Interview Questions.

Top 100+ Citrix Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Citrix Interview Questions And Answers

Question 1. Explain What Is Citrix?

Answer :

It is an utility deployment gadget. With Citrix, you will access the customized application and can also brought to far off systems. It additionally allows document switch from domestic computer to office pc and e-mail having access to.

Question 2. List Out The Major Citrix Components?

Answer :

Major Citrix components are

XenApp: It permits to host packages on crucial servers and allows users to interact with them remotely and supply it to the consumer’s gadgets for neighborhood executions
XenDesktop: It is the practice of website hosting a computer working system with a digital machine jogging on a far off server
XenServer: It allows you to combine a couple of Xen-enabled servers right into a powerful resource pool the use of industry fashionable shared garage architecture and leveraging useful resource clustering technology created by means of XenSource
Provisioning Server: It reduces the wide variety of structures that they manipulate, at the same time as the computers quantity continues to develop.
Netscaler: It is used to offer stage 4 load balancing
Citrix NetScaler Interview Questions
Question 3. List Out The Services Provided By Citrix?

Answer :

Service provided by using Citrix consists of

Citrix virtual reminiscence optimization provider
Encryption carrier
Citrix XTE carrier
Independent Management structure
Citrix SMA provider
COM (Common Object Model) services
Question four. Explain What Is Data Store?

Answer :

Data save is a database which consists of all the configuration facts needed by way of the Citrix farm.  Changes may be made at any time to the Meta Frame Server. The modifications are endured within the data keep.  It will statistics keep following data like

Server configuration
User configuration
Print Environment
Published Application
Question 5. List Out The Ports Associated With Citrix Services?

Answer :

Default port is A: 1494
Default listening port for Citrix XML provider: 80
For ICA: 1494
UDP port used for consumer broadcasting: 1604
IMA port: 2512 and 2513
CMC and SSL port: 443
Server to SQL port: 1433
Session Reliability: 2598
Port Number for licensing: 27000
Citrix Xen Desktop Interview Questions
Question 6. Mention What Is The Query Command In Citrix?

Answer :

Query command in Citrix consists of

qfarm
querydc
queryds
queryhr
Question 7. Mention What Is Web Interface Or Nfuse?

Answer :

Citrix internet interface software program gives web access to Java, Unix and Windows programs which can be hosted through Citrix software server software. Citrix offers server side control of hosted applications, whilst Citrix internet interface makes packages reachable via an internet browser interface.

VMware ESXi Interview Questions
Question eight. Explain What Is Citrix Xml Broker?

Answer :

Citrix XML broking behaves as an middleman among the web interface and farm.  It receives the credentials of the user from the internet interface. It retrieves the programs that have user permission to get entry to.  It is finished by means of impartial management architecture and returns to the net interface. XML broker detects the server in the farm, once the person is authenticated.  It returns the deal with of the carrier rendering server to the internet interface.  It capabilities between IMA provider and web interface.

Question nine. Explain What Is The Step To Clear Xenserver Cache?

Answer :

To clean XenServer cache you have to use command Dnscmd Server Name/clearcache.

Windows Vmware Interview Questions
Question 10. Mention What Are The Default Tests Available In Health Monitoring & Recovery Tool?

Answer :

The tests in XenApp Health Monitoring and Recovery Tool are

Citrix IMA provider take a look at
Logon Monitor test
Terminal Service test
XML Service Test
Question 11. Explain What Is Lhc In Citrix?

Answer :

The IMA carrier executing on every Presentation Server downloads the records it requires from the central records save right into a nearby MDB database referred to as  the Local Host Cache or LHC.

VMware NSX Interview Questions
Question 12. List Out The Load Evaluators That Are Supported In Citrix?

Answer :

Load evaluators which are supported in Citrix includes

Memory Utilization
CPU Utilization
IP Range
Page Swap
Page Fault
Context Switches
Disk Data I/O
Scheduling
Server Application Load
User Application Load
Citrix NetScaler Interview Questions
Question 13. Mention What Is The Limit Of Refresh Time For Local Host Cache In Citrix?

Answer :

The refresh time set for Local Host Cache is half-hour, it may be created whilst IMA is stopped.

Question 14. Explain How You Can View The Lhc Information?

Answer :

The LHC data is located inside the report imalhc.Mdb, and this document is to be had in c:application filescitrixindependent control architecturedirectory.

Question 15. Explain What Is Citrix Reciever?

Answer :

Citrix receiver is a collection of suite of merchandise that permits client gadgets to connect to various computing device virtualization offerings presented through Citrix.  Citrix receiver can link with client gadgets to XenDesktop packages, XenApp and computer systems via the HDX protocol.

Citrix XenApp Interview Questions
Question sixteen. Explain What Is Citrix Access Gateway?

Answer :

CAG or Citrix Access Gateway is a normal secured socket layer digital non-public network home equipment. It got capabilities like IPSec and SSL VPN.  It also permits immediate get admission to to the customers and relaxed access to the corporation.  Any facts useful resource may be retrieved with the aid of the usage of CAG with relaxed, unmarried point get right of entry to, continually on functions.  It supports numerous kinds of applications which include IP telephony.  Any application which is hosted on Citrix Presentation Server may be used in a secured manner.

Question 17. Explain How You Can Remove Dead Server From The Citrix Management Console?

Answer :

To dispose of useless server from the Citrix Management Console you have to run

DSVERIFY SERVERS/CLEAN/FORCE for optimizing the Data Store
DSVerify may be completed on any of the servers within the farm
MetaFrame function release 3 has a command line device referred to as DSCHECK
Use the following command DSVerify command line tool DSCHECK/CHECK
or proper click on on the ‘server within the farm’ and choose option ‘do away with from the Farm’
Question 18. Explain What Is The Purpose Of Zones?

Answer :

Data collector stores facts approximately Zones, User’s Session and Published Application.

A Farm includes a subset referred as Zones
It includes numerous server participants
One of the server individuals is referred as Zone Data Collector
In site visitors controlling, Zones are useful
Using ZDCs communication is established among zones
Citrix Xen Desktop Interview Questions
Question 19. Explain The Use Of Shadowing In Citrix?

Answer :

In Citrix, shadowing resembles for one user to sign up for remotely to any other user.  One person can use the session of some other user remotely.

Question 20. What Is Datastore In Citrix

Answer :

Datastore is the citrix database which shops all of the static data approximately the farm 

Farm Configuration
Published software configuration
Administration money owed
Server configurations
Printer configurations
polices
Question 21. What Are Authentication Types And Authentication Points?

Answer :

Authentication Types 

Explicit
Passthrough
Passthrough with clever card
Smartcard
Annonymous
Authentication Point 

Web interface
Web server
ADFS partner account
Access gateway
Kerbros
Question 22. What Is The Use Of Desktop Virtualization?

Answer :

Desktop virtualization gives optimizations strategies to supply the applications, data and desktop environment to the customers. It further presents the safety by means of managing all of the packages and desktop structures at one place. It manages and updates different static computing device photos from one location and allows the customization of programs to provide high performance, protection and portability to each person.

Question 23. How Citrix Xen Full Fill The Requirements Produced By Desktop Virtualization?

Answer :

Citrix xend virtualization gives a single answer for computer virtualization that gives on demand offerings for computer and other programs. It permits the person to soundly deliver the assets through the internet to PCs and to the patron region with excessive give up user experience.

Question 24. How Xen Desktop Helps In Popularizing The Businesses?

Answer :

Citrix xen laptop affords excessive level of virtualization to help agencies build their device and growth their output or productivity day by day. The capabilities which can be furnished are as follows:

It enables the virtual area and workflow to growth the productiveness. 
It affords modern features and help agencies with equipment to include those easily. 
It offers an clean to use virtualization platform to supply rapid, green and bendy packages.
It manages, create and secure the laptop packages from one region.
VMware ESXi Interview Questions
Question 25. What Is The Use And Purpose Of Producing A Desktop Virtualization Platform By Citrix?

Answer :

Citrix has furnished a platform that offers computer virtualization and it delivers the laptop offerings and applications from everywhere to the customers. It reduces the complexity and improves the safety of the facts. It presents a centralized vicinity to control the datacenter. It delivers excessive quit experience for the user and presents high latency inside the network. It gives decreased time for execution of the software and versatility within the delivering customized computers to both virtual and physical gadgets.

Question 26. What Is The Three Phase Approach To Desktop Virtualization?

Answer :

The 3 phases supplied by Citrix Xen is as follows:

Assess: This is a phase wherein the user companies receives profiled and prioritized according to the programs they're the use of. The selection of ordering and user segments virtualization takes region. 
Design: on this degree a system to create an in depth design can be protected using the networking idea. It will consist of active listing, garage and image manipulation. This can be the section in which all the necessities may be finalized earlier than install. 
Deploy: In this stage the xen computer virtualization might be installed, tested and deployed in step with the layout.
Question 27. How Desktop Virtualization Different From Application Virtualization?

Answer :

Desktop virtualization affords the computing device operating device its surroundings and applications from the datacenter, whereas software virtualization only brings utility from the datacenter. 
Desktop virtualization brings best the computer capabilities not the utility related to it, while utility preserve the computer separate and convey best those applications which might be required at a particular time. This way optimization and performance may be maintained.
Windows Vmware Interview Questions
Question 28. What Are The Different Flavors Available In Citrix Xen Desktop Addition?

Answer :

Citrix xen desktop virtualization comes in unique flavors and they're as follows:

Express version- This is the version which is a trial version and user can use it for 10 days. It has limitation as nicely on the usage. 
VDI (virtual desktop interface) presents scalability and also digital computer systems the usage of the consumer-server model. 
Enterprise edition- It has all of the gear available for personalisation and it is a fee-powerful platform that offers flexibility, scalability and shipping of packages with none hassles.
Platinum edition- It is a entire package deal to supply full overall performance screen, Qos capabilities and services for give up-to-give up shipping. It has support for digital computing device help.
Question 29. What Is The Difference Between Desktop Virtualization And Virtual Desktop Interface?

Answer :

Virtual desktop interface is a form of laptop virtualization, whereas computing device virtualization is itself a distinct entity that is separated with others. 
VDI create a digital gadget and execute the user's computer inner it, whereas computer virtualization allows going for walks the customized desktop without any digital machines. 
VDI works handiest for few users which have exceptional needs but it's far flawed to meet all of the demands for all customers, while desktop virtualization meet and provide all the required features to the consumer.
Question 30. What Are The Features Of Citrix Xen Desktop Virtualization?

Answer :

Citrix xen provides high stop functionalities to the consumer for desktop virtualization. It additionally provide the following capabilities which includes:

High definition person revel in:It affords high stop multimedia pictures, real time collaborations and connectivity via peripherals. It presents breadth and depth for smooth viewing of excessive give up 3D snap shots. 
FlexCast: offers rapid transport of the new era that permits the delivery of hosted fashions to meet the requirement of the users. 
On call for apps: citrix offer the provision for on demand application to the users. It additionally provides the availability to manipulate the functionalities of applications on digital desktops.
Question 31. What Is The Difference Between Citrix Xen Desktop Virtualization And Xen Server?

Answer :

Citrix xen server offers server virtualization that enables one platform to host multiple working gadget, whereas citrix xen computing device affords computer virtualization that permits many operating systems to be shared in the datacenter. 
Citrix xen server permit the usage of the server to be most, whereas citrix computing device virtualization allows better performance and performance as it's miles controlled and managed from one region.
Question 32. How Does Citrix Xen Desktop Help In Enterprises?

Answer :

Citrix Xen Desktop is a Desktop virtualization solution for enterprise that want smart management of Desktops. Administrators want not control packages personally on machines as a substitute it could be accomplished on the go together with Citrix Xen Server, remotely. Citrix Xen Desktop permits the patron machines to move a live Desktop to the their machines thru centralized Xen Server.

Question 33. What All Elements Could Be Packaged As Images And Then Can Be Deployed On Datacenter In Citrix Xen Desktop?

Answer :

In order to get a new enterprise startup short and running, the elements like OS, Applications & User profiles may be packaged as single pics after which deployed on datacenters. This procedure dynamically assembles desktops for every person. These pics are maintained by way of directors and according to the user duties those photos are deployed.

VMware NSX Interview Questions
Question 34. What Is Single Instance Management?

Answer :

A Single Instance Management is referred as a mission to apply updates and programs just once this is on the pics which are maintained via the administrators at Xen Server. This way less garage is required to handle computer in datacenter. This affords clean to control functions to the maintainers or administrators of the IT departments.

Question 35. Does Citrix Xen Desktop Support Global Or Public Access?

Answer :

Citrix Xen Desktop can be accessed globally from everywhere at any time and any tool. This is virtually a bonus of getting a centralized server at vicinity that serves to all the devices which can absolutely talk to it and via minimal C itrix platform tools can truly movement a in my view configured Desktop at the pass.

Question 36. What Is Flexcast Delivery Technology In Citrix Xen Desktop?

Answer :

FlexCast is a transport version that ensures a bendy and wide range of modifications in virtualized photos of every main OS virtualization which includes RedHat Linux, Windows, Ubuntu Linux or Windows Server 2008. This presents a general lock-down for user without personalised revel in that does not store customized alternatives and alternatives in utilization.

Citrix XenApp Interview Questions
Question 37. Describe Vdi Facility In Flexcast Technology?

Answer :

The time period VDI turned into coined with the aid of Intel and stands for Virtualized Desktop Interface. It is a generation that permits the hosted OS virtualization that meets excessive images and overall performance necessities to apply the local device assets which can certainly leverage computer streaming through Virtual server. The extra effective is consumer, the higher becomes best of service.

Question 38. Does Citrix Xen Desktop Work If Its Offline?

Answer :

Citrix Xen Desktop works thoroughly on-line as well as offline. Suppose the Xen Desktop streamed a desktop utility on a customer device and  the community is disconnected that doesn't permit in addition get right of entry to to community. In this situation the utility streamed as a virtual desktop will run very well as if it has in no way been disconnected.

Question 39. Does Citrix Xen Destop Application Need To Run On Local Desktop?

Answer :

Citrix Xen Desktop want now not run on a computer however a patron applet for laptop is needed to be set up at consumer-aspect. The complete functionality is orchestrated thru a centralized Server. The generation is straightforward and follows present day and virtualized patron-server architecture. Thus it is a model of cloud computing structure.

Question forty. What Is Hdx Technology Given By Citrix Xen Desktop Solution?

Answer :

The HDX era is coined for time period High Definition User Experience. This generation presents flexible compatibilities to multimedia devices and software as Flash, Audio, Video, USB, three-D pics packages. This compliance guarantees a fast and dependable enjoy through Citrix Xen Desktop for the duration of the usage.




CFG