Interview Questions.

Top 100+ Ibm Websphere Message Broker Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Websphere Message Broker Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Features Of Message Broker?

Answer :

Routing, Transformation and Integration.

Question 2. What Is The Role Of Configuration Manager?

Answer :

Connect to the dealer and to install the message flows onto the broker.

IBM Websphere Interview Questions
Question 3. How To Create Broker From Command Prompt?

Answer :

Using mqsicreatebroker command.

Question four. What Are The Default Properties Of Mq Input Node?

Answer :

Message Domain, Message Set, Message Type, Message Format, Topic.

IBM Websphere Tutorial
Question five. Which Nodes Are Used To Change The Message In The Flow?

Answer :

Compute Node, Filter Node an  ResetContentDescriptor node.

JMS(Java Message Service) Interview Questions
Question 6. Name 6 Built-in Nodes In Mb Toolkit?

Answer :

MQInput node
 MQOutput node
Compute node  
Database node
AggregateControl node
Filter node.
Question 7. How To Call The Method Or Function In The Esql Coding?

Answer :

Using the “CALL” keyword.

HTTP Tutorial IBM WAS Administration Interview Questions
Question 8. What Is The Broker Domain?

Answer :

Group of agents that coordinate a single configuration supervisor constitute a Broker Domain.

Question 9. Name The Message Formats Which Mb Support?

Answer :

XML, TDS, CWF, EDI, SWIFT.

IBM WebSphere Administration Interview Questions
Question 10. What Is An Execution Group?

Answer :

An execution organization is a named grouping of message flows which have been assigned to a dealer.

Question 11. Difference Between Root And Outputroot?

Answer :

Root is used in the Database content material changing and in Filter node. OutputRoot is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the enter message.

HTTP Interview Questions
Question 12. What Is User Name Server And Where It Is Defined?

Answer :

The User Name Server is an optional runtime issue that offers authentication of users and companies appearing submit/subscribe operations.

IBM Websphere Interview Questions
Question thirteen. How Can We See The Error Log Files In Broker?

Answer :

The Windows Event Viewer is wherein WebSphere Message Broker writes facts to the neighborhood machine.

Question 14. What Are The Perspectives There In Mb Toolkit? In Which Perspective We Deploy The Flow?

Answer :

Administration Perspective
Application Development Perspective
Debugging Perspective
 Java Perspective .
We set up flows in Administration Perspective .

Question 15. What Are The Different Ways To Give Input Without Using Mqinput Node?

Answer :

SCADAInput, HTTPInput, FileInput, Real-timeInput, JMSInput, Custom Input nodes.

Oracle Service Bus Interview Questions
Question sixteen. What Is Parser? Difference Between Parser And Format?

Answer :

A Parser is described as a application that translates the bit stream of an incoming message and creates an internal representation of it in a tree shape.    

Ex: MRM parser

A Format is a bodily illustration of a message.    

Ex: XML twine format

Question 17. Define Correlation Names?

Answer :

A correlation call is a discipline reference that identifies a nicely-defined start line within the logical message tree and is used in field references to explain a popular part of the tree layout.

Mule ESB Interview Questions
Question 18. How Will We Use A Cobol Copybook In Mb?

Answer :

You can populate your message set with message definitions via importing COBOL copybook documents, the usage of either the New Message Definition File wizard or the mqsicreatemsgdefs command line software.

JMS(Java Message Service) Interview Questions
Question 19. What Is Schema Of Broker?

Answer :

A dealer schema is a symbol area that defines the scope of specialty of the names of sources defined within it. The resources are message flows, ESQL documents, and mapping files.

Question 20. How Can You Interact With Database Using Compute Node?

Answer :

Specify in Data Source the name through which the precise database is understood at the gadget on which this message glide is to execute.

IBM WebSphere MQ Interview Questions
Question 21. What Exactly Do You Understand By Message Broker??

Answer :

 A Message Broker is an middleman software that allows communicating multiple machine to each different by transforming, routing the messages within the way they want.

Question 22. Why Do We Require Message Broker When We Have Mq?

Answer :

 Both message broker and mq works as middleware packages, this is to assist speaking one of a kind systems, but mq has a mild disadvantage that it can't remodel the messages. It can simply ship the message to other machine.

Question 23. What Is The Difference Between Message Broker And Mq?

Answer :

WebSphere MQ allows communication among programs via sending and receiving message facts through messaging queues. WebSphere MQ affords a at ease and reliable layer of shipping for transferring records unchanged in the form of messages between applications however it isn't always aware about the content of the messages.

WebSphere Message Broker is constructed to extend WebSphere MQ, and it's far capable of knowledge the content material of every message that it movements thru the Broker.

Message Broker can do the following:

 Matches and routes communications among services
Converts among distinctive transport protocols
Transforms message formats among requestor and provider
Identifies and distributes commercial enterprise occasions from disparate assets.
Soap Web Services Interview Questions
Question 24. What Are The Advantages Of Using Websphere Message Broker?

Answer :

Websphere message broker offers offerings, primarily based on message agents to allow you to:

Route a message to several destinations, the usage of policies that act at the contents of 1 or extra of the fields within the message or message header.
Transform a message, in order that packages using unique formats can change messages of their personal formats.
Store a message, or a part of a message, in a database.
Retrieve a message, or part of a message, from a database.
Modify the contents of a message; for example, by adding facts extracted from a database.
IBM WAS Administration Interview Questions
Question 25. What All Are The Main Components Used In Message Broker?

Answer :

The fundamental additives utilized in Message Broker Name Server are

User Name Server
Configuration Manager
Broker
Question 26. What Do You Understand By Broker Domain?

Answer :

Group of brokers below a unmarried configuration supervisor represent a Broker Domain.

Ibm Websphere Process Server Interview Questions
Question 27. What Is The Significance Of Nodes In Message Flows?

Answer :

 A message glide node gets a message, plays a set of movements against the message, passes the authentic message or the changed message, to the next node in the message flow.

IBM WebSphere Administration Interview Questions
Question 28. If Configuration Manager Is Down, What Are The Effects On The Running Brokers?

Answer :

The running dealer may also be down in the intervening time while configuration manager is down.

Question 29. How Can We Create Broker?

Answer :

 Two approaches to create broking:

By using Websphere Message Broker Explorer.
By the usage of command spark off.
Fuse ESB Interview Questions
Question 30. What Is The Command Used To Create Broker?

Answer :

 mqsicreatebroker is the command used to create broker.

Question 31. What Is User Name Server?

Answer :

The User Name Server is an optionally available runtime issue that gives authentication of users and corporations and deliver an administrative manipulate over who can post and who can subscribe operations.

Question 32. What Is The Role Of Username Server?

Answer :

The User Name Server interfaces with running gadget facilities to provide records about valid users and groups in a broking domain.

Question 33. Can A Single Queue Manager Have Two Brokers?

Answer :

  Not a unmarried queue supervisor can't have  brokers.

HTTP Interview Questions
Question 34. With Which Command One Can Deploy The Bar Files?

Answer :

Using the mqsideploy command you can still set up the bar documents.

Question 35. What Is The Difference Between A Root And Outputroot?

Answer :

Root is used inside the Database content converting and in Filter node.
Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based totally on the enter message.
Question 36. What Is The Use Of Configmanager?

Answer :

To Connect to the far flung broking or local broker and to install the message flows onto the Broker.

Oracle Service Bus Interview Questions
Question 37. Which Perspective You Used To Deploy The Flow?

Answer :

 Administrator angle is used to set up the glide.

Question 38. What Do You Understand By Eai? Name Some Eai Tools?

Answer :

Enterprise Application Integration refers to the mixing of 1 or extra applications and methods together.

Tools: WBI Message Broker, Tibco, WebMethods and IC

Question 39. What Do You Mean By An Execution Group?

Answer :

An execution group is a named grouping of message flows which have been assigned to a broker. The broking enforces a diploma of isolation among message flows in awesome execution businesses by means of making sure that they execute in separate cope with spaces, or as particular procedures.

Question forty. What Is The Significance Of Schema In Message Broker?

Answer :

A broking schema is a image area that defines the scope of distinctiveness of the names of sources described within it. The assets are message flows, ESQL documents, and mapping documents.

Mule ESB Interview Questions
Question forty one. What Are The Perspectives You Have Mainly Used While Development In Message Broker?

Answer :

The perspectives specifically used at the same time as the improvement in message dealer:

Administration Perspective
Application Development Perspective
Debugging Perspective
Java Perspective (MB 6)
Question forty two. What Is The Significance Of Message Flows In Message Broker?

Answer :

A message Flow describes the sequence of steps observed within the dealer that strategies an enter message while an enter message is acquired.

IBM WebSphere MQ Interview Questions
Question forty three. What Is Parser?

Answer :

A Parser is a application that takes the incoming message, translates its bit movement and creates an inner illustration of it in a tree like shape, which can be then apprehend by means of message dealer assembly.

Question 44. What Is A Format?

Answer :

 Physical Representation of a message is a Format.

Question 45. What You Do To Make Your Services Actually Run?

Answer :

 Packaging offerings in a BAR file and installation the BAR document on the broking.

Question forty six. What Is A Bar?

Answer :

 Broker Archive or BAR is a package deal of message flows, message units, java utility training, xslts etc. Which are grouped collectively to be deployed on the broker.

Question forty seven. Which Command Is Used To Create A Bar?

Answer :

mqsipackagebar command.

Question forty eight. What Does Mqsiapplybaroverride Command Do?

Answer :

The mqsiapplybaroverride command is used to replace configurable values in the dealer archive (BAR) with new values that you specify in a homes record.

Question 49. Which Nodes In Wmb Supports Aggregation?

Answer :

AggregateControl
AggregateRequest
AggregateReply
Question 50. Is It Possible To Create Multiple Instances Of A Message Flow?

Answer :

Yes. We can create a couple of instance of a message go with the flow via deploying the message flows to distinctive execution group.

Question fifty one. What Is A Logical Message Tree?

Answer :

Logical message tree is the inner illustration of a message.

Question 52. What Are The Types Of Trees?

Answer :

Four sub tree of a logical tree created via enter node of a message glide:

Message tree
Environment tree
Local Environment tree
Exception List tree.
Question 53. What Is The Purpose Of A Filter Node?

Answer :

 The reason of a filter out node is to course a message primarily based on the content material dynamically

Question 54. What Are The Types Of Traces?

Answer :

User trace
Service trace.
Question 55. What Are The Types Of Queues, One Can Create In Mq?

Answer :

Local queue
Remote queue
Transmission queue
Alias queue
Dead letter queue
Question fifty six. What Are The Types Of Clients In Mq?

Answer :

There are  types of customers in MQ:

Fat Clients: Does have a nearby queue supervisor.
Slim clients: Does now not have a nearby queue manager, whereas the queue supervisor reside at the server.
Question fifty seven. With Which All Nodes One Can Change Message In A Message Flow?

Answer :

Compute Node, Message Mapping Node, Filter Node, ResetContentDescriptor Node ca trade message in a message drift.

Question 58. What Will Happen If We Don’t Specify Queue Name In A Mqoutput Or Mqinput Node?

Answer :

Message will be sponsored out and an exception will be thrown with the message no queue call is described.

Question fifty nine. What Happen If A Message Is Sent To A Queue And The Queue Is Filled?

Answer :

Then the message goes to the relevant lifeless letter queue.

Question 60. What Is The Difference Between Environment And Local Environment Tree?

Answer :

The environment tree differs from the local environment tree in that a unmarried example of it's miles maintained throughout the message flow. If you include a Compute node, a Mapping node, or a JavaCompute node to your message flow, you do not must specify whether you need the surroundings tree to be covered inside the output message. The environment tree is included routinely, and the entire contents of the input surroundings tree are retained in the output surroundings tree. Any changes which you make are to be had to subsequent nodes inside the message glide, and to preceding nodes.

Question sixty one. In What All Cases Message Goes Into Deadletter Queue?

Answer :

When the Destination queue is full
When the Destination queue doesn’t exist
When the incoming message too big
When the Sender isn't always authorized to use the vacation spot queue.
Question sixty two. Wmb Provide Supports For What Types Of Messages?

Answer :

 WMB provide guide for following type of messages:

MRM
XML
XMLNS
XMLNSC
JMSMap
JMSStream
MIME
BLOB
IDOC
TOP
Question sixty three. What Do You Mean By Correlation Names?

Answer :

A correlation call is a field reference referencing a nicely-defined start line inside the logical message tree and to explain a widespread part of the tree layout.

Question sixty four. What Do You Mean By Resetcontentdescriptor Node?

Answer :

ResetContentDescriptor node request to parse the message with special parser, leaving the message content unchanged.

Question 65. What Is The Difference Between An Mqget Node And Mqinput Node?

Answer :

The MQGet node reads a message from a specified queue, and establishes the processing environment for the message. Whereas, The MQInput node receives a message from a WebSphere MQ message queue that is described on the queue manager of the broking.

You can use an MQGet node everywhere in a message drift, unlike an MQInput node, which you could use most effective as the first node in a message flow.

Question 66. What Is The Difference Between Soap Request Node And Soap Async Request Node?

Answer :

The SOAP Async Request node sends a Web provider request, but the node does now not look ahead to the related Web carrier response to be acquired. This asynchronous functionality enables more than one outbound requests to be made nearly in parallel because the outbound request isn't always blocked waiting for the reaction.

Whereas, The SOAPRequest node is a synchronous request and response node, which blocks processing after sending the request till the reaction is received.

Question 67. What Is The Difference Between Mapping Node And Compute Node Transformation?

Answer :

In Compute node you may remodel the message by way of coding ESQL in the ESQL useful resource file connected. Whereas, In mapping node you may use graphical maps to transform enter message with the aid of associating an input message version including a DFDL or XML schema, or an MRM Message Set and an output message version.

In compute node you could exchange the entire message even the header assemblies. But, In mapping node you may trade the message assembly, message frame, and homes.

Question 68. What Is The Difference Between Input And Mqinput Node?

Answer :

Use the Input node as an In terminal for an embedded message flow (a subflow).The MQInput node receives a message from a WebSphere MQ message queue this is described at the queue manager of the broker. It is the primary node of your message flow.

Question 69. What Is The Purpose Or Use Of Compute Node?

Answer :

 The Compute node is used to:

Build a brand new message the usage of a hard and fast of task statements
Copy messages between parsers
Convert messages from one code set to any other
Transform messages from one format to another
Question 70. How The Interaction With Database Does Take Place Using Compute Node?

Answer :

In Data Source specify the call by using which an appropriate database is understood on the system on which this message glide is to execute.

Question seventy one. Difference Between Try Catch Node And Throw Node?

Answer :

 Include a Throw node to force an blunders course thru the message drift if the content of the message includes surprising facts.

If a downstream node (which can be a Throw node) throws an exception, the TryCatch node catches it and routes the authentic message to its Catch terminal. Connect the Catch terminal to further nodes to provide error processing for the message after an exception.

Question seventy two. How Will Input Messages With Different – Different Delimiters Between The Fields Are Handled In Wmb?

Answer :

 Using MRM domain we will enter messages with extraordinary – exclusive delimeters between the fields in WMB.

Question 73. What Do You Mean By Depth Of A Queue?

Answer :

 Queue intensity, is the range of pending input/output messages in a queue.

Question 74. How Can We Know The Current Depth Of A Queue?

Answer :

Using MQSC belongings CURDEPTH we will recognize the current depth of a queue.

Question seventy five. Message Broker Supports What All Formats?

Answer :

 Message Broker helps XML, TDS, CSV, CWF, EDIFACT, SWIFT, COBOL codecs

Question seventy six. What Nodes Uses Esql?

Answer :

ESQL can be used with the Compute, Database, and Filter nodes.

Question 77. What Is Esql?

Answer :

Extended Structured Query Language (ESQL) is a programming language based on Structured Query Language (SQL), that is usually used with relational databases along with DB2. ESQL extends the constructs of the SQL language to offer help which will paintings with each message and database content material.

Question seventy eight. What Functionality Esql Provides?

Answer :

Through ESQL you could
Change the message content.
Modify an current message
Create a new message
Add dynamic terminals
Route a message
Propagate a brand new request
Question 79. What Are The Types Of Variables In Esql?

Answer :

ESQL variables may be described as outside variables, everyday variables, or shared variables.

Question 80. What Are External Variables, Normal Variables, Or Shared Variables?

Answer :

External variables:

Also referred to as consumer described residences.
Exist for whole lifestyles time of a message float and are visible to all messages exceeded through the float.
Defined at module or schema stage.
You should assign an initial value at the time of asserting an external variable after which can modify the preliminary price at deployment time by using the BAR editor.
Normal Variables:

Have life of just one message pass thru a node.
Visible to that message handiest in which it become described.
To outline, pass over each EXTERNAL and SHARED key-word.
Shared variable:

Used to put in force in-reminiscence cache in the message go with the flow.
Have an extended lifestyles time and are visible to multiple messages pass thru the drift.
Exist for the life of Execution group, lifetime of flow or node, lifetime of node’s ESQL that broadcasts the variable.
Initialized when the primary message skip via the node or flow after dealer startup.
Question 81. What Are Patterns?

Answer :

 A sample captures a examined solution to a usually routine hassle, addressing the objectives that you want to obtain.

Question eighty two. What Are The Benefits Of Using Patterns?

Answer :

Patterns provide the subsequent advantages:

Give you steerage for the implementation of solutions.
Increase improvement efficiency, because assets are generated from a hard and fast of predefined templates.
Result in higher fine solutions, via reuse of assets and common implementation of programming techniques, including blunders coping with and logging.
Question 83. How Do You Ensure That Messages Do Not Lose?

Answer :

For utility and internal messages travelling throughout WebSphere MQ, two strategies defend towards message loss:

Message persistence – If a message is continual, WebSphere MQ ensures that it isn't lost while a failure takes place, with the aid of copying it to disk.

Sync factor control – An application can request that a message is processed in a synchronized unit-of-work .

Question eighty four. How To Use Functions In Your Esql Code?

Answer :

Use CALL keyword to name functions or techniques.

Question 85. What Are The Ways In Which You Can Access Databases From A Message Flow?

Answer :

 You can get entry to a database from a message go with the flow in two approaches:

You can layout a message waft that responds to occasions generated through the database.

After a flow has already started out, you may get right of entry to the database to study or replace facts in it. Information from the database may be used to decorate or influence the operation of the message float.

Question 86. What All Nodes Can Access Databases?

Answer :

We can access a database from a message waft by the use of the following nodes:

Compute

Database

DatabaseInput

DatabaseRetrieve

DatabaseRoute

Filter

JavaCompute

Mapping

Question 87. What Is Publish/subscribe?

Answer :

Publish/subscribe is a style of messaging utility wherein the vendors of data (publishers) are decoupled from the consumers of that facts (subscribers).

Question 88. What Are The Techniques Used In Transforming And Enriching Messages In Wmb?

Answer :

 We can rework and enrich messages via the usage of one or greater of the following strategies:

Mappings

ESQL

Java

XSL fashion sheets

PHP

.NET

Question 89. What Are The Basic Error Handling Techniques Available In Message Flow?

Answer :

 There are two trendy techniques to handle errors in a message glide:

Failure checking
Catching Exceptions
Question ninety. What Are Message Models?

Answer :

Most message formats aren't self-defining, and a parser need to have get entry to to a predefined version that describes the message, if it is to parse the message efficiently. A message version is utilized by WebSphere Message Broker to model a message layout.

Question 91. What Are The Advantages Of Modeling Messages?

Answer :

Even in case your messages are self-defining, and do no longer require modeling, message modeling has the following advantages:

Runtime validation of messages. Without a message version, a parser can't check whether or not input and output messages have the correct shape and statistics values.
Enhanced parsing of XML messages. Although XML is self-defining, all statistics values are treated as strings if a message model is not used. If a message model is used, the parser is provided with the records kind of statistics values, and can solid the records for this reason.
Improved productivity whilst writing ESQL. When you are creating ESQL programs for WebSphere Message Broker message flows, the ESQL editor can use message fashions to provide code final touch help.
Drag-and-drop operations on message maps. When you are creating message maps for WebSphere Message Broker message flows, the Message Mapping editor uses the message version to populate its supply and goal perspectives. Without message models, you can not use the Message Mapping editor.
Reuse of message models, in complete or in element, by way of growing additional messages which can be primarily based on present messages.
Generation of documentation.
Provision of model control and get admission to manage for message fashions via storing them in a crucial repository.
Question ninety two. What Are The Ways To Create Message Models?

Answer :

You can create a message version through the use of the subsequent methods:

Importing an application message format that is defined by using an XML Schema, XML DTD, C structure, COBOL shape, SCA import or export, or WSDL definition.
By growing an empty message model document, then creating your message through the use of the editors provided in the WebSphere Message Broker Toolkit.
By using the Adapter Connection wizard to import EIS metadata.
By developing a populated model record from instance message records.
Question ninety three. What Is The Difference Between Mqsicreatemsgdefs Or Mqsicreatemsgdefsfromwsdl Command-line Utilities?

Answer :

 The mqsicreatemsgdefs command has a bulk import capability, but mqsicreatemsgdefsfromwsdl imports handiest one WSDL definition at a time.

Question ninety four. What Are Message Sets?

Answer :

 A message set is a folder in a message set assignment that consists of a logical grouping of your messages and the items that include them (elements, types, businesses).

Question ninety five. What Is A Message Definition File?

Answer :

A message definition report includes the messages, elements, kinds, and corporations which make up a message version inside a message set. Every message set requires as a minimum one message definition report to explain its messages. Message definition documents use the XML Schema language to describe the logical format of one or extra messages.

Question 96. What Is A Multipart Message?

Answer :

A multipart message incorporates one or more different messages within its structure. The contained message is sometimes known as an embedded message. A multipart message should comprise a collection, or a complicated type, with its Composition property set to Message.

Question 97. What Is Triggering In Mq?

Answer :

  A message is put to a queue defined as Triggering.

Question 98. What Does A Propagate Keyword Do?

Answer :

 The PROPAGATE declaration is used to generate a couple of output messages within the Compute node. The output messages may additionally have same or distinct message content material. You can also ship output messages to any change output terminals of the Compute node.

Question ninety nine. Why Do We Use Sequence Node?

Answer :

The Sequence node enables you to obtain companies of messages from an enter supply, and maintain the order in which the messages in each institution arrived.

Question one hundred. Which Command Is Used To Modify Broker Parameters?

Answer :

 mqsichangebroker command is used to regulate dealer parameters.

Question one zero one. What Do You Mean By Resetcontentdescriptor Node?

Answer :

ResetContentDescriptor node request to parse the message with special parser, leaving the message content unchanged.




CFG