Interview Questions.

Top 100+ Horologist Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Horologist Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Breguet?

Answer :

Abraham Louis Breguet, 1747-1823. Horological genius and inventor, and one of the most famous watchmakers of all time. The name is likewise carried out to a stability spring which has its outer coil raised above the frame of the spring and curved inward.

Question 2. What Is Clepsydra?

Answer :

Also called a "water clock", an historic Greek time-retaining device similar to an hour-glass, which used a regulated waft of water or mercury thru a small aperture to mark the passage of time. It is stated that the clepsydra become invented to restriction the talking time of Greek orators (public audio system), because of this that the first clocks had been genuinely invented for the reason of encouraging politicians to sit down down and close up!

Question 3. What Is Dennison Gauge?

Answer :

Aaron Dennison was one of the "Fathers" of the American watch industry, and he invented numerous requirements of measuring watches and mainsprings. The Dennison Gauge for watch sizes is based totally on a size A being 1" and for each extra size large, you'll add 1/sixteen". The most common sizes have been N (1 eleven/sixteen), that is near 18s and L (1 10/sixteen), which is close to 16s. Used typically with the aid of the E. Howard Watch Company (of which Dennison become a founder). Dennison Gauge is still used for the dimension of mainsprings for American pocket watches.

Question 4. What Is Dynamic Poise?

Answer :

Poising a balance by measuring its errors ona timing gadget while the watch is strolling in exceptional positions. Dynamic poise compensates for the movement of the whole oscillating balance system.

Question 5. What Is C.O.S.C?

Answer :

Control Officile Suisse de Chronometers or Swiss Controle Officiel des Cronometres- the impartial Swiss regulatory organisation that carefully exams and certifies (or fails) watch movements for chronometer repute.

Question 6. What Is Cannon Pinion?

Answer :

A skinny metallic tube with pinion leaves at its lower quit and which incorporates the minute hand on its upper cease. Provides a friction "take hold of" with the middle arbor while putting the watch.

Question 7. What Is Barrel?

Answer :

Also called "mainspring barrel." Thin cylindrical "can" which holds the mainspring of an eye and affords the cause electricity to power the gear-train, usually thru the center wheel. See also "Motor Barrel" and "Going Barrel."

Question eight. What Is Annealing?

Answer :

The act of heating and slowly cooling a metallic in order to render it softer for the purpose of machining, or to relieve inner pressure.

Question 9. What Is Band?

Answer :

A everyday time period used to consult the band that holds an eye fixed in your wrist. The desired phrases are bracelet and strap, which greater truely describe the two major sorts.

Question 10. What Is Cabochon?

Answer :

Used to indicate a clean spherical or oval convex formed polished gemstone. In watch terminology, it often describes a decorative stone set in the watch crown.

Question 11. What Is Draw?

Answer :

The pressure which holds the pallet in opposition to the banking pins. Draw results from the mixed angles of the get away wheel tooth and the pallet-jewel locking faces.

Question 12. What Is Crown?

Answer :

The knob used to wind the watch and set the arms

Question 13. What Is Bezel?

Answer :

Part of the case. The ring or "frame" that holds the crystal in area.

Question 14. What Is Banking Pin?

Answer :

Two pins, every so often adjustable, which limit the aspect to side movement of the pallet fork. Adjusting the banking pin additionally controls the amount of slide of the get away tooth on the pallet jewel

Question 15. What Is Caseback?

Answer :

The portion of the case overlaying the again of the watch.

Question sixteen. What Is Click In Horology?

Answer :

The pawl which prevents the ratchet wheel from turning backward whilst the mainspring is wound.

Question 17. What Is Cuvette?

Answer :

The internal cowl on the lower back of an eye fixed case. Typically located on hunter-case watches.

Question 18. What Is Drop?

Answer :

The quantity of the unrestrained motion of the break out wheel as it leaves one pallet jewel and drops onto the locking floor of the alternative pallet jewel.

Question 19. What Are Curb Pins?

Answer :

The  regulator pins which "pinch" the balance spring and govern the exceptional-timekeeping of the watch.

Question 20. What Is Bow?

Answer :

Part of the case. The loop to which an eye strap or chain is affixed. The element which can by chance come off, allowing your valuable watch to fall to the floor when you're pulling it out of your pocket.

Question 21. What Is Arbor?

Answer :

The axle of a wheel or tools that turns in a bearing or jewel; e.G. Barrel arbor, winding arbor, pallet arbor, etc.

Question 22. What Is Caliber / Calibre?

Answer :

A phrase used to indicate a completely unique motion version or layout. Used for both quartz and mechanical moves. Also known as Grade on American watches.

Question 23. What Is Detent?

Answer :

The placing lever, or the part of the watch that retains the winding stem. Also refers to that part of a chronometer escapement that locks the break out wheel.

Question 24. What Is Bridge?

Answer :

Complementary part fixed to the main plate to form the body of a watch motion. The other components of the watch are hooked up inside the frame

Question 25. What Is Balance Staff?

Answer :

The arbor (or axle) for the balance wheel. The element that, lamentably, often breaks whilst you drop your watch.

Question 26. What Is Acrylic Crystal?

Answer :

An acrylic crystal composed of plastic composite this is typically much less highly-priced than a glass or mineral crystal. Sometimes known as an "unbreakable" crystal, although that is a misnomer as they are able to simply ruin. A high-quality acrylic crystal has optical properties very much like glass.

Question 27. What Is Chronometer?

Answer :

This term refers to a precision watch that is tested in diverse temperatures and positions, for that reason assembly the accuracy requirements set via C.O.S.C. In Switzerland. These watches are provided with a chronometer certificates detailing precise take a look at effects with the aid of the C.O.S.C.

Question 28. What Is Dial?

Answer :

The "face" of the watch. Most typically made of metallic, or glass-like tooth on a metallic substrate (often incorrectly known as porcelain). Can additionally be crafted from a huge kind of exclusive substances and metals.

Question 29. What Is Analemma?

Answer :

In astronomy, an analemma is a curve representing the angular offset of a celestial body (normally the Sun) from its mean position on the celestial sphere as regarded from every other celestial body (typically the Earth). For example, understanding that Earth's common sun day is exactly 24 hours (by way of definition), an analemma can be traced via plotting the position of the Sun as considered from a set position on Earth at 24-hour periods for a whole yr. The resulting curve resembles a discern 8. This curve is generally revealed on globes. See also "Equation of Time."

Question 30. What Is Balance Wheel?

Answer :

The spring-governed oscillating wheel that governs the timekeeping accuracy of the watch. This is the a part of the watch that oscillates at a consistent charge to measure the time.

Question 31. What Is Double Roller?

Answer :

Two discs hooked up at the stability personnel: a larger disc which holds the curler jewel, and underneath it a smaller crescented disc which, along side the defend pin at the pallet, gives the curler safety function.

Question 32. What Is Atomic Time Standard?

Answer :

Provided through the U.S. National Institute of Standards and Technology, Time and Frequency Division, Boulder, Colorado. Atomic time is measured thru vibrations of atoms in a metallic isotope. The result is extraordinarily accurate time that can be measured on units. A radio sign transmits this specific time in the course of North America and a few 'atomic' watches and clocks can get hold of them and accurate to the precise time.

Question 33. What Is Case Or Watchcase?

Answer :

The steel housing that consists of the internal parts of a watch. Can be made of virtually any steel. Many vintage pocket watch instances are brass or base-metal plated with gold. There had been additionally many alloys of nickel used for pocket watch instances. For wristwatches, chrome steel is the maximum traditional metal used, however titanium, gold, silver and platinum can also be used.

Question 34. What Is Compensating Balance?

Answer :

A bimetallic stability frequently created from brass and metallic, and break up close to the balance arms and built in order that its powerful diameter will settlement or enlarge with adjustments in temperature.

Question 35. What Is Coin Silver?

Answer :

An alloy of ninety% nice silver and 10% copper. It is referred to as coin silver due to the fact early US coins had been a prepared supply of this raw material and have been now and again melted down and made into watch cases.

Question 36. What Is Chronograph?

Answer :

Not to be careworn with Chronometer. Originally "time-creator". A chronograph is a totally-practical watch, with the addition of a begin-stop timer. Most chronographs are operated by means of two "pushers," one to begin and prevent the chronograph 2d hand, and the opposite to return that hand to the beginning role..

Question 37. What Is Douzième?

Answer :

One-twelth of a Ligne. A unit of measurement used for (generally) Swiss and French watches. Often used to country the thickness of the watch motion. One Ligne is 0.1879mm or 0.0074 inches. There are 12 douzième to one Ligne, 12 Ligne to 1 French inch (pouce, French for thumb) and 12 pouce to a French foot (Pied).

Question 38. What Is Automatic Winding?

Answer :

Also called self-winding, A automatically powered watch that is wound via the movement of the wearer's arm in place of thru turning the winding stem (manual mechanical). In response to this movement, a rotor turns and winds the watch's mainspring. If an automated watch isn't worn for a day or two, it will run down and need to be wound by hand to get it started out again.

Question 39. What Is Bracelet?

Answer :

A bracelet is the bendy metal band which includes assembled links, typically within the same fashion as the watchcase. Detachable links exchange the duration of the bracelet. Bracelets can be product of stainless steel, sterling silver, gold, or a mixture. See also strap.

Question 40. What Is Clutch Or Clutch Wheel?

Answer :

A cylindrical winding element, with beveled ratchet teeth on its upper stop, a groove in the middle, and tooth on its decrease quit. Slides back and forth because the watch is moved from winding to placing role. Also called fortress wheel.




CFG