Interview Questions.

Top 100+ Biztalk Admin Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Biztalk Admin Interview Questions And Answers

Question 1. What Jobs Do You Need To Configure When You Install Biztalk?

Answer :

The Backup BizTalk process (vicinity of Full and Log backups). 
The DTA Purge and Archive job (at least the area in which you want to Archive Tracking facts.
After you have configured the jobs, bear in mind to enable them 
Question 2. What Are Thresholds?

Answer :

From a BizTalk attitude, these are numeric values, which can be configured in your Hosts and host instances, and result in Throttling situations once they're crossed. 

. NET Interview Questions
Question three. Why Do You Have Automatic Throttling States And What Can It Be Used For?

Answer :

To warn the BizTalk Administrator that BizTalk is under strain or something atypical is occurring to the surroundings, those might also simplest affect sure hosts or all hosts inside the surroundings depending on the throttling country

Question 4. What Does A “excessive Available Environment” Mean?

Answer :

BizTalk can be configured in that it makes use of a Failover- or Load Balanced cluster.
By doing so, BizTalk uses several physical or digital machines to unfold the workload.
In case one of the machines is going down, BizTalk remains capable of process workload on the other machine(s). 

Microsoft Dynamics CRM Tutorial
Question five. What Is Nlb?

Answer :

This stands for Network Load Balancing.
It's one of the opportunities to make IIS high available on machines in which BizTalk is mounted.
BizTalk itself however has its personal load balacing.
TIBCO Interview Questions
Question 6. What Is Host Architecture?

Answer :

A Host Architecture describes how BizTalk uses Hosts and Host Instances for spreading its workload. Normally you have got Hosts for Receiving messages, Processing orchestrations, Sending messages and Tracking finished messages.

 

Question 7. How Do You Route Messages By Receive Port Name?

Answer :

By adding a filter out on a Send Port, which factors to that Receive Port.

Microsoft Dynamics CRM Interview Questions
Question 8. How Do You Measure Performance For Biztalk?

Answer :

By using PerfMon and configure counters for CPU, Memory, I/O, Throttling. Besides the use of Perfmon, you can use equipment like PAL, SQLIO, SQLProfiler, and IOMeter. 

 

Question 9. Which Are The Four Most Important Biztalk Databases?

Answer :

BizTalkMgmtDb (carries the configuration of a BizTalk Group)
BizTalkMsgBox (includes the messages and work in progress)
BizTalkDTADb (consists of facts approximately the completed methods)
SSODb (includes credential statistics)
Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 10. What Are The Dangers Of Filters Combined With Send Port Groups And Multiple Send Ports?

Answer :

There is the danger that Send Ports which are extensively utilized in Send Port Groups, choose up the message more than one times, leading to the chance that the message is processed more than one times, in which it need to be processed best as soon as. 

Question eleven. What Needs To Be Backed Up For A Complete Disaster Recovery?

Answer :

Besides the databases, the Master Secret Key and all application and packages at the BizTalk Machine.

Biztalk Server Interview Questions
Question 12. What Is An Orphan Message?

Answer :

An orphaned messages is a message that has completed and finished its processing within the BizTalk message container but the data of this is not updated within the monitoring database and could hold space inside the tracking database till manually deleted or updated.

. NET Interview Questions
Question thirteen. What Is A Zombie Message?

Answer :

A zombie messages is a messages that arrives after an orchestration has completed, and may not reference lower back to the orchestration of it starting place.

Question 14. Where Can You Locate Configuration Of Your Environment?

Answer :

You can find configuration information each at the BizTalk machines and the BizTalkMgmtDb.

Question 15. How Many Host Can We Have?

Answer :

There is not any rule about what number of hosts you may have. However there are sure suggestions and its endorsed to have hosts for the following 
Receive Host : Used for all in manner receiving 
Processing Host : Used for all Orchestration 
Isolated Host : Used for all IIS receiving
Send Host : Used for sending of messages 
Tracking Host : Used for shifting records from MessageBox to Tracking database 
There may be greater then one for each of these jobs relying on the workload and resource usage including host settings and so on.

Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions
Question 16. Why Biztalk Messageboxdb Maxdop Value Should Be 1?

Answer :

DOP stands for Degree of Parallelism. BizTalk Server database queries are fairly small, and that they execute fast.
Therefore, BizTalk Server database queries do now not gain from a Parallelism putting that specifies the usage of more than one processor.
Changing the Parallelism putting to specify the use of more than one processor may additionally have an damaging effect on BizTalk Server database queries
Question 17. What Is The Maximum Size Of Message, Biztalk Can Process?

Answer :

While BizTalk Server imposes no restriction on message length, sensible limits and dependencies might require you to reduce the scale of your messages due to the fact large messages require extra processing resources.

Biztalk Esb Toolkit Interview Questions
Question 18. Importance Of Strong Name And How It Helps For Administration?

Answer :

A sturdy call ensures that each meeting call is specific.
Each assembly for your BizTalk task calls for a sturdy call in order to set up efficiently.
TIBCO Interview Questions
Question 19. What Is Difference Between Dehydrated Orchestration And Suspended Orchestration?

Answer :

Dehydration is the technique of serializing the nation of an orchestration into a SQL Server database.
Rehydration is the opposite of this process: deserializing the closing walking country of an orchestration from the database.
When a failure takes place within an orchestration and no mistakes handling is implemented it will likely be suspended.
Question 20. What Is Btsntsvc.Exe.Config File?

Answer :

This is the configuration file for BTSNTSVC.Exe, which runs as a Windows Service and is a Host Instance, facts regarding the configuration of the hosts. 

Question 21. What Is The Main Difference Between Bam And Dta?

Answer :

BAM (Business Activity Module) has a business driver, whilst DTA (Data Tracking Architecture ) is used for Tracking functions.
With BAM Users can define Views and Notifications based totally on positive (Business) occasions.
These views may be used from a SharePoint portal.
This portal is also the region where Notifications are created.
Question 22. How Do You Turn Off Global Tracking In Biztalk 2006 - 2006 R2?

Answer :

In BizTalk Server 2006/2006 R2 the Global Tracking may be became off via a manual movement in BizTalk Management Database

Question 23. What Is Msmq Used For?

Answer :

 MSMQ stands for Microsoft Message Queue.
It's a queuing mechanism which comes out-of-the-container with Windows Server.
Be aware that MSMQ lacks a locking mechanism and consequently needs to be accessed from a single Host Instance.
Use a Failover cluster to make this Host Instance high to be had.
Question 24. What Is A Trusted / Un-depended on Host?

Answer :

BizTalk Server permits hosts identified as authentication depended on to signify that the sender of a message that the relied on host is queuing to the MessageBox database is an entity other than the trusted host itself.

The number one purposes of authentication agree with are to enable pipelines to clear up to a Product ID (PID) and skip that PID along to consuming offerings for use in authorization and outbound celebration resolution, and to allow the transmission of the sender Windows Security ID (SSID) alongside to consuming offerings for use in orchestration action authorization.

Microsoft Dynamics CRM Interview Questions
Question 25. What Can You Use The Tracking Database For?

Answer :

This database shops health tracking information tracked by way of the BizTalk Server monitoring engine.
It stores records of finished strategies which comes from the MessageBox
It shops facts of suspended/terminated procedures which comes from the MessageBox
Can be used for record era  
Can be used for monitoring 
Can be used for evaluation 
Can be used for Orchestration debugging 
Question 26. What Should Be Included In A Basic Guideline?

Answer :

A BizTalk tenet will give you the advantages of getting the supply to enhance stability, optimize the work glide for BizTalk and keep a track of facts regarding your surroundings, and the way these items paintings at your agency.

This will make it less complicated for new human beings coming in working for or at your employer to understand how BizTalk works at your agency.

 What the tips on your agency need to incorporate is all as much as what you need.

You want to keep records regarding workouts, setup, configuration, backup routines and so on.

So all understanding regarding the business enterprise shape for BizTalk is saved and stored whenever a person quits or as an instance hiring a consultant.

The hints can also offer values had to enhance the conversation between builders and directors.

Question 27. How Can You Solve Slow Administration Consoles?

Answer :

When administration console is gradual then you definately need to test a few matters regarding SQL Server like length of BizTalk databases, connectivity with SQL Server, or set the Recovery Mode of all BizTalk databases from Full to Simple (not encouraged in production.

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 28. How Does The Biztalk Administration Console Cache Applications?

Answer :

The BizTalk Administration Console keeps a local cache and while the management console is opened it caches the whole configuration in one go. The refresh c language can be configured, default is 60 seconds.

Question 29. Which Tool Was Removed In Biztalk 2009?

Answer :

In BizTalk 2009 the HAT (Health and Activity Tracker) has been eliminated.
Its capability, track and show information referring to live and historical message information, is now to be had from the Group Hub.

Question 30. Which Sql Agent Job Came In Biztalk 2010?

Answer :

A activity that video display units positive aspects of BizTalk Server which are specifically related to Message and Instance reference counts.

Question 31. What Is Special About The Biztalk Backup Job?

Answer :

It is unique, because this activity represents the handiest accurate manner to make backups from BizTalk, the activity additionally performs a transactional backup so a repair will show up while not having invalid and out of sync databases.

Question 32. What Is Required To Install The Sharepoint Adapter In Biztalk 2010?

Answer :

BizTalk Server 2010 support the following SharePoint variations: SharePoint Services 2010, SharePoint Foundation 2010, WSS 3.0 with Service Pack 2 (SP2), and Microsoft Office SharePoint Server 2007 Service Pack 1 (SP1) (MOSS).
 One of this components ought to be established because is required for using WSS Adapter

Question 33. What Is The Esb Toolkit?

Answer :

The BizTalk ESB Toolkit provides architectural steerage, patterns, and a set of BizTalk Server and .NET Framework components to simplify the development of an Enterprise Service Bus (ESB) on the Microsoft platform and to allow Microsoft clients to extend their very own messaging and integration answers

Biztalk Server Interview Questions
Question 34. What Is The Biztalk Adapter Pack?

Answer :

The BizTalk Adapter Pack is a package which contains numerous adapters for LoB structures. Adapters for SAP, Siebel and Oracle.

Question 35. What Is A Cumulative Update?

Answer :

One cumulative replace bundle for Microsoft BizTalk Server and contains hotfixes for BizTalk Server, troubles that have been resolved after the release of a specific version of the BizTalk Server and includes all the issue applications.
Cumulative Update bundle take a few minutes to put in, and you will want to restart the server once you apply the CU.
The cumulative replace need to be installed on all servers that run BizTalk components.
 Important observe: The cumulative replace bundle updates most effective the ones additives which might be set up on the machine.
In BizTalk 2013 the updates for BizTalk is pushed to ordinary updates, variations previous to this needs to be downloaded and installed manually.

Question 36. What Is The Difference Between Biztalk 2009 And 2010?

Answer :

Much higher mapper device, guide SQL Server 2008 and SQL Server 2008 R2.
Better administration console. VS 2010(!) is used for development.
There have additionally been lots of modifications and all host settings were transferred and moved into the administration console.

Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions
Question 37. What Is Global Tracking And What Does It Track When Global Tracking Is On?

Answer :

Global Tracking is the overall Tracking transfer.
If it is turned off, nothing will be tracked.
If it's grew to become on, by way of default it tracks times, inside and outside activities for all pipelines.
All software containing orchestration exported from Visual Studio will by default have all orchestration event monitoring grew to become on, it's endorsed to turn this off in any manufacturing surroundings.
Question 38. What Are Best Practices For Tracking In Production?

Answer :

Just use it when it's certainly necessary! Turn off any non-default tracked artifacts as quickly as feasible! It's a pain on your basic performance

Question 39. What Is Tdds?

Answer :

TDDS stands for Tracking Data Decode Service.
This provider is chargeable for transferring tracking occasion facts from the BizTalk Server MessageBox database to the BizTalk Server monitoring database and BAM is BAM is used.

Question 40. Which Default Adapters Can Only Run With A Single Host Instance?

Answer :

All the adapters which lack a locking device, like FTP, POP3, and MSMQ.For a high to be had BizTalk Group these adapters need to be clustered.

Biztalk Esb Toolkit Interview Questions
Question 41. Which Default Adapters Cannot Run With sixty four Bit Os?

Answer :

FTP-adapter 
POP3-adapter 
SQL-adapter
Question forty two. What Is Meant By “events”?

Answer :

A party is an entity outdoor of BizTalk Server that interacts with an orchestration.
In BizTalk Server, each company with which you change messages is represented with the aid of a party.
You can outline how the party interacts by way of enlisting it in a position.
Question 43. How Can You Improve Performance For Biztalk?

Answer :

Scaling up =>add higher CPU's, greater RAM inside the contemporary servers.
Scaling out => add more servers, create Failover- and Load Balanced clusters, upload MessageBoxes.
Increase sources available for hosts.
Locate problem integration and prevent viable construct u.S.Within the databases.
Question forty four. What Is A Dns Server?

Answer :

That's a Domain Name Server.
It is a software element that is a part of Windows Server and turns into used for looking up IP addresses by means of domains.

Question forty five. What Are Different Types Of Subscriptions In Biztalk?

Answer :

In BizTalk there are two types of subscriptions. Activation subscription and Instance Subscriptions.
Activation Subscription: It is a subscription which indicates that once the a message which satisfies the subscription must create a brand new insatnce of the subscriber(Orchestration/Send Port).
Instance Subscription: It is a subscription which indicates that when a message which satisfies the subscription have to be routed to already jogging example.




CFG