Interview Questions.

Top 100+ Hadoop Distributed File System (hdfs) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Hadoop Distributed File System (hdfs) Interview Questions And Answers

Question 1. Who Is The Provider Of Hadoop?

Answer :

Hadoop bureaucracy a part of Apache undertaking provided with the aid of Apache Software Foundation.

Question 2. What Is Meant By Big Data?

Answer :

Big Data refers to assortment of huge quantity of data that is hard shooting, storing, processing or reprieving. Traditional database control tools can't manage them but Hadoop can.

Informatica Interview Questions
Question 3. What Are The Operating Systems On Which Hadoop Works?

Answer :

Windows and Linux are the favored operating device although Hadoop can paintings on OS x and BSD.

Question 4. What Is The Use Of Hadoop?

Answer :

With Hadoop the user can run programs at the structures that have heaps of nodes spreading thru innumerable terabytes. Rapid records processing and switch among nodes enables uninterrupted operation even if a node fails stopping machine failure.

Informatica Tutorial
Question 5. What Is The Use Of Big Data Analysis For An Enterprise?

Answer :

Analysis of Big Data identifies the trouble and recognition factors in an corporation. It can save you huge losses and make earnings supporting the marketers take informed choice.

Teradata Interview Questions
Question 6. What Are Major Characteristics Of Big Data?

Answer :

The three characteristics of Big Data are quantity, speed, and veracity. Earlier it changed into assessed in megabytes and gigabytes however now the evaluation is made in terabytes.

Question 7. Can You Indicate Big Data Examples?

Answer :

Facebook on my own generates more than 500 terabytes of facts day by day while many other businesses like Jet Air and Stock Exchange Market generates 1+ terabytes of statistics every hour. These are Big Data.

Teradata Tutorial Hadoop Interview Questions
Question eight. What Is A Rack In Hdfs?

Answer :

Rack is the storage vicinity wherein all of the data nodes are put together. Thus it's miles a physical series of statistics nodes saved in a unmarried area.

Question nine. How The Client Communicates With Name Node And Data Node In Hdfs?

Answer :

The conversation mode for customers with call node and information node in HDFS is SSH.

Java Interview Questions
Question 10. Who Is The ‘consumer’ In Hdfs?

Answer :

Anyone who attempts to retrieve information from database the usage of HDFS is the user. Client isn't cease user however an utility that makes use of task tracker and venture tracker to retrieve data.

Hadoop Tutorial
Question 11. How Name Node Determines Which Data Node To Write On?

Answer :

Name node consists of metadata or records in appreciate of all of the information nodes and it's going to decide which facts node to be used for storing statistics.

Hadoop MapReduce Interview Questions
Question 12. What Type Of Data Is Processed By Hadoop?

Answer :

Hadoop techniques the digital information only.

Informatica Interview Questions
Question 13. How A Data Node Is Identified As Saturated?

Answer :

When a records node is complete and has no area left the call node will perceive it.

Java Tutorial
Question 14. What Is The Process Of Indexing In Hdfs?

Answer :

Once statistics is saved HDFS will rely upon the ultimate component to discover wherein the next a part of statistics would be stored.

Question 15. Can Blocks Be Broken Down By Hdfs If A Machine Does Not Have The Capacity To Copy As Many Blocks As The User Wants?

Answer :

Blocks in HDFS cannot be broken. Master node calculates the required area and how statistics might be transferred to a system having lower space.

Apache Pig Interview Questions
Question sixteen. What Is Meant By ‘block’ In Hdfs?

Answer :

Block in HDFS refers to minimum quantum of information for analyzing or writing. Default block size is 64 MB in HDFS. If a file is fifty two MB then HDFS would keep it and depart 12 MB empty and prepared to apply.

Hadoop MapReduce Tutorial
Question 17. Is It Necessary That Name Node And Job Tracker Should Be On The Same Host?

Answer :

No! They can be on extraordinary hosts.

Machine mastering Interview Questions
Question 18. What Is Meant By Heartbeat In Hdfs?

Answer :

Data nodes and mission trackers send heartbeat indicators to Name node and Job tracker respectively to inform that they are alive. If the signal isn't obtained it would suggest troubles with the node or project tracker.

Teradata Interview Questions
Question 19. What Is The Role Played By Task Trackers?

Answer :

Daemons that run on What facts nodes, the project tracers take care of character tasks on slave node as entrusted to them by using activity tracker.

Apache Pig Tutorial
Question 20. What Is The Function Of ‘process Tracker’?

Answer :

Job tracker is one of the daemons that runs on call node and submits and tracks the MapReduce tasks in Hadoop. There is simplest one process tracker who distributes the challenge to diverse task trackers. When it is going down all running jobs involves a halt.

NoSQL Interview Questions
Question 21. What Is Daemon?

Answer :

Daemon is the manner that runs in history within the UNIX surroundings. In Windows it's miles ‘offerings’ and in DOS it is ‘TSR’.

Question 22. What Is Meant By Data Node?

Answer :

Data node is the slave deployed in every of the structures and gives the actual garage locations and serves read and author requests for customers.

HBase Tutorial
Question 23. Which One Is The Master Node In Hdfs? Can It Be Commodity?

Answer :

Name node is the master node in HDFS and activity tracker runs on it. The node incorporates metadata and works as excessive availability device and unmarried pint of failure in HDFS. It can not be commodity because the complete HDFS works on it.

HBase Interview Questions
Question 24. What Is Meant By ‘commodity Hardware’? Can Hadoop Work On Them?

Answer :

Average and non-expensive structures are referred to as commodity hardware and Hadoop may be mounted on any of them. Hadoop does not require excessive cease hardware to feature.

Hadoop Interview Questions
Question 25. What Is Meant By Streaming Access?

Answer :

HDFS works on the principle of “write as soon as, read many” and the point of interest is on rapid and accurate facts retrieval. Steaming get entry to refers to analyzing the entire facts in preference to retrieving unmarried document from the database.

MongoDB Tutorial
Question 26. Would The Calculations Made On One Node Be Replicated To Others In Hdfs?

Answer :

No! The calculation would be made at the original node handiest. In case the node fails then simplest the master node would replicate the calculation directly to a second node.

MongoDB Interview Questions
Question 27. Why Replication Is Pursued In Hdfs Though It May Cause Data Redundancy?

Answer :

Systems with common configuration are prone to crash at any time. HDFS replicates and stores facts at three specific places that makes the gadget relatively fault tolerant. If records at one region becomes corrupt and is inaccessible it is able to be retrieved from every other vicinity.

This insightful Cloudera article shows the stairs for going for walks HDFS on a cluster.

Java Interview Questions
Question 28. What Are The Main Features Of Hdfs?

Answer :

Great fault tolerance, high throughput, suitability for handling massive statistics sets, and streaming access to file system information are the main functions of HDFS. It may be built with commodity hardware.

Lucene Tutorial
Question 29. What Is Hdfs?

Answer :

HDFS is submitting system use to shop large facts files. It handles streaming records and strolling clusters on the commodity hardware.

Data Science R Interview Questions
Question 30. What Are The Main Components Of Hadoop?

Answer :

Main components of Hadoop are HDFS used to save large databases and MapReduce used to investigate them.

Question 31. How Is Hadoop Different From Traditional Rdbms?

Answer :

RDBMS may be beneficial for single files and quick facts while Hadoop is beneficial for coping with Big Data in one shot.

Question 32. Which Are The Major Players On The Web That Uses Hadoop?

Answer :

Introduce in 2002 with the aid of Doug Cutting, Hadoop was used in Google MapReduce and HDFS undertaking in 2004 and 2006. Yahoo and Facebook adopted it in 2008 and 2009 respectively. Major commercial organizations the use of Hadoop encompass EMC, Hortonworks, Cloudera, MaOR, Twitter, EBay, and Amazon amongst others.

Question 33. What Are The Basic Characteristics Of Hadoop?

Answer :

Written in Java, Hadoop framework has the capability of solving troubles concerning Big Data evaluation. Its programming model is based on Google MapReduce and infrastructure is primarily based on Google’s Big Data and disbursed report systems. Hadoop is scalable and extra nodes can be brought to it.

Hadoop MapReduce Interview Questions
Question 34. What Are The Characteristics Of Data Scientists?

Answer :

Data scientists analyze statistics and provide answers for enterprise problems. They are steadily replacing commercial enterprise and facts analysts.




CFG