Interview Questions.

Top 100+ Ibm Websphere Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Websphere Interview Questions And Answers

Question 1. Explain About Web Sphere?

Answer :

The word web sphere popularly refers to IBM middleware generation merchandise. Web sphere is known for its turn key operation in e enterprise packages. It has run time components and equipment which can assist in creating programs which run on WAS. WAS refers to web sphere utility server.

Question 2. Explain About Web Sphere Commerce?

Answer :

IBM net sphere commerce has a unmarried platform which offers entire ecommerce answers to developers. It can be very productive in case you are planning to do enterprise with clients, commercial enterprise and circuitously via channel partners. This can be used to carry out business with consumers, business and channel partners altogether.

IBM DB2 Interview Questions
Question three. Detail About The Architecture Of Web Sphere?

Answer :

Web Sphere is constructed on three main components they may be
• Database
• J2EE application server
• A net server
The databases which it helps are
• DB2
• Oracle
• Cloudscape
Application server is IBMWAS and the supported net servers are
• IBM server
• Microsoft IIS
• Sun net server.

Question four. State Some Of The Features Present In Web Sphere?

Answer :

Some of the features which are found in net sphere are: -
• Order management
• Web sphere commerce accelerator
• Analytical and enterprise intelligence
• Open standards which include Java, EJB, and many others
• Web sphere trade bills and purchaser care, and so on.

IBM DB2 Tutorial
Question 5. Explain About Ibm Web Sphere Edge Server?

Answer :

Web sphere edge server is used to improve the overall performance of internet based structures. It may be used as forward or proxy server. Basically 4 additives are gift inside the net sphere they're Network dispatcher, Caching proxy, Content distribution and alertness carrier at the brink.

Weblogic Interview Questions
Question 6. Explain About Extended Deployment?

Answer :

Web sphere software server prolonged deployment increases the functionality of the server in  principal regions they are manageability and overall performance. Dynamic virtualization between servers is feasible with the assist of XD. A stand on my own allotted cache turned into added to it beneath the overall performance header, it's miles called Object Grid.

Question 7. Explain About The Security Features Present In Was?

Answer :

Security model for internet sphere is based totally on JAVA EE security version. It also relies upon upon the working gadget. User authentication and authorization mechanisms also are provided in WAS. Light weight third birthday celebration authentication mechanism is the primary security feature present in WAS.

IBM WebSphere Datapower SOA Appliances Interview Questions
Question 8. Explain About Asymmetric Clustering?

Answer :

Asymmetric clustering programs are broadly speaking utilized in digital buying and selling structures hired in banks. Some of the capabilities are, walls can be declared throughout run time and are typically run on a unmarried cluster at a time. Work precise to a particular may be routed to that cluster.

Question 9. Explain The Various Administrator Benefits Using Web Sphere?

Answer :

Web sphere nearly reduces the paintings of server administrator as he can control load on servers effectively with none hassles. It also gives him flexibility to divide the burden and applications among distinctive server farms. He can also predict approximately the incoming load on servers. Email indicators, restart alternatives, reminiscence leak detection, and so on.

IBM WAS Administration Interview Questions
Question 10. Explain About Caching Proxy Of Ibm Web Sphere Edge Sphere?

Answer :

A caching proxy may be configured in forward route or as a proxy. Content asked with the aid of the person is cached by edge earlier than sending or adhering to the query. Page fragments springing up from JSP or servlets are cached via Edge and the caching technique is slow. Performance and scalability of J2EE packages can be expanded with the aid of edge.

Question 11. Explain About The Network Deployment Feature Present In Was?

Answer :

Managing singletons can be a aspect of the beyond and it additionally provides hot recovery of singletons which makes you forget approximately your GC collected singletons. Transaction logs can stored on a shared document device. For clustering run time operations deployment supervisor`s role turned into removed. J2EE failover support and cell configuration help is likewise gift.

IBM Websphere Application Server Interview Questions
Question 12. Explain About Ibm Web Sphere Integration Developer?

Answer :

Web sphere integration developer provides an IDE to construct packages based on carrier orientated structure. Web sphere method server and net sphere ESB were constructed with WID. WID changed into built with RAD Eclipse primarily based era.

IBM DB2 Interview Questions
Question thirteen. Explain About Compute Grid?

Answer :

Compute grid is likewise called Web sphere batch. Web sphere prolonged deployment offers a Java batch processing system referred to as as Compute Grid. This forms an extra function to Web sphere network surroundings. Various capabilities are furnished which assist a developer to create, manipulate and execute batch jobs. Job scheduler, xJCL, batch container and batch programming controller.

Question 14. Explain About Web Sphere Mq Real Time Transport?

Answer :

This characteristic is very useful in immediate messaging throughout unique clients through intranet and net. This helps high volume and high performance throughout specific clients. It uses the concept of mild weight delivery which is once more based totally on IP in preference to the queue technique.

Question 15. Explain About Web Sphere Mq Jms Provider?

Answer :

Web sphere MQ and Web Sphere Business integration supervisor Broker are very beneficial in imparting Java messaging services to huge variety of clients (writer –subscribe, point to point). Java training are chiefly liable for translating the API calls to API`s described by web sphere. It is very beneficial to have understanding of Web sphere MQ for proper configuration.

IBM WebSphere MQ Interview Questions
Question 16. Explain The Attribute Channel In Web Sphere Mq?

Answer :

CHANNEL specifies the call of the server connection channel. Generally this is Web Sphere MQ network abstraction. The default widespread utilized by CHANNEL is SVRCONN which is the server connection channel. This server is normally used to speak to the queue manager by means of the patron.

Question 17. Is The Naming Of Connection Factory Independent Of The Name Specified By Jms Client?

Answer :

Yes, the naming of connection manufacturing facility is independent of the call unique by JMS patron. This is made possible by way of WAS (Web sphere application server) with its useful resource references. It isolates the application from object names. This feature is essential because it gives us the ability to alternate the administered object without changing the JMS customer code.

WebLogic Administration Interview Questions
Question 18. What About Master Repository?

Answer :

deployment manager includes the MASTER configuration and application files. All updates to the configuration documents ought to undergo the deployment manager.

Weblogic Interview Questions
Question 19. Tell Me Ihs Executable Files, Means Bin Directory Files?

Answer :

Apache, ApacheMonitor, htpasswd, htdigest, htdbm, ldapstash, httpd.Exe

Question 20. Why Given The Httpd.Conf File To Installation Of Plug-in?

Answer :

Identify the internet server (port, digital hosts) to configure the net server definition.

IBM DataPower Interview Questions
Question 21. How To Configure Remote System Httpd.Conf File?

Answer :

pick net server system (far off).

Question 22. Several Types Of Log Files In The Appserver?

Answer :

machine out, gadget err, hint, local out , native err, interest.

Question 23. Websphere Packages?

Answer :

express, base, network deployment.

Ibm Websphere Message Broker Interview Questions
Question 24. What Is The Profile?

Answer :

profiles are a set of documents that represent a websphere utility server configuration.

IBM WebSphere Datapower SOA Appliances Interview Questions
Question 25. What Is The Trace?

Answer :

A hint is an informational record that is supposed for carrier engineers or builders to use. As such, a hint file might be extensively greater complicated, verbose and designated than a message entry.

Question 26. What Is Heap Memory?

Answer :

Objects garage space for gadgets references created at run time in a jvm is heap reminiscence.

Ibm Websphere Cast Iron Interview Questions
Question 27. Out Of Memory Exception Is There, How To Handle That Exception?

Answer :

To growth heap memory length.

IBM WAS Administration Interview Questions
Question 28. What About Ihs?

Answer :

IHS (IBM HTTP Server) is one of the internet servers. It serves the static content material handiest and it takes up most effective http requests.

Question 29. What About Plug-in?

Answer :

plug-in is one of the modules it's far interface between application server and net server, the plug-in method receives the request from the customer first. If the request is for dynamic content, the plug-in diverts the request to the websphere application server. If the request is for static content, the plug-in forwards it to the Http server.

Ibm Websphere Process Server Interview Questions
Question 30. What Is The Global Security?

Answer :

It affords the authentication and authorization for websphere utility server area (management customer or console).

Question 31. How To Configure The Global Security?

Answer :

open console after which pick out safety alternative in the proper aspect menu, and then choose localOs registry in the person registry, then input the username, passwords. And again choose worldwide safety then ltpa alternative then offer the password, then store the configuration. And restart the deployment server after which relogin the console.

Question 32. What Is Ssl?

Answer :

ssl is a protocol for supplying encrypted records communications among two methods.

Question 33. What Is Pmi? How To Configure Pmi?

Answer :

monitoring and tuning–>PMI–>select any procedure (server1, nodeagent, dmgr) after which enable PMI–>then apply and then shop. Select overall performance viewer–>modern interest and then select enabled method and click the start monitoring button after that method pick.

IBM Websphere Application Server Interview Questions
Question 34. What Is The Unix Command Of All Display Server Processes?

Answer :

playstation  –efgroup of servers.

Question 36. How To Start The Server?

Answer :

startserver.Sh server1.

IBM WebSphere MQ Interview Questions
Question 37. How You Get Nodeagent?What You Have To Install To Get Nodeagent?

Answer :

Custom Profile.

Question 38. How To Add The Node?

Answer :

addnode.Sh 8879

Question 39. What Is The Application Server?

Answer :

The utility server offers a runtime surroundings wherein to set up, control, and run j2ee packages.

Question 40. What Is The Node?

Answer :

A node corresponds to a bodily pc device with a awesome IP host address.The node call is normally the same as the host call for the pc.

WebLogic Administration Interview Questions
Question forty one. How Many Types Of Profiles Are In Nd Product?

Answer :

1.Deployment manager profiles 2.Application server profiles 3.Custom profile.

Question forty two. What Is Diffrence B/w Dmgr And Other Profiles?

Answer :

dmgr app custom:

its used for administration
admin console is there
simple node cause of last profiles
to start with one app server there
empty node
it supports the dispensed
work independently environment.
 Put programs
it isn't always covered app server
admin console is there
paintings independently
do not put applications.
 

IBM DataPower Interview Questions
Question 43. Diff B/w 5.0 And 6.Zero?

Answer :

Web Sphere Studio 3.5, comes up with Visual Age for Java. WSAD five.Zero supports J2EE 1.3 java specs. RAD 6.Zero helps J2EE 1.4 and incorporated with Eclipse three.0, UML Visual Editor, Tomcat Jakarta, Ant scripting, EJB general take a look at consumer and SOA tools.

Question forty four. What Is The Difference Between Web Server And Application Server?

Answer :

Webserver serves pages for viewing in net browser, software server presents exposes businness logic for patron applications through numerous protocols
Webserver solely handles http requests.Utility server serves bussiness good judgment to software programs via any range of protocols.
Webserver delegation version is fairly easy,whilst the request comes into the webserver,it surely passes the request to this system high-quality able to take care of it(Server facet program). It may not aid transactions and database connection pooling.
Application server is more capable of dynamic behaviour than webserver. We can also configure software server to paintings as a webserver.Simply applic! Ation server is a superset of webserver.
Question forty five. Diff B/w Weblogic And Websphere?

Answer :

Both BEA Weblogic and IBM’s WebSphere offer J2EE based software servers which can be competitors. WebSphere leverages extra on connectivity issues with MQ and legacy systems with sturdy dominance in J2EE.

Question forty six. Some Problem Is There In Web Server, So This Information Which Log File Contain?

Answer :

http.Log, plugin.Log

Question forty seven. What Is Jdbc?

Answer :

jdbc is a low degree natural java api used to execute square statements.

Question 48. What Is Datasource?

Answer :

A facts supply is related to a jdbc company that components the precise jdbc driving force implementation elegance.

Question forty nine. What Is Diff B/w Type4 And Type2?

Answer :

type4
1. It is pure java oriented
2.Require consumer facet software program
type2
1.It is not a natural java oriented driver
2.No need any client software program.

 

Question 50. Some Application Not Accessing, So What Is The Problem? This Information Which Log File Contains?

Answer :

systemout, systemerr

Question fifty one. In Type3 Client Software Which Machine You Have Install?

Answer :

server aspect gadget

Question fifty two. Two Databases There (oracle And Db2),so I Want three Datasources For Oracle And 2 Data Sources For Db2 So Create 3 Datasource Names For Oracle And 2datasourcename For Db2 Is Possible Or Not?

Answer :

viable

Question 53. What Is Jndi?

Answer :

we will register sources within the software server’s java naming and listing interface (jndi) namespace. Client programs can then attain the references to these useful resource items of their packages.

Question fifty four. Why Use The Boostrap Port Number?

Answer :

client packages use the bootstrap port to get entry to websphere’s integrated object request broking (orb) to use employer java beans in packages installed on the utility server. The java naming and directory interface provider provider url utilized by the consumer software needs to reference the bootstrap port to attain an initial context for searching up ejb’s it wants to use. (For speak two servers)

Question 55. What Are The Appserver Components?

Answer :

admin server, net field, ejb field,j2c service, naming server, messaging engine, safety server.

Question 56. Ldap Port Number?

Answer :

389 or 636

Question 57. Packages Of Websphere?

Answer :

specific, base, community deployment

Question fifty eight. What Is Webcontainer?

Answer :

The internet box presents a runtime surroundings for servlets, jsp’s, javabeans, and static content.

Question fifty nine. How To Find Out Free Diskspace From Command Prompt?

Answer :

du -sk (kb) du -sm (mb)

Question 60. How To Find Out Certain Server Configuration Details Like Port No, Server Name, Node Name, Pid?

Answer :

through admin console.

Question 61. Configure The Plug-in Through Admin Console Is Possible Or Not?

Answer :

feasible

Question 62. Where To Set The Path?

Answer :

environments–>websphere variables

Question 63. Application Installed But Not Working. What Are Troubleshooting Steps?

Answer :

see jvm & utility are up, test plugin-cfg.Xml report for the basis context utilized by the web software if it does no longer exist generate plugin and restart internet server.

Question 64. Applications Installed Fine, Also Generated Plugin, But Application Still Not Working, In This Case Which Log To See?

Answer :

plugin.Log

Question 65. Default Admin Port?

Answer :

9060, ssl 9043

Question sixty six. Default Bootstrap Port?

Answer :

2809

Question sixty seven. How To Hit Application Without Hitting The Web Server?

Answer :

webcontainer port on software server.

Question sixty eight. In How Many Ways You Can Perform Administration?

Answer :

console,,,JMX

Question sixty nine. No Of Ways Of Doing Deployments?

Answer :

Admin console…..Jython (jacl) scripts.

Question 70. What Is Celldiscoveryaddress?

Answer :

Node makes use of this port to speak to DMGR.

Question seventy one. What Is Nodediscoveryaddress?

Answer :

DMGR makes use of this port to talk to node

Question 72. How Websphere Discovers A Change In Jsp And Compiles It?

Answer :

There is an algorithm that websphere makes use of to find the timestamp of .Jsp and .Magnificence documents. It exams that timestamp of .Magnificence file is always later than its corresponding .Jsp report.

Question seventy three. How Do You Specify A Jar File To Be Used By The Application, Consider That You Have Many Jar Files In Your System?

Answer :

classloader

Question seventy four. What Is A Managed Node?

Answer :

Node with NodeAgent.

Question seventy five. What Is A Managed Webserver?

Answer :

Remote webserver get entry to through neighborhood (dmgr/cell).




CFG