Interview Questions.

Top 100+ Icfai Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Icfai Interview Questions And Answers

Question 1. What Does Icfai Stands For?

Answer :

It is the fast for Institute of Chartered Financial Analysts of India. It became established in 1984 as a not-for-income instructional society in Telangana, India. The institution has been presenting great schooling to students throughout the country thru its numerous applications within the area of higher training.

Question 2. What Are Treasury Bills?

Answer :

Treasury Bills are the gadgets of brief time period borrowing through the Central/State executive. They are promissory notes issued at discount and for a hard and fast duration. These had been first issued in India in 1917 Treasury bills (T-bills) provide short-term investment opportunities, typically up to twelve months. They are as a consequence beneficial in dealing with brief-time period liquidity. At present, the Government of India troubles 3 forms of treasury bills via auctions, particularly, 91-day, 182-day and 364-day. There aren't any treasury payments issued via State Governments.

Peachtree Accounting Interview Questions
Question three. What Is Yield?

Answer :

In finance, the time period yield describes the quantity in coins that returns to the proprietors of a security. Normally it does not consist of the price variations, at the difference of the entire go back. Yield applies to diverse said costs of return on shares (not unusual and favored, and convertible), constant profits gadgets (bonds, notes, bills, strips, 0 coupon), and a few different funding type coverage products (e.G. Annuities).

Question 4. What Is Htm & Afs?

Answer :

Available-for-sale (AFS).
Held-to-adulthood (HTM).
Accounts and Finance for Managers Tutorial
Question 5. What Is Mark To Market?

Answer :

Mark-to-marketplace is an accounting exercise by means of which companies value and document their belongings, in particular financial devices, at market fee. Market charge essentially refers to the price at which the asset, or a similar asset, is buying and selling at in a public exchange. The concept is derived from the accounting precept of prudence.

General Accounting Interview Questions
Question 6. What Are Dated Securities?

Answer :

Dated Government securities are long time securities and convey a set or floating coupon (hobby price) that is paid at the face fee, payable at fixed time periods (typically half-yearly). The tenor of dated securities may be up to 30 years.

Question 7. Founder Of Niacl? What Do You Know Abbot Niacl? Source Of Income For Niacl?

Answer :

New India Assurance Co. Ltd., Founded by using Sir Dorabji Tata in 1919. NIACL -a hundred % Govt owned multinational standard insurance organisation running in 22 international locations and headquartered at Mumbai, India.

Accounts and Finance for Managers Interview Questions
Question 8. What Is The Benefit Of Nationalization On Indian Banks?

Answer :

Objectives Behind Nationalization of Banks in India is : Social Welfare, Controlling Private Monopolies, Expansion of Banking, Reducing Regional Imbalance, Priority Sector Lending.

Question 9. What Is The Difference Between Cheque And Demand Draft?

Answer :

Both are used for transfer the quantity b/w  debts of same or exceptional Bank. Cheque is written by means of an individual and withdrawn from the account whereas Demand draft is issued by a financial institution where you have to pay earlier than issuing.

Management Accounting Interview Questions
Question 10. What Are Nbfcs And Difference Between Nbfcs And Bank?

Answer :

Non-bank financial businesses (NBFCs) are monetary institutions that offer banking offerings, however do now not maintain a banking license. NBFCs do offer all types of banking services, which include loans and credit score centers, retirement making plans, money markets, underwriting, and merger sports. These establishments aren't allowed to take deposits from the public.

Question 11. What Is Private Banking?

Answer :

Banking offerings provided to excessive internet-well worth individuals. Private banking group assists the excessive internet-well worth character in investing his/her cash in exchange for commissions and costs. The term “non-public” refers to the customer service being rendered on a more personal foundation.

Computerised Accounting Interview Questions
Question 12. What Is The Use Of Computers In A Bank?

Answer :

Computers are used for lots purposes in banks like: Computer save info of customers account information. Computers can clear up billions of complicated mathematical operations in fractions of a 2d. Computers may be used for person authentication. Computers can be used on a community to immediately touch different branches. When you use an ATM, you are the use of a networked computer terminal. It’s less difficult to access/update the data. An worker can also check a client’s account stability right away. Computers help a bank keep time and money, and can be used as an aid to generate profits.

Peachtree Accounting Interview Questions
Question thirteen. What Is Recession? What Is The Cause For The Present Recession?

Answer :

It may be described as though u . S . A .’s GDP boom is poor for 2 or more consecutive years and the main purpose for the prevailing recession is Sub-Prime crisis wherein it started out in US.

Question 14. What Is The Difference Between Nationalized Bank And Private Bank?

Answer :

A Nationalized financial institution is one this is owned via the government of the us of a. Since the humans determine who the authorities is, they may be also known as public region banks. The government is answerable for the cash deposited into the accounts of these banks. Where as a personal sector bank is one that is owned with the aid of an independent individual or a enterprise that is managed by using some people. In brief, the financial institution is owned by using someone else and they run the bank. The character owning/walking the financial institution is chargeable for the money deposited into the accounts of these banks.

Question 15. What Is Laf?

Answer :

Liquidity Adjustment Facility (LAF) changed into added by way of RBI for the duration of June, 2000 in stages, to ensure easy transition and maintaining tempo with technological upgradation.

Chartered accountant Interview Questions
Question 16. What Is Sensex And Nifty?

Answer :

SENSEX is the short term for the words “Sensitive Index” and is related to the Bombay (Mumbai) Stock Exchange (BSE). The SENSEX became first formed on 1-1-1986 and used the market capitalization of the 30 maximum traded stocks of BSE. Whereas NSE has 50 maximum traded shares of NSE.SENSEX IS THE INDEX OF BSE. AND NIFTY IS THE INDEX OF NSE.BOTH WILL SHOW DAILY TRADING MARKS. Sensex and Nifty each are an “index”. An index is essentially an indicator it suggests whether maximum of the stocks have long gone up or most of the stocks have gone down.

Question 17. What Is Fiscal Deficit?

Answer :

It is the difference between the authorities’s general receipts (with the exception of borrowings).

Question 18. What Is Subprime Crisis?

Answer :

The modern Subprime crisis is because of subprime lending. These are the loans given to the humans having low credit score score.

General Accounting Interview Questions
Question 19. What Is A Repo Rate?

Answer :

Repo rate is the fee at which our banks borrow rupees from RBI. Whenever the banks have any shortage of budget they can borrow it from RBI. A discount inside the repo charge will assist banks to get money at a cheaper charge. When the repo charge will increase, borrowing from RBI becomes more highly-priced.

Question 20. What Is Reverse Repo Rate?

Answer :

This is specific opposite of Repo rate. Reverse Repo charge is the price at which Reserve Bank of India (RBI) borrows money from banks. RBI uses this device whilst it feels there is an excessive amount of money floating inside the banking gadget. Banks are usually satisfied to lend money to RBI on account that their cash is in secure fingers with a very good hobby. An boom in Reverse repo rate can motive the banks to transfer extra finances to RBI because of these attractive interest costs.

Question 21. What Is Crr Rate?

Answer :

Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of finances that the banks ought to hold with RBI. If RBI comes to a decision to growth the percent of this, the available amount with the banks comes down. RBI is the usage of this method (increase of CRR charge), to drain out the excessive cash from the banks.

Question 22. What Is Slr Rate?

Answer :

SLR (Statutory Liquidity Ratio) is the quantity a commercial bank wishes to preserve within the form of coins, or gold or executive. Permitted securities (Bonds) earlier than supplying credit score to its clients. SLR fee is decided and maintained by means of the RBI (Reserve Bank of India) as a way to control the expansion of bank credit. SLR is decided as the proportion of total demand and percent of time liabilities. Time Liabilities are the liabilities a industrial bank prone to pay to the customers on their every time call for. SLR is used to govern inflation and propel increase. Through SLR price tuning the money supply inside the gadget may be controlled efficiently.

Question 23. What Is Bank Rate?

Answer :

Bank fee, also called the bargain fee, is the fee of hobby which a imperative financial institution prices at the loans and advances that it extends to business banks and different financial intermediaries. Changes within the bank fee are frequently used by relevant banks to manipulate the money supply.

Question 24. Why The Banks Are Going To Lend The Money At Varied Interest Rate?

Answer :

Banks are going to lend the money at varied hobby charges relying upon the purpose, amount and length of mortgage.

Accounts and Finance for Managers Interview Questions
Question 25. What Are Your Career Goals? Where Do You See Yourself Five Years From Now? Ten Years?

Answer :

Most importantly are practical Blue sky stuff brands you as immature. One or two control jumps in 3 to 5 years is an affordable goal. If your tune shows you are online for senior control in ten years its okay to mention. However when you have had a rocky street its better to be introspective.

Question 26. Have You Applied To Any Other Areas Apart From Banking?

Answer :

Here of direction your solution will keep a few other finance or sales and advertising careers – coverage or accountancy, altogether those careers should have skills associated with banking. Here of course because banking area is booming region even though in resssation our banking sectors performed well and its supply suitable shape to your carrer.

Question 27. Why Do You Want To Work Here?

Answer :

If you have performed your homework approximately this corporation now is the time to use that understanding. Remember whilst a recruited candidate a few centers will need to understand why you would pick out them. If you are a recruited candidate remind them that you had been no longer looking when you have been contacted however that the assignment sounded interesting and that a strong possibility for profession development is essential to you.

Management Accounting Interview Questions
Question 28. I Have Completed B-tech.If Interviewer Asks Why Are You Wanted To Join Banking Sector Instead Of Doing Engineering Field. What Should Be The Answer?

Answer :

Just tell them that banking enterprise is growing in such way that it gives a lot of profession opportunity. And also you are very a whole lot attracted with the respect human beings have in the direction of a financial institution worker…particularly say the banks name in which you are called for..Say something approximately the technological development within the banking industry that attracted you most.

Question 29. If Any Interviewer Ask If You Get More Salary Other Than My Company Will You Go For That?

Answer :

As an aspirant for a success expert, i think it is the experience not the earnings that topics to get the height. Besides, this organisation is on a excessive growth trajectory. Hence if i am eligible it's miles an honor to develop with my company.

Question 30. Describe Your Gaps In Employment Frequent Job Changes Or Your Being Asked To Leave Your Last Position?

Answer :

Addressing mistakes in choices you made in the beyond will show adulthood. Being unable to do so will fee you the task. From commuting problems to re engineering there are those who in no way expected job loss or adjustments to be a hassle to address. Be capable of address each issue clearly with strong facts. This is an possibility to develop with new challenges. Convey why you may and are ready to relax now and your potential to make contributions to a brand new enterprise. If you have taken time without work among positions it's far OK to allow them to understand that you have been not seeking out any other activity. Let the interviewer understand with multiplied responsibility and your increase enjoy you may be an asset to their team. If you had gives and did now not take delivery of them, let them recognise you are seeking out the suitable enterprise theirs Be wonderful introspective and sincere but do now not reside at the query.

Question 31. Why Banking That Also Clerk After Mba?

Answer :

My passion is to be in a banking region .So that i will begin my career with financial institution and gain suitable position.

Question 32. What Do You Consider Your Most Significant Strengths?

Answer :

Be prepared by means of understanding your 4 or five key strengths. Be able to talk about each with a selected instance. Select the ones attributes which can be maximum compatible with the activity establishing. Some humans say control or top inter-personal talents in solution to this. Do not answer this way until you could describe with particular examples the traits of control (planning organizing effects staffing and so forth.) or how your relationship abilities have tested essential for your achievement.

Question 33. Describe Your Typical Day?

Answer :

The interviewer is looking for your organizational abilties and the capabilities you manage to determine if you can address their issues. Before the interview evaluate what you do each day weekly and monthly. Being active planned capable of set desires and inclined to be bendy are all critical elements of efficiently dealing with your new obligations. Extensive discussion approximately setting out fires may also signal a trouble with your ability to plot or anticipate troubles. The interviewer wants to understand whether or not you're a accountable character or now not .You have to impress him via narrating your day in the sort of way that he gets aglimpse of your duty, performance, tough running nature, & particularly you are setting all efforts to reach your intention.

Computerised Accounting Interview Questions
Question 34. Why Do You Believe That You Are Qualified For This Position?

Answer :

Be positive  the specifics of the question do they want a person to hold the fame quo or make principal adjustments Do they want personnel development a arms-on supervisor or an administrator to facilitate rules with upper administration. Pick  or three important elements approximately the activity and approximately you which can be maximum applicable. Provide unique details. Select a scientific or technical skill or a particular management talent (organizing staffing planning) and combine it with a non-public fulfillment characteristic. Have you ever performed something you didn’t suppose you can the interviewer is making an attempt to decide your intention orientation work ethic private commitment and integrity. Provide a very good instance wherein you overcame severa difficulties to be successful. Prove you aren't a quitter and that you'll get going whilst the going receives tough. Specify all your strengths and relate them to the position you're applying.

Question 35. What Do You Like Dislike Most About Your Current Position? What Will You Miss Most About Your Current Position?

Answer :

The interviewer is making an attempt to decide compatibility with the open position. If you have got an hobby inside the role is careful. Stating which you dislike extra time or detail paintings can value you the location. There is not anything incorrect with liking challenges stress situations opportunities to grow or a dislike for paperwork or frustrating conditions. Again be wonderful about your modern-day position.

Question 36. Describe The Difference Between Being A Manager And A Leader And A Follower?

Answer :

Your solution will inform the interviewer about your knowledge of hiring motivating and maintaining team of workers. Following directions questioning outside of the container empowering humans or just doing what wishes to be executed all of these control strategies have their time. Its OK to be a manager positive conditions require it. Being a leader is the next level of managerial improvement, so bring what's appropriate for you. Manager in the sense of manipulate the management. It includes planning, coordinating, controlling, most of these thinks. Leader is not anything however to guide the group. It mainly concentrates to avoid any speculation of labor and follow the managerial sports of above. A follower is just like comply with to who're giving one work ought to be absolutely fulfill that.

Chartered accountant Interview Questions
Question 37. Describe Your Involvement In Re Engineering Down-sizing Or Cost Containment Processes?

Answer :

Healthcare maintains to undergo main changes. Describe in a advantageous way what changes you led facilitated or had been worried in as a player. Use examples in which you specially made modifications and describe the outcome.

Question 38. Why Do You Choose Banking Sector?

Answer :

Banking quarter has developed surprisingly inside the past decade. It isn't simply restrained to its fundamental position of lending cash n taking deposits. This scope has been widened. There has been development of good enough expert management and current managerial strategies and practices in banking. Banking operations now additionally serve a large social motive. Such surprisingly evolved booming as well as tough region calls for upbeat and enthusiastic people with robust interpersonal capabilities.

Question 39. What Are Probability Officer And Its Duties And Responsibilities?

Answer :

The Main role of Probationary officer in banking is to preserve the operation in all ranges of banking and he holds the location period as much as the bank’s rule. After Completion of training most effective you've got the Responsibilities beneath which u must be promoted. Publish in banking gadget is to hold al the sports associated with bank. Works like castor oriented as created deposits from the castor, giving loan to the clients, starting any type of a/c, increasing the purchaser through convincing it, preserving the cash within the drawer, voucher authorisation, day after day producing the reports,npa restoration, telling authorities scheme to the clients and lots of greater like all the branch operation.

Question forty. How Do You Handle Pressure?

Answer :

High achievers generally tend to perform well in high stress situations. These questions additionally would suggest that the position is pressure packed. If you do carry out properly underneath strain offer an example with information giving an overview of the demanding situation. Let the interviewer sense the stress through your description. In this type of disturbing state of affairs first you will attempt to be focused and strategically plan to arrive at the nice and logical decision, which the scenario would require.

Question 41. Where Have You Saved Money Handled More With Less Or Found Other Ways To Cut Cost Or Increase Productivity?

Answer :

Describe your movements with a tremendous can-do attitude. Most businesses face those same troubles and your established achievement will make a terrific affect. Be particular and describe your successes in quantifiable terms. Share the ones achievements wherein you increased sales decreased charges stepped forward nice of care or in any other case improved the lowest line. Know the tremendous effect you have got made to your cutting-edge and past companies. Well articulated, those solutions can land your subsequent possibility.

Question forty two. What Are The Challenges For Banking Sector Of India?

Answer :

As it's miles banking sector, it has to face social and financial factors which leads to economic increase for developed and underdeveloped international locations. Mainly banking is solid foundation and meets needs of industry and trade. Every region has its own sort of challenges to stand on the subject of banking quarter its challenges are very high. If you notice some improvement in India it’s due to banking area because its contribution to economy is most.

Question 43. Who Are Our Major Competitors And What Differences Do You Notice In Our Bankings Products?

Answer :

The organisation can be awaiting that you have completed your research on the enterprise normally. You must be acquainted with the bank’s products and services – literature on those may be picked up at any branch. Read the banks brochures and annual reports – those may be in the careers facts room. Be privy to cutting-edge developments in the market and try to discover what each financial institution is doing in these areas. Insurance and Mutual Fund sectors are competitors to banking enterprise. Banking merchandise are extraordinary than those merchandise as banking products guarantee rewards on investment in which as others can’t supply any warranty.




CFG