Interview Questions.

Top 100+ Ibm Tivoli Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Tivoli Interview Questions And Answers

Question 1. Explain About Serialization?

Answer :

It specifies how Tivoli Storage Manager processes files or directories when they're modified at some stage in backup processing.

Question 2. What Are The Parameters In The Copy Group?

Answer :

version exist, model deleted, retention greater, retention most effective, serialization, vacation spot, mode, frequency and so on.

Change Management Interview Questions
Question 3. How To Checking Process Status By Running The Itnm_status Command In Itnm?

Answer :

On UNIX working systems, you may test the fame of IBM Tivoli Netcool/OMNIbus, the Tivoli Integrated Portal, and Network Manager by the usage of the itnm_status command.

Steps :To test the reputation of all Network Manager components on the present day server:

Change to the $NCHOME/precision/bin listing.
Type the following command: itnm_status
This command shows the repute of all of the Network Manager components
which might be installed on the server.
Question four. What Are Domain Specific Configuration Files In Itnm?

Answer :

Although in practice there are some documents which you are not going to want to modify, in precept all of the following sorts of documents may be made area-specific:

v Configuration documents, that is, all documents ending in .Cfg
v Discovery agent files, this is, all files ending in .Agnt
v Active Object Class documents, that is, all documents finishing in .Aoc
v Text-primarily based stitcher files, this is, all documents in a stitchers listing ending in .Stch
Change Management Tutorial
Question 5. Name The Various Other Itm Agents Installed On Unix/linux Servers?

Answer :

ux Monitoring Agent for UNIX OS
um Universal Agent
yn Monitoring Agent for WebSphere
ht Monitoring Agent for Web Servers
mq WebSphere MQ Monitoring Agent
mc WebSphere MQ Configuration Agent
IBM DB2 Interview Questions
Question 6. How To Assign Poller For Mib Graphing In Itnm?

Answer :

If you've got described additional pollers, and need to assign a poller to address MIB graphing, edit the homes document.You have to have created the poller that you need to apply for MIB graphing before you edit the file.

To assign a poller for MIB graphing:

Open the following document: $TIPHOME/profiles/TIPProfile/and many others/tnm/tnm.Properties.
Change the fee of the tnm.Graph.Poller parameter from DEFAULT_POLLER to the name of the desired poller.
Save and near the record.
Question 7. How To Remove A Poller In Itnm?

Answer :

If a poller isn't always getting used to screen the community, you can eliminate the poller from the tracking device.
To eliminate a poller from the monitoring gadget, you should delete its document from the NCMonitor Poller table, which eliminates the document from the Monitor Policy editor. The ncp_poller technique attempts to put off the relevant record from the poller table after which exits.
Complete the following responsibilities to remove a poller from the tracking gadget. 
From the Network Manager server, issue the following command.
Ncp_poller -deregister -area [domain_name] -name [poller_name]
Note: When you difficulty this command, the report is deleted from the NCMONITOR Poller desk.
From the Monitor Policy Editor, edit each lively coverage to use a legitimate poller.
IBM DB2 Tutorial IBM TSM Interview Questions
Question 8. For Fresh Itm Agent Installation, What Agent Version Should Be Used?

Answer :

For sparkling itm agent installation , we need to use beneath agent version sell off as shared with you:

For aix five.Three - ux_06210000_aix526
For linux 2.6 32 bit - lz_062100000_li6263
Question nine. What Are The Phases Of Discovery In Itnm?

Answer :

Now that the invention has started out, can display the development of the discovery on the Network Discovery Status page. Use the repute within the Discovery Phase subject to decide how the discovery is going for walks:

Until the first device is observed, the invention section is Idle/Standby

After the first tool is discovered, the reputation changes to Discovering Network 
As further devices are found, the depend within the Processed IP Addresses subject increases.
The discovery then runs via the subsequent statuses:

Downloading ARP (2)
Downloading Connections (3)
Correlating Connectivity (-1)
After the invention is completed, the status reverts again to Idle/Standby (0).

Hadoop Interview Questions
Question 10. For Itm Agent Upgrade, What Agent Version Should Be Used?

Answer :

For itm agent upgrade , we have to use under agent model sell off as highlighted and shared with you. Here we're the usage of ITM agent model 6.2.2 restoration % four sell off

For aix 5.3 - ux_06210000_aix526
aix 6.1 - ux_06210000_aix526
aix 5.2 - ux_06210000_aix523

For linux 2.6 32 bit - lz_06210000_li6263
linux 2.6 64 bit - lz_06210000_li6263
linux 2.Four 32 bit - lz_06210000_li6243

Hadoop Tutorial
Question eleven. Give The Brief Overview Of Cmdb?

Answer :

It is a facts keep or logical collection of facts that consists of all of the statistics approximately IT assets.
It continues the relationship among those assets, CIs and their adjustments.
It can emerge as the dependable and accurate source of statistics if controlled properly.
The foremost distinction between the CMDB and every other facts repository is of creating the connection between the Configuration Items.
IBM WAS Administration Interview Questions
Question 12. What Are The Pre Requisites For Itm Vm Ware Agent Deployment?

Answer :

Pre specifications:

Hardware :
200MB of Disk Space is needed in the client device to deploy VM Ware Agent v.6.2.1.
Software: Software prerequisite to deploy VM Ware Agent is as follows
IBM Tivoli Monitoring V6.2.1 IF3 or later
Change Management Interview Questions
Question 13. What Are The Benefits Of Taddm?

Answer :

The advantages of TADDM are as follows:

TADDM gives the data approximately the present day strolling application on the community.
TADDM allows in understanding the computing surroundings of your business enterprise.
By TADDM we get to recognise which packages and offerings are deployed at the community.
TADDM can also find out the relationships among programs and offerings.
By the assist of TADDM we are able to determine the network associated issues.
By TADDM we are able to determine the compliance associated hassle.
Question 14. Give The Brief About Monitoring Of Custom Logs And Kulmapper Utility In Itm?

Answer :

Monitoring of Custom Logs :

Steps :

Install Unix logs agent on the host system where you need to monitor the custom logs.
Get the logs and map the equal the use of Kulmapper software
Using kulmapper utility: Kulmaaper is a binary record that can be used to map the distinctive fields of a log into ITM widespread layout. Kulmapper binary is located in Candlehome/bin directory. By default it makes use of the sample mapping report kulmapper.Samp located in Candlehome/config directory. To map a custom log record take a backup of the kulmapper.Samp file and input the layout command within the first line and the log document access inside the 2d line, after that execute the kulmapper binary.

Question 15. Write The Steps To Start Tbsm?

Answer :

Stop ngf carrier
update signals.Popularity set RAD_FilterIDList = '', RAD_ServiceName='', RAD_IsIntermediateFunction=0, RAD_FunctionType=''
delete from service_deps table in Omnibus
begin 104 ngf service first after which begin
106 ngf carrier
Network Monitoring Interview Questions
Question 16. What Are The Features Of Business Service Management?

Answer :

Business Service Management capabilities the following products:

IBM Tivoli Business Systems Manager.
IBM Tivoli Service Level Advisor.
IBM Tivoli Enterprise Console.
IBM Tivoli Netview.
Question 17. State The Os Requirements To Install Taddm?

Answer :

AIX 5.2, Fix Pack 7 or later, or 5.Three(contemporary release).
Red Hat Linux Advanced Server model 4 or 5(32 or 64 bit).
SUSE Linux Enterprise Server Version nine or 10(32 or sixty four bit).
Sun Solaris SPARC model nine or 10.
Microsoft Windows Server 2003 Datacenter, Enterprise, or Standard, SP2 or more (32 or sixty four bit).
Red Hat Enterprise Linux 4.0.
Red Hat Enterprise Linux 5.Zero.
SUSE Linux Enterprise Server for System, version nine.Zero patch stage 3 or version 10.0.
IBM AIX 7 Administration Interview Questions
Question 18. Give The Categorization Of Ibm Tivoli Software Products?

Answer :

IBM Tivoli Softwares are classified into six regions:

Availability
Business Service Management
Orchestration
Provisioning
Security Management
Storage and Optimization answer
IBM DB2 Interview Questions
Question 19. Give The Overview Of Taddm Components?

Answer :

Discovery Manager: The server going for walks the TADDM discovery tactics.
Administrative Console: It presents the server status, runtime and license records.
Discovery Client: A java primarily based GUI on which we are able to configure and run discovery techniques.
Domain Manager: A portal within the administrative console with which you may view all of your configuration items and manipulate users.
Anchor Servers: These are required to run the invention in firewall zones.
Windows Gateway Server: These are required to discover the windows structures.
Database(CMDB): The repository to save the statistics collected after discovery.
Question 20. What Are The Vmware Environment Can Be Monitored By Using Vmware Vi Agent?

Answer :

VMware Virtual Center 2.5 or later
VMware ESX Server 3.5 or later
VMware ESXi Server 3.Five or later
Hadoop Administration Interview Questions
Question 21. What Are The Vm Ware Agent Support File?

Answer :

Install VM ware agent Support record on every of the following:

HTEMS
REMOTETEMS
TEPS
TEPS Desktop
Question 22. What Are The Install Support Files To Teps?

Answer :

bash-2.04$ ./installIraAgentTEPS.Sh /IBM/ITM Installing k2s .....
Online assist for this agent will not be available until the Help Server is restarted, which additionally requires restarting the TEPS.
Question 23. What Are Various Connector Modes In Tdi?

Answer :

Iterator.
Lookup Connector.
Addonly
Update.
Delete
Delta
Server
Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question 24. Give The Overview Of Tmr?

Answer :

TMR method Tivoli Management Region. It is a set of structures which might be controlled via one server. Each TME has its precise set of customers. Tivoli does no longer support extra then one TMR at a particular time, however you could interconnect one or more TMRs.

TMR consist of :

Tivoli Server
1 or extra Managed Nodes/Gateways
Tivoli Management Agents/Endpoints
IBM TSM Interview Questions
Question 25. State The Database Requirements To Install Taddm?

Answer :

IBM DB2 v9.1, Fix Pack 2
AIX(64 bit)
Solaris SPARC(sixty four bit)
Linux on System(64 bit)
Linux x86 (32 or sixty four bit).
Windows (32 or sixty four bit) operating structures.
Question 26. In Tdpsql What Does Tdpsql.Cfg File Contains?

Answer :

It incorporates all the tdpsql performance monitoring parameters like Buffers, Buffers length, square buffers, sq. Buffer length, statistics stripes, and log document etc.

OmniGraffle Interview Questions
Question 27. What Is Difference Between Search=sure And Search=bulk In Label Command?

Answer :

YES – Specifies that the server labels best volumes which are saved inside the library
BULK – Specifies that the server searches the library entry/exit ports for usable volumes to label
Hadoop Interview Questions
Question 28. How To Update Path?

Answer :

replace course sourcename destinationname srctype=server desttype=pressure/library tool=devicename on-line=yes

Question 29. How To Check The Paths?

Answer :

question route f=d

Hadoop Testing Interview Questions
Question 30. How To See The Db Size?

Answer :

Query db f=d

Question 31. Will The Lanfree Data Go To The Disk Pool?

Answer :

No, Lanfree statistics will move immediately to tape/tapepools. If we've a disk library in a SAN, then we are able to send lanfree to disks but we need any other supporting softwares.

Question 32. Have You Done Upgradation For Client Machine?

Answer :

Yes, First we need to reproduction all of the vital purchaser configuration files, disconnect the reference to TSM Server after which uninstall/installation new patron version.

NetSuite Interview Questions
Question 33. Have You Done Upgradation? Which Method You Have Used?

Answer :

Yes, we used Same System Media Method

IBM WAS Administration Interview Questions
Question 34. What Is Migration? Use Of Migration?

Answer :

Migration is used to transport patron documents from one garage pool to the next garage pool inside the garage hierarchy. Migration will make some empty area in disk swimming pools which can be used for taking backup of the client machine.

Question 35. What Is Fix=yes/no In Audit Volume Command?

Answer :

Fix — Specifies how the server resolves inconsistencies between the database stock and the desired garage pool extent.
Fix=No — Tivoli Storage Manager reports, however does now not delete, database information.
Fix=Yes — The server fixes any inconsistencies as they're detected
Question 36. What Is Audit Volume?

Answer :

Audit volume command is used to check the inconsistencies among database statistics and a storage pool quantity.

Network Monitoring Interview Questions
Question 37. Is There Any Chance Of Moving Inactive Data From One Volume To Another Using Reclamation?

Answer :

No, reclamation will flow each lively and inactive facts.

Question 38. What Is The Use Of Reclamation?

Answer :

Reclamation makes the fragmented area on volumes usable once more by using shifting any last files from one volume to some other extent. This movement makes the authentic quantity available for reuse.




CFG