Interview Questions.

Top 100+ Geographic Information System (gis) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Geographic Information System (gis) Interview Questions And Answers

Question 1. While Using Arc Catalog, Do You Rely On The Default Templates Or Usually Go For A Customized One?

Answer :

Well, it relies upon at the assignment genuinely. Some of the default templates are virtually properly and secure to use. I make the choice based totally at the challenge caliber.

Question 2. Which Applications Of The Arc Gis Desktop Are You Familiar With?

Answer :

I am acquainted with Arc Map, Arc catalog and Arc toolbox.

Geography Interview Questions
Question 3. Differentiate Between Gis Commands And Tools?

Answer :

Commands do now not require interaction with the map, they just rely upon surface. Tools alternatively require interaction with the map canvas.

Question four. What Are The Top five Skills A Gis Technician Must Have?

Answer :

Skills in spatial information handling, algorithms, statistics conversion, version constructing and database programming.

Question five. What Is The Difference Between Geo-coding And Geo-referencing?

Answer :

Geo-coding is when you associate a place call or an cope with with map coordinates. Geo-referencing is the manner of associating undeniable digital images taken from a satellite tv for pc or a plane with map coordinates so that they can be overlaid on avenue maps.

Question 6. Name The Two Data Structures That Have The Capacity To Hold Spatial Data.

Answer :

The two records structures that could maintain spatial records include raster and vector.

Question 7. What Is The Basic Work Of A Gis Technician?

Answer :

A GIS technician works intently with quit customers to identify GIS facts requirements and deal with technical issues. It is also the process of a GIS technician to control records maintenance and manipulation and deal with extraction sports along side making sure education, planning and updating a diffusion of maps and drawings to be a part of a GIS database.

Question 8. Define Remote Sensing?

Answer :

Remote sensing refers to detection and category of gadgets on or in earth with out physical touch, typically attained through aerial sensors.

Question nine. What Are The Key Factors In Determining The Period For Record Retention?

Answer :

Nature of information, authorities rules and policies concerning statistics retention and statistics privateness factors.

Question 10. Do You Know Which Software Does Dc Gis Use?

Answer :

The District GIS software standards include the Environmental Systems Research Institute Inc. (ESRI) products and Google Inc. Geospatial offerings and software. The ESRI standard includes the ArcGIS line of computer and server software program product strains. The Google standard consists of the Google Earth Enterprise line of server aspect products and Google Maps for mash­up type programs. Other geospatial software program applications and carriers may be accommodated if necessary to fulfill precise enterprise necessities.

Question eleven. What Is A Geographic Information System?

Answer :

GIS is a system of laptop software program, hardware, statistics, procedures and employees combined to help, manipulate, analyze, and gift facts this is tied to a geographic vicinity.

Question 12. What Is Gis Data Mining?

Answer :

GIS or spatial records mining is the software of records mining strategies to spatial statistics. Data mining, that's the partly computerized search for hidden styles in huge databases, gives wonderful ability blessings for carried out GIS­primarily based selection making. Typical programs consisting of environmental tracking. A characteristic of such packages is that spatial correlation between information measurements require using specialized algorithms for greater green information analysis.

Geography Interview Questions
Question thirteen. What Is Spatial Etl?

Answer :

Spatial ETL gear provide the statistics processing capability of traditional Extract, Transform, Load (ETL) software program, however with a primary attention at the potential to manipulate spatial information. They provide GIS customers with the capability to translate facts between exceptional standards and proprietary codecs, at the same time as geometrically remodeling the statistics en course.

Question 14. What Is Geostatistics?

Answer :

Geostatistics is a department of facts that deals with area records, spatial records with a non-stop index. It affords strategies to version spatial correlation, and expect values at arbitrary locations (interpolation).

Question 15. What Is Hydrological Modeling?

Answer :

GIS hydrological fashions can provide a spatial element that different hydrological models lack, with the analysis of variables inclusive of slope, factor and watershed or catchment vicinity.

Question sixteen. What Is Gis Technologies?

Answer :

Modern GIS technology use digital records, for which numerous digitized statistics introduction strategies are used. The most common method of statistics creation is digitization, where a hard reproduction map or survey plan is transferred into a virtual medium through the use of a CAD application, and geo­referencing abilties.

Question 17. Which Of The Following Are Important Characteristics Of A Sdss?

Answer :

They are smooth to apply.
They include spatially express models.
They are designed to make full use of to be had statistics.
Question 18. Which Of The Following Are Examples Of Non­-cartographic Output?

Answer :

Charts
Tables 
Dynamically related graphs
Question 19. What Is A Linked Display?

Answer :

A set of graphs and maps where gadgets are related in separate presentations.

Question 20. What Does The Abbreviation Vrml Stand For?

Answer :

Virtual Reality Modelling Language

Question 21. What Is Chart Junk?

Answer :

chart junk : Unnecessary element around maps and diagrams

Question 22. Do You Know The Role Of Gps In Gis?

Answer :

Competent decisions can most effective be rendered by means of reliable facts and although GIS is an high-quality statistics management device, using it with GPS allows in validating the facts analysis and results.

Question 23. What Is Remote Sensing?

Answer :

Remote sensing refers to detection and category of objects on or in earth  with out physical contact, typically attained via aerial sensors.

Question 24. What Are Gis Tools?

Answer :

GIS tools on the other hand require interplay with the map canvas.

Question 25. What Are Gis Commands?

Answer :

Commands do not require interplay with the map, they simply depend upon surface.

Question 26. What Is Geo­-referencing?

Answer :

Geo­referencing is the procedure of associating simple digital photographs taken from a satellite tv for pc or a aircraft with map coordinates so they may be overlaid on avenue maps.

Question 27. What Is Geo­-coding?

Answer :

Geo­coding is whilst you companion a place name or an deal with with map coordinates.

Question 28. Discuss Briefly Data “information” As One Component Of Gis

Answer :

There are  basic sorts of map information in a GIS: Spatial and Aspatial (DESCRIPITIVE-characteristic)

Spatial refers to geographic features that are represented as raster (pixel) or vector (POINTS, LINES, and POLYGONS)
 Aspatial or Descriptive refers to TABULAR DATA which information traits of the geographic functions
 

Question 29. What Is The Difference Between Gis And Lis

Answer :

Land Information System (LIS) is normal to GIS, but associated in general to large scale and parcel-based system consisting of Automated Mapping and Facilities Management (AM/FM)

Question 30. What Is The Difference Between Automated Cartography, Cad, And Gis

Answer :

GIS - Adds the analytical competencies (photo+ characteristic) at the same time as automatic cartography and CAD lack (image simplest)

Question 31. Discuss Briefly The History Of Gis Between 1960 To 2000

Answer :

1963:  Computing comes of age (Establishment of the Urban and Regional Information System Association URISA and  the primary GIS Conference in Ottowa, Canada in 1963).   
1964: Canada GIS-Roger Tomlinson “Father of GIS”   
1964: Harvard Lab for Computer Graphics and Spatial Analysis   
 1970s GIS software evolves rapidly (extra GIS organizations regarded e.G. Intergraph, ESRI, Governmental departments delivered GIS e.G. The US Bureau of the Census)   
Eighties GIS software advances appreciably (more price range and human assets allocated for GIS, by using the give up of Nineteen Eighties greater than 4000 GIS/CAD software program are introduced)   
Digital information becomes available (TIGER, World Data Bank, DIME)   
Nineties (integration of Raster and Vector based structures, Multi-media GIS, software become more person friendly)   
2000:   Web-primarily based GIS
Question 32. List Four Of The Advantages Of Gis:

Answer :

Time minimization                               
Accuracy development  
Data can be controlled efficiently
High fee/gain ratio
Question 33. List The Main Components Of Gis

Answer :

People
Data
Hardware
Software
Methods
Question 34. Discuss Briefly The Impact Of The Internet On Gis

Answer :

Exchange and Sharing of thoughts thru- e mail (email) and online lists.
Online discussion board (video conferencing).
Data transfer (File Transfer Protocol- FTP).
Browsing (internet websites).
Question 35. Discuss Briefly The Gis Functions

Answer :

Data acquisition (spatial and non-spatial).
Data processing (data control).
Data evaluation (Spatial & statistical evaluation).
Data storage  (Store  facts extra successfully).
Data output   (Maps,  graphs, tables, reports).




CFG