Interview Questions.

Top 100+ Ibm Tsm Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Tsm Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Server Configuration Files? Explain In Detail?

Answer :

dsmserv.Choose, dsmserv.Dsk, devconfig.Out, volhist.Out

dsmserv.Decide: All the server configuration Information

dsmserv.Dsk: All db, log volumes paths

devconfig.Out: All tool configuration information like device class, drives configuration data.

Volhist.Out: All sequential volumes facts.

Question 2. What Is Reclamation, Migration? How Will You Do It Manually?

Answer :

Reclamation: It is the manner moving the lively facts from fragmented volumes to single or few no of volumes. It makes the fragmented volumes reusable.

Command: Reclaim stg poolname threshold=number

length=mins offsitereclaimimit=no of volumes

Migration:This is used to migrate files from one stgpool to the next storage pool

Command: Migrate stgpool poolname lowmig=variety period=minutes reclaim=yes/no.

IBM Lotus Notes Interview Questions
Question 3. Mention The Reasons For Migration Fail?

Answer :

If there may be no volumes inside the subsequent stgpool or if any mig postpone parameter is mentioned migration outcomes

Question four. Have You Ever Implemented New Tsm Server? What Is The Process?

Answer :

NO but i recognize the entire process and you've to say approximately entire shape like Installing tsm server, developing stgpools, defining coverage management.

IBM Lotus Notes Tutorial
Question five. What Is The Procedure To Take Backup From New Backup/archive Client?

Answer :

First specify the nodename inside the newly hooked up customer dsm.Opt, login to the customer and take the backup what u want

IBM DB2 Interview Questions
Question 6. Is There Any Other Process Other Than Show Logpin?

Answer :

What ever the motion done within the server is procedure and show log pin is one in every of it.

Question 7. How Will You Configure Schedule In Client?

Answer :

By the usage of command def time table domname schedname

ty=c movement=incre startt= startd= period= durunits=……

IBM DB2 Tutorial Tele Sales Interview Questions
Question eight. What Will You Do When Volumes Went Offline?

Answer :

first i will take a look at inside the pastime log what's the cause and i'm able to manually update the get right of entry to to online update extent quantity call access= on-line

Question nine. How Will You Do The Restore To A Client System If You Have Access?

Answer :

Restore route

Restore course –pick (To restore a particular record)

Veritas Netbackup Interview Questions
Question 10. What Is The Maximum Size Of Recovery Log?

Answer :

13 GB

Telecom Billing Tutorial
Question 11. What Will You Do If Recovery Log Reaches ninety eight%?

Answer :

Issue show logpin command and cancel all of the inactive tactics which are pinning the log.

Network Engineer Interview Questions
Question 12. How Many Servers & Clients Do You Have In Your Company?

Answer :

8 servers, 1500 customers.

IBM Lotus Notes Interview Questions
Question thirteen. What Are Your Daily Activities?

Answer :

Health test of TSM servers.

Checking agenda fame, if any missed or failed schedules resolving the trouble.

Question 14. Mention Any Other Commands Other Than Q Db, Q Log?

Answer :

Using SELECT commands we can do

Question 15. What Are The Parameters In Copygroup?

Answer :

verexit, verdelete, retextra, retonly, retver.

Emc Symmetrix Interview Questions
Question 16. What Is Command To Take Db Backup?

Answer :

Backup DB devc=deviceclass type=complete/incremental/photograph.

Question 17. Do You Have Idea About Exchange, Tdp Oracle, Tdp Sql?

Answer :

Yes I recognize approximately TDP SQL

IBM Tivoli Interview Questions
Question 18. How Will You Take Scheduling Backup In Tdp Sql?

Answer :

define shed domainname shedname motion= command item=”c:sqlfull.Cmd” startday=” “ starttime=” “ length=” “ durationunits=min

IBM DB2 Interview Questions
Question 19. What Type Of Library Model You Are Using?

Answer :

3582 MODEL

Question 20. How Many Drives Do You Have?

Answer :

6 DRIVES

Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question 21. What Is The Model Of The Tape You Are Using? What Is Its Size?

Answer :

LTO three

Size: 400 GB, when compressed 800 GB

Question 22. Is You Library Is Shared? How You Shared It?

Answer :

YES

Define library library_name library type= guide/scsi/349x autolabel=sure/no shared=yes / no

Question 23. Is Your Library Is Logically Shared Or Physically Shared?

Answer :

Logically shared

Automatic Storage Management (ASM) Interview Questions
Question 24. If Logically Shared Is All Drives Accessible To All Servers?

Answer :

NO

Tele Sales Interview Questions
Question 25. How Will You Checkin & Checkout Volumes In Library?

Answer :

checkin libvolume library_name volume_name seek=no/sure/bulk reputation=personal/scratch

Checkout libvolume library_name volume_name do away with=bulk/yes/no

Question 26. What Is Drm?

Answer :

DRM (Disaster Recovery Manager) if any component appear TSM server then we need to restore the TSM server for that reason we want to apply

DRM DAILY OPERATION:-

Backup of the primary storage pool to copy garage pool

Backup the TSM information base

Move DR Media fame

Run the prepare command

Transport the DR media offsite

Return empty media from offsite

DRM life cycle:-

Mountable:- it is legitimate facts

Non mountable:- it's far legitimate records can’t be get right of entry to

Courier:- prepared to transfer

Vault: - it's miles offsite

Retrieve vault:-go back to offsite to onsite

Courier retrieve:- switch from onsite

Onsite retrieve:- it's far in onsite

IBM DataPower Interview Questions
Question 27. How Will You Move Copy Storage Pools To Offsite In Drm?

Answer :

Move drmedia medianame wherein kingdom=courier tostate=vault

Veritas Netbackup Interview Questions
Question 28. Lanfree Backup

Answer :

if the information to be transferred extra than 150GB than 

LAN loose backup steps:-

Install TSM sever in SAN environment with library

Configure library in shared mode (def lib shared=sure)

We must installation storage agent software in Client gadget .Then we act as a server

Then we have to register the garage agent as server in TSM server

Def server storage agent server serverpassword= ** hla= IP deal with lla= port no.,

Configuration files:- DSMSTOPT ,   DSMCONFIG.OUT,     DSM.SYS/OPT we use in lanfree backup.

Question 29. What Are Tdp Oracle Agent Utilities?

Answer :

Tdpoconf: The tdpoconf software is used for password preservation and general Data Protection for Oracle setup and upkeep.

Tdposync: Use the tdposync application to delete the Oracle backups on the Tivoli Storage Manager server which are not within the RMAN catalog. By as a consequence casting off undesirable gadgets in Tivoli Storage Manager storage, you may reclaim area on the server. This utility permits you to repair such discrepancies among the Tivoli Storage Manager Server and the RMAN catalog.

Storage Area Network Interview Questions
Question 30. How To Update The Tdp Oracle Node Password?

Answer :

tdpoconf password

Question 31. What Are Important Configuration Files?

Answer :

tdpoconf.Cfg, dsm.Opt, dsm.Sys

Question 32. What Is Sbt_tape In Rman Backup?

Answer :

device type

Telecom Billing Interview Questions
Question 33. What Is The Use Of Tdposync?

Answer :

Use the tdposync application to delete the Oracle backups at the Tivoli Storage Manager server which are not inside the RMAN catalog. By therefore eliminating unwanted items in Tivoli Storage Manager garage, you can reclaim area on the server. This software allows you to restore such discrepancies between the Tivoli Storage Manager Server and the RMAN catalog.

Network Engineer Interview Questions
Question 34. Explain About Backup Copy Group Parameters?

Answer :

Whether the file exist on the node will affect which guidelines are used to run out the document copies if the files exists.

VEREX: specifies quantity of file copies or variations to preserve. Includes inactive and lively files.

VERDEL: specifies number of versions to maintain after documents had been deleted from customer machine

RETEX: specifies the no of days to hold inactive record versions . RETON: Specifies the quantity of days to keep the ultimate backup version of a document that has been deleted from the customer file gadget.

Serialization: specifies how tsm handles the customer information that to be sponsored up

Question 35. Define Server Command?

Answer :

def server storage angent name server password= passwd hla=xx lla=xx

Question 36. Explain About Cfgmgr?

Answer :

bringing define nation to available kingdom

if any hardware is attached to the server and isn't detected ,then run cfgmgr

Emc Symmetrix Interview Questions
Question 37. Lanfree Node Drive Paths Are Offline, What Are The Actions You Will Take?

Answer :

replace the pressure to on line and if nevertheless it isn't always online delete the route and againdef the path delete the paths the use of rmdev and re-run cfgmgr and try to make them on-line with the aid of using defining force path command again

Question 38. What Are Important Lanfree Parameters To Be Added In Dsm.Sys?

Answer :

lanfreetcpport, lanfreetcpserveradress, enablelanfree sure, tcpport,tcpsereraddress,servername, commmethod tcpip, lanfreecommmethod tcpip

Question 39. How To Break The Plan File?

Answer :

by way of going for walks this script command:pathcscript planexpl.Vbs direction of the plan report

Question forty. What Are Scripts Available In Plan File?

Answer :

2typess vb and awk.

IBM Tivoli Interview Questions
Question forty one. What Is The Use Of Dsmfmt And Dsmserv Format?

Answer :

dsmfmt create volumes in console/ dsmserv format approach intializes the server database and log, dsmfmt create volumes in console.

Question 42. How To Restore Tsm Server Database Using Dbs/incr/complete Database Backups?

Answer :

dsmserv restore db

Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question 43. How To Restore Tsm Server Database Without Volhist File, Devconfig Files?

Answer :

you need to recreate it before you can start the repair operation. The tool configuration file ought to follow those conventions:

The instructions need to be on this order:

 DEFINE SERVER (if you are using digital volumes)
 DEFINE DEVCLASS
 DEFINE LIBRARY
 DEFINE EXIT
 DEFINE DRIVE "
Question forty four. Explain About Drm Tape States? How To Change From One State To Other?

Answer :

mutable/not mountable/courier/vault/vault retrieve/courier retrieve/onsite retrieve//// move media volname had been nation=x to kingdom=x 

Question 45. What Are Tsm Server Configuration Files And Explain About Them?

Answer :

devconfig.Out, volh.Out dsmserv.Disk, dsmserv.Opt

Question forty six. What Are Tdp Sql/change/domino Configuration Files?

Answer :

tdpsql.Cfg, dms.Sys/domdsm.Cfg,dsm.Sys/tdpexc.Cfg,dsm.Sys

Question forty seven. How To Find The Scratch Count?

Answer :

select remember(*) from libvol where status=scratch

Question 48. How To Update Drive/library Paths?

Answer :

replace course servername force call src=server dest=drive libr=libname tool=device call on-line =yes update path servername librname src=server dest=libray device=device name on line =sure

Found all the drives are taking 30mins time to dismount quantity from Drive after the backup/restore/migration/reclamation or any process;

Question forty nine. Tape Stuck In Drive, How Do You Resolve It?

Answer :

Checkout the tape, strength cycling the pressure, raise the ticket to Hardware group.

Question 50. How To Checkin Cleaning Tape?

Answer :

checkin libvolume Libraryname volname popularity=purifier cleanings=10/most effective for scsi libr checklabel=no/for cleaner it shud be no

Question fifty one. Explain About Search=sure/no/bulk Parameter In Checkin Command?

Answer :

No

Question 52. Specifies That Only The Named Volume Is Checked Into The Library.

Answer :

For SCSI libraries:

The server issues a request to have the volume inserted into a cartridge slot within the library or, if available, into an entry port. The cartridge slot or access port is diagnosed by using its detail deal with. For 349X libraries: The volume ought to already be in the library, or you can put it into the I/O station while induced.

Yes- Specifies that the server searches the library for volumes to be checked in

Bulk -Specifies that the server searches the library's access/go out ports for volumes that can be checked in automatically. This alternative most effective applies to SCSI libraries.

Question 53. How Does Expiration And Reclamation Are Co-related?

Answer :

After walking Expiration, expired files are deleted from the database and by strolling reclamation movements fragmented statistics from one or extra vols to filling or new volumes.

Question fifty four. Would Like To Run Backup Db Daily 4 Times; How Do You Configure?

Answer :

Depend on client requirements.

Question 55. When Do We Need To Use Maxscratch Parameter?

Answer :

To growth the volumes for the storage pools.

Question fifty six. What Is The Use Of Cache Migrates Files=yes For Disk Storage Pools?

Answer :

Restoration is faster for the purchaser.

Question 57. What Is The Use Of Reuse Delay Parameter? To Which Stroragepools We Use?

Answer :

After deleting the files from the tapes what number of days it ought to wait earlier than returning to the scratch.Copy garage pools.

Question 58. What Is The Use Of Schedule Prompting In Client Schedule Backups?

Answer :

Server will initiate the time table technique with the aid of contacting the purchaser.

Question 59. What Is The Use Of Journal Based Backups?

Answer :

via putting in this software program we will take modified files and directory that are stored in that folder.

Question 60. How To Restore A Single File, Using The Image Backup?

Answer :

There isn't any hazard of restoring single document in photograph backup. We have repair complete image.

Question sixty one. How To Find Out The Damaged Files In Storagepool Volumes? How To Restore A Damaged Tape?

Answer :

Audit vol volname preview=no

Restore vol volnme preview=sure

Restore vol volname copystg=copystgname

Question 62. What Are The Advantages Of Server To Server Communication?

Answer :

Export and import Command Routing and Enterprise control.

Question 63. Can We Create Server To Server Communication Between Server A Which Is 5.Five And Server B Which Is 6.2 ?

Answer :

yes

Question 64. What Is The Use Of Crossdefine Parameter?

Answer :

If pass def is on we can set up server to server communication.

Question sixty five. How To Configure Virtual Volumes? And What Is The Advantages Of It?

Answer :

First set up server to server conversation in the each the servers and reg neighborhood node as server in in faraway after which in neighborhood def server. Moving statistics through vaulting.

Question 66. What Are Daily Activities On Tsm?

Answer :

Check DB & healing log, Volume management etc. Defined earlier.

Question 67. If Your Dbspace Is Full Then What You Will Do?

Answer :

Add database volumes with the aid of the command line as TSM server will no longer paintings if DB is complete.

Question 68. What Is Maximum Size Of Recovery Log?

Answer :

20 GB in TSM 5.3

Question sixty nine. What Are The Primary And Secondary Storage Pool In Your Environment?

Answer :

Explain the Disk Pool and Tape Pools.

Question 70. What Are The Storage Devices You Have Worked On?

Answer :

Library IBM 3584, 3582 and so on.

Question seventy one. What Is Reclamation?

Answer :

It is the method of shifting the fragment records from one or more volumes to a distinct volume, in order that the volumes being reclaimed can be used as scratch volumes in TSM once more. By using this technique we can save a variety of space in TSM. This technique is managed by using reclaim threshold parameter of the garage pool.

Question seventy two. What Is Collocation And Advantages Of It?

Answer :

Storing information of a customer at minimum volumes. This will assist in quicker restores as much less media mounts can be required all through repair.

Question 73. Tell Something On Migration?

Answer :

Transferring statistics from disk to tape pool.

Question seventy four. What Kind Of Tape Library Is Attached To Your Tsm Server?

Answer :

IBM 3584

Question 75. Can You Brief Your Responsibilities On Tsm And Daily Activities?

Answer :

Check Schedule, DB & Recovery log, dealing with volumes. Explained in advance.

Question seventy six. Tell About Media Management You Are Doing?

Answer :

Preparing volumes. Labeling. Check in, test out and so on.

Question seventy seven. How You Will Prepare Scratch Volume?

Answer :

label libvol volume call.

Question seventy eight. What Is Difference In Between Label And Checking?

Answer :

Labeling is naming vol. Check in is inserting the vol to fit.

Question 79. What Exactly The Role Of Recovery Log?

Answer :

Storing the transaction, which isn't always devoted to DB and are, required for consistency of TSM DB.

Question 80. What Is The Difference In Between Dsm.Opt And Dsm.Sys File?

Answer :

Dsm.Decide report is the purchaser document which includes the tsmservername pointing to dsm.Sys.

Dsm.Sys commonly utilized in UNIX surroundings includes the server stanzas and the parameters like node name, control class and password get admission to alternatives.

Question 81. Can You Brief Your Activity On Tsm?

Answer :

Monitoring Schedules, DB and Recovery Log and many others. Already explained.

Question eighty two. What Are The File Lookouts If Tsm Server Crashes?

Answer :

DEVCONFIG.OUT, VOLHIST.OUT, DSMSERV.OPT AND DSMSERV.DSK

Question 83. How You Will Check Dr Media?

Answer :

Move drmedia command is used.

Question 84. What Is Primary Storage Pool And Secondary Storage Pool?

Answer :

Disk pool, Tape pool.

Question 85. How Many Frames Are There In Your Environment?

Answer :

No solution.

Question 86. Which Library You Are Using?

Answer :

IBM 3584

Question 87. What Is Primary Storage Pool And Secondary Storage Pool In Your Environment?

Answer :

Disk garage pool, Tape storage pool

Question 88. What Is Prole Process (tsm)?

Answer :

Background method in TDP for hardware. (TDP for ESS).

Question 89. What Are Various Types Of Backups?

Answer :

Full, incremental, differential.

Question 90. What Is The Difference Between Backup An Archive?

Answer :

backup is for brief duration garage and wherein as archive is for long term storing your facts Backup is having versions archive does no longer have versions and backup is full, incremental, differential where as archive is as it's miles image.

Question ninety one. What Is The Difference Between Active And Inactive File (tsm)?

Answer :

Inactive, which no longer brand new backup. Active that's cutting-edge backup.

Question 92. How Will You Take Backup In Tsm?

Answer :

dsmc i or dsmc sel.

Question 93. What Are Various Server Configuration Files?

Answer :

dsmserv.Choose, volhist.Out, devconfig.Out, dsmserv.Dsk.

Question 94. How To Check The Version Of Tsm?

Answer :

q status, q system

Question ninety five. Which Command Is Used To Check The Backup Status In Tsm?

Answer :

q occasion* *

Question ninety six. Which Are Tsm Configuration Files?

Answer :

dsmserv.Choose, dsmserv.Dsk,volhist.Out, devconfig.Out

Question ninety seven. How Will You Change Password Of Tsm Server?

Answer :

set server password *****

Question ninety eight. How Will You Identify Which Level Of Backup Taken?

Answer :

dsmc backup query

Question ninety nine. Suppose I Have To Take Full Backup On Friday And Then Friday To Thursday Incremental And Then Full Backup?

Answer :

might be scheduled in crontab.

Question one hundred. Which Are The Systems Eligible For Incremental Backup?

Answer :

home listing of all customers. (Which are often modified?)

Question a hundred and one. What Are The Different Types Of Storage Pools?

Answer :

number one stgpool---random stgpool ---sequential stgpool
replica stgpool
energetic stgpool
Question 102. How To Increase Cache Hit Ratio?

Answer :

with the aid of growing the bufpoolsize

Question 103. Difference B/w V5 And V6.2?

Answer :

in ver6.2 we've got deduplication alternative.

Question 104. What Are The Tools Required To Setup A Lan Free Configuration?

Answer :

Ba-client,garage agent, san boxes.

Question 105. Name The 4 Devt In Devc?

Answer :

report,disk.Dlt.Lto....And so forth.

Question 106. How To Find Last Db Backup File?

Answer :

q volhist ty=dbb

Question 107. What Are The Db Backup Types?

Answer :

full,incremental,photo.

Question 108. Reasons For Schedule To Fail?

Answer :

May be drives not free, no space in stgpool.

Question 109. Important Files In Tdpsql?

Answer :

tdpsql.Cfg & dsm.Choose

Question 110. What Are The Vesion Values In Your Previous Environment?

Answer :

verexits=30
verdelete=30
retextra=30
retonly=30

Question 111. Def Audit Library Command?

Answer :

Audit library libname

Question 112. Drm Steps?

Answer :

mountable to non-mountable
non-mountable to courier
courier to vault
vault to vault-retrieve
vault-retrieve to courier-retrieve
courier-retrieve to onsite retrieve
test in as non-public
Question 113. Health Monitoring Cmds?

Answer :

q db f=d
q log f=d
q event * * t=c
q stg f=d
q occasion * t=a




CFG