Interview Questions.

Top 100+ Consumer Protection Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Consumer Protection Interview Questions And Answers

Question 1. State The Rights Of Consumers?

Answer :

The proper to be protected from all type of dangerous goods and offerings.
The proper to be absolutely informed approximately the performance and first-class of all items and offerings.
The proper to unfastened choice of goods and services.
The right to be heard in all decision-making tactics associated with purchaser interests.
The right to seek redressal, every time consumer rights have been infringed.
The proper to complete client education.
Question 2. Who Can File A Complaint With The Redressal Agencies?

Answer :

A patron
Any registered customer association
The relevant authorities
In case of death of a consumer
General Law Interview Questions
Question 3. What Is The Meaning Of Consumer Law?

Answer :

Consumer protection regulation or patron law is taken into consideration a place of law that regulates private law relationships among character clients and the agencies that promote those items and offerings. Consumer protection covers a extensive range of topics, along with however now not necessarily limited to product legal responsibility, privateness rights, unfair enterprise practices, fraud, misrepresentation, and different client/enterprise interactions.

Question four. When Was Consumer Protection Act Enacted?

Answer :

Consumer Protection Act is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to shield the pastimes of clients in India.

Consumer Behaviour Tutorial
Question five. What Is The Meaning Of Consumer Protection?

Answer :

Consumer safety laws are federal and country statutes governing sales and credit score practices related to customer goods. Such statutes prohibit and alter deceptive and Unconscionable advertising and marketing and sales practices, product satisfactory, credit score financing and reporting, debt series, rentals, and different factors of patron transactions.

Contract Law Interview Questions
Question 6. State The Consumer Responsibilities?

Answer :

To be privy to his/her rights in all elements of intake.
To confirm the supply of goods via reading the details of the u . S . Of foundation.
To search for the specifications of the best he/she needs to buy.
Not to buy materials, merchandise or goods from road vendors.
Not to be tempted by misleading classified ads.
To study the content of the goods assurance card before buying.
Question 7. State The Importance Of Consumer Protection?

Answer :

Protection from Exploitation
Consumer Education
Redressal of Complaint 
Encouraging Honest Businessmen
Quality life for Consumer
Patent law Tutorial Criminal Law Interview Questions
Question 8. State The Features Of District Forum?

Answer :

Composition of District Forum
Term of Office
Salary
Jurisdiction of District Forum
Remedy
Question 9. Describe The Consumer Protection Act 1986?

Answer :

Consumer Protection Act, 1986 is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to protect the pastimes of purchasers in India. It makes provision for the established order of patron councils and other government for the settlement of clients' disputes and for subjects connected therewith.

Consumer Behaviour Interview Questions
Question 10. State The Consumer Rights?

Answer :

Right to Safety - safeguarding towards goods which can be risky to life and property.
Right to Information - purchasers have the right to be knowledgeable concerning the fee, first-class, quantity, etc., of the products they purchase.
Right to Choice - clients must be provided with a extensive form of items to pick out from.
Right to be Heard - the right of purchasers to have their lawsuits heard.
Right to Satisfaction of Basic Needs.
Business Negotiation Skills Tutorial
Question 11. State The Remedies Available To The Consumer?

Answer :

to get rid of the defects pointed out by means of the correct laboratory from goods in question.
To replace the goods with new items of comparable description which will be loose from any illness.
To return to the complainant the fee, or, because the case can be, the prices paid through the complainant.
To pay such amount as can be awarded by it as repayment to the client for any loss or injury suffered with the aid of the customer due to negligence of the alternative birthday celebration.
To get rid of the defects
Business Law Interview Questions




CFG