Interview Questions.

Top 100+ Biztalk Server Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Biztalk Server Interview Questions And Answers

Question 1. Define Biztalk?

Answer :

BizTalk is a Business Process Management server from Microsoft. It is a message based totally integration tool. Biz Talk permits massive establishments to automate and integrate the business processes. This method is carried out via the use of adapters the ones are tailor-made for speaking among various software systems in an organisation. It presents features like Business Process Modeling, Business-to-Business communication, Message broking, EAI, Process automation.

BizTalk permits corporations for integrating and handling business tactics with the aid of exchanging numerous documents which includes PO (Purchase Order), Invoices within and throughout limitations of businesses. MS Visual Studio helps development for Biz Talk server.

Question 2. Components Of Biztalk Server Architecture?

Answer :

Receive Port:

Listens for messages.

Adapters:

Information interchange with outside systems

Pipeline, dis-assembler and sub-components:

Normalizing the schema’s (wire message in its local format) of the inner messages the use of XML because the common language.

Message-box:

Internal XML messages are posted here after which are in addition consumed via Subscribers:

Subscribers (Send Port and Orchestration additives):

Subscribe to inner messages per metadata or message context houses.

Biz-speak Orchestration Engine:

Processing the internal messages, re-publishing them to Message-container to be fed on with the aid of different subscribers.

Send Port:

Consumes the inner XML messages, converts them to a cord messages via the associated pipeline and sub-factor Assembler.

Adapter:

Conveys the wire message to the goal device.

MSBI Interview Questions
Question three. Tell Me How To Transfer Files Without Using Orchestration?

Answer :

By the use of content based routing, documents can be transferred.
By creating get hold of port and send port. If ship port is configuring, offer the circumstance as BTS.
Receiveportname= <receive_portname created>
Question four. What Is Direct Binding In Biztalk Server?

Answer :

Sending messages from one orchestration to any other is completed by using Direct Binding technique. It is also being used for sending messages at once into the message box. It is used in publish and subscribe gadget in BizTalk for sending messages amongst orchestrations.

Microsoft Dynamics CRM Tutorial
Question 5. What Is Distinguished Field In Biztalk Server?

Answer :

A pipe line is used to write down Distinguished Fields within the message context whilst a message is received on a port. Dis-assembler pipeline factor which includes XML and flat record disassemble does the activity of writing the message context by way of the pipeline. In addition to it, custom pipeline component may also be appearing it.

. NET Interview Questions
Question 6. What Is Biztalk Business Process Configuration?

Answer :

Information employee can set parameters for an orchestration that implements a enterprise manner, which a business analyst won't be able to create.
Developer creating an orchestration can define parameters for an orchestration to allow records people configure it. An statistics employee sets the ones parameters using the TPM provider by using specifying their values inside the partner’s agreement

Question 7. What Is Trading Partner Management In Biztalk?

Answer :

Information people Manage trading associate relationships within businesses. Business Activity Services include a Trading Partner Management (TPM) thing to allow them do those. TPM database stores data about trading relationships. Information people can create and alter agreements with trading partners who use BizTalk Server.

SSIS(SQL Server Integration Services) Interview Questions
Question eight. Explain The Difference Between Biztalk Server And Web Services?

Answer :

BizTalk is a product at the same time as Web Services are a standard.
BizTalk Server is a Microsoft product whereas Web Services had been developed by many agencies such as Microsoft, IBM, and so forth.
BizTalk Server software has been constructed to permit the inner business approaches of corporations, function readily. Web Services are small packages published the use of UDDI to allow all of the humans discover them.
Web services are that they're platform neutral. BizTalk can leverage Web services.
Question nine. Explain The Difference Between Routing And Content Routing?

Answer :

Message routing is a technique of passing via BizTalk with out being processed.

Content routing is a way of passing of the message that is based on certain area value of the schema.

TIBCO Interview Questions
Question 10. Define Content-based Routing?

Answer :

Content-based routing gives flexibility for customers who want to course messages based totally on envelope properties or on receive port configuration homes. Routing may be performed based on facts contained inside the envelope of the report or maybe configuration facts from the receive place.

A BizTalk Server commercial enterprise method includes receiving, processing, and sending messages. Some messages do not require extensive processing in an orchestration. They can advantage from a less difficult and extra green answer known as Content-based totally routing.

Question 11. Define The Biztalk Server Convoy And Correlation Sets?

Answer :

BizTalk server detects the capability for sure race conditions, which can be ensured that all correlated messages are obtained by using the same orchestration instance. The potentiality of these race conditions is detected with the aid of BizTalk server.

These messages are treated as a ‘convoy’. A convoy set is a set of correlation units. All such next messages which fit the general subscription are evaluated towards the convoy set, and the matched convoys are routed to an present port.

Microsoft Dynamics CRM Interview Questions
Question 12. How Rules Engine Is Provided In Biztalk Server?

Answer :

Rules engine is provided as factor of a commercial enterprise regulations management system, which presents the abilties along with define, register, classify and manipulate all policies, verifies consistency of guidelines definitions, defining relationships amongst guidelines and relates them to IT packages that are effected through one or extra rules.

MSBI Interview Questions
Question 13. List The Persistence Points?

Answer :

Following is the listing of occasions (Persistence Points) that call the endurance operation:

Orchestration Instance is suspended or completed
System shutdowns in a managed manner
Engine determines it wants to dehydrate
Atomic or long walking transactional scope ends
At debugging breakpoints
Execution of other orchestrations thru the Start Orchestration form
At the Send shape (but not atomic)
Question 14. Described Persistence Points?

Answer :

The method of saving your walking orchestration nation at positive factor is known as patience.
Orchestration engine persist a running instance that's based on the design of orchestration.
There are few activities or degrees, which triggers the staying power operation known as endurance points.
Question 15. Define Biztalk Server Rules Engine?

Answer :

A rules engine is a software program device, which is used for executing one or more business guidelines in a dynamic production surroundings. The guidelines is probably from prison law, corporation guidelines or another sources.

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question sixteen. What Is Promoted Property In Biztalk Server?

Answer :

The advertising of Prompted Fields/Properties is finished within the message context by means of a pipeline known as get hold of pipeline on the time when a message is obtained on a port. This assignment is achieved by way of dis-assembler pipeline factor (XML or a flat document dis-assembler). In addition to it, custom pipeline factor could also be appearing it.

Question 17. Described The Purpose Of Bam In Biztalk Server?

Answer :

Purpose of deriving up to date metrics and key overall performance signs from the BAM databases, Business Integration tools are used.

The forecasting of procedure trends by means of makes use of and monitoring processes in real time eventualities is carried out by way of using BI equipment. Users get alerts for conditions which want their intervention for preventing unwanted outcome for encouraging useful consequences, a mechanism is supplied by using BAM.

Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions
Question 18. What Is Bam In Biztalk Server?

Answer :

Business records and system milestones are captured with the aid of Business Activity Monitoring(BAM), that is a module in BizTalk . Business choices makers are allowed by using BAM for gaining perception for his or her in-flight manner.

. NET Interview Questions
Question 19. How To Use The Message Types?

Answer :

 Right-click Messages in the Orchestration View tab to create a new message, you've got 4 choices for the Message Type belongings.
 Expand Multi-element Message Types after which select Create New Multi-part Message Type.
 Name your multi-element message kind then amplify it so that you can see its Message-part_1 member (Biz-speak counseled call)
 Set the Message Body Part property to True in order that it acts similar to a regular message.
Question 20. How To Change The Message Type?

Answer :

Before leaping in to do as the error message suggests, permit’s suppose for a second approximately what that includes.

Inspect each Receive and Send shape to decide if it makes use of a Message variable that’s related to the schema you want to change.

Its no longer a great exercise to create a single orchestration with such a lot of Receive/Send shapes.

Delete Port connections, once you discover all of the Receive/Send shapes.

Change the Message variable so that the Message Type belongings is about to the brand new schema after which re-companion the Message variable with each Receive/Send form.

Find all the Port Types that are related to the Ports you disconnected from Receive/Send shapes and reset their Operation’s Message Type houses.

Use a Multi-Part Message Type to wrap the underlying schema. It’s bendy and saves time in the end.

Biztalk Esb Toolkit Interview Questions
Question 21. What Is Message Type (i.E. Bts.Messagetype) In Biztalk Server?

Answer :

Messages in BizTalk are statistics, and every message must be of a selected message type. E-mail, Documents, Info-direction bureaucracy, huge binary documents, SQL data, flat files, and something XML can be processed as messages. BizTalk is all about messages and message-orientated programming. The maximum commonplace message type in Biz-talk is a schema.

Question 22. What Biztalk Enables For Companies?

Answer :

BizTalk enables organizations to combine and manipulate business processes by way of replacing enterprise files among business applications within or across organizational obstacles.

Question 23. On What Biztalk Server 2000 Is Based?

Answer :

BizTalk Server 2000 is based on the BizTalk Framework. It provides the infrastructure and gear to enable B2B eCommerce and system integration.

Question 24. What Biztalk Provides?

Answer :

BizTalk affords charges savings when utilized in internal IT initiatives and may be utilized in externally targeted answers too.

SSIS(SQL Server Integration Services) Interview Questions
Question 25. Does Biztalk Framework Is An Open Framework?

Answer :

The BizTalk Framework is an open framework for B2B alternate, It is carried out across all fundamental systems and maximum important B2B products.

Question 26. What Is Biztalk Framework?

Answer :

The BizTalk Framework is a hard and fast of pointers for driving the regular adoption of XML to allow e-Commerce and application integration. It is initiated by Microsoft and supported via a wide variety of agencies.

Question 27. What Is The Difference Between A “message Assignment” Shape And An “expression” Shape?

Answer :

A “Message Assignment” shape is used to create a new message and assign values to it.
A Expression form is used to assign values to variables and also write ‘if’ situations.

TIBCO Interview Questions
Question 28. What Is The Latest Version Of Biztalk Server?

Answer :

Top New Features:

BizTalk Server 2009 introduces enhancements and new featured in four important areas:

Updated Platform Support:

Support for Visual Studio 2008 SP1
Support for .NET Framework three.5 SP1
Support for Windows Server 2008
Virtualization aid with Hyper-V
Support for SQL Server 2008
Developer & Team Productivity:

New Application Lifecycle Management (ALM) experience – with Support for TFS – incorporated source control, bug tracking, unit trying out, MSBuild automation
Enhanced Developer Productivity with Visual Studio task device updates & Map Debugging
SOA and Web Services:

ESB Guidance 2.0
New UDDI v3 Web Services Registry
New and improved LOB adapters (Oracle eBusiness Suite, SQL Server)
Enhanced host structures integration (WebSphere MQ, CICS, IMS)
Enhanced BAM aid
Business to Business Integration:

New Mobile RFID Platform
New RFID device management and industry standards support
Enhanced Support for EDI and AS2 Protocols and Drummond certification
Updated SWIFT Support and SWIFTReady Financial EAI Gold certification
Question 29. What Is The Difference Between Distinguished Field And Promoted Property?

Answer :

Promoted residences can be accessed in Orchestrations, ports, pipelines, schemas.They Use server sources.

Distingished fields are mild weight and can be accessed simplest in Orchestrations.

Question 30. What Is Correlation In Context Of Biztalk Server?

Answer :

An Orchestration will have multiple instance running simultaneously. Even although each of these more than one times carry out the same movement, it does it on exceptional facts contained inside a message.

Correlation is a technique of associating an incoming message with the precise instance of an orchestration.

For Example: If your orchestration issues a purchase order, gets an invoice, and sends a fee, the developer need to make certain that the invoice message is obtained via the orchestration instance which corresponds to the orchestration that despatched the Purchase Order. Without correlation, it'd be possible to ship out an invoice for lots of objects despite the fact that the acquisition order is for one. And every correlation is based totally on a hard and fast of houses referred to as correlation kinds.

Question 31. What Is The Difference Between A Document Schema And A Property Schema?

Answer :

A document schema is used to define a message. It is a definition on an Xml message with optionally available extensions for flat files, EDI record, etc that allow the parsers to transform the native format into Xml.

 A property schema is used to define message context houses. These may be of kind MessageDataPropertyBase (the assets value is promoted or demoted from/to the message itself) or MessageContextPropertyBase(belongings cost most effective exists within the message context and may be set via adapters, pipelines or within orchestrations).

 If you desire to promote a field from a message into the message context you then need to outline a report schema and property schema. In the report schema you promote the specified area the use of the belongings schema to define the belongings kind so that it will be used inside the message context.

Question 32. List Out Some Artifacts Of Biztalk Server?

Answer :

HAT
BAM
Adapter
Pipeline
Orchestrations
Role Links
Send Ports and Send Port Groups
Receive Ports
Receive Locations
Policies
Schemas
Maps
Resources
BAS Artifacts (Business Activity Services)
Question 33. What Is Biztalk Orchestrations Dehydration And Rehydration?

Answer :

Dehydration:

When an orchestration has been idle for some time, the orchestration engine will store the state facts of the example and free up memory assets.

Rehydration:

When a message is obtained, otherwise whilst a timeout has expired, the orchestration engine may be robotically precipitated to rehydrate the example – it's miles at this point that the orchestration engine loads the stored example of the orchestration into reminiscence, restores the nation, and runs its from the point it left off.

Microsoft Dynamics CRM Interview Questions
Question 34. What Is The Default Mapping For Auto Mapping?

Answer :

The default mapping for Auto Mapping is is mapping by using shape. This may be modified to by using node call within the map properties.

Question 35. What Is Messagetype In Biztalk Server?

Answer :

BizTalk units a message context assets known as BTS.MessageType. This is a concatenation of the report namespace and Root Node Name in other phrases Message Type is a BizTalk System property this is promoted interior a Pipeline. It is made of Document Name Space and Root Node Name.

Question 36. What Is Biztalk Server?

Answer :

Biztalk is a messaging primarily based integration tool. It includes several tools like Business Processes (Orchestrations), Business Activity Monitoring (BAM), HAT (Health and Activity Tracking), Rules Engines, BizTalk Server Administrative Console etc.

BizTalk Server 2006 R2 builds upon the Business Process Management and SOA/ESB skills and address center challenges found in key vertical industries including production and retail. Native abilities of BTS R2 include help for Electronic Data Interchange (EDI) and AS2 ,Windows Workflow Foundation, WCF in addition to RFID.

BizTalk server 2006 R2 application may be created the usage of Visual Studio 2005 provided BizTalk Server SDK is installed into the system. A standard BizTalk Server utility consists of Schema, Mapping, and Orchestrations.

The coronary heart of the BizTalk Server application is schema that is used to define the message layout of source and vacation spot data.

BizTalk Server has capability to talk with any kind of legacy gadget because it handiest apprehend the apparent textual content data (within the form of xml), so as to speak with extraordinary structures it has several built in adapter like SQL Adapter, MSMQ Adapter, SMTP Adapter, File Adapter, SOAP Adapter and so on 

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions




CFG