Interview Questions.

Top 100+ Earthquake Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Earthquake Interview Questions And Answers

Question 1. Which Are The Two Kinds Of Earthquakes?

Answer :

Volcanic and Tectonic.

Question 2. How Is The Earthquake Measured?

Answer :

By using the richter scale and Mercalli scale.

General Knowledge Interview Questions
Question 3. What Is Richter Scale?

Answer :

Richter scale is used to degree the whole strength released during the earthquake.

Question 4. What Is Seismic Belt?

Answer :

Some areas of the earth are prone to earthquake. These areas are referred to as seismic belts.

General Knowledge Tutorial
Question five. Who Devised Richter Scale?

Answer :

C.F. Richter

Sound Interview Questions
Question 6. What Is Epicenter?

Answer :

The vicinity of starting place of earthquake is referred to as epicenter.

Question 7. What Is Focus?

Answer :

The factor at which an earthquake happens is referred to as Focus or Epicentre.

Science Interview Questions
Question 8. Which Are The Three Types Of Earthquake?

Answer :

Shallow, Intermediate and deep.

Question 9. When An Earthquake Strikes Tremors Spread Towards In?

Answer :

Seismic waves

Physics Interview Questions
Question 10. Who First Detected The Seismic Waves?

Answer :

R.D. Oldham.

Question 11. What Is An Earthquake? How Is It Formed?

Answer :

An earthquake occurs while the structure of the earth shifts and moves. One of the reasons is because of the motion of the molten rock down inside the earth’s crust. The rocks emerge as gentle while they may be uncovered to the excellent warmth of the indoors of the earth, and his the trade makes them move. Because of this motion below, we on the surface, sense that the ground is shaking. It is referred to as an earthquake. The volcanic eruptions additionally motive earthquakes.

Gravitational Interview Questions
Question 12. What Is Mercalli Scale?

Answer :

Mercalli scale (devised in 1902) is used to assess the consequences of a quake at a particular location, as opposed to to degree the overall energy.

General Knowledge Interview Questions
Question thirteen. Which Is The Worst Earthquake Disaster Ever Recorded So Far?

Answer :

In the Shensi, Shansi and honan provinces of china on February 2, 1556 which is anticipated to have killed extra than 830,000 human beings.

Question 14. What Is The Man Made Causes For Earthquake?

Answer :

Filling of very large dams, direct injection of fluids into the ground, underground nuclear explosion.

Question 15. What Is An "earthquake"?

Answer :

An earthquake occurs when rocks damage and slip along a fault inside the earth. Energy is launched throughout an earthquake in numerous bureaucracy, consisting of as motion along the fault, as heat, and as seismic waves that radiate out from the "source" in all directions and motive the ground to shake, sometimes masses of kilometers away.

Light Interview Questions
Question 16. What Causes Earthquakes?

Answer :

Earthquakes are resulting from the sluggish deformation of the outer, brittle quantities of "tectonic plates", the earth's outermost layer of crust and upper mantle. Due to the heating and cooling of the rock beneath those plates, the ensuing convection reasons the adjacently overlying plates to move, and, under great stress, deform. The rates of plate actions range from about 2 to 12 centimeters in keeping with yr. Sometimes, high-quality electricity can building up within a single, or between neighbouring plates. If the gathered stress exceeds the strength of the rocks making up these brittle zones, the rocks can spoil , freeing the stored power as an earthquake.

Question 17. How Do Earthquakes Cause Damage?

Answer :

Most earthquake damage is because of floor shaking. The value or length (energy launch) of an earthquake, distance to the earthquake recognition or source, focal intensity, kind of faulting, and form of material is important factors in figuring out the quantity of ground shaking that is probably produced at a selected website online. Where there is an extensive history of earthquake interest, those parameters can often be estimated.
In preferred, huge earthquakes produce ground motions with massive amplitudes and long periods. Large earthquakes also produce strong shaking over a lot large areas than do smaller earthquakes. In addition, the amplitude of floor movement decreases with increasing distance from the focal point of an earthquake. The frequency content of the shaking also adjustments with distance. Close to the epicenter, both excessive (fast) and low (slow)-frequency motions are gift. Farther away, low-frequency motions are dominant, a herbal consequence of wave attenuation in rock. The frequency of ground movement is an vital component in determining the severity of harm to systems and which systems are affected.

Asia Interview Questions
Question 18. Does The Earth Open Up During An Earthquake?

Answer :

No! A commonplace misconception is that of a hollow in the floor that opens all through an earthquake to swallow up unfortunate victims. This has nothing to do with truth but is Hollywood's version of earthquakes. After a robust earthquake, some cracks can be visible on the ground or in basements. These aren't faults, nor are they crevasses geared up to shut up once more. Theses cracks are probably because of soil settlement caused by the ground shaking.

Sound Interview Questions
Question 19. Where Do Earthquakes Occur?

Answer :

Earthquakes arise everywhere in the international; however, maximum arise on active faults that outline the principal tectonic plates of the earth. 90% of the world's earthquakes occur alongside these plate limitations (that constitute approximately 10% of the surface of the earth). The "Ring of Fire" circling the Pacific Ocean, and including Canada's west coast, is one of the most active regions inside the global.

Question 20. What Is The Relationship Between Volcanoes And Earthquakes?

Answer :

The earthquake activity of severa volcanoes is closely monitored to offer warning signs of an coming near near eruption. Large volcanic eruptions, specially the explosive kind, can release big amounts of electricity that may be recorded by way of seismographs even a ways from the supply.

Recent volcanic hobby in Canada has been experienced in BC and the Yukon. Worldwide, most people of volcanoes and earthquakes are placed inside the equal regions. This courting is defined thru a geological version known as plate tectonics.

You can discover extra motives on plate tectonics:

USGS - Plate tectonics
University of Nevada - plate tectonics
U.C. Berkeley
In Eastern and Northern Canada, earthquakes aren't associated with volcanic procedures. Although volcanic rocks exist in lots of regions (every now and then as antique as 2 billion years of age) and magmatic our bodies can be discovered (the Monteregian Hills of Quebec are 60 million 12 months old intrusive), those magmatic activities are simply too vintage to have any dating with current earthquake occurrences. No volcanic or magmatic interest is currently underway in these components of Canada.

Solar System Interview Questions
Question 21. Will More Shocks Be Felt After A Strong Earthquake?

Answer :

For numerous hours, or maybe days, after a strongly felt earthquake, it is pretty possible that human beings may feel greater shocks.

This possibility usually exists, however maintains in thoughts those four facts:

In maximum instances, those shocks (known as aftershocks) may be smaller; therefore, the vibrations might be weaker.
Aftershocks do no longer imply that a more potent earthquake is coming.
Aftershocks are ordinary; they display that the earth's crust is readjusting after the principle earthquake.
The quantity of felt aftershocks is quite variable and therefore can't be anticipated. There is probably several in line with day, or handiest several in step with week.
It is not possible to are expecting either the number or the importance of aftershocks that could occur. These vary substantially from one area to another, according to many elements which can be poorly understood.

Question 22. Can Earthquakes Be Predicted?

Answer :

With the present state of clinical expertise, it is not feasible to predict earthquakes and absolutely no longer feasible to specify in advance their genuine date, time and area, despite the fact that scientists have achieved studies on a wide style of tried prediction techniques.

However, the prices of earthquakes particularly areas, expressed in phrases of possibilities, may be usefully expected. Canada, along with other nations, is working to decrease harm and accidents via the implementation of contemporary earthquake-resistant standards so people could be included whenever and anywhere an earthquake takes place.

Question 23. Does The Rate Of Earthquakes Increase During The Cold Weather?

Answer :

Although cold temperatures greatly have an effect on the floor close to the floor, it has no impact at extra depths. Near the surface, freeze and thaw cycles can weaken and ruin rock because of high water stress. However, that is a phenomenon restrained to near floor soil.
Consider a mine: the temperature inside the mine could be stimulated by means of floor temperature simplest for approximately the primary 50 m. Deeper in the mine the temperature could be encouraged via the inner warmness of the earth - a temperature this is pretty consistent during the 12 months.
The hypocenter (the vicinity where displacement happens along a rock fracture) of an earthquake is commonly positioned several km under the surface (on common, between five-30 km in Eastern Canada), in which the surface temperature might don't have any impact. For instance, the hypocenter of the 1988 Saguenay earthquake happened at a intensity of 28 km in which the temperature is approximately steady at 300°C 12 months round.
Furthermore, the precept reasons of earthquakes (movement of tectonic plates, volcanoes, and so forth.) are large scale phenomena, unrelated to floor temperature.
However, close to lakes and rivers, while the ambient temperature drops below -20°C many little microseisms can be heard and are on occasion felt. These microseisms aren't earthquakes as they are because of cracking ice and moves of ice blocks one in opposition to any other. They are cryoseisms, also known as frost quakes, and can simplest be felt near the frame of water from which they originate. Such ice cracks can sometimes be detected by a seismograph if it is located close to the body of water.
Seismic hint of a normal frost quake recorded at the vertical issue of the seismic station in Sadowa, Ontario, close to Georgian Bay (SADO), January 18, 2000 at 6:55 pm, a totally cold night time (12 frost quakes had been recorded within 2 hours that night time). A seismologist at once acknowledges the nature of such an occasion via the single frequency contained in the record.
Question 24. Are There Certain Months Of The Year That Are More Seismically Active Than Others?

Answer :

No, there are no months that have more earthquakes than others. Examining the list of Canadian or worldwide earthquakes, there isn't always a season that stands proud as having an extended number of earthquakes.
The reason for this may be found by thinking about that the mechanisms that purpose earthquakes are unbiased of seasonal temperature modifications ( see effects of bloodless temperatures on earthquakes ), and unbiased of the adjustments in role of the Earth inside the sun gadget at exclusive times of the yr. It is inner geological forces that play the most critical role in generating earthquakes.
Most large earthquakes are as a result of enormous continental plates, referred to as tectonic plates, that move, one with respect to any other. The driving pressure for this movement is determined inside the Earth's mantle inside the form of convective currents. These currents convey the tectonic plates around the Earth producing earthquakes and volcanic eruptions. The motion of the plates creates strain that is then accrued in faulted areas causing earthquakes. Both the movement of the plates and the buildup of stress alongside faults are persistent methods impartial of the time of year.
Since the space between the Earth and Sun adjustments for the duration of the yr because of the elliptical trajectory of the Earth around the Sun, it appears viable that the attractive gravitational forces among the two our bodies might reason more stress within the Earth's crust. However, stress fashions have proven that this extra pressure is insignificant in comparison to the tectonic force present.
Since the temperature and gravitational forces are the best forces changing with the seasons, seasonal effects can be eliminated as a aspect in influencing the frequency of earthquakes.
Science Interview Questions
Question 25. What Is The Intensity Of An Earthquake?

Answer :

See the Modified Mercalli Intensity Scale.

Question 26. Can People Cause Earthquakes?

Answer :

Yes! Minor earthquakes have been prompted via human activities inclusive of mining (rockbursts and cavity collapse), the filling of reservoirs at the back of massive dams, and the injection of fluids into wells for oil recovery or waste disposal. Large dams keep again huge portions of water. Some of this water may additionally penetrate into cracks within the underlying rock, and once in a while this could cause small earthquakes below or very close to the reservoir.

Following an underground nuclear explosion, small earthquakes have frequently been recorded near the test web page. These are due to the fall apart of the hollow space created by way of the explosion.

Man-made earthquakes usually occur close to the website of the pastime. There is not any hyperlink among human activities like those and earthquakes going on loads or lots of kilometres away.

Question 27. Does A Small Earthquake Mean That A Larger Earthquake Is Coming?

Answer :

No, besides for very uncommon exceptions. Every yr, hundreds of earthquakes occur in Canada. Only a completely tiny minority of those precede a larger earthquake.

Although a massive earthquake may be preceded through a foreshock (the Saguenay earthquake of November 1988 is an instance), the incidence of a small earthquake isn't in itself a standard signal. Hundreds of small earthquakes occur each yr in Canada, while main earthquakes have took place only some instances on this century.

A small earthquake, however, gives an excellent opportunity to provide reminders about safety measures to take earlier than, for the duration of and after an earthquake.

Physics Interview Questions
Question 28. What Is The "importance" Of An Earthquake?

Answer :

Magnitude is a measure of the amount of energy launched during an earthquake. It is frequently described the usage of the Richter scale. To calculate magnitude, the amplitude of waves on a seismogram is measured, correcting for the space among the recording instrument and the earthquake epicenter. Since importance is representative of the earthquake itself, there may be simplest one magnitude in keeping with earthquake.

Taking the Saguenay QU earthquake of November 25, 1988 for instance, one could not therefore communicate of importance 6 at Quebec City and significance 4 to 5 at Montreal. The effects (or intensities) experienced at distinct places were different, but the value of the earthquake is particular; in this case, it became 6 on the Richter scale. Magnitude for that reason has more to do with the effects of the earthquake average.

The value scale is logarithmic. This manner that, on the equal distance, an earthquake of value 6 produces vibrations with amplitudes 10 times more than those from a significance five earthquake and a hundred instances greater than the ones from a significance 4 earthquake. In terms of electricity, an earthquake of significance 6 releases about 30 instances more strength than an earthquake of importance five and approximately one thousand times extra power than an earthquake of significance four.

It is very not going that an earthquake of magnitude much less than 5 ought to reason any harm.

Question 29. What Is The Difference Between The "importance" And The "depth" Of An Earthquake?

Answer :

The Intensity scale is designed to describe the effects of an earthquake, at a given region, on natural capabilities, on commercial installations and on humans. The intensity differs from the value that is related to the strength released by using an earthquake.

Question 30. What It Is The Difference Between Magnitudes Ml And Mn?

Answer :

Without going into the seismological information, the magnitude described through Charles Richter is the supply of all importance scales. Over the years but, it became found out that the magnitude that Richter had described for California (ML manner neighborhood magnitude), did now not observe to Eastern North America where the seismic waves attenuate otherwise. Otto Nuttli, a seismologist at the University of Saint-Louis in the United States, advanced a magnitude system which corresponded higher to the truth of Eastern America. One of the formulas which Nuttli derived is used to degree the seisms of Eastern Canada. The formulation used is called Magnitude Nuttli or mN. In order to simplify communication with the general public, Canadian seismologists will frequently talk to the Richter significance while strictly speaking the seisms that arise in Eastern Canada are measured consistent with the Nuttli magnitude. An exception exists for the very small earthquakes of the Charlevoix Region, in which the Richter scale is used. Around the sector different scales of magnitude exist in keeping with the source conditions of the earthquakes (intensity), the situations of attenuation, the type of measured wave, etc. More and extra, seismologists describe earthquakes consistent with the significance of the instant scale (MW or M).

Question 31. Certain Earthquakes Have A Negative Magnitude, Is This An Error?

Answer :

No, it isn't an error. As significance calculations are primarily based on a logarithmic scale, a ten-fold drop in amplitude decreases the importance by 1. Let us anticipate that on a seismogram:

Amplitude of 20 millimeters corresponds to a importance 2 earthquake.
10 instances much less (2 millimeters) corresponds to a value of one;
100 instances much less (zero.2 millimeters) corresponds to significance zero;
1000 instances much less (zero.02 millimeters) corresponds to significance -1.
Naturally, a terrible significance is observed handiest for extremely small events, which aren't felt through people.

Question 32. Is There A Maximum Magnitude For An Earthquake?

Answer :

Though theoretically there's no mathematical restriction with the importance calculation, bodily there is a limit. The value is associated with the floor vicinity of the blocks of rock which rub collectively and in doing so give upward thrust to seismic waves. Since the tectonic plates have finite dimensions, the value have to consequently additionally reach a maximum. It is thought that the finest earthquakes can attain importance 9.Five, which corresponds to the significance of the Chilean earthquake defined below.

Question 33. At What Magnitude Do Earthquakes Begin To Be Felt? When Does Damage Start Do To Be Observed?

Answer :

This is tough to reply actually. According to beyond earthquakes, you will but draw up a few standard information for Eastern Canada.

Gravitational Interview Questions
Question 34. Do Several Magnitude Scales Exist?

Answer :

Though seismologists typically discuss with significance at the Richter scale, numerous importance scales do exist.

Question 35. How Often Do Earthquakes Occur?

Answer :

Global Frequency of Earthquakes.

Question 36. Where Can I Find Information On The World's Earthquakes?

Answer :

In addition to the global networks that can discover earthquakes of significance five.0 and extra, the majority of the countries have their very own countrywide community.

Light Interview Questions
Question 37. Are Earthquakes Really On The Increase?

Answer :

No, earthquakes occur at more or less on the same rate every yr.

Question 38. What Was The Greatest Earthquake In World History?

Answer :

The greatest earthquake of recent history is the Chilean earthquake of May 22, 1960, that is anticipated at importance 9.5. According to the USGS, this earthquake brought about the loss of life of more than 2000 humans in Chile, in addition to generating a tsunami which propagated around the Pacific, adding numerous hundreds of victims to the evaluation. The best global earthquakes for the reason that 1900 are defined at the USGS website.




CFG