Interview Questions.

Top 100+ Compressors Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Compressors Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Cfm?

Answer :

The notation CFM (Cubic Feet consistent with Minute) refers to a quantity of air produced with the aid of the air compressor at a given strain or PSI (Pound in keeping with Square Inch)

Question 2. What Is Duty Cycle?

Answer :

A compressor’s responsibility cycle determines the share of run time in a complete cycle. A complete cycle is decided by means of adding the compressor run time to its relaxation time.

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 3. Does A Compressor That Has 100% Duty Cycle Mean That I Can Run The Compressor All The Time? Can I Run My Compressor 24 Hours A Day?

Answer :

No, you’ve got to remember the fact that obligation cycle is rated at 100PSI, at an ambient temperature of seventy two°F, however surely a one hundred% obligation cycle compressor can run for a whole lot longer intervals of time than a 30% obligation compressor under the identical conditions.

Question 4. Which Is Best Compressor For On-board Setup?

Answer :

Either the 400C 12V air compressoror the 450C 12V air compressor for setup.

Question 5. How Do I Know If I Want The 400c Or 450c?

Answer :

The 400C pump is rated at 150psi running stress and the obligation cycle in this unit is rated at 33% obligation at 100psi in seventy two diploma ambient temp. The 450C is rated at 150psi working pressure, the obligation is rated at a hundred% at 100psi at seventy two degrees ambient temp. TIP: If you want responsibility cycle, go along with the 450C. If you need velocity, go together with the 400C (it is quicker than the 450C).

Air Conditioning and Refrigeration Interview Questions
Question 6. What Else Would Best For My On-board System?

Answer :

thing components for an onboard air machine:

PART NUMBER
TA-508: 5.Zero Gallon Tank with eight Ports
PS-150R: one hundred ten/150 PSI Pressure Switch
VA00035: 35ft Hose with Close-ended Tire Chuck

Question 7. Does A New Compressor Have To Be Broken In?

Answer :

No, they do now not. Typically after an installation, you need to power up the machine from zero to regardless of the cut-off stress is and take a look at for any leaks that may be present.

BHEL Interview Questions
Question eight. How Do You Check For Leaks?

Answer :

You can check for leaks by way of putting cleaning soap and water answer where the suitable connections are. If there are bubbles gift that develop in size, then there are leaks.

Question 9. Does It Matter Where I Install My Compressors On My Vehicle?

Answer :

This relies upon on several elements consisting of to be had area, whether or not or not the compressor is of a sealed or vented kind, in addition to private desire and aesthetics. Make certain to make use of the rubber insulators to maintain vibration and noise to a minimum.

Air India Cabin Crew Interview Questions
Question 10. How Can I Tell Whether The Compressor Is Sealed Or Non-sealed?

Answer :

Manufacturers will commonly specify if a compressor is sealed in opposition to moisture and dirt, and in lots of cases, you may tell the distinction by truly analyzing the compressor. If you see vents, cracks, or holes in the motor housing, then the compressor is not sealed and ought to be stored away from dirt and moisture.

Question eleven. Why Is It Important To Have A Sealed And Moisture-resistant Compressor?

Answer :

The preference of a sealed-kind compressor is because of the fact that in mobile pneumatics, compressors are possibly to be exposed to outdoor elements.

Air Hostess Interview Questions
Question 12. Is The 550c Compressor Sealed And Weatherproof?

Answer :

The 550C isn't always a sealed unit. If you need to mount a compressor below your truck, you may want to test our 450 series. While it is not as speedy as the 550 series, it's far moisture and dust resistant and can be set up under your truck. Also, we've new compressors which are greater desirable to outside mounting (420, 460C, and 480C).

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 13. Is It Possible To Mount The Compressor Sideways? Must It Be Mounted With The Cylinder Upright?

Answer :

Yes, you can mount our compressors in any route or position due to the fact they are oil-less. The only role we do not advise is an upside-down mount, considering that warmth tends to travel upward.

Question 14. If I Mount My Compressor Sideways, Like On The Frame Rail Of My Truck, Is There Anything I Should Be Careful Of When Doing This?

Answer :

you mount your compressor sideways to the body rail, you have to periodically check to make sure that your compressor is hooked up securely. Use a thread-locking compound to hold the screws from backing off and causing the compressor to be installed loosely.

Question 15. Is It Possible To Hook Up More Than One Compressor To A Single Pressure Switch?

Answer :

Yes, it's miles viable to apply one pressure switch on a couple of compressor. You need to constantly run a relay if you need to hook up a couple of compressors to a unmarried transfer. You have to test the amp draw on the switch first, and then you definitely’ll recognise what number of compressors you can hook up to 1 switch.

Air Traffic Controller Interview Questions
Question sixteen. Is It Possible To Use An Adjustable Pressure Switch With My Compressor?

Answer :

May now not use adjustable strain switches with any VIAIR compressor. If you use an adjustable stress switch, you could set the pressure switch higher than the maximum pressure this is rated on your compressor, or you could exceed the most rated working stress on your air supply tank. Doing so will immediately void your guarantee, not to say, it's far dangerous.

Question 17. Is Amp Draw Of The Compressor Something I Need To Be Concerned With?

Answer :

Yes, the decrease the amp draw, the higher the compressor is. As a rule of thumb, the most amperage that a compressor should require is 30amps.

Solar Water Pumps Interview Questions
Question 18. How Often Should We Change The Oil?

Answer :

In a rotary screw compressor, oil must be modified approximately every 7000-8000 hours. This relies upon at the form of compressor you purchase. For a Reciprocating air compressor, typically you'll alternate the oil approximately each three months. For a more accurate time frame, name in with a model number to find the endorsed time table for your compressor.

Air Conditioning and Refrigeration Interview Questions
Question 19. When Should I Replace The Air Intake Filter?

Answer :

If your compressor has an Air Intake Filter, it should be wiped clean on a weekly foundation (assuming you're the usage of the compressor about three days every week). When the clear out starts offevolved to increase debris this is turning into more difficult to clean out, otherwise you notice any tears or holes inside the filter, the filter out should get replaced.

Question 20. What Is The Difference Between Stop-start And Constant Run?

Answer :

Simply put, a start-prevent air compressor has a strain transfer that turns the device on and rancid. Most small electric and small gasoline air compressors are begin-forestall. 

A constant run compressor way the motor continuously runs and continuously turns the pump. Many business shops who want constant air on a day by day foundation will purchase a constant run compressor.

Question 21. What Voltage Do I Run On?

Answer :

It relies upon on the scale of Compressor. Most Homeowner sized small compressors are constructed to run on a unmarried 110V Outlet. As you get into large fashions, many compressors provide the choice between 110 to 460 voltage.

Question 22. Will My Compressor Run On A Generator?

Answer :

The compressor need to be capable of run given the proper requirements, but we recommend now not the use of a compressor with a generator. Generators have fluctuations in strength, and due to the fact a compressor wishes regular voltage on the way to run, it is generally quality not to use a generator if no energy is to be had.

Question 23. What Happens When Water Stays In My Compressor?

Answer :

Compressor tanks are made from metal, this means that if water is left inside the tank, rust will start to accrue. Depending at the severity, touch your neighborhood provider center approximately the pleasant way to dispose of the hassle. One location to begin would be to investigate shopping an air dryer, to help eliminate the trouble.

Question 24. What Happens If There Is Water In My Lines?

Answer :

Generally this is as a result of two troubles - both a failed condensate entice or a failed or undersized air compressor dryer. To solve the primary hassle, you will want to both smooth the water entice or genuinely replace it. The second hassle is a bit trickier, as you will want to repair or update your air dryer with some thing larger (lamentably, this can be a piece pricy).

BHEL Interview Questions
Question 25. What Size Of Hose Should Be Used?

Answer :

This will rely upon the sort of compressor which you have. The  most common sizes are 1/four" and three/eight". Check your compressor manual, or give us a name to help find the right size to use. 

Generally, the larger the compressor method the bigger size of diameter you may use. Most property owner compressor producers might endorse a 1/4" hose diameter.

Question 26. What Is The Maximum Hose Length I Should Use With My Compressor?

Answer :

This may also depend on the size of compressor and CFM required. The Maximum hose period is one of the maximum open ended questions related to air compressors. For a small home owner unit, it would be clever not to exceed a hundred and fifty'. For a shop or commercial compressor, contact your nearby installation provider or supply us a call to help discern out your most length.

Question 27. How Much Air Will I Need To Power My Air Compressor Tool?

Answer :

Generally, most air tools will take around 70-100 PSI, and could eat much less than 10 CFM, however consult the manual or producer of your tool for genuine air requirements.

Air India Cabin Crew Interview Questions
Question 28. How Often Until A New Compressor Is 'damaged In'?

Answer :

Air Compressors do now not need to be broken in. Check for any leaks or malfunctions throughout the first start-up, however after that you have to be prepared to move.

Question 29. What Is A Good Tank Size?

Answer :

The tank length you will use will rely on the quantity of air that you need saved. A advantage to a bigger tanked air compressors is that the motor will no longer begin and stop as frequently as a smaller tanked compressor. However, in case you do not believe that you may use an awesome amount of air, it could be smarter and less expensive to apply a smaller tank.

Question 30. What Is The Difference Between A Rotary Screw Compressor And A Reciprocating Compressors?

Answer :

A rotary screw compressor is one that utilizes  intermeshing helical rotors to trap a volume of air, then compress it to a higher pressure. Rotary screw compressors may be run at decrease temperatures for 24 hours in keeping with day, one year a 12 months.

A piston compressor (aka reciprocating) makes use of pistons driven by way of a crankshaft to supply air at high pressure.

Question 31. Will My Small Homeowner Air Compressor Be Able To Handle An Extra Tank?

Answer :

It relies upon on whether or not you have a non-stop duty air compressor or now not. A continuous obligation compressor means that it is able to run for long periods of time (aka constantly). This type of compressor will now not have any troubles going for walks a larger spare tank.

If it isn't always non-stop obligation then it'd have a more difficult time. Depending on the scale of your machine and the receiver tank, it ought to be able to take care of it. Just ensure that you give it time to chill off when filling the tank, in any other case you would be going overboard. 

Question 32. Why Does My Compressor Leak Air When The Compressor Shuts Off?

Answer :

Most air compressors have a one manner test valve among the compressor pump and the air receiver. When the compressor shuts off the take a look at valve prevents the excessive stress air from visiting back from the receiver to the pump. This allows for an unloader valve to launch the stress on the pump to surroundings to permit for less complicated startup. The unloader device may be of several exceptional designs. Two of the more commonplace sorts are stress transfer hooked up or centrifugal established at the cease of the crankshaft.

Question 33. Why Does The Safety Valve On My Compressor Pump Make A "popping" Sound?

Answer :

This is most usually an indication of awful valves. Depending on the model valves could be rebuilt or changed.

Air Hostess Interview Questions
Question 34. Why Does The Safety Valve On My Tank Blow Off?

Answer :

This is caused by a stress transfer improperly mounted, set too high or malfunctioning. Safety valves do now not generally fail on their very own.

Question 35. Why Doesn't My Air Compressor Produce As Much Air As It Used To?

Answer :

The maximum not unusual cause is terrible valves. It is also critical to check your entire gadget for better air consumption or leaks.

Question 36. Why Compressor Shuts Down On High-temperature?

Answer :

If your compressor trips on over temeprature, it could be any of the subsequent:

Ambient temperature too excessive or no longer enough air flow.
Too low oil level.
Wrong type of oil.
Dirty oil cooler.
Thermostatic valve no longer working.
Dirt / obstruction in oil traces.
Air Traffic Controller Interview Questions




CFG