Interview Questions.

Top 100+ Ibm Aix 7 Administration Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Ibm Aix 7 Administration Interview Questions And Answers

Question 1. How Do I Know If My Volume Group Is Normal, Big, Or Scalable?

Answer :

Run the lsvg command at the volume group and study the value for MAX PVs. The cost is 32 for regular, 128 for massive and 1,024 for scalable quantity group.

Question 2. How Do I Create A Volume Group?

Answer :

Use the following command, in which s partition_size sets the number of megabytes (MB) in every physical partition where the partition_size is expressed in gadgets of MB from one thru 1,024. (It’s one via 131,072 for AIX five.3.)

mkvg -y name_of_volume_group -s partition_size list_of_hard_disks

The partition_size variable have to be same to a electricity of  (as an example: one, two, four or 8). The default value for preferred and large extent corporations is the lowest price to remain within the problem of one,016 physical walls according to physical extent. The default value for scalable volume corporations is the bottom fee to deal with 2,040 bodily walls according to physical volume.

UNIX/XENIX Interview Questions
Question three. How Can I Change The Characteristics Of A Volume Group?

Answer :

You use the chvg command to exchange the traits of a volume institution.

Question 4. How Do I Create A Logical Volume?

Answer :

#mklv -y name_of_logical_volume name_of_volume_group number_of_partition

Unix/Linux Tutorial
Question 5. How Do I Increase The Size Of A Logical Volume?

Answer :

To growth the dimensions of the logical quantity represented with the aid of the lv05 listing with the aid of three logical partitions, as an instance, kind extendlv lv05 three.

IBM AIX Interview Questions
Question 6. How Do I Display All Logical Volumes That Are Part Of A Volume Group (e,g, Rootvg)?

Answer :

You can show all logical volumes which might be part of rootvg via typing the following command: #lsvg -l rootvg/

Question 7. How Do I List Information About Logical Volumes?

Answer :

Run the subsequent command to display statistics about the logical volume #lv1: lslv lv1.

Unix socket Tutorial LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions
Question 8. How Can I Clone The Rootvg?

Answer :

You can run the alt_disk_copy command to replicate the cutting-edge rootvg to an change disk. The following example suggests how to clone the rootvg to hdisk1: alt_disk_copy -d hdisk1.]

Question 9. How Do I Replace A Disk?

Answer :

extendvg VolumeGroupName hdisk_new
migratepv hdisk_bad hdisk_new
reducevg -d VolumeGroupName hdisk_bad
Unix Inter-Process Communication (IPC) Interview Questions
Question 10. How Do I Mirror A Logical Volume?

Answer :

mklvcopy LogicalVolumeName Numberofcopies

syncvg VolumeGroupName

Unix makefile Tutorial
Question 11. How Can I Display Or Set Values For Network Parameters?

Answer :

The no command sets or displays present day or next boot values for network tuning parameters

Unix/Linux Interview Questions
Question 12. How Do I Get The Ip Address Of My Machine?

Answer :

Type one of the following: ifconfig -a or host Fully_Qualified_Host_Name. For instance, host cyclop.Austin.Ibm.Com.

UNIX/XENIX Interview Questions
Question 13. How Do I Identify The Network Interfaces On My Server?

Answer :

Either of the following two commands will show the network interfaces: lsdev -Cc if or ifconfig -a. To get data approximately one unique community interface, for eaxample tr0, run the command ifconfig tr0.

Question 14. How Do I Activate A Network Interface?

Answer :

To activate the community interface tr0, run the command ifconfig tr0 up.

Question 15. How Do I Display Routing Table, Interface And Protocol Information?

Answer :

To show routing desk data for an Internet interface, kind netstat -r -f inet. To show interface records for an Internet interface, kind netstat -i -f inet. To show data for each protocol, kind netstat -s -f inet.

Unix socket Interview Questions
Question sixteen. How Will You Create A File If A Disk Is Given To You?

Answer :

#mkvg –y datavg –s 128 hdisk1 (pv call)
#mklv -y datalv –t jfs2 datavg 1
#crfs –v jfs2 –d datalv –g datavg –a length=10M –m /fs1

Question 17. Difference Between Jfs & Jfs2?

Answer :

JFS:

JFS is regular filesystem. We can not create big files in JFS.

Files may be get entry to dynamically.

Max record machine length=1TB
Max document size=64GB
Inode size=128b

JFS2:-

Can create a massive size filesystems.

Files may be get right of entry to as a result as required. (not randomly or sequentially)

Max documents gadget size=4PB
Max file size=4PB
Inode size=512

Unix Shell Scripting Interview Questions
Question 18. How Will You Find The Inode Number?

Answer :

# ls –li

# istat /etc/passwd

IBM AIX Interview Questions
Question 19. How Will You Find Ltg Size?

Answer :

#lsvg vgname

#lquerypv –M hdiskname

 

Question 20. How Will You Change Ltg Size?

Answer :

#rmdev -l hdiskx

#chdev -l hdiskx -a max_transfer=0*80000

#mkdev -l hdiskx

Question 21. How Will You Find Whether A Quorum Is Up Or Not?

Answer :

# lsvg vg call

Question 22. How To Copy A Lv From One Vg To Another?

Answer :

# cplv -v <new vm name> <sourcel name>

Question 23. Mirroring Concept?

Answer :

Check disk size belong to vg , take  same length disk to reflect

# bootinfo –s hdisk2
#lsvg –p rootvg

Add one extra disk of same length of already have disk having rootvg.

# extendvg rootvg hdisk2
# lsvg –p rootvg

Now mirror vg with historical past sync LV. It sync LVs in historical past with new LVs

# mirrorvg –s rootvg
Create a boot image
# bosboot –advert /dev/hdisk2
#bosboot –ad /dev/hdisk1

Add a blv

report of newly introduced disk, first test and then upload.

# bootlist –m regular -o
#bootlist –m everyday hdisk2 hdisk1

Question 24. How Will You Unmirror A Vg If A Pv Gets Failed?

Answer :

First take a look at the blv report the use of,

# bootlist –m normal –o
Remove the old blv document, the usage of
# chpv –c hdisk2
# bootlist –m ordinary hdisk1
# bootlist –m everyday hdisk2

Now unmirrorvg

# unmirrorvg rootvg hdisk2
# reducevg rootvg hdisk2
#lsvg –p rootvg
# lspv
# bootlist –m regular –o

LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions
Question 25. How Will You Change A Pp Size?

Answer :

PP size may be modified the usage of a T-aspect. If not then upload a walls in VG by including one disk.

# chvg –t3 rootvg

Question 26. T – Factor?

Answer :

T – issue way that it'll alternate the pp length to boom the efficiency of vg

#chvg –t16 datavg

Cal-if think that datavg pp length is 1016 we can take t element is 16 then it involves 2048 and pv includes in vg is two.

Question 27. What Is The Default Pp Size In Aix?

Answer :

128MB

Unix Inter-Process Communication (IPC) Interview Questions
Question 28. How Will You Rename A Vg?

Answer :

Unmount all filesystems in VG.

# umount /check (mount factor call)

#varyoffvg datavg

#exportvg datavg0

Importvg with new call

# importvg –y newvg hdisk4

Question 29. What Is Major Number?

Answer :

A most important wide variety refers to a kind of tool. A device wide variety is a first-rate quantity, and a minor quantity specifies a specific device of that kind or every so often the operation mode of that tool type.

Question 30. What Will You Do If A Disk Gets Failed?

Answer :

diag command

Question 31. How To Enable & Disable Quorum?

Answer :

# chvg –vy pv_name
# chvg –vn pv_name
#chvg –Qn vgname
#chvg –Qs vgname
Question 32. What Are The Types Of Error?

Answer :

1.H/W error

2. S/W mistakes

3. Operator error

4. Unknown errors.

Question 33. What Are The Error Levels Severity?

Answer :

1. Everlasting

2. Temporary

three. Informational

four. Unknown.

Unix/Linux Interview Questions
Question 34. What Is The Command To See The Error Log?

Answer :

# errpt –a

# errpt –d H [H/W]

# errpt –d S [S/W]

Question 35. What Is The Command To Clear The Error Log?

Answer :

# errclear

Question 36. What Is The Command To Increase The Size Of Error Log When It Is Full?

Answer :

#usr/lib/errdemon –s ____ [ size ]

Unix socket Interview Questions
Question 37. What Is The Command To Start , Stop, Restart And List A Demon?

Answer :

# startsrc –g [ Demon name ]

# stopsrc [Daemon name ]

# refresh [Demon name ]

# lssrc –al

Question 38. When Does Error Daemon Start In Boot Process?

Answer :

rc.Boot segment 3

Question 39. Which File That Error Daemon Stay?

Answer :

/usr/lib/errdemon

Question forty. Two States Of Device Availability And Explain Them?

Answer :

Available state and defined state. When tool is in described nation it manner it can't use. Not in ready kingdom. Run cfgmgr try and make available known in the gadget that device. Available country means that tool is ready to use

# lsdev –Cc disk

It displays which disks are to be had

Unix Shell Scripting Interview Questions
Question 41. How Will You Check Whether A Device Is Installed Or Not?

Answer :

# lsdev –Cc disk

Question forty two. How To Change A sixty four Bit Kernel To 32 Bit Kernel?

Answer :

Modify the /usr/lib/boot/unix listing and the /unix directory to be   a symbolic hyperlink to the binary for the preferred kernel.
Run the bosboot command to jot down a brand new gadget boot photo.
Reboot the gadget.
The course name of the 64-bit kernel is /usr/lib/boot/unix_64, and the direction name of the multiprocessor versions of the 32-bit kernel is

/usr/lib/boot/unix_mp.
# ln -sf /usr/lib/boot/unix_mp /unix
# ln -sf /usr/lib/boot/unix_mp /usr/lib/boot/unix
# lslv -m hd5
# bosboot -advert /dev/ipldevice
# shutdown -Fr
# bootinfo -K (must now be 32)

Question 43. How To Change A 32 Bit Kernel To 64 Bit Kernel?

Answer :

To without a doubt trade the kernel to sixty four-bit from 32-bit, the machine have to be at the AIX® 5.1 or AIX 5.2levels.

# bootinfo –y

It shows a kernel is either 32-bit or sixty four-bit.

To virtually exchange the kernel to 64-bit from 32-bit, the machine have to be on the AIX® 5.1 or AIX 5.2levels.

# bootinfo –y

It suggests a kernel is both 32-bit or sixty four-bit.

To trade to a sixty four-bit kernel, input the following commands:

# ln -sf /usr/lib/boot/unix_64 /unix

# ln -sf /usr/lib/boot/unix_64 /usr/lib/boot/unix

# lslv -m hd5

# bosboot -advert /dev/ipldevice

# shutdown -Fr

Question forty four. How Many Vgs Can Be Created In A Lvm?

Answer :

255 any no. Of vg can create.

Question 45. Types Of Vg & Explain About Them?

Answer :

Normal vg -32 pv, 256 lv

# mkvg –y normvg –s 128 hdisk4

Big vg :- 128pv,512lv

# mkvg -B –y bigvg –s 128 hdisk9

Scalable vg: -1024pv, 4096 lv

# mkvg –S –y scalvg –s  512 hdisk1

Question forty six. How To Convert A Normal Vg To Big & Scalable Vg And Also Big To Scalable Vg?

Answer :

#chvg –B vgname      /big vg

# chvg –S/-G vgname  /scale vg

Question forty seven. What Is Vgda, Vgsa?

Answer :

VGDA: Volume Group Descriptor Area. It carries the statistics approximately quantity institution to which the bodily volume belongs to. It additionally carries the facts approximately physical partitions, logical walls and logical volumes.

VGSA: Volume Group Status Area it contains the information approximately bodily partition from all physical volumes of the equal quantity group. It contains the reputation of VG.

Question forty eight. What Are The Two States Of Installation?

Answer :

Applied and devote nation

In applied nation if need to do any changes on set up software then we are able to do

But in commit the modifications are not allowed to do. Once did set up.

A devoted fileset replace can't be rejected.

Output from the installp -s command, that is used to get a listing of carried out software fileset updates and updates which are available to be both committed or rejected.

Question forty nine. How Will You Reject A Committed Fileset?

Answer :

# installp –r –g fileset call

Question 50. How Will You Check Whether Software Is Installed Or Not?

Answer :

# lslpp -L fifty one. What Are The Types Of Odm Database ?

Answer :

Pre-defined database PdDv, PdAt
Customised database CuDv, CuAt

Question 52. Odm Commands.

Answer :

odmcreate: To customize Odm

To take away ODM: odmdrop

odmdelete: To put off object from ODM

To see info in ODM  odmget

To trade the fields in item magnificence  odmchange

To add item to ODM odmadd

Question 53. Types Of Installation?

Answer :

New and complete overwrite
Migration
Preservation
Question 54. Where Does Log Files Resides?

Answer :

AIX logs messages as specified in /and so on/syslog.Conf record.

Question 55. How To Unlock User Account?

Answer :

chuser –a account=actual username

Question 56. How To Lock A User’s Account?

Answer :

#chuser account_lock=authentic username

Question fifty seven. How Do U Take Backup Of File Systems?

Answer :

#backup -f /dev/rmt0

Question fifty eight. How Will U Restore A File From Already Take Backup Using Backup?

Answer :

#repair -xvqf /dev/rmt0

Question 59. How Will U Append A File To A Previous Archive Take By Tar?

Answer :

#tar -cvf /dev/rmt0

Question 60. What Command To Take Backup Other Vg’s?

Answer :

# savevg –if /dev/rmt0 /vgname

Question sixty one. What Command To Restore Backup Of Non – Rootvg?

Answer :

# restvg  –x –d –f /dev/rmt0




CFG