange): The ultimate quantity of time left to remedy the difficulty
Time Spen or Logged (Green): The quantity of time spent so far while resolving the difficulty
Manual Testing Interview Questions
Question 19. Mention Some Of The Popular Add-ons For Jira?

Answer :

Some popular add-ons for JIRA encompass,

Suites utilities for JIRA
ScriptRunner for JIRA
Zephyr for JIRA – Test Management
JIRA Toolkit Plugin
Atlassian REST API Browser
Portfolio for JIRA
JIRA Misc Workflow Extensions
Tempo Timesheets for JIRA
JIRA Charting Plugin
Question 20. Mention What Is Schemes In Jira?

Answer :

Schemes are a first-rate part of JIRA configuration. It is a collection of configured values that can be used by one or more JIRA challenge. For example, Notification Schemes, Permission Scheme, Issue Type Scheme, and so on. There are general seven sorts of schemes.

Bamboo Software Interview Questions
Question 21. Mention What Can Be Configured For Jira Project And Issue Type?

Answer :

You can configure following things for each pair of an difficulty kind and JIRA task.

The order of custom fields seems on an trouble display.
Workflow of an issue such as the statuses.
Which custom fields and machine an trouble can use?
Project accessibility.
Permissions for what a user can do with an problem.
Versions and components available for an trouble.
Question 22. Mention Is It Possible To Get Back Up Your Jira Cloud Data?

Answer :

In JIRA, you could take backup of your JIRA cloud records using Backup Manager. But simplest one backup report is stored at a time. The existing backup is overwritten by way of new ones.

Question 23. Mention What Data Can Be Backed Up?

Answer :

The backup records includes:

Attachments if decided on
Users and their group settings
Avatars
Issues
 

Mantis Bug Tracking Interview Questions
Question 24. Mention Some Useful Tips On Jira Workflow?

Answer :

As such Statuses are international gadgets in JIRA. Changing the call of the popularity on one workflow will trade the repute on all workflows that use that fame

Hover over a standing or transition to look the applicable transition labels
One can't clone transitions within the workflow designer
In the workflow dressmaker, one cannot create annotations
Directly you cannot set the issue.Editable property.
Java Interview Questions
Question 25. Mention What Are The Limitations When Editing An Active Workflow?

Answer :

If a workflow is lively, you can't edit the workflow call (best the description)

You can not delete the workflow steps
A step associated popularity cannot be edited
You cannot upload any new outgoing transition if a step has no outgoing transitions (Global transitions aren't considered).
A step’s Step ID can't be modified.
Question 26. In Jira Workflow, Is It Possible To Transition An Issue Back To Its Previous Status?

Answer :

Practically, it isn't always possible to transition an difficulty back to its preceding status.  However, you could use “onhold” feature to transition an problem lower back to its previous reputation. Here are the stairs,

In workflow, Create a global transition to the ‘On Hold’ repute.
Now from ‘On Hold’ reputation create some other transition to each different status you need to come back lower back to
Since the transition names can not be the identical, just add a blank area at the give up of it.
Now you don’t want the fame transition from the ‘On Hold’ and ‘Done’ to ‘On Hold’ So you will hide the alternative popularity “On Hold” by using adding the value field circumstance on the global transition.
Confluence Interview Questions
Question 27. Mention What Is The Role Of Validators In Jira?

Answer :

The Validators in JIRA assessments that any input made to the transition is legitimate before the transition is finished. If a validator fails, the problem will now not progress to the vacation spot reputation of the transition.

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 28. Mention What Types Of Post Functions Are Carried Out After The Transition Is Executed?

Answer :

Types of Post functions done after transition is done consists of

Adding a comment to an difficulty
Generating exchange records for an difficulty
Updating an problem’s fields
Generating an event to trigger e-mail notifications
Question 29. What Is An Event In Jira?

Answer :

The occasions are categorised in  a System event (JIRA defined activities) and Custom event (User defined events). An event describes the reputation, the default template and the notification scheme and workflow transition publish feature institutions for the occasion.

Question 30. What Is Audit Log?

Answer :

Under Audit Log, you may see all of the details about the difficulty created, and the changes made in the issues.

Question 31. For A Agile Project, How User Stories In Jira Are Created?

Answer :

For Agile mission to create user stories in JIRA, follow beneath steps:

Issue type -Epic and Issue type – Story connected to it. In order to accomplish that, inside the ‘Create Issue’ web page, visit “Configure Fields” and select “Epic link” discipline to be covered in the difficulty introduction display.
Or you could have a product backlog through creating a first-rate User tale and having numerous sub-duties beneath it.
Question 32. Mention What Is An “problem Collector”?

Answer :

An “problem collector” enables you to effortlessly embed a JIRA feedback shape into your own web web site.This allows internet site visitors to log issues into JIRA via our internet site. To use JIRA comments form, site visitors to our internet site do no longer want a consumer account in JIRA.

Question 33. Mention The Difference Between Bugzilla And Jira?

Answer :

Bugzilla : 

It is an Open Source
Using Bugzilla might be little complicated for few due to grouping users and granting permissions
Bugzilla lets in you to show/conceal the complete custom subject or precise values based at the price of some different field
Bugzilla’s has a effective superior seek alternative
Unlike JIRA, Bugzilla allows customers pick the preliminary fame of a brand new problem.
Bugzilla has best one hyperlink kind: Blocks/relies upon and a Bug ID custom field
JIRA :

It is a industrial tool.
For some the usage of JIRA would be extra convenient than Bugzilla
JIRA enables conditional configuration based totally best on Type fields and Project.
JIRA lacks advance-stage search alternatives. JIRA has bendy JQL language (JIRA Query Language). It allows you to build arbitrary boolean expressions.
Unlike Bugzilla, JIRA permits you to outline multiple workflows that are applied based totally on the problem’s Project and Type.
JIRA has configurable hyperlink types with person-described semantics. JIRA allows to link an difficulty to another entity outdoor JIRA.
Software trying out Interview Questions
Question 34. What Comes Under Jira Schema?

Answer :

JIRA Schema includes the following:

Workflows
Issue types
Custom fields
Screens
Field configurations
Notifications
Permissions
 

Question 35. How Is Security Setting Helpful In Jira?

Answer :

Security putting for any issue is defined or say set both at the time of advent of the difficulty or even as modifying the difficulty. The basic motive for protection setting is to restrict the user get admission to to the difficulty in order that no longer all customers are able to work on that difficulty. Security placing also lets in the get right of entry to of the issue to the member of chosen safety level.




CFG