Interview Questions.

Top 100+ Core Java,springs,hibernate Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Core Java,springs,hibernate Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Annotation In Java?

Answer :

An annotation, in the java programming language is a special form of syntactic metadata that may be introduced to Java Source Code. Classes, techniques, variables parameters and programs can be annotated. Unlike Java document tags, Java annotation are reflective, in that they may be embedded in class documents generated with the aid of the compiler and may be retained by the java VM to make retrievable at run-time.

Annotation is essentially to connect metadata to technique, class or bundle. Metadata is utilized by the compiler to perform some fundamental bring together-time checking

Question 2. What Is The Most Important Feature Of Java?

Answer :

Java is a platform unbiased language.

Adv Java Interview Questions
Question three. What Are The Differences Between The Methods Sleep() And Wait()?

Answer :

The code sleep(1000); places thread aside for exactly one 2nd. The code wait(a thousand), causes a wait of up to 1 2nd. A thread may want to prevent ready in advance if it receives the notify() or notifyAll() call. The approach wait() is defined within the magnificence Object and the technique sleep() is defined within the elegance Thread.

Question 4. How Many Types Of Memory Areas Are Allocated By Jvm?

Answer :

Many types:

Class(Method) Area
Heap
Stack
Program Counter Register
Native Method Stack
Adv Java Tutorial
Question five. What Is The Difference Between Prepared Statement And Statement In Java?

Answer :

A announcement is parsed and carried out every time its name sent to database. A prepared statement can be parsed as soon as and done time and again with distinct parameters.

J2EE Interview Questions
Question 6. What Do You Mean By Platform Independence?

Answer :

Platform independence means that we can write and compile the java code in a single platform (eg Windows) and can execute the magnificence in another supported platform eg (Linux,Solaris,and many others).

Question 7. What Is The Difference Between Constructors And Other Methods In Core Java?

Answer :

Constructor will be mechanically invoked when an object is created while approach needs to be known as explicitly.
Constructor desires to have the equal call as that of the magnificence whereas functions want no longer be the identical.
There is not any go back kind given in a constructor signature (header). The cost is this item itself so there's no need to suggest a return value.
There is not any return statement inside the frame of the constructor.
The first line of a constructor need to both be a call on every other constructor in the identical magnificence (the use of this), or a name on the superclass constructor (the usage of top notch). If the first line is neither of those, the compiler robotically inserts a call to the parameterless superb class constructor.
J2EE Tutorial Core Java Interview Questions
Question eight. What Is Jit Compiler?

Answer :

Just-In-Time(JIT) compiler:It is used to enhance the overall performance. JIT compiles parts of the byte code which have comparable capability at the equal time, and consequently reduces the quantity of time needed for compilation.Here the term “compiler” refers to a translator from the guidance set of a Java virtual gadget (JVM) to the education set of a selected CPU.

Question nine. What Are Four Steps For The Execution Of Query:

Answer :

Query is parsed
Query is compiled.
Query is optimized.
Query is carried out.
In case of announcement, the above 4 steps are executed every time. And in case of prepared declaration the above three steps are completed once.

JSP Interview Questions
Question 10. What Is A Jvm?

Answer :

JVM is Java Virtual Machine that is a run time surroundings for the compiled java magnificence files.

Core Java Tutorial
Question 11. What's The Difference Between J2sdk 1.Five And J2sdk 5.0?

Answer :

There's no difference, Sun Microsystems just re-branded this version.

Java-Springs Interview Questions
Question 12. What Is Platform?

Answer :

A platform is largely the hardware or software environment wherein a software runs. There are two styles of platforms software-based and hardware-primarily based. Java affords software-primarily based platform.

Adv Java Interview Questions
Question 13. Explain Java Thread Life Cycle.

Answer :

The existence cycle of threads in Java is very just like the lifestyles cycle of procedures running in an operating gadget. During its lifestyles cycle the thread actions from one kingdom to every other relying at the operation accomplished by it or performed on it. A Java thread can be in one of the following states:

NEW: A thread that is just instantiated is in new kingdom. When a start () approach is invoked, the thread actions to the equipped kingdom from which it is robotically moved to runnable kingdom via the thread scheduler.
RUNNABLE (ready_running) A thread executing in the JVM is in running kingdom.
BLOCKED A thread that is blocked looking forward to a screen lock is in this state. This can also arise whilst a thread plays an I/O operation and movements to next (runnable) nation.
WAITING A thread that is ready indefinitely for any other thread to perform a selected action is in this state.
TIMED_WAITING (drowsing) A thread this is expecting every other thread to carry out an movement up to a specific ready time is in this country.
TERMINATED (useless) A thread that has exited is on this state.
JSP Tutorial
Question 14. What Is The Difference Between A Jdk And A Jvm?

Answer :

JDK is Java Development Kit that's for improvement cause and it includes execution surroundings also. But JVM is solely a run time surroundings and as a result you'll no longer be able to bring together your source documents using a JVM.

Question 15. What Would You Use To Compare Two String Variables - The Operator == Or The Method Equals()?

Answer :

I might use the approach equals() to compare the values of the Strings and the == to check if two variables factor at the same example of a String object.

JMS(Java Message Service) Interview Questions
Question sixteen. What Is The Main Difference Between Java Platform And Other Platforms?

Answer :

The Java platform differs from maximum different structures within the feel that it is a software-primarily based platform that runs on pinnacle of different hardware-based totally systems.It has  components:

Runtime Environment
API(Application Programming Interface)
Java-Springs Tutorial
Question 17. Which Way A Developer Should Use For Creating Thread, I.E. Sub Classing Thread Or Implementing Runnable.

Answer :

There are  approaches of making Thread in java (i.E. Sub classing or enforcing Runnable). It may be very important to apprehend the implication of the usage of these two tactics. There are two distinctive factors about the use of those  processes.

By extending the thread class, the derived magnificence itself is a thread object and it profits complete control over the thread life cycle. Implementing the Runnable interface does no longer give builders any manipulate over the thread itself, because it truely defines the unit of work with a view to be finished in a thread.

Another critical point is that once extending the Thread magnificence, the derived magnificence cannot extend every other base lessons because Java best allows single inheritance. By enforcing the Runnable interface, the class can nonetheless increase different base training if vital.

To summarize, if developer desires a complete manipulate over the Thread life cycle, sub classing Thread magnificence is a superb preference, and if programs want extra flexibility by using extending different class developer, need to go with enforcing Runnable interface.

Java applet Interview Questions
Question 18. What Is A Pointer And Does Java Support Pointers?

Answer :

Pointer is a reference cope with to a reminiscence area. Improper managing of tips results in memory leaks and reliability issues hence Java does not assist the usage of tips.

J2EE Interview Questions
Question 19. How Can A Subclass Call A Method Or A Constructor Defined In A Superclass?

Answer :

Use the subsequent syntax: super.MyMethod(); To name a constructor of the superclass, simply write first-rate(); within the first line of the subclass‘s constructor.

Java Tutorial
Question 20. What Gives Java Its 'write Once And Run Anywhere' Nature?

Answer :

The bytecode. Java is compiled to be a byte code that is the intermediate language among source code and device code. This byte code isn't platform particular and consequently may be fed to any platform.

Java Interview Questions
Question 21. What Is The Difference Between Synchronized And Synchronized Block?

Answer :

In case of a Synchronized approach a thread may also want to have the lock for an extended time compared to the synchronized block.

Another distinction among synchronized method and block is that we don’t specify the precise item whose display is needed to be obtained via thread for getting into a synchronized technique, whereas we can specify the specific item in case of synchronized block.

Question 22. Does Java Support Multiple Inheritance?

Answer :

Java doesn't help more than one inheritance.

Java eight Tutorial
Question 23. How Would You Make A Copy Of An Entire Java Object With Its State?

Answer :

Have this elegance enforce Cloneable interface and call its technique clone().

Java 8 Interview Questions
Question 24. What Is Classloader?

Answer :

The classloader is a subsystem of JVM that is used to load classes and interfaces. There are many kinds of classloaders e.G. Bootstrap classloader, Extension classloader, System classloader, Plugin classloader and so forth.

Core Java Interview Questions
Question 25. Static Synchronization Vs Instance Synchronization?

Answer :

When a static synchronized method is called, the program obtains the class lock before calling the approach. This mechanism is identical to the case in which approach is non-static, it's far only a different lock, and this lock is solely for static approach. Apart from the functional relationship between the 2 locks, they are no longer operationally related at all.

Question 26. Is Java A Pure Object Oriented Language?

Answer :

Java makes use of primitive facts sorts and as a result is not a natural object oriented language.

Java Programmer Interview Questions
Question 27. What Is The Role Of Ioc Container In Spring?

Answer :

IOC container is accountable to:

create the instance.
Configure the example, and
bring together the dependencies.
JSP Interview Questions
Question 28. What Are The Types Of Ioc Container In Spring?

Answer :

There are  varieties of IOC bins in spring framework.

BeanFactory
ApplicationContext
Question 29. What Is The Difference Between Beanfactory And Applicationcontext?

Answer :

BeanFactory is the basic container whereas ApplicationContext is the advanced field. ApplicationContext extends the BeanFactory interface. ApplicationContext gives more facilities than BeanFactory together with integration with spring AOP, message aid coping with for i18n and many others.

Question 30. What Are The Transaction Management Supports Provided By Spring?

Answer :

Spring framework affords two sort of transaction management helps:

Programmatic Transaction Management: must be used for few transaction operations.
Declarative Transaction Management: must be used for many transaction operations.
Question 31. What Are Classes For Spring Jdbc Api?

Answer :

JdbcTemplate
SimpleJdbcTemplate
NamedParameterJdbcTemplate
SimpleJdbcInsert
SimpleJdbcCall
Question 32. How Can You Fetch Records By Spring Jdbctemplate?

Answer :

You can fetch facts from the database by means of the question technique of JdbcTemplate. There are two interfaces to do that:

ResultSetExtractor
RowMapper
Question 33. What Is Aop?

Answer :

AOP is an acronym for Aspect Oriented Programming. It is a method that divides the program logic into portions or elements or issues. It increases the modularity and the key unit is Aspect.

Java-Springs Interview Questions
Question 34. What Are The Aop Terminology?

Answer :

AOP terminologies or concepts are as follows:

JoinPoint
Advice
Pointcut
Aspect
Introduction
Target Object
Interceptor
AOP Proxy
Weaving
Question 35. What Are The Types Of Advice In Aop?

Answer :

There are five kinds of advices in spring AOP.

Before Advice
After Advice
After Returning Advice
Throws Advice
Around Advice
Question 36. What Does @controller Annotation?

Answer :

The @Controller annotation marks the class as controller magnificence. It is applied at the magnificence.

JMS(Java Message Service) Interview Questions
Question 37. What Does @requestmapping Annotation?

Answer :

The @RequestMapping annotation maps the request with the approach. It is applied on the technique.

Question 38. What Does The Viewresolver Class?

Answer :

The View Resolver magnificence resolves the view factor to be invoked for the request. It defines prefix and suffix homes to remedy the view aspect.

Question 39. Which Viewresolver Class Is Widely Used?

Answer :

The org.Springframework.Internet.Servlet.View.InternalResourceViewResolver magnificence is widely used.

Question forty. How To Detect The Operating System On The Client Machine?

Answer :

In order to detect the running machine on the purchaser device, the navigator.AppVersion string (belongings) ought to be used.

Java applet Interview Questions
Question 41. How Many Types Of Association Mapping Are Possible In Hibernate?

Answer :

There may be 4 sorts of association mapping in hibernate.

One to One
One to Many
Many to One
Many to Many
Question 42. Is It Possible To Perform Collection Mapping With One-to-one And Many-to-one?

Answer :

No, collection mapping can handiest be achieved with One-to-Many and Many-to-Many.

Java Interview Questions
Question 43. What Is Lazy Loading In Hibernate?

Answer :

Lazy loading in hibernate improves the performance. It hundreds the child objects on demand. Since Hibernate three, lazy loading is enabled by means of default, you don't need to do lazy="true". It approach now not to load the kid items when figure is loaded.

Question forty four. What Is Hql (hibernate Query Language)?

Answer :

Hibernate Query Language is known as an item oriented query language. It is like dependent query language (SQL). The primary advantage of HQL over SQL is:

You don't want to examine SQL
Database independent
Simple to put in writing query
Question 45. What Is Sessionfactory?

Answer :

SessionFactory presents the instance of Session. It is a manufacturing facility of Session. It holds the information of second level cache that isn't enabled by using default.

Question forty six. What Is Session?

Answer :

It continues a connection between hibernate utility and database.
It provides methods to shop, update, delete or fetch information from the database including persist(), update(), delete(), load(), get() and so forth.
It is a factory of Query, Criteria and Transaction i.E. It provides manufacturing unit strategies to return these instances.
Question forty seven. Explain Criteria Api?

Answer :

Criteria is a simplified API for retrieving entities with the aid of composing Criterion gadgets. This is a very convenient method for capability like "seek" screens wherein there's a variable wide variety of situations to be positioned upon the result set.

Example : List employees = session.CreateCriteria(Employee.Elegance) .Add(Restrictions.Like("call", "a%") ) .Upload(Restrictions.Like("cope with", "Boston")) .AddOrder(Order.Asc("call") ) .Listing();

Question forty eight. What Are The Most Common Methods Of Hibernate Configuration?

Answer :

The most common strategies of Hibernate configuration are:

Programmatic configuration
XML configuration (hibernate.Cfg.Xml)
Question forty nine. How Would You Reattach Detached Objects To A Session When The Same Object Has Already Been Loaded Into The Session?

Answer :

You can use the consultation.Merge() approach name.

Question 50. What Are The States Of Object In Hibernate?

Answer :

There are three states of object (instance) in hibernate.

Transient: The object is in temporary nation if it's miles just created however has no primary key (identifier) and no longer associated with session.
Persistent: The item is in chronic kingdom if session is open, and you just saved the instance inside the database or retrieved the instance from the database.
Detached: The object is in indifferent nation if consultation is closed. After indifferent country, item comes to continual state if you name lock() or update() technique.




CFG