Interview Questions.

Top 100+ Btrieve Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Btrieve Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Btrieve?

Answer :

Btrieve is a navigational database product
Based on Indexed Sequential Access Method(ISAM)
ISAM is a manner of rapid facts retrieval
Btrieve retrieves one record at a time.
Transaction Operation is quicker as there may be little overhead with Btrieve Engine
Question 2. Define A C Long Integer As A Key In Btrieve, When There Is No Long Data Type?

Answer :

C long integer can be described as a key in Btrieve through specifying the important thing as an integer. But the length need to be specified as 4 bytes.

Oracle 10g Interview Questions
Question three. How Can A Btrieve File Format Version Be Checked? In Other Words, How Can Someone Determine Whether A Btrieve File Is Stored In 5.X Or 6.X Format?

Answer :

The system is as follows:

Run the BUTIL NLM version 6.X from the file server, which presentations the version of report format after executing a STAT call.
No client BUTIL application is available to display this repute
Another way is to test the version layout of a Btrieve report by the use of DOS DEBUG utility
Type debug-d at DOS prompt.
The initial two bytes of the FCR will be set to FC while the record is stored in 6.X format.
Otherwise the bytes might be set to 0x00.
Question 4. What Is Status 1015?

Answer :

Prior to beginning the application, if the environment variable SET BTRPARMSCHK=Y is distinctive, the reputation 1015 is back.
Isolation of errors which are due to passing invalid suggestions to Btrieve is carried out through the use of this surroundings variable.
Once this variable is set, Btrieve performs the validation on pointer parameters which might be exceeded in to READ/WRITE get entry to on certain ranges.
Btrieve validates role block pointer on the range of 128 bytes, period pointer validates on two bytes and records buffer is validated on 255 bytes for key buffer
Oracle 10g Tutorial
Question 5. Explain About File Sharing?

Answer :

Data to be had in a document can be shared by using the usage of Single Engine File Sharing and Multiple Engine File Sharing modes.
SEFS is allowed most effective to the customers to get right of entry to the engine for altering databases.
MEFS lets in multiple customers going for walks below more than one engines for getting access to the database.
Oracle 9i Interview Questions
Question 6. Explain Error Codes Of Btrieve?

Answer :

INVALID OPERATION – The parameter of the operations of a name is invalid
I/O ERROR – An blunders befell all through a disk read / write operation.
FILE NOT OPEN – Any operation at the certain file can not be executed as the document isn't always open
KEY VALUE NOT FOUND - The special key fee isn't always found in the index course
INVALID POSITIONING - Each time the current position want to be mounted. This role is utility for replace / deletion of a document.
Question 7. What Happens When You Use Netware Btrieve V5.X To Access An Btrieve File That Was Created In The V6.X Format?

Answer :

When you try and open v56.X report with v5.X model, a status (I/O errors) can be again

Oracle 9i Tutorial Oracle 8i Interview Questions
Question eight. Tell Me How To Convert A Bunch Of .Btr And .Lck Files To A Readable Sql?

Answer :

Every Btrieve record and DDf has a proprietor of their introduction.
Owner call may be used to examine simplest get right of entry to.
SET OWNER = command is used before utilising SELECT announcement.
.Lck files are lock documents and can not read them without delay.
.Btr files are DDF documents.
The conversion may be made by means of the use of ODBC DSN that factors to facts and makes use of SSIS or DTS to export the data from.
Question nine. Explain About System And User Transactions?

Answer :

System transactions are non-transactional operations
System transactions are used for facts recuperation using MKDE.
User transactions are concurrent transactions.
User transaction would possibly have lost while a latest transaction turned into rolled again
When a user transaction is rolled lower back, an option might be set which causes the MKDE to pressure the device transactions.
Informatica Interview Questions
Question 10. Explain Ddf Editor For Btrieve?

Answer :

DDF editor lets in to create the description of files
DDF is necessary to get entry to Btrieve files via ODBC / OLE
Allows to
create / view / edit dictionary DDF
import and export statistics from ODBC information supply
drag and drop / reproduction and paste the descriptions
rebuild files
search filtration statistics
Oracle 8i Tutorial
Question eleven. How To Create Data Definition Files (.Ddf) Files To Work With Third-birthday party Products That Requires Them?

Answer :

The .DDF record can be obtained in  approaches;

The seller of the product should be capable of provide .DDF along side the software program.
Or use Xtrieve PLUS,XQL or NetWare SQL for growing the .DDF report.
PL/SQL Interview Questions
Question 12. Can You Please Explain The Features Available In Btrieve Commander?

Answer :

Btrieve Commander is a file viewer.
The primary view is called as Main View that lists the information one in keeping with line. A cursor vertical bar indicates the contemporary report.
Record View : It suggests the facts within the Main view and is limited
Calculate Totals : This perspectives allows to compute numeric fields of modern record
Import and Export of Records : The data in Btrieve may be imported from or exported to a Comma Separated Value files or the raw format that is utilized by the BUTIL’s shop characteristic.
Oracle 10g Interview Questions
Question thirteen. Explain The Features Available In Btrieve Commander?

Answer :

Btrieve Commander is a record viewer.
The number one view is known as as Main View that lists the statistics one in line with line. A cursor vertical bar indicates the current file.
Record View : It suggests the statistics inside the Main view and is constrained
Calculate Totals : This views lets in to compute numeric fields of modern document
Import and Export of Records : The statistics in Btrieve may be imported from or exported to a Comma Separated Value files or the uncooked layout that is utilized by the BUTIL’s shop characteristic.
Informatica Tutorial
Question 14. How To Run Btrieve On Sft Iii Server?

Answer :

The following engines are required to run Btrieve on SFT III server:

Btrieve.Nlm on MSEngine
BSPXCOM.NLM on MSEngine
AFTER311.NLM on IOEngine
Btrieve is unaware of jogging SFT III Server
The I/O and mirroring could be taken care via OS
Question 15. Will Brequest Works In An Os/2 V2.0 Dos Box?

Answer :

Brequest will no longer properly characteristic in more than one non-public DOS containers. The machine will halt.
Trap D happens while Btrieve calls are made.
Oracle 11g Interview Questions
Question 16. Can You Explain System And User Transactions?

Answer :

System transactions are non-transactional operations
System transactions are used for facts recuperation the use of MKDE.
User transactions are concurrent transactions.
User transaction may have misplaced when a current transaction turned into rolled again
When a consumer transaction is rolled back, an choice might be set which reasons the MKDE to force the device transactions.
Oracle 11g Tutorial
Question 17. How Do I Run Btrieve On Sft Iii Server?

Answer :

The following engines are required to run Btrieve on SFT III server.

Btrieve.Nlm on MSEngine
BSPXCOM.NLM on MSEngine
AFTER311.NLM on IOEngine
Btrieve is blind to going for walks SFT III Server
The I/O and mirroring can be taken care via OS
SQL Interview Questions
Question 18. Tell Me Is It Necessary To Load Brequest If One Wants To Access The Btrieve Nlm From The Windows Environment?

Answer :

Yes. First the DOS requester is loaded
Later home windows is loaded
While the windows software is strolling,
The first window calls Btrieve to load and Btrieve Request Interface for home windows.
Oracle 9i Interview Questions
Question 19. Can Brebuild Rebuild Btrieve Files Created In The Btrieve V3.X Format, Or Is It Needed To Run Another Upgrade Utility First?

Answer :

Rebuilding Btrieve documents is viable the use of BREBUILD, if they have not prolonged throughout a quantity.
CONVERT4 must be used after the files have been prolonged, for the motive of translating Btrieve v3.X documents to v4.X layout
Later we will run BREBUILD.
Btireve v4.X and v5.X files also can be rebuild the usage of BREBUILD.
Question 20. What Is File Sharing?

Answer :

Data to be had in a file can be shared by using the use of Single Engine File Sharing and Multiple Engine File Sharing modes.
SEFS is allowed only to the customers to access the engine for altering databases.
MEFS permits a couple of customers jogging under more than one engines for gaining access to the database.
Oracle apps Interview Questions
Question 21. If An Application Runs Twenty-4 Hours A Day, How To Perform A Backup?

Answer :

Once a report is opened via Btrieve, no other consumer / software can open it until Btrieve closes that record.
The operating machine's 'replica' command will now not paintings
One can again up the Btrieve record using BUTIL operations.
BUTIL operations uses CLONE for creation of a backup report.
Followed by using CLONE, COPY command is used to backup the statistics from one report to backup file.
Question 22. Explain What Does The "total" Column In The Butil -stat Indicate?

Answer :

"Total" column gives the wide variety of UNIQUE values for each key
The column isn't the same as "Total Records" column
Question 23. How Can I Define A C Long Integer As A Key In Btrieve, When There Is No Long Data Type?

Answer :

C lengthy integer may be defined as a key in Btrieve with the aid of specifying the important thing as an integer. But the length need to be certain as four bytes.

Sybase Interview Questions
Question 24. Suppose When I Perform A Get Next Extended Operation, Btrieve Returns A Status sixty two. What Does This Mean?

Answer :

The 62 Status is an error within the descriptor / extractor.
The first two bytes of the records buffer need to include the exact duration of the data buffer that are despatched to Get Next Extend operation
The Data Buffer period need no longer be the4 exact duration
If any other variable is described, the statistics buffer would be overwritten
Oracle 8i Interview Questions
Question 25. What Happens When You Use Netware Btrieve V6.X To Access An Btrieve File That Was Created In The V5.X File Format?

Answer :

NetWare Btrieve v6.X can get right of entry to each v5.X and v6.X layout files simultaneously and the performance is proper.

Question 26. Using The Netware Btrieve Nlm V6.Zero, Btrmon And Ndbmon Show Files As Opened By A Different User Than The One That Originally Opened The Files And I Can't Back Up Or Close Those Files. Why Does This Happen And What Is The Solution?

Answer :

When Netware time restrictions are in force and any user's connection to NetWare is terminated, the Btrieve documents are remain open to that connection.

If a brand new makes use of logs in and makes use of the equal connection ID, the Monitor utilities will show all the documents opened with the aid of new person.
All these documents have opened through Btrieve
Back up may be taken while they're no longer in Continuous Operations Mode.
As the essential Btrieve Position blocks aren't available, the person can't access those documents.
The software ought to perform an express Btrieve Reset Operation a good way to keep away from leaving files open or the paintings station have to reboot earlier than NetWare time regulations take impact.
Oracle Apps ERP Interview Questions
Question 27. When I Run The Netware Btrieve V5.15 Nlm With Some Applications On Netware V3.11, Retrieved Btrieve Data Is Incorrect (but Not Corrupted). It Appears, As If The Wrong Records Are Being Accessed Intermittently. What Should I Do?

Answer :

To make certain the information retrieval correctly via Btrieve:

Use the present day version of NetWare Shell - IPX v3.10, NETX v3.22 or NETX v3.26
Make certain that modern BREQUEST.EXE is walking
Verify the Btrieve statistics report's page size
If the pages aren't lightly divisible into 4k, NetWare mishandles the pages
Use only the pages of sizes 512k, 1024k, 2048k, or 4096k. 
The state of affairs would be resolved with the aid of the usage of NetWare Patch ASNCROFX.NLM
Informatica Interview Questions
Question 28. After Upgrading To Netware V3.11 And The Netware Btrieve Nlm V5.15, Btrieve Is Running Slower Than Expected. What Are The Factors And How To Fix Them?

Answer :

The following are the factors :

The page sizes of Btrieve are set to 1024 and 512 bytes
All the workstations are configured with IPX v2.15
The disk block size changed into set to a size apart from default 4k block length
These elements cause a minor Btrieve overall performance degradation. 
The following are the aggregate of things to improve performance.

Rebuild the file length of Btrieve with a web page size of 4096 bytes
Upgrade IPX to v3.10
Recreate all the volumes block size with 4k
Question 29. Can A Supplemental Index Be Created Through Btrieve Or Netware Sql At The Time That The Btrieve File Is Created?

Answer :

No. Because Btrieve continually bypasses the bit 7 of the important thing flags at the time of introduction.
The bit 7 is targeted as an index supplemental
The indexes are created as everlasting.
Oracle 7.Three Interview Questions
Question 30. Does A User Need Create Rights In The Directory Where A Btrieve File Is Stored, In Order To Open That File In Accelerated Mode?

Answer :

Yes. The right advent is important.
Btrieve may additionally create a report referred to as pre-photo file, in accelerated mode.
During an insert(2), an index does no longer allow the duplicates and the insertion of records reasons a replica blunders this is to be again. 
Any pages that have been updated already for the insertion, would want to roll lower back.
Question 31. Why Does Btrieve Return A Status 22, If One Perform A Stat Operation, Even Though The Maximum Number Of Key Spec Buffers (24) Are Allocated?

Answer :

The motives for this are:

An exchange collating series is probably used.
This require to allocate an additional 265 bytes within the data buffer.
Nine bytes are allotted for the name of the collating collection and 256 bytes are allotted for actual collection.
Question 32. When I Perform A Get Next Extended Operation, Btrieve Returns A Status sixty two. What Does This Mean?

Answer :

The 62 Status is an errors inside the descriptor / extractor.
The first  bytes of the facts buffer want to include the precise duration of the facts buffer that are despatched to Get Next Extend operation
The Data Buffer duration need no longer be the4 specific period
If another variable is defined, the facts buffer would be overwritten
Oracle Access Manager Interview Questions
Question 33. What Is A Status 1015?

Answer :

Prior to beginning the software, if the environment variable SET BTRPARMSCHK=Y is distinctive, the repute 1015 is back.
Isolation of errors which can be because of passing invalid hints to Btrieve is done with the aid of the use of this environment variable.
Once this variable is set, Btrieve performs the validation on pointer parameters that are exceeded in to READ/WRITE get right of entry to on certain levels.
Btrieve validates position block pointer on the variety of 128 bytes, length pointer validates on  bytes and facts buffer is proven on 255 bytes for key buffer
PL/SQL Interview Questions
Question 34. How Can I Direct Output To A Text File From An Nlm (such As Butil.Nlm) Running At The Server Console?

Answer :

To direct output to a text report from an NLM, enter the command:

LOAD BUTIL -STAT BTRFILE (CLIB_OPT)/>sys:output.Txt

This command is case-touchy with out a areas.

Question 35. Why Doesn't Brebuild Rebuild Netware Btrieve V6.X Files?

Answer :

You should use BREBUILD in cases where you are changing facts files from v5.X format to a v6.X format. Once the files are in v6.X format, they're taken into consideration to be "rebuilt." If the file indicates signs and symptoms of information corruption, reload the facts into a new report. Steps for reloading statistics are defined in the NetWare Btrieve 6.10c README report.

Question 36. Netware Btrieve Returns A Status 94 (permission Error) When I Try To Access The Record Manager On A Netware Runtime Server. Brequest Is Loaded With /c:1, Supervisor,supervisor_pw. What Should I Do?

Answer :

When gaining access to Btrieve on a Netware Runtime Server, the person must have a username apart from SUPERVISOR. The SUPERVISOR username and password can't be used in this server to get admission to NetWare Btrieve.

Load BREQUEST with /C:1,USERNAME,PASSWORD

Oracle 11g Interview Questions
Question 37. Netware Btrieve Returns A Status 12 (file Not Found) On An Open Call When Using Netx Under Netware V4.X. What Should I Do?

Answer :

NETX is causing the wrong route to be surpassed to BREQUEST. Use VLMs rather than NETX below the NetWare v4.X working system.

Question 38. How Much Real Memory Is Allocated By Wbtrcall.Dll V6.10x To Communicate With The Btrieve Dos Requester, Brequest.Exe?

Answer :

WBTRCALL.DLL is a DOS Protected Mode Interface (DPMI) and allocates real mode reminiscence according to the following system:

DOSPARMBLK + maxDataLen + POSBLK_SIZE + KEYBUF_SIZE + 2 bytes

wherein: DOSPARMBLK is 28 bytes maxDataLen is defined with the aid of /d transfer targeted on the BREQUEST.EXE command line POSBLK_SIZE is 128 bytes KEYBUF_SIZE is 255

Question 39. Once I Have Used The Netware Btrieve Nlm V6.10x Can I Switch Back To Btrieve For Dos, Btrieve For Os/2, Or Btrieve For Windows?

Answer :

If your machine calls for that the documents be available for each NLM and consumer use, there are several steps to take to insure the proper use of the report:

Do no longer convert the 5.X files to the 6.X layout. The versions of Btrieve for DOS, MS Windows, and OS/2 do not help the v6.X document format.

Read the section of the Btrieve v6.10 README document that gives commands on preimage documents. Btrieve v5.X and v6.X pre-photograph files are incompatible and you need to take steps to save you the one-of-a-kind variations of the engines from using unique version of the pre-image record.

When using BSETUP, make sure to select the choice that creates files in the 5.X format. If this selection isn't always used all files that are created may be inside the new 6.X layout and the clients will return reputation 2s while looking to get admission to them.

If BTRIEVE.NLM v6.1x is configured with the -d choice to force Btrieve to create files in v5.X format, what would occur if v6.1x report flags like: Index Balanced File Duplicate Pointers Key Number Specified VATs utilized in File are set at advent time?

These bits are disregarded in case you load NetWare Btrieve v6.1x with -d. No mistakes could be back. For greater facts approximately those new record advent alternatives, see the Btrieve Programmer's Manual blanketed with the Btrieve Developer's Kit Supplement.

Question 40. What Does The Error "bspxcom -terrible Connection Id On Send" Mean?

Answer :

Btrieve has despatched a message to a pc that has been timed out through the NetWare watchdog.

To save you the message, boom the SPX WATCHDOG ABORT TIMEOUT, SPX ACK WAIT TIMEOUT, and SPX WATCHDOG VERIFY TIMEOUT parameters on the server wherein BSPXCOM.NLM is loaded. Also increase the SPX ABORT TIMEOUT, SPX LISTEN TIMEOUT, and SPX VERIFY TIMEOUT parameters in the NET.CFG report on the computer.

SQL Interview Questions
Question forty one. When Moving From The Netware Btrieve Nlm V5.X To The Netware Btrieve Nlm V6.X, Do I Have To Convert The five.X Files To A 6.X Format?

Answer :

The NetWare Btrieve NLM v6.10x has built in help for v5.X files. System directors can pick whether or not or no longer to convert the Btrieve statistics files to be able to improve the NLM to 6.10x. As constantly, study the README that comes with Btrieve for up to date guidelines on moving from one version to the following.

Question forty two. When The Primary Server With Netware Sft Iii Goes Down And Resynchronization Is Taking Place, Netware Btrieve Returns A Status 95 (session Not Valid). And Netware Sql Returns Status 2103 (nw$sq. Is Not Active On The Requested Server). What Should I Do?

Answer :

Raise the IPX retry depend to your NET.CFG. The endorsed fee is 40 or greater. The workstations are timing out and their SPX connections are being terminated.

Oracle apps Interview Questions
Question forty three. When Running Brequest In An Os/2 Dos Box, I Receive A Status 12 When I Try To Open A File That I Know Exists. Why Can't I Open The File?

Answer :

This popularity code can be returned when running BREQUEST with v2.00 of the NetWare OS/2 Requester. Make positive to update your requester to v2.01.

Question 44. After Installing Netware Btrieve (nlm) V6.10, Existing Applications Trying To Access Btrieve.Nlm Receive The Message "public Symbol Not Found." What Should I Do?

Answer :

This message outcomes from wrong set up of the Btrieve NLM. To install the NLM nicely, obtain BTR61.EXE and perform the subsequent ten steps:

Create a brief sub-listing (as an instance, TEMPDIR).
Copy BTR61.EXE to TEMPDIR and type BTR61.EXE -d. (This step creates two subdirectories, SYSTEM and PUBLIC and copies suitable files into each.)
Back up all documents on the server wherein Btrieve can be established.
Copy the files from TEMPDIRSYSTEM into SYSTEM on the server.
Copy all the files from TEMPDIR PUBLIC to PUBLIC on the server.
At the server console prompt, type "BSTOP" to unload the present versions of BTRIEVE.NLM and BSPXCOM.NLM.
At the server console spark off, kind "UNLOAD CLIB".
At the server console activate, type "LOAD CLIB" to load the brand new version of CLIB.
At the server console set off, type "AFTER311".
At theserver console prompt, kind "BSTART" to load BTRIEVE and BSPXCOM with default values.
 

Question 45. I Am Using Netware Btrieve V6.0, But Sometimes I Need To Be Able To Switch Back To A Netware Btrieve five.X System. How Can I Do This?

Answer :

If your files are nevertheless in NetWare Btrieve v5.X layout, you can load Btrieve v6.X with the -d parameter, forcing new documents to be generated in 5.X layout. Otherwise, the simplest way to switch lower back to Btrieve v5.X is to keep the contents of your v6.X format file, then generate a v5.X clone and cargo the records into the v5.X record.

Question forty six. Are There Any Third-party Odbc Drivers For Btrieve For Windows?

Answer :

Q+E Software (officially Pioneer Software) has a product known as ODBC Pack 1.0. This product currently includes eleven drivers for diverse database engines, which includes Btrieve. Q+E technical aid stated that the Btrieve record must be in NetWare SQL format. In different words, it calls for .DDF files. The product additionally consists of a software to construct the .DDF documents in case you do not have them.

Question 47. When Attempting To Import A Btrieve File Into A Microsoft Access Database, Microsoft Access Returns The Message "disk Or Network Error" When It Attempts To Read File.Ddf. Why?

Answer :

This mistakes is much like a Btrieve status 2 (I/O Error). Btrieve v5.X returns status 2 whilst you attempt to use it to get right of entry to Btrieve documents saved in v6.X layout. Microsoft Access returns "Disk or Network Error" below the equal occasions. When using Microsoft Access to IMPORT Btrieve documents, either run BTRIEVE.NLM v6.X with Brequest v6.X and WBTRCALL.DLL, or ensure all files accessed with the customer WBTRCALL.DLL are stored in v5.X layout.

 

Question 48. After Selecting A Named Database To Backup, The Following Error Messages Were Returned: Error: File Not Found For Database Error: Btrieve Status zero Reading File.Ddf Dictionary File For Database Error: Status 88 Received On Btrieve End Continuous Operations. Why Did This Occur And What Should I Do?

Answer :

The NetWare SBACKUP application makes use of both NetWare SQL v3.00 and NetWare Btrieve v6.00. Basically, a status 88 will occur if there may be some thing wrong with the Btrieve files. In this situation, a report that was associated with the Named Database became not inside the listing that the application become seeking to backup.

This popularity may also be back if the files decided on for backup have been already in Continuous Operations. The SBACKUP software will itself do a Continuous Operations on all of the documents related to the Named Database. Thus, the application will not be capable of perform the backup.

The easy solution is to make sure that every one files are inside the right area certain inside the Named Database. The different solution is to make sure that the documents aren't in Continuous Operations when using the SBACKUP software.

Question 49. The Btrieve Installation And Operation Manual For Netware Btrieve (nlm) V6.Zero States That More Than One Butil Command May Be Placed In A Command File. For Example, According To The Manual, I Should Be Able To Place A -clone And -reproduction In The Same Command File. However, If I Place More Than One Command In A Command File, Netware Btrieve Returns An Error Message Stating That The Format For The Command File Is Unrecognisable. What Should I Do?

Answer :

The facts in the manual is wrong. You can handiest location one BUTIL command within the command document.

Question 50. Does Netware Btrieve V6.10 Still Use /p: Parameter?

Answer :

In NetWare Btrieve v6.10, the Maximum Page Size parameter (/P:) is now not required. NetWare Btrieve can now open any Btrieve report with any page length. NetWare Btrieve v6.10 will now not return reputation 24 from the Open operation and could forget about any fee given for the /P: startup parameter.

Using NetWare Btrieve (NLM) v5.15 and Brequest v6.00b, the subsequent syntax generates a status 12 (File Not Found) on a Btrieve Open operation: servervoldirsubdirfile

To avoid this status code, both:

Use the patched model of Brequest v5.16.
Add a colon (:) after the extent name when using Brequest v6.00b. For Brequest 6.00b the syntax could be: 
servervol:dirsub-dirfile




CFG