Interview Questions.

Top 100+ Ibm-jcl Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm-jcl Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Jcl ?

Answer :

JCL stands for Job Control Language

Question 2. What Is Jcl ?

Answer :

JCL stands for Job Control Language

VSAM Interview Questions
Question 3. What Is A Generation Data Group (gdg)?

Answer :

A era Data Group is a group of chronologically or functionally associated datasets. GDGs are processed periodically, regularly through adding a new technology, preserving previous generations, and every so often discarding the oldest generation.

Question 4. How Is Gdg Base Created?

Answer :

A GDG base is created in the machine catalog and keeps tune of the era numbers used for datasets in the group. IDCAMS utility is used to define the GDG base for MVS/XA, and MVS/ESA. Older structures required that the IEHPROGM utility be used.

VSAM Tutorial
Question 5. What Do You Mean By Include Statement In Jcl?

Answer :

An INCLUDE announcement identifies a member of a PDS that contains this set of JCL statements is known as an INCLUDE group. The gadget replaces the INCLUDE statement with the statements inside the INCLUDE group.

IBM - VSAM Interview Questions
Question 6. What Are The Differences Between Jes2 & Jes3 ?

Answer :

JES3 allocates Data Sets for all of the steps before the process is scheduled. In JES2, allocation of Data Sets required by way of a step is completed only just earlier than the step executes. JOB /EXEC/DD ALL PARAMETERS JOBLIB/STEPLIB PROCEDURES, PARAMETERS PASSING CONDITION VARIABLES ABEND CODES.

Question 7. What Are The Kinds Of Job Control Statements?

Answer :

The JOB, EXEC and DD declaration

IBM-CICS Tutorial IBM-CICS Interview Questions
Question eight. What Are The Maximum Number Of In-circulate Procedures You Can Code In Any Jcl?

Answer :

15.

Question nine. What You Mean By Skeleton Jcl?

Answer :

JCL, which changes for the duration of run time, that is the values for the JCL along with software name, dd name will alternate. The equal JCL may be used for diverse jobs, equal to dynamic SQL.

JCL Interview Questions
Question 10. What Is Jcl

Answer :

It is an interface between running device (MVS) & the utility application. When  related programs are combined collectively on manage statements, it's far known as job manage language

IBM DB2 Tutorial
Question 11. What Is The Purpose Of The Job Statement?

Answer :

The cause of the JOB statement is to inform the operating machine of the begin of a process, supply necessary accounting records and deliver run parameters. Each process should start with a unmarried JOB assertion.

IBM DB2 Interview Questions
Question 12. How Does One Identify A Job To The Operating System?

Answer :

A job is identified to the machine by means of the usage of activity call. Jobnames can range from one to eight alphabetic characters. The first character should start in column 3 and be alphabetic (A-Z). Jobs must be given unique names considering that replica jobnames will now not execute until any job having the identical jobname completes execution.

VSAM Interview Questions
Question 13. What Does The Keyword Dcb Mean And What Are Some Of The Keywords?

Answer :

Associated IT DCB stands for data control block; it is a key-word for the DD declaration used to describe Data Sets Keywords associated with it are BLKSIZE, DEN, LRECL and RECFM.

COBOL Tutorial
Question 14. How Are In-circulation Procedures (procs) Built?

Answer :

In-circulation procedures are built through coding a hard and fast of statements and putting them after the JOB announcement and earlier than the EXEC assertion. In-circulate procedures start with a PROC declaration and quit with a PEND statement. Up to fifteen in-movement processes can be protected in a single activity.

Each in-circulation approaches may be invoked several times in the activity. In-movement tactics can use symbolic parameters inside the same way as catalogued tactics.

Question 15. What Does A Mainframe Compiler Output In The Object Deck And What Does The Linkage Editor Do With It?

Answer :

The compiler outputs the source code into the object deck in a form to be examine through the linkage editor. The linkage editor combines the object dataset (object deck) from the compiler with device language code for enter/output and other obligations to create an executable load module.

COBOL Interview Questions
Question 16. What Is Primary Allocation For A Data Set?

Answer :

The area allotted while the Data Set is first created.

DB2 Using SQL Tutorial
Question 17. How Many Extents Are Possible For A Sequential File ? For A Vsam File ?

Answer :

16 extents on a volume for a Sequential File and 123 for a VSAM File

DB2 Using SQL Interview Questions
Question 18. What Is An Operation Exception Error?

Answer :

An Operation exception error shows that an operation code isn't always assigned or the assigned operations now not available on a specific pc model. The gadget does not understand the preparation or operation used. A feasible motives a subscript blunders. This blunders may also be because of an try to examine a document that turned into now not opened a misspelled DD assertion. The machine of completion code is 0C1.

IBM - VSAM Interview Questions
Question 19. Why Do You Want To Specify The Region Parameter In A Jcl Step?

Answer :

To override the REGION described on the JOB card level REGION specifies the max place size REGION=0K or 0M or omitting REGION approach no limit can be carried out

IMS/DB Tutorial
Question 20. What Does The Time Parameter Signify? What Does Time=1440 Mean?

Answer :

TIME parameter may be used to conquer S322 abends for packages that genuinely need extra CPU time TIME=1440 method no CPU time restriction is to be carried out to this step

IBM-JCL&VSAM Interview Questions
Question 21. How Is The Keyword Dummy Used In Jcl?

Answer :

For an output File DUMMY specifies that the output is to be discarded for input it specifies that the File is empty.

Question 22. What Is The Meaning Of Data Definition Name (dd Name) And Data Set Name (dsn Name) In The Dd Statement?

Answer :

Data definition call is the 8 man or woman designation after the // of the DD declaration It matches the internal call distinctive within the steps executing program In COBOL it really is the name distinctive after the ASSIGN inside the SELECT ASSIGN statement Data Set call is the operating machine (MVS) call for the File.

Question 23. What Is The Purpose And Meaning Of The Time Keyword And What Jcl Statement Is It Associated With?

Answer :

TIME specifies the maximum CPU time allocated for a selected task or task step if TIME is inside the JOB card, it pertains to the entire process; if within the EXEC announcement, it pertains to the task step.

IMS/DB Interview Questions
Question 24. What Is The Purpose And Meaning Of The Region Keyword And What Jcl Statement Is It Associated With?

Answer :

REGION specifies the maximum CPU reminiscence allotted for a selected activity or activity step If REGION is in the JOB card, it pertains to the complete process; if within the EXEC announcement, it relates to the task step.

IBM-CICS Interview Questions
Question 25. What Is The Purpose Of The Parm Keyword In The Exec Statement?

Answer :

The price after the PARM= specifies manipulate information to be surpassed to the executing program of the task step

Question 26. What Is The Improvement To Cond= In The Latest Version Of Mvs?

Answer :

MVS now permits for an IF bracketed via an END IF round any task step to update the COND= syntax Again, if the IF statement is authentic, the step is bypassed.

Mainframe DB2 Interview Questions
Question 27. What Is The Meaning Of The Exec Statement Keyword, Cond? What Is Its Syntax?

Answer :

COND specifies the conditions for executing the subsequent activity step the price after the COND= is compared to the go back codes of the preceding steps and if the assessment is actual, the step is bypassed

JCL Interview Questions
Question 28. How Do You Designate A Comment In Jcl?

Answer :

The remark assertion is //* observed by the feedback.

Question 29. What Are The Keywords Associated With Dcb? How Can You Specify Dcb Information? What Is The Os Precedence For Obtaining That Dcb Information, I.E. Where Does The System Look For It First?

Answer :

The key phrases related to the DCB parameter are LRECL, RECFM, BLKSIZE and DSORG The DCB information can be furnished in the DD statement The gadget appears for DCB statistics in the program code first.

Question 30. What Is Mod And When Would You Use It?

Answer :

DISP=MOD is used whilst the Data Set may be extended, i.E., you can upload statistics at the quit of an current Data Set

Question 31. What Is The Difference Between Specifying Disp=vintage And Disp=shr For A Data Set?

Answer :

A DISP=OLD denotes extraordinary manipulate of the Data Set; DISP=SHR way there's no exclusivity.

Question 32. Explain Concatenating Data Sets?

Answer :

Data Sets may be grouped in a DD assertion one after some other, eg in a JOBLIB assertion in which the load module can exist in one among many Data Sets.

Question 33. What Is A Gdg? How Is It Referenced? How Is It Defined? What Is A Modeldscb?

Answer :

GDG stands for era statistics organization it is a Data Set with versions that may be referenced sincerely or incredibly it's miles defined by way of an IDCAMS define technology information group execution.

IBM DB2 Interview Questions
Question 34. What Is Restart? How Is It Invoked?

Answer :

A RESTART is a JOB statement key-word it's far used to restart the activity at a special s step in place of at the beginning.

Question 35. What Is The Difference Between A Symbolic And An Override In Executing A Proc?

Answer :

A symbolic is a PROC placeholder; the price for the symbolic is supplied while the PROC is invoked, eg &symbol=price an override replaces the PROC's assertion with another one; it substitutes for the whole assertion.

Question 36. What Is A Proc? What Is The Difference Between An In Stream And A Catalogued Proc?

Answer :

PROC stands for process It is 'canned' JCL invoked by way of a PROC declaration an in movement PROC is provided within the JCL; a catalogued PROC is referenced from a proclib partitioned Data Set.

COBOL Interview Questions
Question 37. Describe The Dd Statement, Its Meaning, Syntax And Keywords.

Answer :

The DD assertion links the outside Data Set name (DSN) to the DDNAME coded within the executing application It hyperlinks the File names within the application code to the File names realize to the MVS working device The syntax is // ddname DD DSN=Data Set name Other key phrases after DSN are DISP, DCB, SPACE, and so forth .

Question 38. Describe The Exec Statement, Its Meaning, Syntax And Keywords?

Answer :

The EXEC statement identifies the program to be done through a PGM=application name key-word Its format is //jobname EXEC PGM=software call The PARM= keyword can be used to pass outside values to the executing program.

Question 39. Describe The Job Statement, Its Meaning, Syntax And Significant Keywords.?

Answer :

The JOB assertion is the first in a JCL circulation Its format is // jobname, keyword JOB, accounting statistics in brackets and keywords, MSGCLASS, MSGLEVEL, NOTIFIY, CLASS, etc .

Question forty. What Is The Meaning Of Keyword In Jcl? What Is Its Opposite?

Answer :

A keyword in a JCL announcement may appear in distinct places and is diagnosed with the aid of its call, eg MSGCLASS inside the JOB announcement The opposite is positional phrases, where their meaning is primarily based on their role in the assertion, eg within the DISP keyword the =(NEW,CATLG,DELETE) that means are based totally on first, 2nd and 0.33 function.

DB2 Using SQL Interview Questions
Question 41. What Are The Valid Dsorg Values ?

Answer :

PS - QSAM, PO - Partitioned, IS - ISAM

Question 42. The Disp In The Jcl Is Mod And The Program Opens The File In Output Mode. What Happens ? The Disp In The Jcl Is Shr And The Pgm Opens The File In Extend Mode. What Happens ?

Answer :

Records could be written to quit of report (append) while a WRITE is executed in each instances.

IBM-JCL&VSAM Interview Questions
Question forty three. How To Change Default Proclib ?

Answer :

//ABCD JCLLIB ORDER=(ME.MYPROCLIB,SYS1.PROCLIB)

Question forty four. When You Specify Mutiple Datasets In A Joblib Or Steplib, What Factor Determines The Order?

Answer :

The library with the most important block length should be the first one.

Question 45. What Happens If Both Joblib & Steplib Is Specified ?

Answer :

JOBLIB is neglected.

Question forty six. What Is Order Of Searching Of The Libraries In A Jcl?

Answer :

First any private libraries as distinct within the STEPLIB or JOBLIB, then the machine libraries including SYS1.LINKLIB. The gadget libraries are detailed in the hyperlink listing.

Question forty seven. What Is Steplib, Joblib? What Is It Used For?

Answer :

Specifies that the personal library (or libraries) unique must be searched before the default machine libraries in order to find a application to be carried out.

STEPLIB applies handiest to the unique step, JOBLIB to all steps within the process.

Question 48. How Do You Run A Cobol Batch Program From A Jcl? How Do You Run A Cobol/db2 Program?

Answer :

To run a non DB2 application,

       //STEP001 EXEC PGM=MYPROG
To run a DB2 program,

       //STEP001 EXEC PGM=IKJEFT01
       //SYSTSIN DD *
       DSN SYSTEM(....)
       RUN PROGRAM(MYPROG)
       PLAN(.....) LIB(....) PARMS(...)
         /*
Question forty nine. How Do You Overcome This Limitation?

Answer :

One way is to code SYSIN DD DUMMY in the PROC, and then override this from the JCL with instream data.

Question 50. Can You Code Instream Data In A Proc ?

Answer :

No.

Question fifty one. I Have A Cobol Program That Accepts Some Input Data. How Do You Code The Jcl Statment For This? ( How Do You Code Instream Data In A Jcl? )

Answer :

       //SYSIN DD*
        input information
        input records
        /*
Question 52. I Have Multiple Jobs ( Jcls With Several Job Cards ) In A Member. What Happens If I Submit It?

Answer :

Multiple jobs are submitted (as many jobs because the quantity of JOB cards).

Question 53. How Do You Send The Output Of A Cobol Program To A Member Of A Pds?

Answer :

Code the DSN as pds(member) with a DISP of SHR. The disp applies to the pds and no longer to a selected member.

Question fifty four. What Does Iebgener Do?

Answer :

Used to duplicate one QSAM report to any other. Source dataset need to be defined using SYSUT1 ddname. Destination dataset have to be described using SYSUT2. IEBGENR can also do some reformatting of facts via offering control playing cards thru SYSIN.

Question fifty five. How Do You Check The Syntax Of A Jcl Without Running It?

Answer :

TYPERUN=SCAN at the JOB card or use JSCAN.

Question fifty six. What Is Cond=handiest ?

Answer :

Means execute this step simplest if any of the previous steps, terminated abnormally.

Question 57. What Is Cond=even ?

Answer :

Means execute this step even if any of the previous steps, terminated abnormally.

Question 58. What Does The Time Parameter Signify ? What Does Time=1440 Mean ?

Answer :

TIME parameter can be used to conquer S322 abends for programs that definitely want more CPU time. TIME=1440 manner no CPU time restriction is to be carried out to this step.

Question fifty nine. What Is S322 Abend ?

Answer :

Indicates a day trip abend. Your application has taken greater CPU time than the default restrict for the job elegance. Could indicate an limitless loop.

Question 60. What Are Sd37, Sb37, Se37 Abends?

Answer :

All imply dataset out of space. SD37 - no secondary allocation become specific. SB37 - stop of vol. And no similarly volumes detailed. SE37 - Max. Of 16 extents already allotted.

Question sixty one. What Is A S0c4 Error ?

Answer :

Storage violation error - can be because of diverse motives. E.G.: READING a file that isn't always open, invalid cope with referenced because of subscript blunders.

Question 62. What Is 's0c7' Abend?

Answer :

Caused by using invalid statistics in a numeric subject.

Question 63. What Is Notcat ?

Answer :

This is an MVS message indicating that a reproduction catalog access exists. E.G., in case you have already got a dataset with dsn = 'xxxx.Yyyy' and u try to create one with disp new,catlg, you would get this error. This system open and write could undergo and at the stop of the step the device might attempt to placed it within the machine catalog. At this factor because an entry already exists the catlg could fail and deliver this message. You could restore the hassle through deleting/uncataloging the first data set and going to the volume where the new dataset exists(this data is inside the msglog of the process) and cataloging it.

Question 64. How Do You Override A Specific Ddname/sysin In Proc From A Jcl?

Answer :

// DSN=...

Question sixty five. A Proc Has Five Steps. Step three Has A Condition Code. How Can You Override/nullify This Condition Code?

Answer :

Provide the override at the EXEC stmt in the JCL as follows:
//STEP001 EXEC procname,COND.Stepname=cost
All parameters on an EXEC stmt within the proc such as COND, PARM must be overridden like this.

Question sixty six. How Do You Skip A Particular Step In A Proc/activity?

Answer :

Can use both condition codes or use the jcl manipulate declaration IF (best in ESA JCL)

Question 67. How Do You Restart A Proc From A Particular Step?

Answer :

In process card, specify RESTART=procstep.Stepname
where procstep = call of the jcl step that invoked the proc
and stepname = call of the proc step in which you need execution to start

Question 68. How Do You Create A Temporary Dataset? Where Will You Use Them?

Answer :

Temporary datasets can be created both by means of no longer specifying any DSNAME or via specifying the brief record indicator as in DSN=&&TEMP.

We use them to hold the output of one step to some other step within the equal process. The dataset will not be retained as soon as the activity completes.

Question 69. What Is Disp=(new,skip,delete)?

Answer :

This is a brand new file and create it, if the step terminates generally, skip it to the following steps and if step abends, delete it. This dataset will now not exist past the JCL.

Question 70. What Do You Do If You Do Not Want To Keep All The Space Allocated To A Dataset?

Answer :

Specify the parameter RLSE ( release ) inside the SPACE e.G. SPACE=(CYL,(50,50),RLSE)

Question seventy one. What Is The Dd Statement For A Output File?

Answer :

Unless allocated in advance, could have the following parameters: DISP=(NEW,CATLG,DELETE), UNIT , SPACE & DCB .

Question seventy two. What Does A Disposition Of (mod,delete,delete) Mean ?

Answer :

The MOD will purpose the dataset to be created (if it does now not exist), after which the two DELETEs will purpose the dataset to be deleted whether or not the step abends or not. This disposition is used to clean out a dataset at the beginning of a activity.

Question 73. How Do You Access A File That Had A Disposition Of Keep?

Answer :

Need to deliver volume serial no. VOL=SER=xxxx.

Question 74. What Does A Disposition Of (new,catlg,maintain) Mean?

Answer :

That this is a brand new dataset and needs to be allocated, to CATLG the dataset if the step is a success and to KEEP however no longer CATLG the dataset if the step abends. Thus if the step abends, the dataset could no longer be catalogued and we'd need to supply the vol. Ser the subsequent time we talk over with it.

Question 75. What Does A Disposition Of (new,catlg,delete) Mean?

Answer :

That this is a new dataset and needs to be allocated, to CATLG the dataset if the step is a success and to delete the dataset if the step abends.

Question 76. How Many Extents Are Possible For A Sequential File ? For A Vsam File?

Answer :

16 extents on a volume for a sequential file and 123 for a VSAM report.

Question 77. What Is Primary Allocation For A Dataset?

Answer :

The space allotted while the dataset is first created.

Question 78. What Is The Difference Between Primary And Secondary Allocations For A Dataset?

Answer :

Secondary allocation is done when more space is required than what has already been allotted.

Question 79. What Is The Difference Between The Cond Parameter Specified On The Exec Statement And The One Specified On The Job Statement ?

Answer :

COND parameter specified on EXEC declaration determines whether step must be bypassed or done.

COND parameter defined on the JOB assertion will decide whether or not Job need to be terminated at a sure point or persevered. When COND parameter is described on the JOB statement, the device evaluates condition targeted within the COND parameter before beginning of any task step and compares the code exact in the COND parameter with the go back code of all previous jobsteps. If that condition is real, the rest of the task steps are bypassed.

Question 80. How Can You Check For Syntax Or Jcl Errors Without Actual Execution Of A Job ?

Answer :

TYPRUN=SCAN must be precise on a activity card

Question eighty one. What Is Msglevel Parameter ?

Answer :

It is a keyword parameter which shows what task output is to be written as a part of output listing. The following outputs can be requested: the Job declaration;
all input job manage statements;
allocation, disposition and allocation healing messages(allocation/termination message)

MSGLEVEL=(statements, messages)

Statements:
- zero – only the task statement is to be written;
- 1 – all enter manipulate statements, cataloged technique statements and the inner representation of method declaration parameters after symbolic parameters substitution are to be written;
- 2 – simplest enter job manipulate statements are to be written;

Messages:
- zero – No allocation/termination messages are to be revealed unless the job terminates abnormally;
- 1 – All allocation/termination messages are to be printed.

Question eighty two. What Is A Msgclass Parameter?

Answer :

It is a keyword parameter which specifies the output elegance to which machine messages in your task are to be routed. Output class is an alphabetic (A via Z) or numeric (zero via nine) character. The default for MSGCLASS parameter will be A. System messages and output facts units may be routed to the equal output elegance. You can code the MSGCLASS parameter in the Job statement and the SYSOUT parameter on the DD declaration.

Question 83. How Does The System Determine The Priority Of A Job For Execution?

Answer :

First the system determines which process has the very best class. Each elegance has a task queue with jobs of different priorities. The machine will pick out the process for execution that has the best PRTY (0 through 15) 15 is the very best precedence.

Question eighty four. What Is A Priority?

Answer :

It is a keyword parameter which specifies a activity initiation precedence inside its activity magnificence. When the process is initiated, the machine will convert the task’s priority right into a dispatching priority so that activity’s mission can entire with different tasks to be used of major garage and CPU assets.

Question eighty five. What Is A Name?

Answer :

Name is a positional parameter which identifies the character or organization chargeable for a task.

Question 86. What Does Cond=even Mean ?

Answer :

It means that this jobs step could be carried out even if a previous step abnormally terminated.

Question 87. What Does Cond=handiest Mean ?

Answer :

It way that this activity step can be executed best if a previous step had abnormally terminated.

Question 88. How Do You Specify A Cond Parameter For A Job Step So That The Step Will Never Be Executed?

Answer :

COND=(0,LE) or COND=(4095,GE).

Question 89. What Is Cond Parameter?

Answer :

It is a keyword parameter which can be designated at the JOB or EXEC statements. COND includes three sub parameters:

code(0 through 4095),logical operator, and step name of the step that is going to be as compared.
The motive of the COND is to determine whether or not the step need to be finished or bypassed. If circumstance exact in the COND parameter is actual, the step is bypassed.

Question 90. What Is A Temporary Data Set?

Answer :

Temporary information units are used for storage needed best at some point of the process. If the DISP parameter doesn’t delete the statistics set through the end of the job, the gadget will delete it. Deleting a tape facts set dismounts the tape, while deleting a dataset on an immediate-get admission to quantity launch the garage. A facts set is marked brief by way of omitting the DSN parameter or by using coding DSN=&&dsname. The gadget assign a completely unique name to the facts set when the DSN parameter is ignored, and any next steps using the dataset refer back to the DD declaration.

Question 91. What Is A Pds?

Answer :

PDS is a library type of facts set organization along with Directory and Members. The listing consists of blocks, and every block is 256 bytes in period and might hold as much as 5 individuals. Each member of the PDS is a sequential statistics set.

Question ninety two. What Is A Contig?

Answer :

CONTIG requests the number one area be allocated handiest on contiguous tracks and cylinders that are all tracks on a cylinder are contiguous, and if more than one cylinder is needed, the cylinders are also contiguous. Always code CONTIG if tune overflow is used.

Question 93. What Is A Rlse?

Answer :

RLSE releases all unused area whilst the information set is closed. It permits you to allocate greater space than possibly, it wished with out losing space. Space is released only if the information set is not empty and if the information set is closed after being opened.

Question ninety four. What Is The Purpose Of Space Parameter?

Answer :

It is a key-word parameter which must allocated on the DD declaration for the output information units saved at the disk. It includes the subsequent sub parameters:
SPACE=(BLKS/CYL/TRK,(number one,secondary,index),RLSE,CONTIG)

Question 95. What Is The Difference Between * And Data?

Answer :

DD * and DD DATA describe the enter information which follows the above mention cards. If the input information incorporates document switch // in col 1 and 2 then DD Data must be used.

Question ninety six. How Do You Describe The Input Data Which Is A Part Of The Input Job Stream?

Answer :

You must use both DD * or DD Data.

Question 97. When Should Be Nl Be Specified As A Type Of Label Processing?

Answer :

NL should be exact whilst a application wishes to technique unlabeled tapes NL can also be distinctive while the program desires to create unlabeled tape due to the fact the machine’s default movement, in instances whilst parameter isn't distinct, will create IBM general label. Non labeled tapes are often used for sending tapes to every other installation. That way you don’t ought to fear about the tape label similar to the standards at the opposite set up or about by accident matching the volume serial variety of an present tape on the installation.

Question ninety eight. What Is A Label ?

Answer :

LABEL is a keyword parameter which can be detailed on DD statement and consists of the subsequent subparameters:

LABEL=(Relative File #, Type of Label Processing)
The LABEL parameter tells the sort of label, the relative file variety,and whether or not the facts set is to be included for enter or output.

Question ninety nine. How Does The System Get Information About The Block Size?

Answer :

DCB info comes from :-
1) Program – FD: BLOCK CONTAINS 3 RECORDS RECORD CONTAINS 100 CHARACTERS
2) The label – like a tape
three) From the VTOC – for Dasd
4) From the JCL – DCB=BLKSIZE=nnn.

Question 100. What Are The Parameters That Have To Be Coded On A Dd Statement In Order To Retrieve A Cataloged Data Set?

Answer :

The minimum parameters needed are DSN and DISP.

Question a hundred and one. What Is Disp=pass ?

Answer :

PASS passes the facts set directly to next job steps, and each step can use the statistics set once. It is a positional sub parameter of the DISP which can most effective be precise underneath regular termination motion. Pass saves time because the system keeps the statistics set region and quantity facts.

Question 102. What Is Disp=mod ?

Answer :

DISP=MOD modifies a sequential information set. It is a handy way to feature facts to the give up of sequential dataset. If the records set doesn’t exist, the machine modifications MOD to NEW except the VOL parameter request particular quantity. When VOL is coded, the stem expects to find statistics set on the desired volume and terminates the step if it cannot locate it. MOD is the standard manner of extended records units in to several direct-access volumes.

Question 103. What Is Disp=shr ?

Answer :

DISP=SHR allows antique records units to be shared. SHR is identical to OLD besides that several jobs can also examine the dataset simultaneously in multiprogramming environments. SHR have to be used handiest for enter statistics sets; use OLD or MOD if records set is modified. Sharing information set is necessary because public libraries like SYS1.LINKLIB or the subroutine libraries need to be available to every task inside the machine.

Question 104. What Is A Disp?

Answer :

DISP is a key-word parameter which is defined on the DD assertion and which encompass the subsequent positional subparameters: DISP=(Status, Normal Disp, Abnormal Disp). The DISP parameter describes the cutting-edge status of the dataset (old, new, or modified) and directs the gadget at the disposition of the information set (skip, hold, catalog, uncatalog, or delete) either at the end of the step or if the step abnormally terminates. DISP is usually required until the information set is created and deleted inside the identical step.

Question one zero five. What Is The Difference Between Keyword And Positional Parameters ?

Answer :

Positional parameters are characterised by their position within the operand discipline when it comes to other parameters.

Keyword parameters are positional unbiased with respect to others in their type and along with a key-word accompanied via an equal signal and variable facts.

Question 106. What Is The Meaning Of Keyword In Jcl?What Is Its Opposite?

Answer :

A key-word in a JCL announcement may additionally seem in unique locations and is diagnosed via its call, eg MSGCLASS inside the JOB assertion The opposite is positional words, wherein their that means is based totally on their role inside the declaration, eg within the DISP keyword the =(NEW,CATLG,DELETE) meaning are primarily based on first, 2d and third role.

Question 107. Describe The Exec Statement, Its Meaning, Syntax And Keywords.?

Answer :

The EXEC declaration identifies this system to be performed via a PGM=application call key-word Its layout is //jobname EXEC PGM=software name The PARM= keyword may be used to bypass outside values to the executing application.

Question 108. Describe The Dd Statement, Its Meaning, Syntax And Keywords?

Answer :

The DD statement links the external Data Set name (DSN) to the DDNAME coded inside the executing program It hyperlinks the File names within the program code to the File names understand to the MVS working machine The syntax is // ddname DD DSN=Data Set call Other keywords after DSN are DISP, DCB, SPACE, etc .

Question 109. What Is A Proc?What Is The Difference Between An Instream And A Catalogued Proc?

Answer :

PROC stands for technique It is 'canned' JCL invoked with the aid of a PROC assertion An instream PROC is provided within the JCL; a catalogued PROC is referenced from a proclib partitioned Data Set.

Question a hundred and ten. What Is A Gdg? How Is It Referenced?How Is It Defined? What Is A Mode Ldscb?

Answer :

GDG stands for era information group It is a Data Set with variations that can be referenced virtually or noticeably It is described by using an IDCAMS outline technology datagroup execution.

Question 111. Explain Concatenating Data Sets ?

Answer :

Data Sets may be grouped in a DD announcement one after every other, eg in a JOBLIB declaration where the burden module can exist in certainly one of many Data Sets.

Question 112. What Are The Keywords Associated With Dcb? How Can You Specify Dcb Information? What Is The Os Precedence For Obtaining That Dcb Information, Ie Where Does The System Look For It First?

Answer :

The key phrases associated with the DCB parameter are LRECL, RECFM, BLKSIZE and DSORG The DCB records may be furnished in the DD announcement The machine looks for DCB statistics in the program code first

Question 113. How Does Jcl Act On Code(if You Take A Cobol Program) ?

Answer :

There are sure set of divisions that interact with JCL.

Identification Division- act as introductory element to JCL(software name, author,date etc no interacting code).

Environment Division- now the tale starts offevolved - JCL interacts with OS acc to need because it send request for Files beneath file operation.

Data Division- after documents are accessed, it really works with them in line with operations to READ or to PRINT documents (with the help of OS).

Procedure Division- it carries diverse moves taken on files eg to shut files which are being used.

Question 114. What Is // ?

Answer :

It is an essential symbol utilized in JCL statements. JCL assertion must start with this symbol. It is a predefined rule that ought to comply with to execute the JCL statements in any other case it'll through blunders. The JCL execution system first exams for that image at starting of statements to be taken into consideration as JCL declaration. Use with out area between symbol and jobname. Every declaration in jcl should begin with //.To work nicely. Use of it keep away from any runtime exceptions.

Question 115. What Are Hierarchy Levels In Jcl?

Answer :

Level describes the JCL statements. According to every motion executed with the aid of every declaration. Each announcement of JCL include following keywords—

NAME.
FIELDS.
OPERATIONS.
OPERANDS.
PARAMETERS.

POSITIONAL.
KEYWORD.
COMMENTS IF ANY.

Eg. //STEP007 EXEC PGM=JAMES BOND
Here stepoo7 is the call,
pgm is the key-word parameter,
exec is the command,
assign is the operation,
jamesbond is the operand.

Question 116. What Is Job Control Language?

Answer :

A language for activity description to MVS, OS/390 and VSE Operating Systems that run on IBM S/390 servers.
A set of statements that required for strolling a specific application is referred as a activity step.
Without consumer interaction, activity runs in historical past.
The OS manages the consumer requests to provoke the devices of labor.
Input facts units, which include files are the precise JCL statements to get entry to. Once the assets are allocated for the job, the output records set is to be created or updated.
A set of JCL statements are stored as records set and can be started out interactively.
A menu-like interface is furnished by way of MVS and OS/390, known as ISPF to initiate and manage jobs.
Question 117. Differentiate Between Addressing Mode And Run Mode?

Answer :

Addressing mode or Access Mode:

AMODE(24) shows 24-bit addressing in the memory beneath the line.
AMODE(31) indicates 31-bit addressing inside the memory above and underneath the road.
AMODE=ANY indicates both 24-bit or 31-bit addressing techniques. Run Mode or Residency Mode:
RMODE(24) indicates the program want to be loaded into the memory under the road.
RMODE(31) suggests this system need to be loaded into the memory either below or above the line.
RMODE=ANY shows the program to load either in 24 bit or 31 bit reminiscence.
Question 118. What Does A Disposition Of (new,catlg,hold) For A Dsn Mean?

Answer :

DISP NEW will allocate new memory space for disposition.
DISP CATLG will catalog the available statistics set once the step is successful.
DISP KEEP will hold the dataset. Catalog will no longer be saved whilst the step abends.
The above 3 operations usually ensures that the facts set is well treated.
The operations are reliable to handle the information units.
Question 119. What Are Steplib And Joblib? What For They Are Used?

Answer :

A library wishes to be searched earlier than the gadget library, for locating programs to execute by way of steps.
STEPLIB and JOBLIB are applied for specifying the required library.
Not all steps are carried out for each STEPLIB and JOBLIB.
STEPLIB is used only for a selected step.
JOBLIB is used for all the jobs
Question one hundred twenty. What Is The Difference Between The Positional And Keyword Parameters? Give Examples?

Answer :

Positional Parameters are located in a selected function.
It needs to be located in the operand field.
Example: Employee name inside the Job card is a positional parameter at the Job level.
Keyword Parameters are not positioned in a particular role or order.
Example: MSGLEVEL=(X,Y)
Question 121. What Is The Purpose Of Disp Parameter?

Answer :

DISP parameter is used for specifying the disposition of the records set.
The cutting-edge reputation of the facts set is precise at
The beginning of the step.
The successful execution of the step.
Abnormal execution of the step.
DISP is assigned for 2 tendencies at the side of the reputation.
The notation of DISP is DISP = (Status, Normal Disposition, Abnormal Disposition).




CFG