Interview Questions.

Top 100+ J2se Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ J2se Interview Questions And Answers

Question 1. What Is J2se?

Answer :

J2SE includes two components: Core Java and Desktop Java. Core Java offers again-cease capability, while Desktop Java gives GUI (Graphical User Interface) capability.

J2SE carries both the J2SE Development Kit(JDK) and the Java Runtime Environment(JRE).

JavaSE(java Standard Edition)deals with growing standalone software and additionally fundamental applications for the community. J2se cotains two parts

1. Center java
2. Advanced java.

Question 2. What Is Java 2 Sdk, Standard Edition ?

Answer :

The Software Development Kit (SDK) is development environment for building programs, applets, and additives the use of the Java programming language. This SDK offers a reference implementation of the J2SE platform.

Adv Java Interview Questions
Question 3. What Is Java Naming And Directory Interface (jndi) ?

Answer :

A set of APIs that assists with the interfacing to more than one naming and listing offerings.

Question four. What Is Java Compatibility Kit (jck) ?

Answer :

A test suite, a fixed of equipment, and different necessities used to certify a Java platform implementation conformant each to the applicable Java platform specs and to Java Software reference implementations.

Adv Java Tutorial
Question 5. What Is Abstract ?

Answer :

A Java key-word utilized in a class definition to specify that a category isn't always to be instantiated, however as an alternative inherited by means of other instructions. An abstract elegance could have abstract strategies that are not carried out inside the summary class, however in subclasses.

J2ME Interview Questions
Question 6. What Is Abstract Class ?

Answer :

A elegance that consists of one or more summary techniques, and consequently can by no means be instantiated. Abstract instructions are defined so that different training can extend them and make them concrete by way of implementing the abstract methods.

Question 7. What Is Abstract Method ?

Answer :

A technique that has no implementation.

J2EE Tutorial J2EE Interview Questions
Question eight. What Is Abstract Window Toolkit (awt) ?

Answer :

A series of graphical user interface (GUI) additives that had been applied the use of native-platform versions of the additives. These components offer that subset of capability that's not unusual to all local platforms. Largely supplanted by using the Project Swing thing set. See additionally Swing.

Question nine. What Is Access Control ?

Answer :

The strategies by which interactions with assets are constrained to collections of users or programs for the purpose of implementing integrity, confidentiality, or availability constraints.

Java Interview Questions
Question 10. What Is Acid ?

Answer :

The acronym for the four residences assured by way of transactions: atomicity, consistency, isolation, and sturdiness.

Java Tutorial
Question 11. What Is Actual Parameter List ?

Answer :

The arguments specified in a selected approach call. See also formal parameter list.

Maven Interview Questions
Question 12. What Is Api ?

Answer :

Application Programming Interface. The specification of ways a programmer writing an software accesses the behavior and country of classes and objects.

Adv Java Interview Questions
Question 13. What Is Applet ?

Answer :

A factor that typically executes in a Web browser, however can execute in a ramification of different packages or devices that assist the applet programming model.

Maven Tutorial
Question 14. What Is Ascii ?

Answer :

American Standard Code for Information Interchange. A general project of 7-bit numeric codes to characters. See additionally Unicode.

Question 15. What Is Atomic ?

Answer :

Refers to an operation that is in no way interrupted or left in an incomplete kingdom under any situation.

JBOSS Interview Questions
Question sixteen. What Is Authentication ?

Answer :

The manner with the aid of which an entity proves to some other entity that it is performing on behalf of a selected identity.

JBOSS Tutorial
Question 17. What Is Autoboxing ?

Answer :

Automatic conversion between reference and primitive types.

Log4j Interview Questions
Question 18. What Is Bean ?

Answer :

A reusable software program thing that conforms to positive layout and naming conventions. The conventions permit beans to be without problems blended to create an application the use of gear that recognize the conventions.

J2ME Interview Questions
Question 19. What Is Binary Operator ?

Answer :

An operator that has  arguments.

Log4j Tutorial
Question 20. What Is Bitwise Operator ?

Answer :

An operator that manipulates the bits of one or extra of its operands in my view and in parallel. Examples encompass the binary logical operators (&, supplement operator (~).

Eclipse (software) Interview Questions
Question 21. What Is Block ?

Answer :

In the Java programming language, any code among matching braces. Example:  x = 1; .

Question 22. What Is Boolean ?

Answer :

Refers to an expression or variable that can have most effective a real or fake cost. The Java programming language provides the boolean kind and the literal values actual and fake.

Spring MVC Framework Tutorial
Question 23. What Is Break ?

Answer :

A Java keyword used to resume software execution at the declaration right away following the modern announcement. If followed by way of a label, the program resumes execution at the categorised declaration.

JNDI (Java Naming and Directory Interface) Interview Questions
Question 24. What Is Bytecode ?

Answer :

Machine-independent code generated by the Java compiler and finished by the Java interpreter.

J2EE Interview Questions
Question 25. What Is Case ?

Answer :

A Java keyword that defines a collection of statements to start executing if a fee designated matches the value defined by means of a preceding switch keyword.

Eclipse Tutorial
Question 26. What Is Casting ?

Answer :

Explicit conversion from one statistics type to any other.

Spring MVC Framework Interview Questions
Question 27. What Is Catch ?

Answer :

A Java keyword used to declare a block of statements to be performed inside the event that a Java exception, or run time mistakes, takes place in a preceding strive block.

Java Interview Questions
Question 28. What Is "abstract Schema" ?

Answer :

The part of an entity bean's deployment descriptor that defines the bean's persistent fields and relationships.

AWT (Abstract Window Toolkit) Tutorial
Question 29. What Is "summary Schema Name" ?

Answer :

A logical call this is referenced in EJB QL queries.

Eclipse Interview Questions
Question 30. What Is "get entry to Control" ?

Answer :

The strategies through which interactions with resources are restricted to collections of customers or applications for the reason of enforcing integrity, confidentiality, or availability constraints.

Question 31. What Is "acid" ?

Answer :

The acronym for the 4 properties assured by way of transactions: atomicity, consistency, isolation, and durability.

Question 32. What Is "activation" ?

Answer :

The procedure of transferring an business enterprise bean from secondary garage to reminiscence. (See passivation.)

Apache Tomcat Interview Questions
Question 33. What Is "anonymous Access" ?

Answer :

Accessing a aid with out authentication.

Maven Interview Questions
Question 34. What Is Class ?

Answer :

In the Java programming language, a kind that defines the implementation of a selected sort of object. A elegance definition defines instance and sophistication variables and strategies, as well as specifying the interfaces the class implements and the instantaneous superclass of the class. If the superclass isn't explicitly targeted, the superclass will implicitly be Object.

Question 35. What Is Class Method ?

Answer :

A approach this is invoked without connection with a specific object. Class methods affect the magnificence as a whole, no longer a specific example of the elegance. Also called a static technique. See also example approach.

Question 36. What Is Class Variable ?

Answer :

A information object related to a specific class as a whole--now not with unique times of the magnificence. Class variables are defined in class definitions. Also known as a static field. See also instance variable.

JBOSS Interview Questions
Question 37. What Is Classpath ?

Answer :

An environmental variable which tells the Java virtual machine1 and Java generation-based totally applications wherein to locate the elegance libraries, consisting of person-defined elegance libraries.

Question 38. What Is Client ?

Answer :

In the client/server model of communications, the customer is a manner that remotely accesses sources of a compute server, which includes compute strength and big reminiscence potential.

Question 39. What Is Codebase ?

Answer :

Works together with the code attribute in the <APPLET> tag to provide a whole specification of in which to locate the main applet class record: code specifies the call of the report, and codebase specifies the URL of the directory containing the document.

Question 40. What Is Comment ?

Answer :

In a program, explanatory textual content this is disregarded by the compiler. In packages written in the Java programming language, feedback are delimited the usage of // or /*...*/.

Log4j Interview Questions
Question 41. What Is Commit ?

Answer :

The factor in a transaction whilst all updates to any assets involved within the transaction are made permanent.

Question 42. What Is Compilation Unit ?

Answer :

The smallest unit of supply code that can be compiled. In the cutting-edge implementation of the Java platform, the compilation unit is a report.

Eclipse (software program) Interview Questions
Question forty three. What Is Compiler ?

Answer :

A program to translate source code into code to be achieved by means of a pc. The Java compiler translates source code written inside the Java programming language into bytecode for the Java virtual machine1. See also interpreter.

Question forty four. What Is Compositing ?

Answer :

The method of superimposing one picture on some other to create a unmarried image.

Question forty five. What Is Constructor ?

Answer :

A pseudo-approach that creates an object. In the Java programming language, constructors are instance techniques with the identical call as their magnificence. Constructors are invoked the use of the brand new key-word.

Question forty six. What Is Const ?

Answer :

A reserved Java key-word now not used by contemporary versions of the Java programming language.

Question forty seven. What Is Continue ?

Answer :

A Java key-word used to resume software execution on the end of the present day loop. If accompanied by way of a label, preserve resumes execution where the label happens.

Question 48. What Is Conversational State ?

Answer :

The discipline values of a session bean plus the transitive closure of the gadgets reachable from the bean's fields. The transitive closure of a bean is defined in phrases of the serialization protocol for the Java programming language, this is, the fields that might be stored by means of serializing the bean instance.

Question 49. What Is Corba ?

Answer :

Common Object Request Broker Architecture. A language unbiased, allotted object version particular with the aid of the Object Management Group (OMG).

Question 50. What Is Core Class ?

Answer :

A public elegance (or interface) that is a fashionable member of the Java Platform. The purpose is that the middle classes for the Java platform, at minimum, are available on all operating structures where the Java platform runs. A application written completely inside the Java programming language relies handiest on core classes, that means it could run anywhere.

Question fifty one. What Is Core Packages ?

Answer :

The required set of APIs in a Java platform edition which should be supported in any and all well matched implementations.

Question fifty two. What Is Credentials ?

Answer :

The information describing the safety attributes of a most important. Credentials can be obtained best through authentication or delegation.

Question 53. What Is Critical Section ?

Answer :

A segment of code wherein a thread uses resources (such as certain instance variables) that may be used by other threads, however that ought to no longer be utilized by them at the equal time.

Question fifty four. What Is Declaration ?

Answer :

A statement that establishes an identifier and pals attributes with it, without necessarily reserving its storage (for records) or presenting the implementation (for methods). See also definition.

Question fifty five. What Is Default ?

Answer :

A Java key-word optionally used in the end case conditions in a transfer announcement. If all case conditions aren't matched by means of the price of the transfer variable, the default keyword may be carried out.

Question 56. What Is Definition ?

Answer :

A statement that reserves garage (for statistics) or offers implementation (for methods). See also statement.

Question fifty seven. What Is Delegation ?

Answer :

An act whereby one fundamental authorizes any other primary to use its identification or privileges with some restrictions.

Question 58. What Is Deprecation ?

Answer :

Refers to a category, interface, constructor, technique or area this is not endorsed, and might quit to exist in a destiny version.

Question 59. What Is Distributed ?

Answer :

Running in more than one cope with area.

Question 60. What Is Distributed Application ?

Answer :

An utility made of wonderful components strolling in separate runtime environments, generally on exclusive platforms linked via a network. Typical allotted programs are two-tier (consumer/server), three-tier (customer/middleware/server), and n-tier (consumer/multiple middleware/a couple of servers).

Question sixty one. What Is Do ?

Answer :

A Java keyword used to claim a loop in order to iterate a block of statements. The loop's go out circumstance can be special with the at the same time as keyword.

Question sixty two. What Is Dom ?

Answer :

Document Object Model. A tree of items with interfaces for traversing the tree and writing an XML model of it, as described via the W3C specification.

Question sixty three. What Is Double ?

Answer :

A Java key-word used to outline a variable of type double.

Question 64. What Is Double Precision ?

Answer :

In the Java programming language specification, describes a floating point wide variety that holds 64 bits of records. See additionally unmarried precision.

Question sixty five. What Is Dtd ?

Answer :

Document Type Definition. A description of the structure and properties of a category of XML documents.

Question sixty six. What Is Else ?

Answer :

A Java key-word used to execute a block of statements in the case that the take a look at condition with the if keyword evaluates to fake.

Question sixty seven. What Is Embedded Java Technology ?

Answer :

The availability of Java 2 Platform, Micro Edition era under a restrictive license agreement that lets in a licensee to leverage certain Java technologies to create and deploy a closed-field utility that exposes no APIs.

Question sixty eight. What Is Encapsulation ?

Answer :

The localization of know-how inside a module. Because objects encapsulate statistics and implementation, the user of an item can view the object as a black box that offers services. Instance variables and techniques may be delivered, deleted, or changed, but so long as the offerings furnished by way of the object remain the same, code that makes use of the item can hold to apply it with out being rewritten. See also instance variable, instance approach.

Question sixty nine. What Is Enum ?

Answer :

A Java keyword used to claim an enumerated kind.

Question 70. What Is Enumerated Type ?

Answer :

A type whose prison values consist of a hard and fast set of constants.

Question seventy one. What Is Exception ?

Answer :

An occasion at some stage in software execution that prevents this system from persevering with commonly; generally, an error. The Java programming language helps exceptions with the try, trap, and throw key phrases. See additionally exception handler.

Question seventy two. What Is Exception Handler ?

Answer :

A block of code that reacts to a specific type of exception. If the exception is for an blunders that the program can recover from, this system can resume executing after the exception handler has completed.

Question 73. What Is Executable Content ?

Answer :

An software that runs from within an HTML report. See also applet.

Question seventy four. What Is Extends ?

Answer :

Class X extends class Y to feature capability, either with the aid of including fields or techniques to elegance Y, or with the aid of overriding strategies of sophistication Y. An interface extends every other interface with the aid of adding techniques. Class X is said to be a subclass of class Y. See also derived from.

Question seventy five. What Is Field ?

Answer :

A records member of a category. Unless designated otherwise, a field isn't always static.

Question 76. What Is Final ?

Answer :

A Java keyword. You define an entity once and can not exchange it or derive from it later. More in particular: a very last class cannot be subclassed, a very last approach cannot be overridden and a very last variable can't exchange from its initialized fee.

Question 77. What Is Finally ?

Answer :

A Java keyword that executes a block of statements regardless of whether or not a Java Exception, or run time blunders, happened in a block defined previously via the attempt key-word.

Question 78. What Is Float ?

Answer :

A Java keyword used to define a floating point quantity variable.

Question 79. What Is For ?

Answer :

A Java keyword used to claim a loop that reiterates statements. The programmer can specify the statements to be completed, exit conditions, and initialization variables for the loop.

Question eighty. What Is Ftp ?

Answer :

File Transfer Protocol. FTP, that is primarily based on TCP/IP, allows the fetching and storing of documents between hosts on the Internet.

Question eighty one. What Is Formal Parameter List ?

Answer :

The parameters special within the definition of a specific technique. See additionally actual parameter list.

Question 82. What Is Garbage Collection ?

Answer :

The computerized detection and freeing of memory this is now not in use. The Java runtime system plays rubbish series in order that programmers by no means explicitly loose objects.

Question eighty three. What Is Generic ?

Answer :

A magnificence, interface, or approach that pronounces one or extra kind variables. These type variables are referred to as kind parameters. A time-honored announcement defines a set of parameterized kinds, one for every viable invocation of the type parameter segment. At runtime, all of these parameterized sorts percentage the identical elegance, interface, or technique.

Question eighty four. What Is Goto ?

Answer :

This is a reserved Java key-word. However, it isn't utilized by cutting-edge variations of the Java programming language.

Question 85. What Is Gui ?

Answer :

Graphical User Interface. Refers to the techniques involved in the use of pics, along side a keyboard and a mouse, to offer an smooth-to-use interface to some software.

Question 86. What Is Hexadecimal ?

Answer :

The numbering system that uses 16 as its base. The marks 0-9 and a-f (or equivalently A-F) constitute the digits zero via 15. In applications written within the Java programming language, hexadecimal numbers need to be preceded with 0x. See additionally octal.

Question 87. What Is Group ?

Answer :

A collection of principals within a given security policy area.

Question 88. What Is Hierarchy ?

Answer :

A category of relationships in which every item besides the top one (referred to as the basis) is a specialised shape of the item above it. Each object may have one or more objects under it in the hierarchy. In the Java magnificence hierarchy, the root is the Object magnificence.

Question 89. What Is Html ?

Answer :

Hypertext Markup Language. This is a file layout, based totally on SGML, for hypertext documents on the Internet. It is quite simple and permits for the embedding of snap shots, sounds, video streams, form fields and easy textual content formatting. References to different objects are embedded the usage of URLs.

Question ninety. What Is Http ?

Answer :

Hypertext Transfer Protocol. The Internet protocol, based totally on TCP/IP, used to fetch hypertext gadgets from remote hosts. See additionally TCP/IP.

Question 91. What Is Https ?

Answer :

Hypertext Transfer Protocol layered over the SSL protocol.

Question 92. What Is Idl ?

Answer :

Interface Definition Language. APIs written in the Java programming language that provide standards-based totally interoperability and connectivity with CORBA (Common Object Request Broker Architecture).

Question 93. What Is Identifier ?

Answer :

The call of an object in a software written inside the Java programming language.

Question ninety four. What Is Iiop ?

Answer :

Internet Inter-ORB Protocol. A protocol used for communique among CORBA item request brokers.

Question 95. What Is If ?

Answer :

A Java key-word used to conduct a conditional take a look at and execute a block of statements if the take a look at evaluates to true.

Question 96. What Is Impersonation ?

Answer :

An act whereby one entity assumes the identification and privileges of another entity without restrictions and without any indication seen to the recipients of the impersonator's calls that delegation has taken place. Impersonation is a case of simple delegation.

Question 97. What Is Implements ?

Answer :

A Java keyword protected inside the elegance announcement to specify any interfaces which can be applied with the aid of the cutting-edge magnificence.

Question 98. What Is Import ?

Answer :

A Java key-word used at the start of a source report that can specify instructions or whole packages to be mentioned later without which includes their package deal names within the reference.

Question 99. What Is Inheritance ?

Answer :

The idea of instructions routinely containing the variables and strategies described in their brilliant sorts. See also awesome elegance, subclass.

Question one hundred. What Is Instance ?

Answer :

An item of a selected magnificence. In packages written in the Java programming language, an instance of a category is created the usage of the brand new operator accompanied by way of the class call.

Question 101. What Is Instance Method ?

Answer :

Any technique that is invoked with appreciate to an example of a class. Also known as definitely a way. See also magnificence method.

Question 102. What Is Instance Variable ?

Answer :

Any object of statistics this is associated with a specific item. Each instance of a class has its very own replica of the example variables defined in the magnificence. Also known as a subject. See additionally magnificence variable.

Question 103. What Is Instanceof ?

Answer :

A two-argument Java keyword that assessments whether the runtime form of its first argument is mission well suited with its 2d argument.

Question 104. What Is Int ?

Answer :

A Java keyword used to outline a variable of type integer.

Question 105. What Is Interface ?

Answer :

A Java keyword used to outline a group of technique definitions and steady values. It can later be applied by means of classes that outline this interface with the "implements" keyword.

Question 106. What Is Internet ?

Answer :

An vast community which includes literally thousands and thousands of hosts from many groups and international locations around the arena. It is physically prepare from many smaller networks and information travels by a common set of protocols.

Question 107. What Is Ip ?

Answer :

Internet Protocol. The fundamental protocol of the Internet. It allows the unreliable shipping of man or woman packets from one host to every other. It makes no ensures approximately whether or no longer the packet may be delivered, how long it will take, or if a couple of packets will arrive in the order they had been sent. Protocols built on pinnacle of this add the notions of connection and reliability.

Question 108. What Is Interpreter ?

Answer :

A module that alternately decodes and executes each statement in a few frame of code. The Java interpreter decodes and executes bytecode for the Java digital machine1. See additionally compiler, runtime system.

Question 109. What Is Jar ?

Answer :

JAR (Java Archive) is a platform-unbiased record format that aggregates many documents into one. Multiple applets written within the Java programming language, and their needful additives (.Elegance documents, pix, sounds and other useful resource documents) can be bundled in a JAR report and eventually downloaded to a browser in a single HTTP transaction. It also helps record compression and digital signatures.

Question one hundred ten. What Is Java ?

Answer :

A set of technologies for growing and appropriately jogging software program applications in each stand-by myself and networked environments.

Question 111. What Is Java 2 Platform ?

Answer :

The 2d technology of the Java platform. (The first era became the JDK.) Also see "Java Platform" and "Java Platform Editions".

Question 112. What Is Java Apis For Integrated Networks (jain) ?

Answer :

Enables the fast improvement of Next Generation telecom services and products on the Java platform.

Question 113. What Is Java Card Api ?

Answer :

An ISO 7816-4 compliant utility environment targeted on clever playing cards.

Question 114. What Is Java Database Connectivity (jdbc) ?

Answer :

An industry standard for database-independent connectivity between the Java platform and a wide range of databases. The JDBC offers a call-stage API for SQL-based totally database get right of entry to.

Question 115. What Is Java Development Kit (jdk) ?

Answer :

A software development surroundings for writing applets and applications in the Java programming language. Technically, the JDK is an appropriate name for all variations of the Java platform from 1.Zero to at least one.1.X.

Question 116. What Is Java Foundation Classes (jfc) ?

Answer :

An extension that provides graphical user interface elegance libraries to the Abstract Windowing Toolkit (AWT)

Question 117. What Is Java Idl ?

Answer :

Java Interface Definition Language.

Question 118. What Is Java Interface Definition Language (idl) ?

Answer :

A set of Java APIs that provide CORBA (Common Object Request Broker Architecture) interoperability and connectivity capabilities for the J2EE platform. These abilities allow J2EE programs to invoke operations on faraway network offerings using the OMG IDL and IIOP.

Question 119. What Is Java Media Apis ?

Answer :

A set of APIs that help the mixing of audio and movies, 2D fonts, photos, and photos as well as 3-D models and telephony.

Question 120. What Is Java Media Framework ?

Answer :

The middle framework supports clocks for synchronizing between different media (e.G., audio and video output). The general extension framework permits customers to do complete audio and video streaming.

Question 121. What Is Java Native Interface ?

Answer :

A general programming interface for writing Java local methods and embedding the JVM into native programs. The primary goal is binary compatibility of local method libraries throughout all JVM implementations on a given platform.

Question 122. What Is Java Platform ?

Answer :

Consists of class libraries, a Java digital machine (JVM) and sophistication loader (which contain the runtime environment) and a compiler, debugger and different gear (which comprise the development kit). In addition, the runtime platform is challenge to a fixed of compatibility necessities to ensure regular and compatible implementations. Implementations that meet the compatibility necessities might also qualify for Sun's centered compatibility manufacturers. Java 2 is the present day technology of the Java Platform.

Question 123. What Is Java Platform Editions ?

Answer :

A Java platform "edition" is a definitive and agreed-upon version of the Java platform that offers the capability needed over a broad market segment. An version is made from  styles of API units: (i) "core applications," which can be crucial to all implementations of a given platform edition, and (ii) "elective applications," which are to be had for a given platform version and which can be supported in a compatible implementation.

There are 3 wonderful variations of the Java Platform:
* Java 2 Platform, Enterprise Edition:
The version of the Java platform this is focused at enterprises to enable development, deployment, and control of multi-tier server-centric applications.
* Java 2 Platform, Micro Edition:
The version of the Java platform this is focused at small, standalone or connectable customer and embedded devices to allow improvement, deployment, and management of programs that may scale from smart cards via mobile devices and set-pinnacle boxes to traditional computing gadgets.
* Java 2 Platform, Standard Edition:
The edition of the Java platform that enables development, deployment, and management of move-platform, trendy-purpose programs.

Question 124. What Is Java Remote Method Invocation (rmi) ?

Answer :

A disbursed item model for Java application to Java program, wherein the strategies of far off gadgets written inside the Java programming language can be invoked from different Java digital machines1, probable on exclusive hosts.

Question 125. What Is Java Runtime Environment (jre) ?

Answer :

A subset of the Java Development Kit (JDK) for stop-customers and developers who need to redistribute the runtime environment on my own. The Java runtime surroundings consists of the Java virtual machine1, the Java center training, and assisting documents.

Question 126. What Is Java Virtual Machine ?

Answer :

A software "execution engine" that correctly and compatibly executes the byte codes in Java magnificence documents on a microprocessor (whether in a laptop or in some other electronic tool).

Question 127. What Is Javabeans ?

Answer :

A transportable, platform-unbiased reusable thing version. A issue that conforms to this model is referred to as a bean.

Question 128. What Is Javacheck ?

Answer :

A device for checking compliance of packages and applets to a specification.

Question 129. What Is Javasafe ?

Answer :

A device for monitoring and handling supply report adjustments, written in Java.

Question one hundred thirty. What Is Javascript ?

Answer :

A Web scripting language this is utilized in both browsers and Web servers. Like all scripting languages, it's miles used ordinarily to tie other additives together or to simply accept person enter.

Question 131. What Is Javaspaces ?

Answer :

A technology that gives allotted staying power and facts alternate mechanisms for code in Java.

Question 132. What Is Jdbc ?

Answer :

Java Database Connectivity.

Question 133. What Is Jdk ?

Answer :

Java Development Kit. A software development surroundings for writing applets and alertness in Java .

Question 134. What Is Jfc ?

Answer :

Java Foundation Classes.

Question 135. What Is Jini Technology ?

Answer :

A set of Java APIs that may be included an non-compulsory bundle for any Java 2 Platform Edition. The Jini APIs enable obvious networking of devices and offerings and gets rid of the need for device or network management intervention by way of a person. The Jini generation is currently an optionally available bundle to be had on all Java platform variants.

Question 136. What Is Jndi ?

Answer :

Java Naming and Directory Interface.

Question 137. What Is Jni ?

Answer :

Java Native Interface.

Question 138. What Is Jre ?

Answer :

Java Runtime Environment.

Question 139. What Is Just-in-time (jit) Compiler ?

Answer :

A compiler that converts all of the bytecode into local machine code just as a Java program is run. This outcomes in run-time speed upgrades over code this is interpreted by means of a Java virtual gadget.

Question a hundred and forty. What Is Jvm ?

Answer :

Java Virtual Machine (JVM).

Question 141. What Is Keyword ?

Answer :

Java sets apart words as key phrases - these words are reserved by using the language itself and therefore are not available as names for variables or techniques.

Question 142. What Is Lexical ?

Answer :

Pertaining to how the characters in source code are translated into tokens that the compiler can recognize.

Question 143. What Is Linker ?

Answer :

A module that builds an executable, entire software from issue gadget code modules. The Java linker creates a runnable software from compiled instructions. See additionally compiler, interpreter, runtime gadget.

Question 144. What Is Literal ?

Answer :

The fundamental illustration of any integer, floating factor, or individual price. For example, 3.0 is a double-precision floating point literal, and "a" is a character literal.

Question a hundred forty five. What Is Local Variable ?

Answer :

A facts object regarded inside a block, but inaccessible to code outdoor the block. For example, any variable defined within a way is a nearby variable and can't be used outdoor the technique.

Question 146. What Is Long ?

Answer :

A Java keyword used to define a variable of type long.

Question 147. What Is Member ?

Answer :

A area or method of a class. Unless specific in any other case, a member isn't always static.

Question 148. What Is Method ?

Answer :

A feature defined in a category. See also instance technique, magnificence technique. Unless precise otherwise, a technique isn't always static.

Question 149. What Is Multithreaded ?

Answer :

Describes a application that is designed to have elements of its code execute simultaneously. See additionally thread.

Question one hundred fifty. What Is Native ?

Answer :

A Java key-word that is used in method declarations to specify that the method is not implemented inside the same Java supply report, however as an alternative in another language.

Question 151. What Is New ?

Answer :

A Java keyword used to create an instance of a class.

Question 152. What Is Null ?

Answer :

The null kind has one cost, the null reference, represented via the literal null, which is shaped from ASCII characters. A null literal is continually of the null kind.

Question 153. What Is Object ?

Answer :

The primary constructing blocks of item-oriented packages. Each object is a programming unit including statistics (example variables) and functionality (instance strategies).

Question 154. What Is Object-orientated Design ?

Answer :

A software layout technique that fashions the traits of abstract or real items the usage of training and gadgets.

Question one hundred fifty five. What Is Octal What Is Object-orientated Design ?

Answer :

The numbering system the usage of 8 as its base, using the numerals zero-7 as its digits. In programs written inside the Java programming language, octal numbers ought to be preceded with zero. See also hexadecimal.

Question 156. What Is Optional Packages ?

Answer :

The set or sets of APIs in a Java platform edition which can be available with and may be supported in a well suited implementation. Over time, non-compulsory packages may also grow to be required in an version as the market requires them.

Question 157. What Is Orb ?

Answer :

Object Request Broker. A library than permits CORBA objects to locate and talk with one another.

Question 158. What Is Os Principal ?

Answer :

A predominant local to the running machine on which the Java platform is executing.

Question 159. What Is Ots ?

Answer :

Object Transaction Service. A definition of the interfaces that permit CORBA objects to take part in transactions.

Question one hundred sixty. What Is Overloading ?

Answer :

Using one identifier to consult a couple of gadgets inside the equal scope. In the Java programming language, you could overload techniques however now not variables or operators.

Question 161. What Is Overriding ?

Answer :

Providing a exceptional implementation of a way in a subclass of the magnificence that at first defined the approach.

Question 162. What Is Package ?

Answer :

A institution of sorts. Packages are declared with the package key-word.

Question 163. What Is Peer ?

Answer :

In networking, any practical unit in the equal layer as any other entity.

Question 164. What Is Persistence ?

Answer :

The protocol for transferring the country of a bean between its example variables and an underlying database.

Question one hundred sixty five. What Is Pixel ?

Answer :

The photo element on a display vicinity, including a monitor display or revealed web page. Each pixel is in my view on hand.

Question 166. What Is Poa ?

Answer :

Portable Object Adapter. A CORBA widespread for building server-facet programs which might be transportable across heterogeneous ORBs.

Question 167. What Is Primary Key ?

Answer :

An item that uniquely identifies an entity bean within a domestic .

Question 168. What Is Primitive Type ?

Answer :

A variable information type wherein the variable's fee is of the appropriate length and format for its kind: a number, a person, or a Boolean value.

Question 169. What Is Principal ?

Answer :

The identity assigned to an entity because of authentication.

Question a hundred and seventy. What Is Private ?

Answer :

A Java keyword used in a method or variable announcement. It signifies that the method or variable can handiest be accessed by using other elements of its class.

Question 171. What Is Privilege ?

Answer :

A protection characteristic that doesn't have the property of forte and which can be shared by many principals. An example of a privilege is a group.

Question 172. What Is Process ?

Answer :

A digital address space containing one or greater threads.

Question 173. What Is Property ?

Answer :

Characteristics of an item that customers can set, inclusive of the shade of a window.

Question 174. What Is Profiles ?

Answer :

A profile is a set of Java APIs that enhances one or extra Java 2 Platform Editions with the aid of including domain-particular abilities. Profiles may additionally include other described profiles. A profile implementation requires a Java 2 Platform Edition to create a whole improvement and deployment environment in a targeted vertical market. Each profile is situation to an related set of compatibility requirements. Profiles can be usable on one or more variations.

Question a hundred seventy five. Some Examples Of Profiles Within The Java 2 Platform, Micro Edition Are:

Answer :

* Personal Profile- for non-PC products that need to show Web-like minded Java-based totally content material.
* Java Card - for secure clever cards and other seriously reminiscence-confined gadgets.

Question 176. What Is Protected ?

Answer :

A Java key-word used in a technique or variable assertion. It means that the approach or variable can handiest be accessed via factors living in its magnificence, subclasses, or training in the equal bundle.

Question 177. What Is Public ?

Answer :

A Java keyword used in a method or variable assertion. It signifies that the technique or variable may be accessed by way of factors residing in different classes.

Question 178. What Is Raster ?

Answer :

A two-dimensional rectangular grid of pixels.

Question 179. What Is Realm ?

Answer :

See protection coverage domain. Also, a string, exceeded as part of an HTTP request all through fundamental authentication, that defines a safety space. The included sources on a server can be partitioned into a set of safety spaces, each with its very own authentication scheme and/or authorization database.

Question 180. What Is Return ?

Answer :

A Java keyword used to finish the execution of a technique. It may be accompanied by a value required with the aid of the approach definition.

Question 181. What Is Rmi ?

Answer :

See Java Remote Method Invocation.

Question 182. What Is Rollback ?

Answer :

The point in a transaction when all updates to any databases involved within the transaction are reversed.

Question 183. What Is Root ?

Answer :

In a hierarchy of items, the one item from which all other gadgets are descended. The root object has nothing above it within the hierarchy.

Question 184. What Is Rpc ?

Answer :

Remote Procedure Call. Executing what seems like a everyday procedure call (or method invocation) by way of sending community packets to a few far flung host.

Question 185. What Is Runtime System ?

Answer :

The software environment wherein packages compiled for the Java virtual machine1 can run. The runtime machine consists of all of the code important to load packages written within the Java programming language, dynamically hyperlink native techniques, manage memory, handle exceptions, and an implementation of the Java digital machine, which can be a Java interpreter.

Question 186. What Is Sax ?

Answer :

Simple API for XML. An event-pushed, serial-get entry to mechanism for accessing XML files.

Question 187. What Is Sandbox ?

Answer :

Comprises some of cooperating gadget additives, starting from safety managers that execute as part of the software, to security features designed into the Java virtual machine1 and the language itself. The sandbox ensures that an untrusted, and possibly malicious, software can't benefit access to machine sources.

Question 188. What Is Scope ?

Answer :

A function of an identifier that determines where the identifier can be used. Most identifiers within the Java programming surroundings have either magnificence or local scope. Instance and sophistication variables and techniques have elegance scope; they can be used outdoor the class and its subclasses best by way of prefixing them with an example of the class or (for class variables and methods) with the elegance call. All different variables are declared inside techniques and have neighborhood scope; they may be used only within the enclosing block.

Question 189. What Is Secure Socket Layer (ssl) ?

Answer :

A protocol that permits verbal exchange among a Web browser and a server to be encrypted for privacy.

Question one hundred ninety. What Is Security Attributes ?

Answer :

A set of properties associated with a foremost. Security attributes may be related to a fundamental by using an authentication protocol.

Question 191. What Is Security Context ?

Answer :

An object that encapsulates the shared state information concerning security between two entities.

Question 192. What Is Security Policy Domain ?

Answer :

A scope over which safety rules are described and enforced by way of a security administrator. A security policy area has the subsequent traits:
It has a group of customers (or principals).
It uses a properly defined authentication protocol(s) for authenticating users (or principals).
It can also have agencies to simplify setting of protection guidelines.

Question 193. What Is Security Technology Domain ?

Answer :

A scope over which the identical security mechanism is used to put into effect a protection coverage. Multiple safety coverage domain names can exist within a single generation area.

Question 194. What Is Serialization ?

Answer :

The encoding of objects, and the objects handy from them, right into a movement of bytes and the complementary reconstruction of the item graph from the circulate.

Question 195. What Is Short ?

Answer :




CFG