Interview Questions.

Top 100+ Dyeing Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Dyeing Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Wet Processing?

Answer :

The technique that's used for de-sizing, scouring, bleaching, dyeing, printing and completing is named as wet processing.

Question 2. What Do You Mean By Hardness Of Water?

Answer :

The property of the textile water for which it does no longer shape foam easily with out a whole lot of cleaning soap is understood hardness of water. It has  kinds named temporary hardness and everlasting hardness.

Production and Operations Management Interview Questions
Question three. What Is Ppm?

Answer :

The number of grains of calcium carbonate that's found in one thousands and thousands grains of water is named as PPM.

Question four. What Do You Mean By Degree Of Hardness?

Answer :

The quantity of grains of calcium carbonates that is found in 70000 grains of water is called degree of hardness of water.

Production and Operations Management Tutorial
Question 5. What Is Water Softening?

Answer :

To eliminate the impurities of hard water with the aid of some applicable manner is known as water softening.

Production Interview Questions
Question 6. What Is Soap?

Answer :

Soap is a metal salt of saturated or unsaturated higher fatty acid. There can be Pb, Mg, Ca or other steel salt.

Question 7. What Is Detergent?

Answer :

The compound which gets orient at the interface among water and air and decreases interfacial anxiety or floor is known as detergent. It is mainly  sorts named ionic and non-ionic.

Printing Technology Interview Questions
Question 8. What Is Enzyme?

Answer :

It is one types of bio catalyst. It is primarily based on protein. It is soluble in water but insoluble in acid and alkali.

Question nine. What Is Chroma?

Answer :

The dullness of vividness of coloration describing is understood Chroma.

Textile Interview Questions
Question 10. What Is Shade?

Answer :

The which means of coloration is concentration. Usually, the intensity of the tone of colour is called color. It is three sorts along with light coloration, medium color and deep colour.

Question 11. What Is Pigment?

Answer :

It is typically a substance in particulate shape that is notably insoluble in a medium however which can be mechanically dispersed in this medium to modify its color and light.

Textile Graphic Designer Interview Questions
Question 12. What Is Stripping?

Answer :

If the fabric items end up choppy dyeing and insoluble for the use of then the colour must be distorted. The procedure to destroying of disposing of dye or finish form fibres or fabrics is referred to as stripping.

Production and Operations Management Interview Questions
Question thirteen. What Is Topping?

Answer :

The software of further colorant now not necessarily of the identical hue or elegance to a dyed substance with the intention to regulate the latter to the favored final shade is known as topping.

Question 14. What Do You Mean By After Treatment?

Answer :

The system that's used for proper and ideal dyeing action is known as after treatment. In case of direct dye, after treatment is achieved for increasing mild fastness and wash fastness of dyed materials. Dye particle is completed insoluble into the fiber after treatment.

Question 15. What Is Vatting?

Answer :

The motion which facilitates to insoluble vat dyes to be used by soluble is referred to as vatting.

Production Supervisor Interview Questions
Question 16. What Is Thickener?

Answer :

It used in fabric printing which is a first-rate a part of excessive molecular weight compound giving viscose paste in water. Thickener imparts stickiness and plasticity to the printing paste in order that it can be applied to a cloth floor without colour spreading.

Question 17. What Is Viscosity?

Answer :

It is the ratio of shear strain to the price of shearing.

Fashion Designer Interview Questions
Question 18. What Is Shear Stress?

Answer :

The ratio of the pressure to the location of shearing is referred to as shear pressure.

Production Interview Questions
Question 19. What Is Shear Rate?

Answer :

The ratio of the rate to the clearance is known as shear charge.

Question 20. What Is Ageing?

Answer :

It is consisting of revealing printing items to greater or less extended action of steam at atmospheric stress to help inside the diffusion and fixation of the dyes.

Question 21. What Is Steaming?

Answer :

This includes submitting published fabrics to the action of steam for various period at numerous strain.

Question 22. What Is Hue?

Answer :

The attribute of shade wherein it's far diagnosed as being predominantly purple, green, blue, yellow, violet, brown etc. In simple phrases, a coloration of coloration is hue.

Question 23. What Do You Mean By Dyeing Affinity?

Answer :

The affinity of dye to the fibre is referred to as dyeing affinity.

Question 24. What Is Substrate?

Answer :

A fabric to which dyes and chemical compounds can be carried out.

Printing Technology Interview Questions
Question 25. What Is Additive Color?

Answer :

It is a combination of coloured light. The three number one shades of red, green and blue while mixed collectively is equal proportions then produce white light. Mixing the 3 additives primaries in differing amounts can create any coloration inside the rainbow. Color televisions use the precept of additive coloration blending.

Question 26. What Is Blotch Print?

Answer :

Prints in which both the background and motif color are revealed into the material the usage of an instantaneous printing system.

Question 27. What Is Brand?

Answer :

A change name figuring out a producer or product.

Textile Interview Questions
Question 28. What Is Color Forecasting?

Answer :

The choice of levels of coloration which might be deemed to be the ones to be able to be wanted for a particular product or market at a particular time inside the destiny.

Question 29. What Is Color Palette?

Answer :

It is more than a few selected color with the intention to normally encompass companies of colour, chosen with regard to developments and predicate directions.

Question 30. What Is Color Recipe?

Answer :

List of component chemical compounds and pigments or dyestuff with relative portions required to provide desired color.

Question 31. What Is Consumer Textile?

Answer :

Textile now not falling into the types of garb, furnishing, household and commercial, tents and returned packs can be known as client textile.

Question 32. What Is Fashion Color?

Answer :

Color within a shade variety perceived as being stylish.

Question 33. What Is Flocking?

Answer :

The application of short fibers to a base material with the aid of the direct printing of adhesive onto the fabric inside the favored areas after which sticking the fibers to these regions.

Textile Graphic Designer Interview Questions
Question 34. What Is Geo-fabric?

Answer :

A fabric utilized in soil based packages inclusive of road building, dams and erosion control.

Question 35. What Is Grey Cloth?

Answer :

Undead and unfinished fabric directly from the loom are acknowledged grey material or gray material.

Question 36. What Is Industrial Textile?

Answer :

Textile product organization that includes vehicle tyres, clinical textiles, geo-fabric, conveyor or bet, vehicle safety belts and parachute cord.

Production Supervisor Interview Questions
Question 37. What Is Voile?

Answer :

Light weight, open simple weave is called voile.

Question 38. What Is Tie Dye?

Answer :

It is a technique of patterning cloth by using tyring areas of cloth after which dyeing.

Question 39. What Is Stentering?

Answer :

A managed straightening and stretching manner.

Question forty. What Is Screen Printing?

Answer :

It is a way of printing whereby the color is implemented by way of what is essentially a stenciling system.

Fashion Designer Interview Questions
Question 41. What Is Roller Printing?

Answer :

It is a way of printing cloth that makes use of engraved copper rollers.




CFG