Interview Questions.

Top 100+ Ibps Rrb Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibps Rrb Interview Questions And Answers

Question 1. In Which Year Was The First Rrb Established?

Answer :

Year 1975

Question 2. Which Committee Recommended The Setting Up Of Rrbs?

Answer :

The Narasimham Working Group at some stage in the tenure of PM Indira Gandhi’s government.

Bankruptcy Law Interview Questions
Question three. What Was The Primary Objective Behind Setting Up Of Rrbs?

Answer :

To provide enough banking and credit score facility for agriculture and different rural sectors and thereby encompass rural regions into monetary mainstream.

Question 4. What Is Ownership Structure Of Rrbs?

Answer :

Central Government-50%, State Government- 15% and Sponsor Banks- 35%.

The Mystery of Banking Tutorial
Question 5. What Are The Activities That Can Be Conducted By Rrbs?

Answer :

Granting of loans and advances to small and marginal farmers and agricultural labourers, whether in my view or in organizations, and to co-operative societies, agricultural processing societies, co-operative farming societies, primarily for agricultural purposes or for agricultural operations and different related functions.
Granting of loans and advances to artisans, small entrepreneurs and folks of small method engaged in trade, commerce and enterprise or different effective activities within its place of co-operation and
Accepting deposits.
Modern Banking Interview Questions
Question 6. Which Was The First Rrb To Be Established?

Answer :

Prathama Bank subsidized by Syndicate Bank. In Moradabad, Uttar Pradesh

Question 7. Which Is The Largest Rrb In Terms Of Branch Network, Staff Strength And Area Of Operation?

Answer :

Uttar Bihar Gramin Bank, Sponsored by using Central Bank of India

Modern Banking Tutorial Banking Interview Questions
Question 8. What Are The Sources Of Fund For Rrb?

Answer :

Sponsor Bank, brief time period and medium term loans from NABARD. Other assets are – SIDBI and Client Deposits.

Question nine. What Is The Total Number Of Rrbs In India?

Answer :

As on 31st March 2015, there are 56 RRBs in India – Source: RBI’s website

Bank Clerk Interview Questions
Question 10. Which Entity Exercises Regulatory Control Over Rrbs?

Answer :

NABARD

Question 11. How Much Is The Geographical Area Of Operation Of Rrbs?

Answer :

The location of operation of RRBs is limited to the location as notified via Government of India covering one or more districts in the State.

Banking Operations Interview Questions
Question 12. Which Indian States Do Not Have Any Rrb As Of Now?

Answer :

Sikkim and Goa

Bankruptcy Law Interview Questions




CFG