Interview Questions.

Top 100+ Bios Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Bios Interview Questions And Answers

Question 1. Explain What Is Bios?

Answer :

Short for Basic Input/Output System, the BIOS (stated bye-oss) is a ROM chip placed on all motherboards that allows you to get right of entry to and set up your computer system on the most fundamental level. In the image under, is an instance of what a BIOS chip might also appear to be in your computer motherboard. In this example, this is a picture of an early AMIBIOS, a form of BIOS manufactured via the AMI. Another top instance of a BIOS producer is Phoenix.

Question 2. Can You Please Explain The Difference Between Bios And Cmos?

Answer :

The BIOS and CMOS are often times idea to be the identical thing, but they're now not. They are  specific components of a pc, but they do work collectively to make the laptop characteristic properly.

The CMOS setup helps you to exchange the time and date and settings for the way devices are loaded at start up, like tough drives, disc drives, and floppy drives. The CMOS setup lets you permit and disable diverse hardware gadgets, which include USB ports, the onboard video card and sound card (if present), parallel and serial ports, and different devices.

Random-get entry to memory (RAM) Interview Questions
Question three. How To Reset Cmos Or Bios Settings?

Answer :

Enter CMOS setup.
In CMOS setup, look for an option to reset the CMOS values to the default putting or an choice to load the fail-secure defaults. With many CMOS setup screens, there can be a feature key to do this. For instance, the F5, F6, F9, F11, or F12 key, as proven in the image, can be installation as a shortcut to load the default settings. Other setups may additionally list an choice that you can arrow over to using the arrow keys and pressing Enter.
When located and selected, you may probable be asked if you're sure you need to load the defaults. Press Y for sure or arrow to the sure choice. Once the default values have been set, ensure to Save and Exit and not simply go out.
Question 4. How Ami Bios Is Different?

Answer :

Tab key is used to navigate.
Arrow keys are used to exchange values.
Values are robotically saved while modified, no want to shop and go out like other BIOS setups.
Question 5. List Other Bios?

Answer :

ALFAROME
BIOSTAR
biostar
biosstar
CMOS
cmos
LKWPETER
lkwpeter
setup
SETUP
Syxz
Wodj
ChemDraw Interview Questions
Question 6. List Ibm Aptiva Bios?

Answer :

Press each mouse buttons time and again at some point of the boot.

Question 7. How To Create A Bootable Cd, With The Bios Flash Utility?

Answer :

If no Windows BIOS utility is available, create a bootable CD and copy the BIOS flash application files to the CD. Then restart your computer and boot to the CD to run the BIOS flash utility.
This choice does require that your pc has a CD-Writer, clean disc, and that the CD-Writer has the functionality of creating bootable CDs. Many CD-Writers have this functionality, as do the CD introduction software applications. The exceptional manner to discover is to either check documentation in your CD-Writer or just try creating a bootable CD and notice if it works.
You also need to ensure you force a boot to the CD while your computer starts up. In maximum cases, there is a characteristic key that presentations a list of bootable gadgets your laptop can use in addition. F10 and F12 are common hotkeys for showing this bootable tool listing. Select the CD pressure and see if the pc will boot to the CD and load the BIOS flash software.
Hard disk force (HDD) Interview Questions
Question eight. Described Bios Flash Utility That Runs In Windows?

Answer :

Check the motherboard manufacturer website to see if they have a Windows-primarily based BIOS flash utility available for down load and use. If that is available in your motherboard, this application can be the exceptional choice to use. Typically the software runs a number of the BIOS flash system in Windows, then restart your laptop and run the the rest of the flash technique when the laptop starts offevolved up, inside DOS mode.

Question nine. What Is Non-volatile Bios?

Answer :

Nonvolatile BIOS memory refers to a small reminiscence on PC motherboards this is used to shop BIOS settings. It became traditionally called CMOS RAM as it used a risky, low-electricity complementary metal-oxide-semiconductor (CMOS) SRAM powered by way of a small battery whilst device electricity changed into off.

Floppy Disk Interview Questions
Question 10. How Do Cmos And Acpi Relate To Bios?

Answer :

Complementary metallic oxide semiconductor (CMOS) refers to a chip internal your computer that saves your BIOS settings. As a end result, the terms CMOS and BIOS are occasionally used interchangeably.

Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) is an enterprise general that defines electricity management functions and other configuration information for computer systems. Some preceding versions of BIOS do no longer aid ACPI, and so the laptop won't effectively enter superior electricity modes along with sleep or hibernate. For more records, check the facts that came along with your laptop or visit the computer manufacturer's internet site.

Question 11. How To Update Bios Chip?

Answer :

There are  techniques to update yiour BIOS chip:

Flash it (software method)
Program it with an EEPROM programmer. This is a hardware approach . This is how we at BIOSMAN program sall our BIOS chips.
Question 12. What Is Post In Terms Of Bios?

Answer :

For the individual that nonetheless has no concept about the BIOS to your PC, be aware while you first switch on your PC or computer a few screens pop up. It might be a emblem such as DELL or HP or ASUS, Tyan , AMI BIOS, AWARD BIOS and so on. You can also see a memory depend . This is all part of the POST (Power On Self Test). POST is a test the BIOS runs before it hands over control to the OS (Operating System). You can see extra of the publish if you disable the logo alternative to your BIOS. Otherwise simply know that in case you see a emblem the POST is running.

Random-get entry to reminiscence (RAM) Interview Questions
Question thirteen. What Are The Different Types Of Bios?

Answer :

In laptop's the maximum common are the AWARD,AMI, AND phoenix.

Question 14. What Is The Purpose Of Bios In A System?

Answer :

BIOS or Basic Input/Output System is the first program accessed by way of the processor at some point of start as much as ensure that each one the other basic packages, tough drives, ports, peripherals and the crucial processing unit are in desirable operating circumstance. BIOS isn't like the computer's operating system. The working machine resides in the difficult pressure and offers the person interface that may be seen at the display after begin up. The BIOS software, then again, can be located proper in a flash memory chip or ROM located inside the motherboard. It is the basic requirement for booting a computer.

BIOS Functions

BIOS has numerous capabilities in a laptop however its maximum important task is to load the running machine. BIOS gives the microprocessor its first instructions upon activating the computer. The commands of the BIOS to the microprocessor throughout start up are the subsequent: power on self test which exams the running status of all the hardware inside the computer, activation of other BIOS chips in some different computer components like SCSI and photos playing cards, checking and management of pc peripherals through low level routines during the start-up manner, and control of clock, hard power and different settings.

Question 15. What Are The Five Stages In A Dlx Pipeline?

Answer :

The training sets can be differentiated with the aid of

Operand storage inside the CPU
Number of specific operands according to coaching
Operand place
Operations
Type and size of operands.
Question 16. Convert 65(hex) To Binary?

Answer :

65 to decimal

65/sixteen=four

the rest=1

==forty one decimal

decimal to binary

101001

Question 17. How Can I Determine What Bios Is On My Pc And If There Is An Update?

Answer :

The simplest way to decide this is to run the eSupport BIOS Agent test. It'll tell you which motherboard you have and if there's any replace to be had.

An opportunity guide way is to identify your motherboard manually by the usage of the Award or AMI Numbers web page to compare your BIOS id string to the ones in our database.

Question 18. What's The Difference Between Write-thru And Write-again Caches? Explain Advantages And Disadvantages Of Each?

Answer :

The contrast can be constructed from  elements

Performance and
Integrity of Data
Write through is better in integrity because it will flush for each writes.

Write lower back holds up the write till the same cache line has for use up for a read, which query the facts integrity while more than one processors access the identical location of records using its personal inner cache.

Write Back : offers an amazing overall performance, as it keep many reminiscence write cycles /write.

ChemDraw Interview Questions
Question 19. What Is The Difference Between Interrupt Service Routine And Subroutine ?

Answer :

Subroutine are the part of executing strategies(like several procedure can call a subroutine for acquire task),whilst the interrupt subroutine in no way be the element.Interrupt subroutine are subroutine which are outside to a procedure.

Question 20. How To Get Into Your Computer Bios?

Answer :

To change BIOS settings, you may need to get into the computer BIOS first. This is carried out via a certain key or combination of keys

Most of the time all through boot-up the key (aggregate) will be shown. If it isn't, then you may try the following key combinations:

Del
F1
F2
F10
Ins
Esc
Ctrl+Alt+Esc
Ctrl+Alt+Enter
Ctrl+Alt+Ins after Ctrl+Alt+Del
Ctrl+Ins
Ctrl+Alt+S
Ctrl+S
Question 21. How Can You Clear Your Bios With The Dos Debug Command ?

Answer :

1.For AMI and Award BIOS:

C:DEBUG (at a clear DOS set off, do not try this in DOS-container in Windows)

-O 70 17

-O 71 17

Q

2.For Phoenix BIOS:

C:DEBUG (at a clean DOS set off, don't do this in DOS-field in Windows)

-O 70 FF

-O seventy one 17.

Question 22. What Is A (flash) Bios ?

Answer :

Pronounced "bye-ose," BIOS is an acronym for simple input/output gadget. The BIOS is integrated software that determines what a laptop can do without accessing packages from a disk. On PCs, the BIOS consists of all the code required to manipulate the keyboard, show display, disk drives, serial communications, and a number of miscellaneous features.

Question 23. How To Generate A Boot Disk For Updating A Bios ?

Answer :

Follow this available guide to generate a smooth boot disk to update your BIOS:

Save DRDFlash.Exe for your difficult drive
Insert a clean floppy and double click on the drdflash.Exe file to create the boot disk.
Follow the onscreen commands
Copy the BIOS Update and BIOS Flasher to the boot disk
Restart your PC and boot from the floppy.
Use the flasher to install the BIOS update.
Question 24. What Is A Snooping Cache?

Answer :

Snooping is the process where the person caches display address lines for accesses to memory places that they've cached. When a write operation is observed to a location that a cache has a copy of, the cache controller invalidates its very own reproduction of the snooped memory area.

Snarfing is wherein a cache controller watches each address and statistics in an try to update its own copy of a reminiscence region while a 2d grasp modifies a vicinity in essential memory.

Hard disk pressure (HDD) Interview Questions




CFG