Interview Questions.

Top 100+ Generator Operator Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Generator Operator Interview Questions And Answers

Question 1. What Is 2 Phase Motor?

Answer :

A  section motor is a motor with the the starting winding and the going for walks winding have a phase cut up. E.G;ac servo motor.In which the auxiliary winding and the control winding have a section cut up of 90 degree.

Question 2. What Is The Role Of A Commutator?

Answer :

The characteristic of commutator is to facilitate the collection of cutting-edge from armature conductors. It converts the alternating modern induce within the armature conductors into unidirectional present day in the outside load circuit.

Boilermaker Interview Questions
Question 3. What Is Acsr Cable And Where We Use It?

Answer :

ACSR approach Aluminium conductor metallic reinforced, this conductor is utilized in transmission & distribution.

Question four. Why Do We Use Compensation Windings?

Answer :

Compensation windings are used to neutralize the go magnetizing effect of armature reaction.

Question 5. When Is The Auto-relight Function Activated?

Answer :

Whenever an engine is at or beneath idle with the fuel manage transfer in RUN. FCOM 1 70.20.8

BHEL Interview Questions
Question 6. How Many Ignitors Are Used For In Flight Starting?

Answer :

Dual ignitors are constantly used for in flight begins. FCOM 1 70.20.8

Question 7. What Is Commutation?

Answer :

The currents within the coils related to a broom are either all toward the comb (effective brush) or all directed faraway from the comb (terrible brush). Therefore, contemporary in a coil will reverse as the coil passes a brush. The reversal of modern in a coil because the coil passes the comb axis is known as commutation.

Boiler Operator Interview Questions
Question 8. What Is Lock Out Tag Out?

Answer :

It is a procedure that is used for the protection of the workers and the equipments throughout the preservation or repair of the strength plant.

Question 9. What Is The Function Of Brushes?

Answer :

The reason of brushes is truly to guide present day from the rotating loop or winding to the outside stationary load.

Steam Boilers Interview Questions
Question 10. What Is Holding Current?

Answer :

When scr is engaging in modern-day in ahead conduction country, scr will return to forward blockading kingdom while the anode cutting-edge or ahead modern falls under a low stage referred to as Holding present day

Note: Latching contemporary and Holding present day aren't identical. Latching current is related to the switch on process of the scr whereas protecting present day is related to the turn off procedure. In general holding cutting-edge will be barely lesser than the latching present day.

Question eleven. What Is A Feedback In Control System?

Answer :

The Feedback in Control System in one wherein the output is sampled and proportional sign is fed back to the enter for automated correction of the error ( any change in favored output) for futher processing to get back the desired output.

Electrician Assistant Interview Questions
Question 12. Explain Me In Flight, How Many Attempts Will The Autostart Perform?

Answer :

The autostart will make non-stop begin attemps till the engine either begins or the pilot aborts the start try. FCOM 1 70.20.7

Boilermaker Interview Questions
Question 13. Do You Know What Is Latching Current?

Answer :

Gate sign is to be implemented to the thyristor to trigger the thyristor ON in secure mode. When the thyristor starts conducting the ahead contemporary above the minimum fee, known as Latching modern, the gate sign that's carried out to trigger the device in no longer require to maintain the scr in ON role.

Question 14. What Is The Function Of Anti-pumping In Circuit Breaker?

Answer :

When breaker is close at one time through near push button,the anti pumping contactor prevent re near the breaker through near push button after if it already near.

Question 15. What Are The Primary Engine Parameters Displayed On Eicas?

Answer :

EPR, N1 and EGT. FCOM 1 70.20.1

Electrician Interview Questions
Question sixteen. What Is The Difference Between An Induced Draft And Forced Draft?

Answer :

Forced draft hooked up to pressure the air within the plant at the same time as the caused draft fetches and pulls the air within the air.

Question 17. Why Is Coal Crushed To A Powder Before Being Fed Into A Boiler?

Answer :

Because if coal isn't overwhelmed the combustion will no longer take location and also lump coal may be very risky for the boiler water partitions.

Electrical Power System Interview Questions
Question 18. What If There Are No Compensation Windings?

Answer :

In the absence of reimbursement windings the flux may be all at once moving backward and forward with each trade in load inducing an e.M.F inside the armature coils. The magnitude of this e.M.F can be so high as to strike an arc between the consecutive commutator segments. This might also similarly change into a flash-over around the entire commutator thereby short circuiting the complete armature.

BHEL Interview Questions
Question 19. What Is Idmt Relay?

Answer :

It is an inverse particular minimal time relay.In IDMT relay its operating is inversely proportional and also a characteristic of minimum time after which this relay operates.It is inverse inside the experience ,the tripping time will decrease as the significance of fault current growth.

Question 20. What Is Control System?

Answer :

In a System the output and inputs are interrelated in this type of way that the output quantity or variable is controlled by means of input quantity, then the sort of system is referred to as Control System.

The output amount is called controlled variable or response and the enter amount is known as command sign or excitation.

Electric Power Generation Interview Questions
Question 21. Tell Me During A Manual Start, When Are Fuel And Ignition Introduced?

Answer :

As soon as the gas control transfer is placed to RUN. FCOM 1 70.20.7

Question 22. Why Is A Block Of Coal Crushed Into Powder Before Burn?

Answer :

A block of coal takes lots of time to burn and supply out the strength, however the powdered coal burns uniformly quicker and due to the fact that it is in its powdered form the whole coal burns and there's no waste of coal which leads in attaining more calorific cost.

Question 23. What Are A Few Things Missing From A Natural Gas Power Plant To A Coal Power Plant?

Answer :

CHP & stock backyard, crushers, coal conveyors, LDO HFO oil elevations, ash slurry disposal gadgets, ash pond, wet or dry ash disposal.

Generator Interview Questions
Question 24. Do You Know What Is Rated Speed?

Answer :

At the time of motor taking ordinary modern (rated present day)the velocity of the motor is called rated speed. It is a velocity at which any gadget take small modern-day and deliver most performance.

Boiler Operator Interview Questions
Question 25. What Is The Amount Of Energy Out Of The Total Energy Produced That Is Taken Away By The Boiler Feed Pump?

Answer :

A boiler feed pump takes away one third part of the electricity generated by way of the energy plant.

Question 26. What Things Are Missing From A Natural Gas Power Plant To A Coal Power Plant?

Answer :

CHP & inventory backyard, crushers, coal conveyors, wet or dry ash disposal, ash slurry disposal devices, ash pond, LDO HFO oil elevations.

Question 27. Explain After We Make Electricity, Why Do We Increase The Voltage Before Sending It To The Grid?

Answer :

Match up the generator with the five hundred KV line voltage so you're now not again lower back to the generator opposite energy.

Steam Boilers Interview Questions
Question 28. What Is Stepper Motor.What Is Its Uses?

Answer :

Stepper motor is the electrical machine which act upon input pulse carried out to it. It's miles one type of synchronous motor which runs in steps in both route instead of walking in whole cycle.So, in automation components it is used.

Question 29. How Can You Tell The Difference Between Induced Draft And Forced Draft?

Answer :

Then fan after boiler with flue gas can have triggered draft, and the fan that has duct connecting to boiler can be the compelled draft.Forced draft will supply fine stress to boiler and prompted will provide bad draft to the boiler.

Question 30. How Do You Define Separately Excited Generators?

Answer :

A. A d.C. Generator whose discipline magnet winding is supplied from an independent external d.C. Source (e.G., a battery and so on.) is referred to as a separately excited generator.

Question 31. Suppose One Lamp Connects Between Two Phases It Will Glow Or Not?

Answer :

If the voltage between the 2 segment is same to the lamp voltage then the lamp will glow. When the voltage distinction is massive it's going to harm the lamp and when the difference is smaller the lamp will glow relying at the form of lamp.

Question 32. Why Temperature Rise Test Is Conducted In Bus Bars And Isolators?

Answer :

Bus bars and isolators are rated for continuous strength go with the flow, that means they bring heavy currents which rises their temperature. So it's far vital to check this devices for temperature upward push.

Question 33. What Are Different Types Of Control Systems?

Answer :

Two principal kinds of Control Systems are 

1) Open loop Control System 

2) Closed Loop Control Systems

Open loop Control Systems:The Open loop Control System is one wherein the Output Quantity has no impact at the Input Quantity. No feedback is gift from the output quantity to the input amount for correction.

Closed Loop Control System:The Closed loop Control System is one wherein the feedback is supplied from the Output amount to the input amount for the correction which will preserve the desired output of the gadget.

Electrician Assistant Interview Questions
Question 34. Explain Me Why Delta Star Transformers Are Used For Lighting Loads?

Answer :

For lighting hundreds, impartial conductor is ought to and as a result the secondary need to be megastar winding. And this lighting load is always unbalanced in all 3 phases. To reduce the cutting-edge unbalance inside the number one we use delta winding within the primary. So delta / star transformer is used for lighting hundreds.

Question 35. Tell Us Why Does Steam Have To Be Heated To The Temperature It Is, Before Entering A Turbine?

Answer :

Heat plays a mojor role in turbine, incase of absence of heat the turbine blades may got harm because of formation of rust. If there's no warmth in steam way it has a moisture. So we want the heat.

Question 36. Explain Me Why Some Cooling Towers Are three hundred Feet Tall And Others Are Like 30x30 Cubicle On Top Of A Building?

Answer :

It relies upon on the sort of plant and the software the tower has to deal with it.

Electrician Interview Questions
Question 37. Do You Know Which Eicas Message Indicates That Actual Thrust Is Significantly Less Than The Commanded Thrust?

Answer :

ENG THRUST (L or R). FCOM 1 70.20.Sixteen

Question 38. Explain Me Difference Between A Four Point Starter And Three Point Starter?

Answer :

The shunt connection in four factor stater is provided separately shape the road wherein as in three point stater it's miles related with line that's the drawback in 3 factor stater

Question 39. Explain Me What Is The Difference Between Mcb & Mccb, Where It Can Be Used?

Answer :

MCB is miniature circuit breaker that is thermal operated and use for quick circuit protection in small modern score circuit. MCCB moulded case circuit breaker and is thermal operated for over load modern and magnetic operation for instant ride in short circuit circumstance.Beneath voltage and underneath frequency may be built in. Normally it's far used in which everyday current is more than 100A.

Question 40. Explain What Is Voltage Regulation?

Answer :

The alternate in terminal voltage of a generator among complete and no load (at constant pace) is referred to as the voltage regulation. It is normally expressed as a percent of the voltage at complete-load.

%Voltage Regulation= (VNL-VFL)/VFL*one hundred

VNL= Terminal voltage of generator at No load.
VFL= Terminal voltage of generator at complete load. 
Electrical Power System Interview Questions
Question forty one. Why Some Cooling Towers Are 300 Feet Tall, And Others Look Like A 30 By 30 Foot Cubicle On Top Of A Building?

Answer :

They location it generally at top because the higher the altitude the greater effecient the cooling tower will be because its chillier at high altitude than ground.

Question 42. Explain Me When Is A Crossbleed Start Indication Displayed Next To The N3 Indication?

Answer :

If the airspeed is beneath that advocated for a windmilling start. FCOM 1 70.20.7

Electric Power Generation Interview Questions
Question forty three. What Will You Do When Your Timed Schedule Or Jobs Assigned To The Plant Fail To Meet Due To Some Unforeseen Forecast Conditions?

Answer :

This happens commonly on every different day on this career, however the key isn't to live back however flow on. I will take some preventive measures to keep away from loss of sources.

Question forty four. What Are Constant And Variable Losses?

Answer :

regular losses: 

Iron losses, 
Mechanical losses, 
Shunt discipline losses 
Variable losses: 

Copper loss. 
Question 45. Why Computer Humming Sound Occurred In Ht Transmission Line?

Answer :

This pc buzzing sound is coming due to ionization (breakdown of air into charged debris) of air around transmission conductor. This impact is referred to as as Corona effect, and it's miles taken into consideration as power loss.

Question 46. Why Negative Feedback Is Preferred In The Control System?

Answer :

The function of Feedback on top of things system is to take the sampled output back to the enter and evaluate output signal with input sign for mistakes ( deviation from the preferred end result). 

Negative Feedback consequences within the higher stability of the system and rejects any disturbance alerts and is much less sensitive to the parameter versions. Hence on top of things structures negative remarks is considered.

Question 47. Explain What Is The Difference Between Power Transformers And Distribution Transformers?

Answer :

Those transformers established at the finishing or receiving stop of long excessive voltage transmission lines are the electricity transformers. The distribution transformers (typically pole hooked up) are the ones hooked up within the vicinity of the town to provide utilization voltage on the client terminals.

Power transformers are used in transmission network of better voltages for step-up and step down software (four hundred kV, 2 hundred kV, one hundred ten kV, 66 kV, 33kV) and are normally rated above 200MVA.
Distribution transformers are used for lower voltage distribution networks as a way to cease user connectivity. (11kV, 6.6 kV, three.Three kV, 440V, 230V) and are usually rated less than 200 MVA.
A power transformer normally has one primary and one secondary, and one enter and output. A distribution transformer may have one number one and one divided or "Tapped" secondary, or  or greater secondaries.
Power transformers typically operate at nearly complete – load. However, a distribution transformer operates at mild loads for the duration of predominant components of the day.
The overall performance of the strength transformers is commonly judged from industrial efficiency while the overall performance of a distribution transformer is judged from all – day – efficiency.
The rating of a excessive transformer is typically greater than that of distribution transformer.
In Power Transformer the flux density is better than the distribution transformer.
Power transformer's number one winding continually linked in celebrity and secondary winding in delta while in distribution transformer primary winding related in delta and secondary in star.
In The Sub station cease of the transmission line, The Power Transformer Connection is Star-Delta.( For the purpose of Step down the Voltage Level)
In the famous person up of the Transmission line (H-T), The Connection of the power Transformer is Delta – Star (For the reason of Step Up the Voltage Level) But in case of Distribution Transformer, But Generally it is used in there-phase Step down distribution transformer( Delta – Star).
Question forty eight. Explain Me Will A D.C Shunt Motor Operate On An A.C Supply?

Answer :

The Shunt winding has a huge wide variety of turns so that it has considerable inductance. When A.C is carried out to a shunt motor, the huge inductive reactance of shunt winding will reduce the field cutting-edge an excessive amount of. Consequently, Shunt motor will not usually run on A.C Supply.

Question forty nine. What Is The Power Factor Of An Alternator At No Load?

Answer :

At no load Synchronous Impedance of the alternator is liable for developing attitude distinction. So it must be zero lagging like inductor.

Question 50. Do You Know How Do You Improve Commutation?

Answer :

Improving commutation method to make present day reversal inside the quick-circuited coil as spark much less as possible. This may be accomplished the usage of

Resistance commutation
E.M.F. Commutation
Question 51. Explain Me How Do You Define Self Excited Generators?

Answer :

A d.C. Generator whose field magnet winding is supplied contemporary from the output of the generator itself is called a self-excited generator. There are three types of self-excited turbines depending upon the manner wherein the sphere winding is hooked up to the armature,

Series generator - , the sphere winding is hooked up in series with armature winding so that complete armature current flows through the sphere winding in addition to the load.
Shunt generator - , the field winding is hooked up in parallel with the armature winding so that terminal voltage of the generator is applied across it.
Compound generator - there are  units of field windings on every pole-one is in collection and the alternative in parallel with the armature. A compound wound generator can be:
Short Shunt wherein most effective shunt area winding is in parallel with the armature winding
Long Shunt in which shunt discipline winding is in parallel with each series area and armature winding
Question 52. Do You Know Which Rotor Vibration Is Most Likely To Cause Tactile Vibration?

Answer :

N1. FCOM 1 70.2016

Question fifty three. What Can You Do To Drive The Blades Of The Turbine Faster And Preventing The Damage Of The Blades?

Answer :

Steam should be heated to the temperature it is earlier than making it to go into the turbine because superheated steam produces numerous energy and additionally prevents the blades from rusting or adverse.

Question fifty four. Who Is A Power Plant Operator?

Answer :

A power plant operator is someone who operates a strength plant. He has got to be properly at the technical talents of the usage of the strength plant and need to be similarly proficient in distributing the work to the opposite workers who're running with the power plant.

Question fifty five. Tell Us After The Production Of Electricity, Why Do We Increase The Voltage Before Sending It To The Grid?

Answer :

To avoid the transmission losses.

Question 56. Explain Me When Will The Engine Fail Message Appear On The Pfd?

Answer :

If actual thrust is less than commanded thrust during takeoff with airspeed between 65kts and V1-6kts. FCOM 1 70.20.Sixteen

Question 57. What Is The Temperature Steam Turns Into Dry Steam?

Answer :

Steam a bowl of saturated temperature.

Question fifty eight. What Are The Different Types Of Generators?

Answer :

Generators are normally categorised primarily based on their techniques of discipline excitation

Separately excited d.C. Turbines
Self-excited d.C. Turbines
Question fifty nine. Do You Know Armature Reaction?

Answer :

Armature reaction is the impact of magnetic area setup by way of armature cutting-edge at the distribution of flux below major poles of a generator. The armature magnetic area has two outcomes

It demagnetizes or weakens the primary flux
It go-magnetizes or distorts it.
The first impact results in reduced generated voltage and 2nd to the sparking at the brushes.

Question 60. What Are The Advantages Of Parallel Operation Of Generators?

Answer :

Continuity of provider
Efficiency
Maintenance and Repair
Increasing plant ability
Non availability of unmarried large unit
Question sixty one. What Are The Advantage Of Free Wheeling Diode In A Full Wave Rectifier?

Answer :

It reduces the harmonics and it also reduces sparking and arching across the mechanical switch in order that it reduces the voltage spike visible in a inductive load.

Question 62. Do You Know Whats Is Marx Circuit?

Answer :

It is used with turbines for charging some of capacitor in parallel and discharging them in series.It is used while voltage required for trying out is better than the to be had.

Question sixty three. What Will Happen When Power Factor Is Leading In Distribution Of Power?

Answer :

If their is excessive electricity element, i.E if the electricity aspect is close to one:

Losses in form of warmth could be reduced,
Cable turns into less cumbersome and easy to hold, and very cheap to have the funds for, &
It additionally reduces over heating of tranformers.
Question 64. What Are The Different Types Of Losses In Dc Machines?

Answer :

The losses in a d.C. System (generator or motor) may be divided into three kinds:

Copper losses: These losses arise because of currents in the diverse windings of the machine.
Iron or center losses: These losses occur inside the armature of a d.C. Device and are because of the rotation of armature within the magnetic field of the poles. They are of  kinds
Hysteresis loss: Hysteresis loss occurs in the armature of the d.C. Machine due to the fact that any given part of the armature is subjected to magnetic area reversals because it passes under successive poles.
Eddy contemporary loss: The voltages brought on inside the armature conductors produce circulating currents inside the armature middle called eddy currents and energy loss because of their float is called eddy contemporary loss. The eddy present day loss seems as heat which raises the temperature of the machine and lowers its performance.
Mechanical losses: These losses are due to friction and windage. These losses depend upon the velocity of the device. But for a given velocity, they're nearly consistent.
Question sixty five. Do You Know Principle Of Operation Of A Generator?

Answer :

An electric powered generator is a gadget that converts mechanical strength into electric strength. An electric powered generator is primarily based on the precept that on every occasion flux is cut through a conductor, an e.M.F. Is caused with the intention to cause a modern-day to glide if the conductor circuit is closed. The route of precipitated e.M.F. (and hence contemporary) is given by Fleming's proper hand rule.

Question 66. What Are The Secondary Engine Parameters?

Answer :

N2, N3, gasoline waft, oil pressure, oil temperature, oil quantity and engine vibration. FCOM 1 70.20.1

Question sixty seven. Explain The Methods For Starting An Induction Motor?

Answer :

The extraordinary methods of beginning an induction motor:

DOL:direct on-line starter
Star delta starter
Auto transformer starter
Resistance starter
Series reactor starter




CFG