Interview Questions.

Top 100+ Cognos Reportnet (crn) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Cognos Reportnet (crn) Interview Questions And Answers

Question 1. How To Drill Through From A Powerplay Cube To Reportnet?

Answer :

Setting up drill-via get entry to from PowerPlay Web to ReportNet entails :

configuring Cognos Series 7 for drill-via get entry to to ReportNet
making ready the Transformer model and cube
copying the hunt path of the folder that consists of the target document
allowing the cube for drill-via get entry to to ReportNet
determining which filters to create inside the target report
developing the goal document
disabling the Drill Through Assistant
Question 2. How To Create Prompts In Report Net?

Answer :

Prompts is meant by way of the give up person may be filter the statistics.

U can open the discover bar and added the brand new prompts page, And input the new call.
U visit device menu and song prompts button.
U pick out activates after which ok.
IBM Cognos Interview Questions
Question three. Explain What Is Difference Between Query Studio And Report Studio?

Answer :

Query Studio:

Used to create Ad-hoc (or) simple reviews.
It does now not offer any pre-described file templates.
It without delay presentations information (without jogging the record) while we insert attributes inside the file.
Report Studio:

Used to create complicated reviews.
It affords pre-described report templates.
It does not display the data without delay in the report. We need to run the record to display the records.
Question four. What Is The Difference Between Powerplay Transformer And Power Play Reports?

Answer :

'Powerplay transformer' is an 'MOLAP' device the usage of which you can create multi dimensional shape known as "CUBE".
'Powerplay for reviews' is used to generate file from the cube.Only one record may be generated from one cube.If u want 'n' reports u need to create 'n' cubes.
IBM Cognos Tutorial
Question five. Explain What Are Components Of Report Studio?

Answer :

Components of Report Studio:

Insertable Objects pane.
Properties pane.
Explorer bar - Conditional Explorer, Query Explorer, Page Explorer.
Report Viewer - Work place, Report Layout Objects.
Broadcast Interview Questions
Question 6. Explain What Are The Advantages Of Query Studio Compared To Report Studio?

Answer :

The question studio is used to create adhoc reviews, it is simple to apprehend the bussiness consumer.The report studio is mainly used to create proffessional and company reports, it isn't always like question studio it's miles having particularly three explorers the ones are web page explorer,conditional explorer and variable explorer by means of using these it is working.

You can view the output in the paintings region itself whilst growing the reviews in QS but in report studio simplest whilst u run the report you could view the values ie the output.

Question 7. How To Generate The Cubes In Framework Manager?

Answer :

You can create the IQD record from framework manager.
This IQD record can be used by Transformer to create the dice.
Use Externalize technique to import IQD files.
SQL Interview Questions
Question eight. Explain The Versions Of Reportnet?

Answer :

In ReprotNet have  vertions:

ReportNet 1.Zero
ReportNet 1.1 MR1, MR2
Question nine. Explain The Difference Between Native Sql And Cognos Sql?

Answer :

In cognos reportnet

Native SQL is used for the unmarried datasource to import the meta information.
Cognos SQL used for more than one datasources to import the metadata.
IBM Cognos TM1 Interview Questions
Question 10. Explain Is There Any Comparison Available For Cognos Reportnet Vs Crystal Reports?

Answer :

There is lots of difference among Crystal reviews an Cognos Report net:

Crystal document is a product of Business Objects in which as Reportnet is of cognos.
Cryatal reviews is for only low 2 midrange analysis and that to a few even says tha they wont use this for evaluation used to make proper strategic selection But file net sure it's miles for high quit analysis.
In reportnet we will login via web and can create our very own desired file thru web.
Question eleven. Explain How To Generate Iqd File From Framework Manager?

Answer :

Create a Query Subject, from the properties pane choose externalise,there we have four alternatives in that select IQD

Data technological know-how Interview Questions
Question 12. Suppose Your Client Wants To Ensure Only Specific Users Can Create Reports In Query Studio With Other Users Creating Reports Using Report Studio. How Can This Be Accomplished?

Answer :

Create 2 roles . One position can be given access to create reviews in RS and the alternative function may be denied.

IBM Cognos Interview Questions
Question 13. Explain What Are Components Of Reportnet?

Answer :

ReportNet has a three-tier architecture, namely,

Web server 
Applications and 
Data.
The degrees are based on business feature, and are commonly separated by firewalls. ReportNet consumer interfaces sit down above the stages.ReportNet user interfaces consist of

Web-based totally Cognos Connection, Cognos Report Studio, and Query Studio.
Windows-based Framework Manager.
Question 14. Explain The Difference Between Dw And Bi?

Answer :

There can be a Feature film (movie) without a Trialer.But there might be no trialer without a film.In addition Data warehousing is a concept associated with extracting consumer's commercial enterprise statistics and making use of business processing capabilities on that facts in line with consumer desires and finally loading the processed facts into a database,this database is what we call a warehouse or statistics warehouse.

After the completion of a statistics warehouse the business person in the long run need to view his records (a specific and summary records)however as a business character he may also don't have expertise of gaining access to a database( a laptop individual can get admission to the database with SQL)..

So there comes olap toos(which help that man or woman to access the database )we are able to call these olap gear as Business Intelligence tools(Intelligence in feel they generate sq. Queries internally and offer lot of centers and privileges for a reporting developers in formating the statistics and supplying it in a higly convenient way).

So statistics warehouse(movie) is a database and commercial enterprise intelligence tools(trialers) present the content material of a database in an effecticient manner.

Question 15. Explain What Are The Various File Formats Involved In Reportnet?

Answer :

It has six (6) formats in file internet. They are HTML, PDF, Excel 2000, Excel 2002, CSV, and XML format. We can see the forms of codecs within the record viewer at the proper facet

Soap UI Interview Questions
Question sixteen. How To Provide Security In Frame Work Manager For A Query Subject?

Answer :

manner for providing security for question concern in body work supervisor is:

pick out querysubject -> in houses pane pick out ->security filters(click on on edit)a specify facts security wizard seems->click on add businesses -> cognosnamesspace(select users and companies wizard opens)

Question 17. What Is Prompt Types Of Prompts?Use Of Prompts Syntax Of Prompt?

Answer :

Prompts act as questions that help users to personalize the records in a record to suit their own desires.

The one-of-a-kind styles of Prompt are :

Value prompt
Text Prompt
Date set off
Time set off
Date and time prompt
Using prompts is quicker and easier than time and again changing the filter out.Cognos Report Studio affords several ways to create prompts.

You can :

use the Build Prompt Page device
build your very own activate and spark off page
create a parameter to provide a spark off
create a Prompt at once in a report web page
Soap Web Services Interview Questions
Question 18. What Function Should We Use To Display The Value Entered Or Selected By A User In Response To A Prompt?

Answer :

We have a feature called param Display Value. By the usage of this feature we can display the parameter fee selected in activate.

Broadcast Interview Questions
Question 19. Explain What Are Necessary Tasks To Install Reportnet Software?

Answer :

You want to do the following for a general installation method:

Verify your machine necessities like RAM Minimum: 512 MB, a Web server hooked up and commenced
Review the ReportNet default settings like default ReportNet ports and URI settings.
Create the database for the content shop because of this you need to create the database that is used for the content material store using both Oracle, Microsoft SQL Server, or DB2 UDB. ReportNet makes use of this database to save, prepare, and retrieve information.
Install ReportNet: Use the installation wizard to select the components you need to put in and the location on your pc where you need to put in them.
Set up the database consumer for the content keep (Oracle and DB2): If you use Oracle or DB2 because the database server for the content material save, extra steps are required once you set up ReportNet before you can configure ReportNet. You want to go to the sixth step only whilst putting in on UNIX. For Windows above five steps are appropriate.
Update Your Java Environment: Before you may use the cryptographic operations, consisting of records encryption and key control, carried out via ReportNet, you need to test that the required JAR (Java Archive) files are present in your Java Runtime Environment (JRE).
Question 20. How To Test Report In Reportnet?

Answer :

If we wanna check the file in record net, first we are able to intially test through validating it inside the record web page.

After that we can test the out put of the report Using a square anlyser and square query.So here we can be comparing the square analyzer output with the output of the report viewer.

Question 21. Explain What Is The Main Advantage Of Impromptu Over Cognos Reportnet?

Answer :

One of the gain's of Reportnet, is:

It is internet-based totally reporting wherein, reviews may be easily accessed from everywhere through a browser.
By using ipromptu we will use multidimensional evaluation to peer the facts in diff formates.I.E we've got drillup,drilldown features in cognos impromtu,but it isn't always viable in reportnet.

Question 22. Explain What Is The Difference Between Powerplay Transformer And Power Play Reports?

Answer :

'Powerplay transformer' is an 'MOLAP' tool the use of which it is easy to create multi dimensional structure known as "CUBE".
'Powerplay for reviews' is used to generate report from the cube.Only one document can be generated from one cube.If u want 'n' reports u need to create 'n' cubes.
Question 23. Is Framework Manager An Unneeded Overhead? As We Know Report Studio Allows Us To Create The Data Model From A Query And Thereby Skipping Framework Manager. Given That This Feature Is Available, In What Scenarios Would One Want To Skip Framework Manager?

Answer :

Actually the it isn't always possible to make reviews without programs and packages may be build in FM. So no way possible bypass FM and create reviews.Adding to it,we need metadata (created in FM) to create relations among tables or perspectives and additionally developing objects which satisfies reporting need.

Question 24. How To Define A Cube?

Answer :

Its a multidimensional view of measurement and measures. It is used to investigate the records in diverse factors, which is called cutting and dicing

SQL Interview Questions
Question 25. Explain What Is The Extension Of File To Save Template?

Answer :

Template extension is .Imt

Question 26. What Is Difference Between Model & Package?

Answer :

Model:

Model is a representation of the metadata structures(imported from the soure datawarehouse).
A model contains prepared metadata gadgets(organizing relies upon on commercial enterprise desires).
After the completion of a model(obviously in a framework manager environment) it has to submitted to ReportNet server.
Package:

There enterts the item referred to as Package.
A Package compresses(or consists of) the evolved meta facts definitions and publishes (forwards) it to ReportNet server.
Then the reportnet server moves it into a content material save(repositiry) and now this repository acts as a source for file builders for generating various forms of reviews(list reviews, move tab reports and many others and many others.)
Question 27. Explain What Are The Advantages And Disadvantages Of Reporting Directly Against The Database?Do You Always Need To Copy The Data Before Reporting On It?(example, Real-time & On-call for Reporting Is A Requirement)?

Answer :

There isnt any need to copy the facts earlier than reporting on as long as the records is clean. But if the records isn't smooth it should be cleansed and so go for ETL manner.

Adv of reporting at once against the database(OLTP): No need to sepertaley maintain a Database for it.(Space intake is recduced).

Disadv of reporting directly in opposition to the database(OLTP): It slows down the procedure bcoz OLTP machine is designed for the web utility however a DataWarehouse application which calls for to do evaluation and consequently takes the equal data but takes a long time.

IBM Cognos TM1 Interview Questions
Question 28. How To Allow A Dynamic Selection Of A Column For A Measure In A Chart,without Using Variable?

Answer :

We can in do it on this manner. First creat a listing report in which u have a calculated item inside the beginning.
Then creat a spark off web page with a fee prompt.In value activate creat static preference of which u need to be dynamically displayed.
Let the parameter of price spark off be ?Par1? And the choices as Revenue, Cost.
Now u write the expression of the calculated object in the report web page as follows, "If ?Par1?=Revenue then Revenue else Cost.
Here Revenue,Cost should b dragged from the Model Items. So now the calculated item column shows the fee of the only selected within the activate.
Now make a graph the use of the list file,then location the calculated object at the axis of the chart ,which u wanted to show dynamically based on ur selection.
So now if u pick out Revenue inside the spark off then the grph will take the values for Revenue.And if u pick Cost then graph can be with the values of Cost.
Question 29. Explain The Difference Between Filter And Condition?

Answer :

The distinction among Filter and Condition:Condition returns proper or fake Ex: if Country = 'India' then ...Filter will return two styles of effects

Detail information that's identical to in which clause in SQL assertion
Summary facts that's identical to Group with the aid of and Having clause in SQL announcement
Question 30. Explain Can Report Net Connect Multiple Datasource At A Time In Report Creation Time?

Answer :

Yes it can connect multiple datasources at a time while the body work supervisor has the metta data concerning that datasources.

Question 31. How To Limit The Max No Of Rows Retrieved In The Report?

Answer :

We can restriction the maximum range of rows by placing the net page size choice in the manipulate file tab within the report studio.

Question 32. What Is The Use Of Tabular Model, Tabular Sql, Tabular Reference In Real Time Application?

Answer :

Tabular version: It is the fundamental listing question. It comprise the records gadgets, filters and toddler tabular objects.
Tabular SQL: We can write and edit our very own SQL
Tabular ref: It is a shortcut to some other tabular item someplace in another question inside the identical document specification.
Tabular set: Tabular set item returns a unmarried result set the use of union, intersect or minus operators




CFG