Interview Questions.

Top 100+ Computer Operator Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Computer Operator Interview Questions And Answers

Question 1. Explain Text Formatting?

Answer :

Text formatting refers to the attributes of textual content other than the real textual content itself. For example, ambitious, italics, underlining, coloration, and size, are all formatting attributes of text. The place of text also can be considered a part of the formatting. Text may be routinely targeted, indented, or placed in different approaches. When you wish to change the format of textual content, you normally should pick out the text, then do the formatting by clicking the appropriate buttons. Occasionally, there are exceptions to the pick-then-do paradigm. In Microsoft Word, there may be a feature known as Format Painter with that you click some already formatted text, then click the Format Painter toolbar button, then drag the mouse cursor across a few different textual content. The other text could be "painted" with the formatting of the original textual content selected. If you double-click on the Format Painter button, then it will likely be "locked" and you can paint lots of text. When you're performed, click on the Format Painter button again to turn it off.

Question 2. Explain About Toolbar?

Answer :

A toolbar is a set of buttons, typically organized by means of category. Some applications let you flip man or woman toolbars on and stale (to display or hide them), and you may even be able to personalize the toolbar by using changing what buttons are proven (or maybe add your own buttons). Often, you may drag a toolbar (via dragging from an edge of the toolbar where there's no button) to move it to a exclusive location on the display screen. If a novice user does this, even though, the consumer won't recognize what she or he did and can "lose" the toolbar. Usually, you may flip toolbars on and off by clicking the "view" menu, then choosing "toolbars".

Computer Hardware Interview Questions
Question three. Explain Taskbar?

Answer :

A bar that generally runs at the lowest of Windows 95 which shows all tasks which can be currently being run. The Start button is commonly at the left side of the Taskbar. A clock is usually at the right aspect of the Taskbar. The Taskbar can be moved to any fringe of the display, and the clock and Start button may be eliminated if favored. Undertaking listing A listing of applications that are presently walking. Windows customers can get admission to the Task listing by way of urgent Alt + Tab.

Question 4. Explain Mouse Cursor?

Answer :

The mouse cursor is a touch photograph that represents the place at the display you need to pick. You can circulate the mouse cursor by using moving the mouse device. Once the mouse cursor is over the item to want to have interaction with, you may click on or double-click to activate that item. In many cases, the picture you spot for the mouse cursor will exchange, relying on what's under it. For instance, if you pass the mouse cursor over this link, the mouse cursor will probably exchange into a pointing hand (relying in your software). This shows that you can unmarried-click to go to that link.

Please notice that there's a separate textual content cursor that shows where text will appear as you kind. You can't just pass the mouse cursor to where you need textual content and begin typing; you should first click to transport the text cursor to that location.

See also: textual content cursor, click on, double-click, drag.

Microsoft Excel Tutorial
Question 5. Explain Dvd And Dvd-rom?

Answer :

DVD is a brand new generation very just like compact discs. A DVD seems just like an regular compact disc, however a DVD can hold up to twenty-five instances as plenty as a CD!! That's 18 gigabytes!! This gives enough room to hold an entire film at twice the fine of VHS with theater first-rate sound (better than CD-fine). Since it is on a disc, you can bounce to any scene instantly, and also you in no way want to rewind.

A DVD-ROM is a DVD disc for a laptop. This way a multimedia encyclopedia could have even more multimedia with a lot better satisfactory (on DVD-ROM). You have to have a DVD-ROM power to apply DVD-ROM discs. If you've got a DVD-ROM power, then you may also play DVD films for your computer. Many systems with DVD-ROM can output the video and sound for your TV and home audio system, so you may not have to buy a separate DVD participant. See additionally: CD-ROM.

Microsoft Excel Interview Questions
Question 6. Explain Cd-rom?

Answer :

Compact Disc - Read Only Memory. A CD-ROM is any compact disc which incorporates laptop statistics. These discs can store huge amounts of facts (up to 640 megabytes). If there may be a large quantity of records on a CD-ROM, then it also includes impractical to replicate the records directly to the tough disk; in this example, you should insert the disc whenever you want to use the facts. The ROM truely way that you cannot keep statistics onto these discs. CD-ROM may additionally confer with the pressure used to read those discs.

Question 7. Explain Desktop?

Answer :

This is what you see on your computer screen when you have no windows open. It can be a stable color, or it could be pictures. On the desktop, there might be icons, along with one known as "My Computer" and one known as "The Recycle Bin."

Computer Fundamentals Tutorial Computer Fundamentals Interview Questions
Question eight. Explain Select?

Answer :

Select means to spotlight facts. To choose textual content, for instance, preserve down the mouse button at the start of what you want to choose, then pass the mouse to the stop of what you need to pick out (and permit pass of the mouse button). The selected textual content will now be in inverse (contrary) colorations. This is simplest to reveal what textual content is chosen, it does not affect the printed document.

Question 9. Explain What Is Open?

Answer :

You should open a file to view or edit it. When you open a report, it's far copied from the tough disk into the laptop's high-velocity memory. Memory is brief workspace only. If you convert the document, you must save it (which copies the file returned to the everlasting hard disk).

Computer structure Interview Questions
Question 10. Explain Folder?

Answer :

A folder can be notion of as a location for your difficult disk or floppy disk. Folders was called directories/subdirectories. A folder carries files and can incorporate nested folders (subfolders). Folders and subfolders are used to organize your tough disk. For example, you likely have already got a folder named "My Documents" on your hard disk; you may area a subfolder named "Work" under "My Documents", and region all your work documents within this subfolder. This way, you may preserve your paintings files separate from your non-public documents.

Advanced Excel Functions Tutorial
Question 11. Explain Focus?

Answer :

When you operate a dialog container with many objects to fill out, most effective one of the objects can be accepting input from the keyboard at a time. The energetic item is said to be the item with the focal point. You can press the TAB key to transport the point of interest to the following item; press SHIFT+TAB to transport the point of interest to the preceding item. The object with the point of interest will usually have a dashed border around it, or it'll have a blinking textual content cursor in it.

Computer technician Interview Questions
Question 12. Explain Floppy Disk?

Answer :

A round, flexible piece of magnetic media stored inside a 3.5 inch square protecting plastic case. One floppy disk can keep 1.Forty four megabytes of statistics. Because floppy disks use magnetic media, they must be kept faraway from magnets, or the facts on them can be erased! Computer audio system are magnetically shielded to prevent erasure of floppy disks, but preferred speakers aren't!

Computer Hardware Interview Questions
Question thirteen. Explain File?

Answer :

A report is a protracted sequence of bytes which represent statistics. Each record has a name and an extension which can be separated by way of a dot (a length). The call, of path, identifies the record. The extension tells the laptop what kind of records is contained inside the record. For instance, a document called "Letter to George.DOC" is a Microsoft Word DOCUMENT. The record you're studying now's referred to as "word list.Html". HTML stands for HyperText Markup Language, and it's miles the file type for net pages.

Question 14. Explain Right-click on?

Answer :

To click with the proper mouse button instead of the standard left button.

Question 15. Explain Restore?

Answer :

Restore approach to make a window smaller than complete display, in order that it is able to be resized.

Computer Basics Interview Questions
Question 16. Explain Modem?

Answer :

A device, generally related to a serial port of a pc, that transmits statistics over ordinary cellphone lines. Modem stands modulatordemodulator ; it converts a digital circulate of statistics into sound for transmission (modulator) and converts incoming sound alerts into information (demodulator).

Question 17. Explain Minimize Button?

Answer :

To make a window disappear from the screen and circulate all the way down to the taskbar.

Question 18. Explain Map Network Drive?

Answer :

Associating a network drive. Doing this can have the pressure appear in My Computer.

Microsoft Excel Interview Questions
Question 19. Explain Maximize Button?

Answer :

To make a window appear at its biggest viable size. He maximize button is a square within the top proper corner of the window.

Question 20. Explain Macro?

Answer :

A collection of keystrokes and mouse clicks that can be abbreviated into a single keystroke or mouse click.

Question 21. Described Interface?

Answer :

The seen layer which permits a consumer to speak with a laptop.

Question 22. Explain Inactive Window?

Answer :

A window this is open but isn't lively.

Question 23. Explain Insertion Point?

Answer :

A vertical flashing line that suggests the person wherein text will be inserted.

Question 24. Explain Icon?

Answer :

An icon is a picture used to symbolize an item. Some example items are: information files, program files, folders, email messages, and drives. Each form of item has a one of a kind icon. That approach that exclusive forms of documents each have an icon representing its file kind. MS Word files will have the MS Word icon; MS Excel files could have the MS Excel icon; Etc.

Computer Fundamentals Interview Questions
Question 25. Explain Double-click?

Answer :

Move your mouse pointer over the item, then press the left mouse button twice in a row quick. Be VERY cautious to no longer pass the mouse as you double-click on. If you move the mouse while looking to double-click, you could end up dragging the object rather than double-clicking it.

Question 26. Explain Dialog Box?

Answer :

This is a small window this is demanding your interest. You need to reply earlier than you may keep the usage of this system that displayed the conversation container. A conversation container does now not have a minimize or maximize button and does now not show up at the taskbar. It is best a part of its "determine" software. Most conversation packing containers have a cancel button.

Question 27. Explain Driver Software?

Answer :

Driver software program is software that works as a translator between every other software and a few piece of hardware. In the software industry, there are normally general ways to do matters. There are many exceptional forms of hardware, but, and each piece of hardware may additionally have its own protocol (or "language"). The driver software gets preferred alerts from another application, then interprets these into commands for a selected piece of hardware. This manner a software can be written in a wellknown manner, and it will work with many exclusive devices.

Computer structure Interview Questions
Question 28. Define Drive?

Answer :

Any facts storage tool. This consists of your CD-ROM pressure, floppy disk force, and hard disk pressure.

Question 29. Explain Drop-down List?

Answer :

A dialog box along with a File menu that carries one command till it's far clicked while a number of extraordinary commands "drop-down."

Question 30. Explain Drag And Drop?

Answer :

When you click your mouse as soon as and an item and maintain it, even as concurrently shifting that object to a exclusive place.

Question 31. Explain Drag?

Answer :

Move the mouse pointer over the item you wish to tug, then maintain down the left mouse button. While maintaining the mouse button, pass the mouse pointer (and the object) to the place you need it, then permit cross of the mouse button. This will pass or replica the item to the new vicinity, relying at the context.

Question 32. Explain Download?

Answer :

Retrieving a file from a BBS, an FTP website online, or a far off pc.

Question 33. Explain Dial-up Networking?

Answer :

Using a modem to dial right into a far off website network.

Computer technician Interview Questions
Question 34. Explain Control Panel?

Answer :

A device software that incorporates Windows that allows the use to change a ramification if extraordinary Windows and machine settings.

Question 35. Explain Connection?

Answer :

An established communique consultation between a server and a pc.

Question 36. Explain Cursor?

Answer :

The illustration of the mouse on-display screen. Depending on your settings, the cursor may be many various things.

Computer Basics Interview Questions
Question 37. Explain Command?

Answer :

An option shape an utility's menu, or a command typed in with the aid of the person, consisting of at a DOS set off or on the Run dialog container in Windows.

Question 38. Explain Command Button?

Answer :

A command button, whilst clicked, will reason an action to arise.

Question 39. Explain Accelerator Key?

Answer :

A keyboard shortcut for a command. For instance, Ctrl + Alt + Delete is an accelerator key for the challenge supervisor in Windows 95.

Question 40. Explain Collapsing?

Answer :

Hiding a further degree of directories below the selected directory in My Computer or Windows Explorer.

Question forty one. Explain Clipboard?

Answer :

A temporary storage vicinity in Windows. The clipart will save one piece of information at a time when it's miles manually added to the clipart or is copied there.

Question forty two. Explain Check Box?

Answer :

A dialog box, normally rectangular, that records an on or off cost.

Question 43. Explain Backward Compatible?

Answer :

A application is backward compatible if it could use documents from an older version of itself. For a document stored in the application to be backward well suited, it should be possible to open the report in a previous model of the program.

Question 44. Explain Associate?

Answer :

To link a file with a positive application. This way, while you double-click on on an associated document, it's going to open an appropriate software.

Question forty five. Explain Color Scheme?

Answer :

A selection of colors that the user sees whilst using Windows. These hues make up the display of programs, dialog boxes, and so forth.

Question 46. Explain Auto Arrange?

Answer :

In Windows Explorer, deciding on auto arrange will lock any visible icons into a grid or pattern.

Question 47. Explain Close Button?

Answer :

The X within the upper proper nook of a window. When clicked, it'll near the modern window.

Question forty eight. Explain Active Window?

Answer :

The modern window that is being used.

Question forty nine. Explain Asynchronous Sram?

Answer :

Async SRAM isn't always synchronized with the device clock, so the CPU have to watch for asked statistics from the L2 cache.

Question 50. Explain About Cascade?

Answer :

An association of Windows so every window is well stacked with best the title bar of every window is showing.

Question fifty one. Explain Clicking?

Answer :

Swiftly urgent and freeing a mouse button.

Question fifty two. Explain Bit?

Answer :

Bit is short for binary digit. A bit may be a 0 or a one.

Question 53. Explain Activate?

Answer :

To make a window active through bringing it to the the front.

Question 54. Explain Cd-r?

Answer :

Compact Disc Recordable. A special type of compact disc that may have data written onto it as soon as. You have to have a special CD-R drive to write to those discs, however most CD-ROM drives can examine them.

Question 55. Explain Button?

Answer :

A button does a few command in a application while it's miles clicked. Buttons generally have a three-dimensional appearance, even though you can have to flow the mouse over the button for it to look 3-D. You should unmarried-click on buttons (do now not double-click).

Question 56. Explain Byte?

Answer :

A byte is eight binary digits. It is the smallest unit a computer works with right away. The bits of a byte may be in my opinion modified, but a laptop nevertheless works with as a minimum one byte at a time. See additionally: Binary and my article on Bits and Bytes.

Question 57. Explain Binary?

Answer :

Binary is an alternative quantity device which matches thoroughly for computer systems. Humans have ten palms; it is probable why we use ten digits (0, 1, 2, three, four, 5, 6, 7, 8, and 9) in our range machine (decimal), however it's far simpler for a pc to apply most effective  digits (0 and 1). Ones and zeros can be represented with high or low voltage, closed or open switches, aligned or misaligned magnetic particles, and so forth. A byte is a collection of 8 bits, and it's far the same old unit by way of which records is saved. There are 256 exclusive mixtures of zeros and ones you can make with one byte, from 00000000 to 11111111. This is enough to cover all of the ASCII characters. If more than 256 values are wanted, then more than one byte may be used. With  bytes, there are 65536 viable combos of ones and zeros. These bytes can represent any form of facts. For instance, a photo can be made from thousands of pairs of bytes, with each pair of bytes representing a unmarried dot in one among 65536 colorations. Put collectively most of these dots (referred to as pixels) and you have a complete-coloration photo (maximum photograph records is also compressed). On systems the usage of Microsoft Windows, the which means of records saved on a disk is determined via the file's extension. For instance: if it's far TXT, then it is ASCII textual content; if it's far EXE, then it's far a application (an executable).




CFG