Interview Questions.

Top 100+ Ibm Websphere Mq Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Websphere Mq Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Mq And What Does It Do?

Answer :

MQ stands for MESSAGE QUEUEING. WebSphere MQ permits application applications to apply message queuing to take part in message-driven processing. Application programs can talk across distinct platforms through the usage of the ideal message queuing software program merchandise.

Question 2. What Is Message Driven Process?

Answer :

When messages arrive on a queue, they can routinely begin an software using triggering. If important, the applications can be stopped whilst the message (or messages) have been processed.

IBM Websphere Interview Questions
Question 3. What Are Advantages Of The Mq?

Answer :

Integration.
Asynchrony
Assured Delivery
Scalability.
Question 4. How Does It Support The Integration?

Answer :

Because the MQ is impartial of the Operating System you use i.E. It is able to be Windows, Solaris,AIX.It is independent of the protocol (i.E. TCP/IP, LU6.2, SNA, NetBIOS, UDP).It isn't required that both the sender and receiver have to be strolling at the identical platform

IBM Websphere Tutorial
Question five. What Is Asynchrony?

Answer :

With message queuing, the trade of messages between the sending and receiving packages is independent of time. This way that the sending and receiving application packages are decoupled; the sender can maintain processing without having to await the receiver to renowned receipt of the message. The goal application does no longer even need to be going for walks when the message is despatched. It can retrieve the message after it's miles has been started.

Python Interview Questions
Question 6. What Are The Hardware And Software Requirements For Mq Installation In Aix?

Answer :

WebSphere MQ for AIX, V5.3 runs on any gadget that supports the AIX V4.3.Three PowerPC® 32.Bit, or AIX® V5.1 Power 32 bit only running device.

Disk Storage: Typical storage necessities are as follows:

Server set up: 50 MB
Client installation: 15 MB
Data garage (server): 50 MB
Data garage (consumer): 5 MB.
Software Requirements: Operating gadget: The working systems supported by way of WebSphere MQ for AIX, V5.Three are:

AIX V4.3.Three, with PTF U472177, running in a 32 bit surroundings, on 32 or 64 bit hardware.
AIX V5.1, with PTFs U476879, U477366, U477367 and U477368, and APAR repair IY29345 going for walks 32 bit kernel walking on 32 or 64 bit hardware.
AIX V5.1, with PTF U476879, U477366, U477367 and U477368, and APAR fix IY29345 strolling sixty four bit kernel walking on sixty four bit hardware.
Connectivity The community protocols supported by WebSphere MQ for AIX, V5.3 are:
TCP/IP
SNA LU 6.2.
Databases: DB2 7.1, 7.2

Oracle 8i and 9i

Sybase v12 or v 12.Five

Question 7. What Are The Software And Hardware Requirements For Installing Mq On Windows?

Answer :

MQ v five.Three supports Windows 2000, Windows 2000XP,Windows 2000NT,

Windows 2003 SE, Windows 2003EE.

Disk Storage:

Typical storage necessities are as follows:

Server set up: 50 MB
Client installation: 15 MB
Data garage (server): 50 MB
Data garage (customer): 5 MB.
Connectivity The network protocols supported through WebSphere MQ for AIX, V5.Three are: 

TCP/IP
SNA LU 6.2.
LU 6.2
NetBIOS 
Databases: DB2 7.1, 7.2

Oracle 8i and 9i

Sybase v12 or v 12.5

Python Tutorial Six Sigma Interview Questions
Question eight. What Is A Message And What Does It Contain?

Answer :

A message is a string of bytes this is significant to the packages that use it. Messages are used to transfer records from one application software to every other (or among special components of the identical software). The applications may be running at the identical platform, or on extraordinary platforms.

WebSphere MQ messages have  elements:

The software records. The content and shape of the application facts is described by using the software packages that use it.
A message descriptor. The message descriptor identifies the message and incorporates extra control statistics, together with the sort of message and the concern assigned to the message by means of the sending utility. WebSphere MQ defines the format of the message descriptor. For a complete description of the message descriptor,
Question nine. What Is The Max Length Of The Message Does Mq Support?

Answer :

The default most message length is 4 MB, although you could boom this to a most period of one hundred MB (wherein 1 MB equals 1 048 576 bytes).

IBM WebSphere ESB Interview Questions
Question 10. What Is The Difference Between Persistent And Non Persistent Messages?

Answer :

In Web Sphere MQ, messages may be both persistent or non chronic. Persistent messages are logged and can be recovered in the event of a WebSphere MQ failure. Thus, persistent messages are guaranteed to be added as soon as and simplest as soon as. Nonpersistent messages aren't logged. Web Sphere nevertheless guarantees to supply them not greater than as soon as, however it does no longer promise to deliver them as soon as.

Six Sigma Tutorial
Question 11. What Is The Effect Of Using Persistent Messages?

Answer :

Persistent messages are commonly logged. Logging messages reduces the overall performance of your software, so use persistent messages for important information simplest. If the data in a message may be discarded if the queue manager stops or fails, use a nonpersistent message.

WebSphere MQ messages: Messages are made of Two elements: Message descriptor, Application records

IBM WebSphere Datapower SOA Appliances Interview Questions
Question 12. What Is The Sizes Of Messages?

Answer :

Qmanagerà10000 Msgs Maxmsglengthà4 Mb
Queueà5000 Msgs Maxmsglengthà4 Mb
IBM Websphere Interview Questions
Question thirteen. What Is The Attribute Used To See The Message Length?

Answer :

MaxMsgLength

Question 14. What Is Mq Client?

Answer :

A Web Sphere MQ customer is a component that allows an utility jogging on a machine to trouble MQI calls to a queue manager walking on some other system. The output from the decision is sent returned to the customer, which passes it returned to the software.

Question 15. What Is Mq Server?

Answer :

A Web Sphere MQ server is a queue manager that provides queuing services to at least one or greater clients. All the Web Sphere MQ objects, as an example queues, exist best on the queue manager gadget (the Web Sphere MQ server system), and now not on the client. A Web Sphere MQ server can also assist nearby Web Sphere MQ Applications

IBM WAS Administration Interview Questions
Question 16. What Are The Objects Used In Web Sphere Mq?

Answer :

Queue Manager
Queues
Channels
Processes
Name lists.
Question 17. Mention The No Of Characters Required For Creating Names Of The Mq Objects?

Answer :

For MQ Channels it is 20 Characters
For Remaining items it's far 48 characters.
IBM WebSphere Administration Interview Questions
Question 18. What About Is The Default Port Number For Mq Queue Manager?

Answer :

1414

Python Interview Questions
Question 19. Difference Between Mqsc Commands And Control Commands?

Answer :

MQSC Commands: These commands are used to address the admin related capabilities for the additives which might be present within the MQ Series. In popular MQSC instructions are used for growing and keeping Message channels, Queue Managers, Clusters and so forth…

Control Commands: These commands are used to manipulate the methods and offerings that are useful inside the functioning of the MQ Series. In fashionable those instructions are used for Channel listener, Channel Initiator, Trigger monitor and so forth…

Question 20. Is The Mqsc Attributes Are Case Sensitive?

Answer :

MQSC instructions, inclusive of their attributes, may be written in uppercase or lowercase. Object names in MQSC instructions are folded to uppercase (that is, QUEUE and queue are not differentiated), until the names are enclosed within single citation marks. If quotation marks aren't used, the item is processed with a name in uppercase.

SCRIPT COMMANDS : After getting into in to queue supervisor we can discover script instructions. Script instructions are identical for every queue supervisor.(These Commands need to be used in CAPITAL LETTERS)

DEFINE: To define/create MQ supervisor gadgets like queue, Channels, manner, and listener.
ALTER: to replace or regulate the present gadgets
DISPLAY: to view all the houses of a selected object or to Display all items
DELETE: to delete created objects
CLEAR: to clear the message from the queue
END :-to come out of the queue manager
PING :-to check whether other side channel / queue supervisor is ready to simply accept our request.
START :- to begin the particular channel or listener
STOP :-to forestall particular channel or listener
REFRESH :-used to refresh the safety on every occasion after giving or executing, set mgr or command for queue manager or object
RESET :-used to reset channel,cluster,queue manager
RESOLVE :-to solve the channel which is in indoubt country
SUSPEND :-to suspend a queue supervisor from a cluster environment
RESUME :-to remove a queue supervisor from a cluster environment
IBM Websphere Application Server Interview Questions
Question 21. How Can We Write The Mqsc Commands That Have Too Many Parameters?

Answer :

For instructions that have too many parameters to healthy on one line, use continuation characters to indicate that a command is sustained on the subsequent line:

A minus signal ( ) indicates that the command is to be persevered from the begin of _ the following line.
A plus sign (+) suggests that the command is to be persevered from the first nonblank person on the following line.
 

Question 22. How Can U Make The Existing Queue Manager As An Default Queue Manager?

Answer :

On Windows systems, use the Web Sphere MQ Services snap-in to display the residences of the queue supervisor, and take a look at the Make queue manager the default container. You want to prevent and restart the queue manager for the alternate to take impact.

Question 23. Where Are The Backup Files Are Present After Creating The Queue Manager?

Answer :

Windows systems: If you operate Web Sphere MQ for Windows NT and Windows 2000, configuration facts is saved in the Windows Registry.

UNIX Systems:

When you install the product, the Web Sphere MQ configuration document (mqs.Ini) is created. It carries a list of queue managers this is updated whenever you create or delete a queue supervisor. There is one mqs.Ini report in step with node.

When you create a new queue supervisor, a new queue supervisor configuration file (qm.Ini) is mechanically created. This incorporates configuration parameters for the queue manager.

Ibm Websphere Message Broker Interview Questions
Question 24. What Is The Command Used For Starting The Queue Manager?

Answer :

strmqm QMName

Six Sigma Interview Questions
Question 25. What Is The Command Used For Stopping The Queue Manager?

Answer :

endmqm -w QMName : The command waits until all packages have stopped and the queue supervisor has ended.
Endmqm –i QMName : This type of shutdown does not watch for applications to disconnect from the queue manager.
Question 26. What’s The Message Code For Stopping A Queue Manager?

Answer :

AMQ4044 Queue supervisor preventing

Ibm Websphere Cast Iron Interview Questions
Question 27. What Is The Command Used To Delete The Queue Manager?

Answer :

dltmqm QMName

IBM WebSphere ESB Interview Questions
Question 28. Display The Attributes Of The Queue Manager Qm1?

Answer :

runmqsc QM1 Display qmgr

Question 29. What Is Programmable Command Format (pcf) Commands?

Answer :

These commands are issued from a programme for nearby or remote management executed by means of programmers.

Ibm Websphere Process Server Interview Questions
Question 30. What Is Ibm Mq Series? What Is The Significance Of Mq Series?

Answer :

A middle ware from IBM

It has runtime managers including Queue Managers and Queues
Queue is an object which holds messages of diverse codecs – XML/textual content/byte
Queue manger continues and manages gadgets like Queues, channels
Various listener packages listen to these queues for grabbing the messages, followed by means of processing these messages
Java Messaging Service is one of the requirements supplied with the aid of JEE specification for asynchronous messaging
The queues may be defined in JEE field and send messages on these queues
Message Driven Bean can be configured for listening the JMS queues
When a message is at the JMS queue, the corresponding MDB’s onMessage() method is invoked and the message processing can be finished
Significance of Websphere MQ Series:

WebSphere MQ will extensively improves the go with the flow of data across an business enterprise
The message is positioned and altered for dynamic business necessities
MQ collection reduce maintenance, integration prices and acts as a bridge to various technologies
MQ Series reduces charges and all the disruptions are processed from records loss
Allows ongoing preservation efforts via usual service delivery
Security breaches are eliminated and insures the compliance through message and transaction integrity
Question 31. How To Define A Buffer Pool For Holding Messages In Main Storage? Explain?

Answer :

Buffer pool is defined by using using DEFINE BUFFPOOL
DEFINE BUFFPOOL can be issued most effective from CSQINP1 facts set
DISPLAY USAGE TYPE(PAGESET) may be used for displaying buffer pool statistics
The synonym DEF BP can also be used as opposed to DEFINE BUFFPOOL
Example:

DEFINE BUFFPOOL
BUFFERS(a thousand)
DEFINE BUFFPOOL(buf-pool-identity)
BUFFERS(integer)

Parameter descriptions

(buf-pool-identity) Buffer pool identifier, and a mandatory entry
An integer which within the range from 0 through 15.
BUFFERS(integer)

Integer represents the number of 4096-byte buffers
Question 32. What Are The Telemetry Capabilities?

Answer :

Telemetry enables Remote sensors, clever meters and so forth., to be effortlessly related with the prevailing programs and offerings
Telemetry gives messaging method for optimizing the needs of sensor networks
Decision makers can focus on giant statistics and activities
It enables responses of rapid and proactive nature for modern-day conditions
Network traffic is reduced and responsiveness increases by means of most effective sending significant data and activities
It encourages numerous device producers to permit their sensors that are equipped to connect into IBM connectivity answers
Enables the custom implementation of messaging that is device-side for connecting uncommon gadgets
Optimizes the usage of network to decrease the traffic
The pay-consistent with-byte expenses can be reduced in satellite networks
Question 33. What Are The Integration And Supported Environments In Ibm Mq?

Answer :

IBM MQ helps in virtual integration
Supports more than 80 platform configurations, which include z/OS guide
Integrates with CICS,IMS,DB2,Microsoft .Net and JEE environments
Supports Message Queue Interface and Industry standards along with JMS interface together with incorporated public-and-subscribe guide
Internet secure verbal exchange is supported with enterprise standard SSL
IBM MQ helps IP V6
Awarded Common Criteria certification
Supports end-to-stop governance with Extended Security Edition
IBM WebSphere Datapower SOA Appliances Interview Questions
Question 34. Mention Some Rules For Using Mqsc Commands?

Answer :

Each command of MQSC starts with a number one parameter, followed by means of a secondary parameter

The name or widespread call of the object need to be observed by using secondary parameter
The key phrases, parentheses and values can be separated by way of unlimited variety of blanks and commas
At least one blank at once preceding every parameter is obligatory, besides on z/OS
Blanks enclosed inside a couple of quotations marks are considerable
Repeated parameters aren't allowed
String can contain blanks, lowercase alphabets or special characters apart from length(.), forward scale down(/), underscore(_) percentage sign(%) should be enclosed in a unmarried quote
A blank pair of parenthesis is invalid with out big records enclosed in among
Keywords are not case touchy
Question 35. What Is Queuemanager In Ibm Websphere Mq ? What Does Queuemanager Do?

Answer :

QueueManageris number one thing of WebSphere MQ or WMQ. QueueManager is accountable for storing and routing messages to other Queue Manager inside MQ and it additionally communicate with outdoor international e.G. Java program or some other MQ purchaser.

Question 36. What Is Channel In Ibm Websphere Mq?

Answer :

In WebSphere MQ or WMQ, Queue Manager use channel to transmit messages to other QueueManager. Channel carries one way traffic in MQ Series (i.E. Channels are uni directional). You can have either sending channel or receiving channel in MQ.

IBM WAS Administration Interview Questions
Question 37. What Is Dead Letter Queue In Ibm Mq Series?

Answer :

Dead letter Queue in WebSphere MQ is a queue that's used by QueueManager to archive messages for a non existent queue. For example of QueueManagerQMGR, gets a messages for queue ABC and if it didn’t exist on that QueueMangaer then message may be routed to dead letter queue.

Question 38. What Is Ccdt File On Websphere Mq Or Wmq?

Answer :

CCDT document or Client Channel Definition desk is a binary file which contains connection information required by MQ clients e.G. Java software using JMS to connect to MQ Server. In order to hook up with MQ Server, MQ customers wishes MQ Server host name, MQ Server port call and server channel name. All these information are encapsulated in CCDT report named as AMQCLCHL.TAB. In order to create MQ Connection, MQ clients desires vicinity of this file, that is supplied as configuration. Maximum of MQ mistakes comes either with incorrect CCDT documents.

Question 39. What Is Sslpeer In Ibm Websphere Mq?

Answer :

if you connected MQ via SSL. SSLPEER is a String normally DN (Distinguished name) of MQ Client which connect to QueueManager securely the usage of QueueManager. This is a mechanism WMQ makes use of to identify client. In case of Java or JMS consumer, SSLPEER is DN of purchaser certificate saved in its keyStore and sent to server throughout SSL handshake.

Question forty. What Is Difference Between Dead Letter Queue And Backout Queue In Websphere Mq?

Answer :

 As we've seen that lifeless letter queue is used to store messages that's gets for non existent queue. On the other hand backout queue are software specific queue.If MQ customer isn't always able to technique message and ask for redelivery, message is redelivered to customer with incremented transport depend. Once this deliveryCountcrossed a configured threshold message is moved to back-out queue for later processing or error coping with. In short if MQ Series not capable of deliver message to customer after a preconfigured try, WMQ moves message to backout queue.

IBM WebSphere Administration Interview Questions
Question 41. What Is Difference Between Binding Connection And Client Connection?

Answer :

If MQ clients sits on identical physical server in which QueueManager is positioned than it can create binding connection which is notably faster than patron connection, that is commonly created by way of MQ customers residing on equal network but not equal host. Most of software uses MQ client connection to connect QueueMangaer, which is straightforward and flexible.

Question 42. What Is Difference Between Local Queue And Remote Queue In Wmq?

Answer :

In WebSphere MQ, local queues are queue on identical QueueManager at the same time as remote queue refers to queue on one-of-a-kind QueueManager.

IBM Websphere Application Server Interview Questions




CFG