Interview Questions.

Top 100+ Isro Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Isro Interview Questions And Answers

Question 1. What Is The Full Form Of Isro ?

Answer :

ISRO Stands for Indian Space Research Organisation

Question 2. Who Is Considered As The "founding Father" Of Indian Space Programme?

Answer :

Dr Vikram A Sarabhai is considered because the founder of area programmes in India.

Question three. When Was Isro Formed?

Answer :

ISRO become fashioned on August 15, 1969.

Question four. When Was Department Of Space Constituted?

Answer :

Department of Space (DOS) and the Space Commission were set up in 1972. ISRO become brought underneath DOS on June 1, 1972.

Question five. What Is The Main Objective Of Isro?

Answer :

The top goal of ISRO is to broaden area generation and its application to numerous country wide needs.

Question 6. How These Objectives Are Met?

Answer :

ISRO has established two important space systems, INSAT for communique, tv broadcasting and meteorological services, and Indian Remote Sensing Satellites (IRS) system for assets monitoring and control. ISRO has evolved  satellite tv for pc release cars, PSLV and GSLV, to region INSAT and IRS satellites inside the required orbits.

Question 7. Where The Satellites Are Made?

Answer :

Satellites are made at ISRO Satellite Centre (ISAC), Bangalore.

Question 8. Where The Rockets / Launch Vehicles Are Made?

Answer :

Rockets / Launch Vehicles are made at Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), Thiruvanathapuram.

Question nine. From Where Are The Rockets Launched?

Answer :

ISRO's Launch facility is positioned at SDSC SHAR from wherein Launch Vehicles and Sounding Rockets are launched. Sounding rockets also are released from TERLS at Thiruvananthapuram.

Question 10. How Can I Order For Satellite Data?

Answer :

You can get facts from National Remote Sensing Centre (NRSC), Hyderabad.

Question eleven. Where The Space Programme Began In India?

Answer :

Indian Space Programme started out at Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) placed at Thumba near Thiruvanathapuram.

Question 12. Why Was Thumba Selected For Being Rocket Launching Station?

Answer :

The geomagnetic equator of the earth passes over Thumba.

Question 13. What Is A Sounding Rocket?

Answer :

A sounding rocket is a rocket, that's intended for assessing the physical parameters of the higher atmosphere.

Question 14. What Does The Letter 'rh' And The Numerals On An Indian Sounding Rocket Signify?

Answer :

RH stands for 'Rohini' sounding rocket and the numeral suggest the diameter of the rocket in mm.

Question 15. When Was The First Rocket Launched In India? Which Was The Rocket?

Answer :

The first rocket, a Nike-Apache, procured from the US, became launched on November 21, 1963.

Question sixteen. When Did India Begin Developing Its Own Rockets?

Answer :

India’s first indigenous sounding rocket, RH-75, become released on November 20, 1967.

Question 17. What Is The Expansion Of Vssc And When It Was Formed?

Answer :

Space Science and Technology Centre (SSTC) become renamed as Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) in 1972 in honor of Dr Vikram Sarabahi who met along with his untimely dying on December 30, 1971.

Question 18. How Many Centres Are There In Isro?

Answer :

There are six main Centres and numerous different Units, Agencies, Facilities and Laboratories unfold throughout the u . S . A ..

Question 19. Where Are These Centres Located?

Answer :

Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), Thiruvananthapuram; ISRO Satellite Centre (ISAC), Bangalore; Satish Dhawan Space Centre (SDSC – SHAR) at Sriharikota; Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC) at Thiruvananthapuram, Bangalore and Mahendragiri, Space Application Centre (SAC), Ahmedabad and National Remote Sensing Centre (NRSC), Hyderabad.

Question 20. What Is The Major Function Of These Centres?

Answer :

Launch Vehicles are build at VSSC, Thiruvananthapuram; Satellites are designed and developed at ISAC, Bangalore; Integration and launching of satellites and launch vehicles are performed from SDSC, Shriharikota; Development of liquid ranges which include cryogenic stage is carried out at LPSC, Sensors for Communication and Remote Sensing satellites and alertness components of the distance technology are taken up at SAC, Ahmedabad and Remote Sensing satellite statistics reception processing and dissemination by means of NRSC, Hyderabad.

Question 21. Which Is The First Launch Vehicle Of India?

Answer :

Satellite Launch Vehicle-three (SLV-3) is the first release car of India..

Question 22. When Was It Launched?

Answer :

The first successful release of SLV-3 happened on July 18, 1980 from SDSC SHAR.

Question 23. What Are The Other Launch Vehicles Developed By India?

Answer :

Apart from SLV-three, India advanced Augmented Satellite Launch Vehicle (ASLV), Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) and Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV).

Question 24. How Satellites Are Broadly Classified?

Answer :

Satellites are extensively categorised into , viz., Communication satellites and Remote Sensing satellites.

Question 25. What Is A Communication Satellite?

Answer :

A communication satellite normally operates from the Geosynchronous orbit catering to necessities in verbal exchange, tv broadcasting, meteorology, disaster caution and so forth.

Question 26. What Is A Remote Sensing Satellite?

Answer :

A Remote Sensing satellite is intended for herbal resource monitoring and control and operates from a Sun Synchronous Polar Orbit (SSPO).

Question 27. What Is Nnrms?

Answer :

NNRMS is the acronym for National Natural Resources Management System. NNRMS is an integrated resources control device aimed at greatest utilisation of the natural resources of the us of a by means of proper and systematic stock of aid availability the use of Remote Sensing information together with conventional strategies.

Question 28. Which Is The First Indian Satellite?

Answer :

Aryabhata is the first Indian satellite

Question 29. From Where Was It Launched?

Answer :

It was released from the former Soviet Union on April 19, 1975.

Question 30. Which Is The Heaviest Satellite Launched By India From Indian Soil?

Answer :

INSAT-4CR weighing 2130 kg and launched through GSLV-F04 on September 2, 2007 is the heaviest satellite tv for pc released from India.

Question 31. How Many Launches Of Launch Vehicles Were Carried Out So Far?

Answer :

38 launch car missions have been carried from India to this point (until March 2013).

Question 32. How Many Satellites Have Been Launched By India?

Answer :

68 + 35 (overseas) satellites were positioned into orbit thus far (until March 2013).

Question 33. Which Is The First Operational Launch Vehicle Of India?

Answer :

PSLV is the first operational release automobile of India. It had thus far 3 developmental flights and nineteen operational flights - 21 continuously successful flights.

Question 34. What Is Chandrayaan-1?

Answer :

Chandrayaan-1 is a scientific investigation – by way of spacecraft – of the Moon. The name Chandrayaan approach “Chandra- Moon, Yaan-car”, –in Indian languages (Sanskrit and Hindi) , – the lunar spacecraft. Chandrayaan-1 is the primary Indian planetary technology and exploration venture.

Question 35. When, And From Where, Chandrayaan-1 Was Launched?

Answer :

Chandrayaan-1 become released on October 22, 2008 from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota (SHAR), India.

Question 36. How Long Chandrayaan-1 Was Operational?

Answer :

Chandrayaan-1 became operational for 312 days until August 28, 2009.

Question 37. What Are Chandrayaan's Scientific Goals?

Answer :

The Chandrayaan-1 mission is aimed at high-resolution Remote Sensing of the Lunar floor in seen, near Infrared, low strength X-rays and excessive-strength X-ray areas. Specific medical goals are: To prepare a 3-dimensional atlas (with a high spatial and altitude decision of 5-10 m) of both near and a ways facet of the moon. To behavior chemical and mineralogical mapping of the whole lunar surface for distribution of mineral and chemical factors along with Magnesium, Aluminium, Silicon, Calcium, Iron and Titanium in addition to high atomic range factors which include Radon, Uranium & Thorium with high spatial resolution. By simultaneous photo geological and chemical mapping, we will be capable of pick out exclusive geological units, with a purpose to take a look at the speculation for the beginning and early evolutionary history of the moon and assist in determining the character of the lunar crust.

Question 38. What Are The Scientific Instruments Onboard Chandrayaan-1?

Answer :

There are 11 clinical gadgets onboard Chandrayaan-1 spacecraft. Five of them are Indian and other six are from ESA (three), NASA (2) and Bulgarian Academy of Sciences (1) selected thru ISRO Announcement of Opportunity (AO). Two of the ESA instruments have Indian collaboration.

Question 39. What Is The Temperature On The Moon?

Answer :

The moon undergoes extremes in temperature  the facet of the Moon receiving daylight turns into scorching warm at approximately one hundred thirty ºC, and freezing bloodless at -180 ºC in the course of night time.

Question 40. Is There Any Life On Moon?

Answer :

So some distance none of the lunar missions have detected any signature of presence of life on the Moon.

Question forty one. Why Do We See Only One Side Of The Moon?

Answer :

As the Moon orbits, it usually affords the same facet in the direction of the Earth. This is so due to the fact Earth's gravity has slowed the Moon's rotation in order that it simply fits the time it takes to go across the Earth. So the Moon takes the equal amount of time to revolve around the Earth as it takes to rotate around its spin axis.

Question 42. What Is The Total Budget For Realising Chandrayaan-1 Mission?

Answer :

The budgetary estimate for realising the proposed Indian lunar undertaking Chandrayaan-1 stands at Rs. 386.00 crores (about $76 million). This includes Rs. Fifty three.00 crores (approximately $11 million) for Payload development, Rs. Eighty three.00 crores (approximately $17 million) for Spacecraft Bus, Rs. 100.00 crores ($20 million) closer to establishment of Deep Space Network, Rs. A hundred.00 crores ($20 million) for PSLV launch automobile and Rs. 50.00 crores ($10 million) for clinical information centre, outside network aid and programme control charges.

Question forty three. What Is Antrix?

Answer :

Antrix is the industrial wing of ISRO, a single window company for marketing Indian area competencies both services and products to the world.




CFG