Interview Questions.

Top 100+ Dns Server Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Dns Server Interview Questions And Answers

Question 1. Which Are The Important Configuration Files For Dns Server ?

Answer :BIND uses /and so forth/named.Conf as its fundamental configuration document, the /and so forth/rndc.Conf report as the configuration record for name server control application rndc, and the /var/named/ directory for zone documents and the like.

Question 2. What Is Bind ?

Answer :BIND stands for Berkeley Internet Name Domain that's the most generally used Domain Name System (DNS) server at the Internet.

Linux Interview Questions
Question three. On Which Version Of Bind U Have Worked ?

Answer :

BIND9

Question four. What Is The Role Of Dns ?

Answer :A DNS server, or name server, is used to remedy an IP cope with to a hostname or vice versa.

Linux Tutorial
Question 5. On Which Port Dns Server Works ?

Answer :DNS servers use port 53 by using default. Incoming and outgoing packets need to be allowed onport fifty three. Also allow connections on port 921 if you configure a light-weight resolver server.The DNS manipulate application, rndc, connects to the DNS server with TCP port 953 via default. Ifyou are going for walks rndc at the call server, connections in this TCP port from localhostshould be allowed. If you are jogging rndc on additional structures, permit connections toport 953 (or some thing port you have got chosen to configure) from these extra systems.

Linux Embedded systems Interview Questions
Question 6. What Is Round Robin Dns?

Answer :Round robin DNS is typically used for balancing the burden of geographically allotted Web servers. For instance, a corporation has one domain call and three identical domestic pages residing on three servers with three specific IP addresses. When one person accesses the home web page it will be despatched to the first IP cope with. The 2d user who accesses the house page could be despatched to the following IP deal with, and the 0.33 user will be sent to the third IP deal with. In each case, once the IP cope with is given out, it is going to the cease of the listing. The fourth consumer, consequently, will be sent to the primary IP address, and so on.

Question 7. What Is Name Server?

Answer :A call server continues records for the translation of domain names to IP addresses and IP addresses to domains. The name server is a software that plays the interpretation on the request of a resolver or any other name server.

Linux Embedded systems Tutorial Active Directory Interview Questions
Question eight. What Is Primary Name Server Or Primary Master Server?

Answer :Primary name server/number one master is the main statistics supply for the region. It is the authoritative server for the sector. This server acquires facts about its area from databases stored on a local disk. The primary server have to be posted as an authoritative name server for the domain in the SOA resource record, even as the primary master server does now not need to be published.

Question nine. What Is Secondary Name Server/slave Name Server?

Answer :Secondary call server/slave name server acquires data about the sector by using copying the information from the primary name server (respectively from the grasp server) at ordinary time periods. It makes no experience to edit those databases on the secondary call servers, despite the fact that they're saved at the neighborhood server disk due to the fact they will be rewritten throughout similarly copying.

Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 10. What Is Root Name Server?

Answer :Root name server is an authoritative name server for the basis domain (for the dot). Each root name server is a number one server, which differentiates it from other name servers.

Question 11. What Is Stealth Name Server?

Answer :Stealth name server is a secret server. This sort of name server is not posted anywhere. It is handiest recognized to the servers which have its IP cope with statically indexed in their configuration. It is an authoritative server. It acquires the facts for the area with the assist of a sector transfer. It may be the primary server for the quarter. Stealth servers may be used as a nearby backup if the nearby servers are unavailable.

DHCP Interview Questions
Question 12. What Do You Mean By "aid Records"?

Answer :Information on domains and their IP addresses, as well as all the different statistics dispensed through DNS is stored within the reminiscence of name servers as Resource Records (RR).

Linux Interview Questions
Question 13. Explain "ttl"?

Answer :Time to live. A 32-bit quantity indicating the time the precise RR may be saved valid in a server cache. When this time expires, the document needs to be taken into consideration invalid. The cost zero maintains nonauthoritative servers from saving the RR to their cache reminiscence.

Question 14. Tell Me five Types Of Dns Records?

Answer :A, NS, CNAME, SOA, PTR, MX.

Question 15. Explain "soa Record"?

Answer :

The Start of Authority (SOA) record determines the call server that is an authoritative supply of facts for the particular domain. There is constantly handiest one SOA record inside the document, and it's far positioned at the beginning of the report of authoritative resource information.

NFS Server Interview Questions
Question 16. What Is "a Record"?

Answer :A (Address) records assign IP addresses to domain names of computer systems. The IP deal with can't have a dot on the give up.

Question 17. Explain "cname Record"?

Answer :Synonyms to domain names can be created the usage of CNAME statistics. This is often called 'creating aliases for pc names'.

Samba Server Interview Questions
Question 18. What Are "hinfo And Txt Records"?

Answer :HINFO and TXT facts are for facts most effective. An HINFO document has  objects in its statistics element. The first object is information approximately hardware, and the second is records about software program. A TXT record incorporates a popular facts string in its facts element.Example :check.Com IN SOA ......Mail IN A 192.1.1.2IN HINFO My_Server UNIXIN TXT my server.

Linux Embedded structures Interview Questions
Question 19. What Are "mx Records"?

Answer :MX statistics specify the mailing server of the area. An MX document shows to which pc a mail of a particular area must be despatched. The MX file additionally includes a concern wide variety, which can be used to decide several computer systems where the mail for the area may be sent. The first try is to deliver the mail to the computer with the best priority (lowest value). If this try fails, the mail is going to the subsequent computer (with a higher precedence cost), and so forth.Take a look at.Com IN SOA ......Mail check.Com IN SOA ......Mail IN A 192.1.1.2 IN HINFO AlphaServer UNIX IN TXT my server IN MX 30 mail2.Nextstep4it.Com IN MX 20 mail3.Nextstep4it.Com IN MX 10 mail2.Nextstep4it.Com

Question 20. Explain "ptr Records"?

Answer :A Pointer Record (PTR) is used to translate an IP deal with into a website name.

Virtual Private Network (VPN) Interview Questions
Question 21. What Is Dynamic Dns?

Answer :Dynamic DNS a technique of keeping a site name related to a converting IP deal with as not all computer systems use static IP addresses. Typically, while a person connects to the Internet, the consumer's ISP assigns an unused IP address from a pool of IP addresses, and this deal with is used simplest during that precise connection. This method of dynamically assigning addresses extends the usable pool of to be had IP addresses. A dynamic DNS service company makes use of a special software that runs on the user's laptop, contacting the DNS carrier every time the IP deal with supplied with the aid of the ISP changes and sooner or later updating the DNS database to mirror the alternate in IP deal with.

Question 22. What Is The Role Of "named-checkconf Utility"?

Answer :

The named-checkconf application checks the syntax of the named.Conf configuration report.

Syntax: named-checkconf [-t directory] [filename]

Question 23. What Is The Role Of "named-checkzone Utility"?

Answer :

The named-checkzone utility exams the syntax and consistency of the region report.

Syntax: named-checkzone [-dgv] [-c class] quarter [filename]

Network Troubleshooting Interview Questions




CFG