Interview Questions.

Top 100+ Bryophytes Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Bryophytes Interview Questions And Answers

Question 1. The Divisions Bryophyta Comprises Of ?

Answer :

Liverworts and mosses.

Question 2. What Are The Two Generation Of Mosses’s Life Cycle ?

Answer :

Gametophytic and Sporophytic.

General Knowledge Interview Questions
Question three. The Female Reproductive Organs Of Mosses Are Called?

Answer :

Archegonia 

Question 4. What Is Funaria ?

Answer :

Moss

General Knowledge Tutorial
Question five. Where Does Protonema Stage Occur ?

Answer :

Mosses

Sound Interview Questions
Question 6. What Is Rhizoids Of Mosses ?

Answer :

These are multicellular and non - pigmented.

Question 7. Which Are The Three Group Of Bryophytes ?

Answer :

They are liverworts, hornworts and mosses.

Science Interview Questions
Question 8. Dispersal Of Brophytes Is Via ?

Answer :

Spores. 

Question 9. Of The Three Phyla Of Bryophytes, Greatest Diversity Is Found In?

Answer :

Mosses

Thermodynamics Interview Questions
Question 10. Like The Rest Of Land Plants, The Bryophytes Are Evolved From Which Ancestors ?

Answer :

Green algal ancestors.

Question eleven. What Are Bryophyta Often Called ?

Answer :

“ Amphibians of the flora kingdom ”.

Gravitational Interview Questions
Question 12. What Is A Liverwort ?

Answer :

Any moss like plant belonging to the family ‘ hepaticae ’, but differing from real mosses.

General Knowledge Interview Questions
Question 13. How Many Species Of Are Classified In The Bryophytes ?

Answer :

Approximately 12,000 species. 

Question 14. What Are The Marchantiophyta ?

Answer :

They are a division of bryophyte flora commonly known as hepatics or liverworts.

Question 15. What Are Hornworts ?

Answer :

They are a group of bryophytes, or non - vascular vegetation, comprising the division anthocerotophyta.

Light Interview Questions
Question 16. Bryophytes Comprise Three Separate Evolutionary Lineages. Which Are They ?

Answer :

Mosses, liverworts and hornworts.

Question 17. Regardless Of Where They Grow, All The Bryophytes Require Which Media For Sperm Dispersal And Subsequent Fertilization ?

Answer :

Water

Bacteria Interview Questions
Question 18. Give Some Peculiarities Of Bryophytes?

Answer :

They don't have any lingnin, typically are small, low - mendacity, moisture loving elements. They have no roots, handiest filamentous rhizoids. 

Sound Interview Questions
Question 19. What Is The Role Of Bryophytes In Forest Ecosystem ?

Answer :

They act like a sponage keeping and slowly liberating water.

Question 20. Which Species Are Siad To Be “ Dioecins ” ?

Answer :

In a few bryophytes, male and lady sex organs are bone on separate gametophytes. These are stated to be dioecins.

Asia Interview Questions
Question 21. Which Are The Only Land Plants Whose Life Histroy, Includes A Dominant Gametophyte ( Haploid ) Stage ?

Answer :

Bryophytes.

Question 22. Give Occurrence Of Bryophytes?

Answer :

Bryophytes are terrestrial plant life. They usually grow in moist and cold habitats. Some species can develop in dry locations. But they rely upon moisture for the reproductive level. Bryophytes have international huge in distribution. They are determined in tropical, temperate, subarctic and arctic areas.

Question 23. What Type Of Sporophyte Is Found In Bryophytes?

Answer :

Sporophyte is absolutely or partly dependent on the gametophyte for its nourishment. It has easy shape. It is differentiated into foot, seta and tablet. The cells of the sporophyte are diploid.

Solar System Interview Questions
Question 24. How Does Vegetative Reproduction Occur Bryophytes?

Answer :

Vegetative duplicate is common in Bryophytes. It occurs in the course of favourable growing season. Vegetative duplicate happens only within the gametophytic stage. It takes region via the elements of the vegetative plant or by means of the production of special vegetative propagules.

Science Interview Questions
Question 25. Describe Alternation Of Generation?

Answer :

Regular heteromorphic alternation of generation takes place in bryophytes. The gametophyte produces haploid gametes. After fertilization the oospore gives upward thrust to diplopod sporophyte.

The sporophyte produces the spores through meiosis. The spores deliver upward thrust to the gametophyte. Thus each sporophyte and gametophyte generations trade with every different frequently.

Question 26. Give Two Similarities Between Bryophytes And Algae?

Answer :

Some algae and all bryophytes display alternation of era. Gametophyte is dominant in both businesses. Both produces flagellated male antherozoid.

Question 27. Give Two Differences Between Bryophytes And Algae?

Answer :

Algae are aquatic however bryophytes are terrestrial flowers. Plant of algae is unicellular or simple multicellular in algae. But the plant body of bryophytes is multicellular and it bureaucracy tissues.

Thermodynamics Interview Questions
Question 28. Give Two Similarities Between Bryophytes And Pteridophytes?

Answer :

Fic rootless sporophyte of Psilopsida resembles sporangium of Iryophytes. Both have terminal sporangia.

Question 29. Give Two Differences Between Bryophytes And Pteridophytes ?

Answer :

The sporophyte of Pteridophytes is unbiased. It has root, stem and rentals. But the sporophytes of bryophytes are depending on gametophyte. Vascular tissues are present in Pteridophytes however absent in Bryophytes.

Question 30. What Is Homologous Theory About Evolution Of Bryophytes?

Answer :

According to this theory, the sporophyte isn't a brand new shape. It is produced due to the direct change of the gametophyte. Thus sporophyte was part of gametophyte.

Question 31. Give Occurrence Of Anthoceros. Name Its Different Species?

Answer :

Anthoceros grows on wet soil. They are present in shady locations or in the crevices of rocks. Anthocero.S. Erecrus, A. Himahrvensis, and A. Chumbensis are usually determined in Western Himalayas.

Question 32. How Does Growth Occur In Bryophytes?

Answer :

The growth happens by means of unmarried apical cell in initial degrees. But mature vegetation have several scattered apical cells at the margin. So boom takes vicinity at many points. It forms rosette like thallus.

Question 33. What Are Gemmae? Give Their Function?

Answer :

Gemmae are also produced on brief stalks on the upper surface of the thallus. These are also act as vegetative reproductive bodies.

Gravitational Interview Questions
Question 34. What Structure Are Produced By The Division Of Endothelium And Amphithecium ?

Answer :

The cells of the endothecium divide to shape columella. The cells of the columella are arranged in a square inside the transverse phase. Cells of the amphithecium divide to provide an outer layer of jacket initials and an inner layer of sporogenous tissue or archesporium.

Question 35. What Is Apospory? In Which Plant Does It Occur?

Answer :

Certain cells of the sporophyte can grow to be gametophytes immediately under certain conditions. This phenomenon is known as apospory. It produces diploid gametophyte. Apospory occur in Anthoceros.

Question 36. What Are Paraphylls?

Answer :

The superficial cells of the stem supply upward push to paraphylls. Paraphylls are filamentous outgrowths. They supplement the photosynthetic activities of leaves.

Light Interview Questions
Question 37. What Are Tubers? Give Their Function?

Answer :

These are changed special underground branches. These are formed at the give up of developing season. They remain dormant all through the damaging conditions.

Question 38. How Is Fertilization Occurred In Poreila?

Answer :

The neck canal cells and the venter canal cells of mature archegonia degenerate. They shape mucilage-like substance. It exerts pressure and burst the cover cells. 

The mucilaginous fluid oozes out of ruptured neck and attracts the sperms. A massive quantity of sperms gather close to the neck. But only one of them passes down and fuses with the egg to shape the oospore.

Question 39. What Is Rhizome? Give Its Function ?

Answer :

It is horizontal portion and grows underground. It bears 3 rows of small brown or colourless leaves. It also bears rhizoids. The cells are rich in protoplasm and oil globules.

Question 40. Give Structure Of Leaf Of Polytrichum ?

Answer :

Leaves have vast bases. Leaves in the higher component are inexperienced. But the lower ones are brown. Each leaf has a wide, colourless sheathing leaf base and slim distal limb. The mid-rib bureaucracy the foremost part of the leaf. These leaves own extra photosynthetic tissue inside the form of closely set vertical plates of inexperienced cells. 

These are referred to as lamellae. Green lamellae act as additional photosynthetic tissue.

Bacteria Interview Questions
Question forty one. What Is Archognial Head?

Answer :

The flask-fashioned archegonia are borne on the apices of leafy stems. Archegonium is surrounded by way of perichaerial leaves. These leaves overlap to form a closed bud-like shape. The archegonia occur in cluster of three to six.

Question 42. What Is Peristome? Give Its Function ?

Answer :

Peristome is gift in the form of a thick rim. It bears a number of inflexible teeth. The epiphragm fills the distance within the ring of peristome teeth and is connected to their hints. Peristome enamel stand up from the rim or diaphragm.

Asia Interview Questions
Question forty three. How Are Spores Dispersed In Polytrichum?

Answer :

Cells of the epiphragm dry up at some point of dry conditions. It separates the operculum. The calyptra falls. Epiphragm additionally dries up between the peristome pores. The crucial tissue of theca vicinity except the spores degenerates. Thus the spores lie unfastened in the centre of the capsule at adulthood. Spores pop out via pores. They are dispersed with the aid of wind.

Question forty four. What Are The Main Characteristics Of Bryophytes?

Answer :

Bryophytes are nonvascular plant life, that means that they do not have accomplishing tissues and carry out the shipping of water and nutrients thru diffusion. They are cryptogamic, or instead, they do not present plant life or seeds; they are small in length; they gift water-dependent fertilization; in their existence cycle, the lasting form is haploid (the gametophyte) and the sporophyte depends on the gametophyte to survive.

Question forty five. What Are The Main Groups Of Bryophytes?

Answer :

The important agencies of bryophytes are mosses, liverworts and hornworts. 

Question forty six. How Is The Transport Of Substances Carried Out Across Bryophyte Tissues? How Is This Feature Related To The General Size Of These Plants?

Answer :

In bryophytes, there aren't any water-accomplishing or nutrient-engaging in systems and the shipping of those substances is achieved via cell to mobile diffusion. The small length of bryophytes relates to this feature due to the fact if there are not any undertaking vessels, it isn't always viable for cells to be too some distance other than every different (the emergence of  carrying out tissues in tracheophytes allowed their increase in size).

Question 47. What Is The Life Cycle Type Of Bryophytes?

Answer :

As in all vegetation, the existence cycle of bryophytes is diplobiontic (the alternation of generations). In bryophytes, the lasting form is the haploid one.

Question 48. In General, Where Is The Sporophyte Located In Relation To The Gametophyte In Bryophytes? How Does The Sporophyte Obtain Nutrients?

Answer :

In standard, the bryophyte sporophyte is a long, tiny stem that grows at the pinnacle of the gametophyte. The sporophyte depends complelety at the gametophyte to reap vitamins.

Question 49. Why Can Bryophytes Be Considered The “amphibians Of The Plant World”?

Answer :

Like adult amphibians, bryophytes live within the terrestrial environment however depend on water to reproduce. For this cause, the nickname is justified.




CFG