Interview Questions.

Top 100+ Biochemistry Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Biochemistry Interview Questions And Answers

Question 1. Give The Example For Electrophilic Substitution Reaction.

Answer :

The species, which accepts the electrons, are called Electrophilles (or) Electrophilic reagents.

When the atom (or) organization of atoms present within the natural compound is replaced by using every other atom (or) group of atoms (electrophilic) is known as electrophilic substitution response.

Question 2. What Is Addition Reaction?

Answer :

When atoms (or) organization of atoms are introduced, to shape extra saturated compound it's far referred to as addition response.

Microbiology Interview Questions
Question 3. How Do You Define Free Radical Addition Reaction?Give An Example.

Answer :

When unsaturated compounds go through addition reactions with unfastened radicals,it's miles referred to as loose radical addition reaction.

Ex? CH3­CH = CH2+HBr———–> CH3­CH2­CH2Br

Question 4. What Is Nucleophilic Addition Reaction?

Answer :

When the attacking species throughout the addition reaction is Nucleophilic, it is nucleophilic addition response.
 Ex? Acetaldehyde cynohydrin

Question five. What Is Electrophilic Addition Reaction?

Answer :

When the attacking species at some stage in the addition response is Electrophile, it is referred to as electrophilic addition reaction. 

Ex? (+) (­) (+) (­) (+) (­)

CH2Br­CH2BràH2C­CH2+BrBr­àH2C=CH2+Br2­

Biotechnology Interview Questions
Question 6. What Are The Favourable Conditions For Formation Of Cat Ions?

Answer :

1. Low Ionisational ability.
2. Lesser Charge.
Three. More atomic length of atoms bureaucracy cations effortlessly.
Four. Ions having Inert gases configuration formed without difficulty.

Question 7. What Are The Favourable Conditions For Formation Of Anions?

Answer :

High Electron affinity
Small length
Less rate of an atoms form anion more without difficulty
Immunology Interview Questions
Question eight. Define Lattice Energy.

Answer :

The energy released when one mole of ionic crystal is fashioned with the aid of the mixture of the corresponding gaseous (+ve) and (­ve) ions delivered from endless distance is referred to as lattice energy.

Question nine. What Happens If Lattice Energy Increases?

Answer :

The Strength of ionic bond
Stability of the Ionic compound
Ease of formation of the Ionic bond Increases
Question 10. What Is Sublimation Energy?

Answer :

The quantity of electricity required to transform one mole of stable substance to vapor kingdom is known as Sublimation electricity

Question 11. What Can You Calculate By Selecting Born-­haber Cycle?

Answer :

Born­Haber cycle is beneficial for calculation of lattice electricity, warmness of response and electron affinity.

Question 12. How Can Energy Change In The Formation Of Nacl Be Determined?

Answer :

With the help of Born Haber’s cycle.

Microbiology Interview Questions
Question thirteen. What Is The Relation Between Reaction Taking Place In One Of The Several Stages And The Total Amount Of Energy Liberated In The Reaction?

Answer :

The relation between response taking vicinity in one of the numerous tiers and the overall quantity of strength liberated inside the response is identical.

Question 14. Define Limiting Radius.

Answer :

The ratio among the radius of cation and the radius of anion is called Limiting radius.

Question 15. What Is Co­-ordination Number?

Answer :

The quantity of appositively charged ions surrounded a particular ion in an ionic crystal lattice is called co­-ordination variety.

Question 16. What Is Structure Of Nacl And Give The Co­-ordination Number Of Nacl?

Answer :

The shape of Nacl is face targeted Cubic and Co­-ordination variety of Nacl is 6.

Question 17. What Is The Structure Of Cscl And Give The Co­-ordination Number Of Cscl?

Answer :

The structure of cscl is Body Centered Cubic and the Co-ordination variety of CsCl is 8.

Question 18. Ionic Compound Does Not Show The Property Of Space Isomerism, Give The Reason?

Answer :

Ionic bond is Electrostatic. It is non directional, so Ionic compounds does now not show the property of Space Isomerism.

Biotechnology Interview Questions
Question 19. In Double Bond, How Many Sigma And Pi Bonds Are Present In It?

Answer :

Double bond = 1 Sigma bond and one Pi bond Among sigma and Pi bonds that's the more potent one Sigma bond is Stronger than pi bond

Question 20. Define Polar Covalent Bond

Answer :

The covalent bond fashioned with the aid of the unequal sharing of electrons between the 2 atoms is called polar covalent bond.

Question 21. What Is Dipole?

Answer :

In polar covalent molecule, one atom receives superb fee and the opposite one gets bad rate subsequently called dipole.

Question 22. Covalent Bond Is Directional Therefore Which Covalent Property Is Shown?

Answer :

Space Isomerism

Question 23. Which Theory Explains The Paramagnetic Nature Of Oxygen?Who Proposed It?

Answer :

Molecular orbital theory, proposed by Hunds and Mulliken

Question 24. Define Co-­ordination Covalent Bond.

Answer :

Co­ordination covalent bond is shaped by the mutual sharing of pair of electrons between two atoms contributed by way of only one of the combining atoms.

Immunology Interview Questions
Question 25. What Does One Debye Equals?

Answer :

10­18 e.S.U – Cm

Question 26. Which Property Among The Following Generally Decreases From Top To Bottom In A Group 1a?

Answer :

Electropositive, Density,Basic nature, classical reactivity Electro affinity, electro negativity, Ionisational ability,melting and boiling factors decreases from top to bottom in a group 1A from lithium to caesium.

Question 27. Which Property Among The Following Generally Increases From Top To Bottom In A Group 1a?

Answer :

Electropositive, Density,Basic nature, classical reactivity Electropositive, Density, Basic nature, classical reactivity, and solubility typically boom from top to backside from lithium to caesium.

Question 28. Which Element In 1a Group Does Not Form Peroxides?

Answer :

Lithium

Question 29. Which Metal Is More Metallic In Nature Among 1a Group Elements?

Answer :

Francium.

Question 30. Define Bond Energy.

Answer :

The amount of energy released while one mole of bonds are shaped between the corresponding gaseous atoms is known as Bond strength.

Question 31. Define The Phenomenon Resonance.

Answer :

When a molecule is represented with the aid of  or extra nearly identical structures, which differ inside the association of electrons, then the molecule is stated to exhibit resonance.

Question 32. Which Group Of Elements Is Called Alkaline Earth Metals?

Answer :

1st A institution due to the fact the oxides and hydrides are alkaline in nature Among 1A institution factors why the detail lithium is the most powerful, lowering agent in equivalent kingdom Due to its low sublimation and hydration power.

Question 33. Define Bond Angle.

Answer :

The angle among the lines joining the nuclei of the bonded atom with a primary atom is known as bond perspective.

Question 34. What Is The Order Of C­h Bond Length In C2h6 And C2h4 And C2h2?

Answer :

c2h6>c2h4 >c2h2

Question 35. What Are The Units Of Bond Length?

Answer :

The intermolecular distance between the bonded atoms in a molecule is known as bond duration and the devices are Angstrom devices (A0).

Question 36. Who Proposed Vsepr Theory? What Does It Explain?

Answer :

VSEPR idea become proposed through Sedgwick and Powell. It explains the shapes of polyatomic molecules.

Question 37. In Water Molecule The Bond Angle Decreases From 109.28 To 104.Five, Why This Does Happens?

Answer :

The repulsion among lone pair and lone pair electrons In NH3 molecule, the bond angle decreases from 109.28 to 107.3 why does it happen.The greater repulsion between lone pair and bond pair.

Question 38. Define Hybridization.

Answer :

The distribution of electrons into Hybrid orbitals is as in keeping with the Paulis Exclusion precept and the Hunds rule of Maximum Multiplicity.

Question 39. Alkaline Metals When Dissolved In Ammonium (nh3) Act As Better Conductor And Better Reducing Agent What Is The Reason Behind It?

Answer :

Due to formation of solvated or Ammoniated electrons

Question 40. Which Element In 1a Group Is Lighter Than Water?

Answer :

Lithium, Sodium, and potassium

Question 41. What Are The Raw Materials Used For The Precipitation Of Na2co3 By Solvay Ammonium Process?

Answer :

Sodium Chloride, limestone and ammonia.

Question forty two. Give The Chemical Formula For Borax.

Answer :

(Na2) B4 (O7) .10(H2) O

Question 43. Give The Formula For Peral Ash.

Answer :

The formula for Peral Ash is K2CO3.

Question 44. What Are The Compounds Used For Extraction Of Gold And Silver?

Answer :

NaCN and KCN

Question forty five. What Is The Formula Of Hypo In Oxidation State Of Sulphur?

Answer :

The formulation of Sodium Thio Sulphate is Na2S2O3. H2O is known as as hypo Oxidation state of Sulphur in it's far +6 0r ­2.

Question forty six. How Many Elements Are There In 3d­ Series Of First Transition Series?

Answer :

Ten factors from Sc (Z=21) to Zn (z=30) or Sc –scandium to Zn (zinc).

Question forty seven. Why Nitrogen Cannot Form Penta Halides?

Answer :

Because of the absence of d­orbital in its valency shells Ortho Phosphoric acid is. Give oxidation no of phosphorous in it.

H3PO4­ortho phosphoric acid Oxidation nation of phosphorous is +five.

Question 48. What Is The Super Phosphate Of Lime?

Answer :

Ca (H2Po4)2 caSO4. 2H2O. Super phosphate of lime is likewise known as as Calcium great Phosphate Sixth organization factors are known as as.Chalcogens (ore forming elements)

Question 49. Which Elements Are Present In Electron?

Answer :

Electron consist of 95 % mg, five% Zn.

Question 50. Which Are The Most Abundant Metal And Third Abundant Element In The Earth Crust?

Answer :

Aluminium (Al) (7.28%)

Question 51. What Is Inert Pair Effect?

Answer :

The reluctances of ns electrons in the participation of bond formation is called inert pair impact.

Question 52. What Does Ammonal Contain? For What Purpose It Is Used.

Answer :

It is a aggregate of ammonium nitrate and aluminium powder is referred to as ammonal, that is used as an explosive in Bombs.

Question 53. What Is Thermite Mixture?

Answer :

A mixture of Fe2O3 and ammonium powder in three:1 ratio is referred to as Thermite combination.

Question fifty four. Which Univalent Element Cannot Form Alums And Why?

Answer :

Lithium (Li+) does no longer produce alums because of its very small length.

Question 55. How Do We Prepare Diborane?

Answer :

The Diborane (B2H6) is ready by using the discount of BCl3 with aluminium hydride B2H6+3AlCl3+3LiClà4 BCl3+3LiAlH4

Question 56. What Is Banana Bond? Diborane Contains How Many Banana Bonds

Answer :

In Diborane B­H­B, bridge, that is fashioned by using the sharing of  electrons, is called banana bond or Tau bond Diborane consists of  banana bonds.

Question 57. How Much Amount Of Energy Is Required To Break The Triple Bond In Nitrogen Molecule?

Answer :

225 Kcal/mole or 945.4 KJ/mole

Question 58. How Many Sigma And Pi Bonds Are Present In Nitrogen Formula?

Answer :

Each nitrogen molecule incorporate one sigma and a couple of Pi bonds

Question fifty nine. What Are The Important Sources Of Phosphorus?

Answer :

Sources of Phosphorous are Phosphate rocks

Flourapatite 2Ca3 (PO4)2 CaF2
Phosphorite Ca3 (PO4)2
Question 60. What Is The Molecular Formula, Structure, And Bond Angle Of Phosphorous?

Answer :

P4­ Phosphorous molecule (Tetra atomic)
Structure ­- Tetrahedral
Bond angle – (60 degrees)




CFG