Interview Questions.

Top 100+ Concrete Technology Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Concrete Technology Interview Questions And Answers

Question 1. What Are All The Types Of Cement?

Answer :

Ordinary Portland cement
OPC 33,OPC forty three and OP C53 grade
Rapid hardening cement
Extra speedy hardening cement
Sulphate resisting cement
Portland slag cement
Quick placing cement
Low heat cement
Portland pozzolana cement
Colored cement
Question 2. Differentiate Dry Process And Wet Process Of Manufacturing Cement?

Answer :

Lime stone and clay are ground to pleasant powder one after the other and are blended together.
Water is delivered to make a thick paste which contains 14% of moisture.
The paste format are dried and off charged right into a rotary kiln.
The product received often calcination in rotary kiln.
Process

The overwhelmed raw materials are fed in to a ball mill and a touch water is brought.
The metal balls in the ball mill pulverizer the uncooked cloth which form a slurry with water.
The slurry is exceeded through storage tanks where the proportioning of compound is adjusted to ensure favored chemical composition.
Architecture & Construction Interview Questions
Question 3. Define Batching, What Are All The Methods Of Batching?

Answer :

The dimension of materials for making concrete is known as batching. Methods of batching Volume batching Weigh batching.

Question four. What Are All The Raw Materials Of The Cement?

Answer :

Lime
Silica
Alumina
Calcium sulphate
Iron oxide
Magnesium oxide
Sulphur dioxide
alkalis
Quality Management Tutorial
Question five. Write Notes On Steam Curing?

Answer :

This approach is extensively used in precast concrete gadgets.Right here the precast units are saved below warm and damp ecosystem of a steam chamber.

Chemical Interview Questions
Question 6. Define Non Destructive Testing?

Answer :

Non unfavorable testing is done on hardened concrete in non adverse checking out strategies soe houses of concrete are used to estimate power durability ,elastic parameters,crack depth micro cracks and innovative deterioration of concrete.

Question 7. What Are All The Types Of Concrete Test?

Answer :

Slump take a look at compressive test cut up tensile electricity

Quality Management Interview Questions
Question eight. How Do You Measure Concrete?

Answer :

Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter

Question 9. What Is The Meaning Of Soil Reinforcement?

Answer :

Soil reinforcement is the act of improving soil strength to enable it support or convey greater load.

Two commonplace examples are:

Mixing a soil change such as lime into vulnerable clayey soil and re-comPActing to enhance soil-bearing caPAcity (regularly accomplished under the street base in highway construction)
Installing plastic or composite webbing layers (called geo-grid fabric) alternating with comPActed soil to provide a more potent sloped soil structure (frequently performed on steep roadway embankments to improve electricity and balance)
Building production Interview Questions
Question 10. What Is Aggregate?

Answer :

Aggregate is the component of a composite material used to resist compressive pressure.

Question 11. What Year Was The Keystone Power Plant In Indiana County Constructed?

Answer :

1967 started out commercial operation on unit 1.

Civil Engineering Interview Questions
Question 12. What Is The Force Exerted By The Tacoma Narrows Bridge?

Answer :

The pressure exerted to the Tacoma narrows bridge became first of all the wind resistance. The wind resistance brought on the complete bridge to behave as a gadget with forced vibration with damping.

Architecture & Construction Interview Questions
Question 13. What Are The Uses Of Alloys In Daily Life And How Are Alloys Made?

Answer :

Alloying isn't always completed to produce a 'advanced' fabric, however to supply substances having a favored requirement within the enterprise or somewhere else. A classic case is of lead solder (containing lead & tin), in which the melting point of the constituent elements are lowered, no longer necessarily a acceptable assets.

Alloying may be finished the usage of warm press method (a sheet of fabric is sandwiched with alloying fabric), rolling the heated base metal in a drum complete of alloying metal powder, the use of warm spraying, galvanizing (dipping the bottom in a molten answer of alloying material) and many others. Sometimes the alloying fabric is brought in small proportions to the molten base metallic (e.G., in production of various kinds of metal).

Question 14. What Is The Worlds Largest Concrete Dam?

Answer :

The Grand Coulee Dam is stated to be the largest concrete dam. Currently the sector's largest concrete dam is the Itaipu Dam, an accomplishment of two neighboring nations, Brazil and Paraguay in South America.

Though it isn't always completed yet, the Three Gorges (Sanda pong) Dam at the Yangtze River in China will take over as the most important upon its completion, that is slated for 2009.

Question 15. State The Building Codes?

Answer :

These codes are the set of specifications to make certain the safety associated with any constructing construction. These codes are associated with the peak, spacing, and set up of the constructing. These codes play an essential function in vacating the constructing in case of any emergency conditions.
From those interview questions, you'll get an idea of the questions interviewer can ask you inside the civil engineering function interview. Refer to some extra sample questions here and revise all of the answers carefully.

Business Development Interview Questions
Question sixteen. What Are The Steps Involved In The Concreting Process, Explain?

Answer :

The important steps worried within the technique of concreting are as follows:

Batching
Mixing
Transporting and putting of concrete
Compacting.
Batching: The technique of measurement of the one of a kind substances for the making of concrete is known as batching. Batching is commonly achieved in  approaches: extent batching and weight batching. In case of extent batching the measurement is executed in the shape of quantity while within the case of weight batching it's miles executed via the load.

Mixing: In order to create true concrete the mixing of the materials should be first done in dry condition and after it moist condition. The two standard strategies of blending are: hand blending and system mixing.

Transportation and setting of concrete: Once the concrete aggregate is created it must be transported to its final place. The concrete is positioned on form works and should continually be dropped on its final place as carefully as viable.

Compaction of concrete: When concrete is positioned it could have air bubbles entrapped in it which could cause the discount of the energy by way of 30%. In order to lessen the air bubbles the process of compaction is done. Compaction is typically performed in two approaches: by way of hand or by means of using vibrators.

Question 17. Describe Briefly The Various Methods Of Concrete Curing?

Answer :

Curing is the system of retaining the moisture and temperature situations for freshly deployed concrete. This is accomplished for small length of time to allow the hardening of concrete. The methods that are involved in saving the shrinkage of the concrete consists of:

Spraying of water: on walls, and columns can be cured by using sprinkling water.
Wet protecting of floor: can be cured by means of the usage of the floor with moist gunny bags or straw
Ponding: the horizontal surfaces which include the slab and flooring may be cured by using stagnating the water.
Steam curing: of pre-fabricated concrete units steam may be cured by means of passing it over the devices which might be below closed chambers. It allows faster curing method and consequences in faster healing.
Application of curing compounds: compounds having calcium chloride can be applied on curing surface. This maintains the surface moist for a completely long term.
Sales Interview Questions
Question 18. What Do You Understand By ?preset? During The Installation Process Of Bridge Bearings?

Answer :

During the installation of bridge bearings the size of the top plates is reduced to save the cloth fees. This procedure is called preset. Generally the top bearing plate incorporates of the subsequent additives:

Length of bearing
2 x irreversible motion.
2 x reversible movement.
The bearing initially is located proper within the middle point of the higher bearing plate. No directional results of irreversible movement is considered. But because the irreversible motion generally takes place in one route most effective the displaced path is positioned away from the midpoint. In such cases the duration of the higher plate is same to the length of the length of the bearing + irreversible movement + 2 x reversible motion.

Chemical Interview Questions




CFG