Interview Questions.

Top 100+ Bhel Aptitude Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Bhel Aptitude Interview Questions And Answers

Question 1. A Man Takes 5 Hours 45 Min In Walking To A Certain Place And Riding Back. He Would Have Gained 2 Hours By Riding Both Ways. The Time He Would Take To Walk Both Ways Is?

Answer :

Given that time taken for driving each ways will be 2 hours lesser than the time wanted for waking one manner and driving returned.

From this, we are able to keep in mind that time needed for riding one manner = time needed for waking one way - 2 hours.

Given that time taken in on foot one manner and using returned = 5 hours forty five min

Hence the time he might take to stroll each ways = 5 hours forty five min + 2 hours = 7 hours 45 min.

Question 2. Excluding Stoppages, The Speed Of A Bus Is 54 Kmph And Including Stoppages, It Is forty five Kmph. For How Many Minutes Does The Bus Stop Per Hour?

Answer :

Speed of the bus with the exception of stoppages = fifty four kmph.

Speed of the bus consisting of stoppages = forty five kmph.

Loss in speed whilst consisting of stoppages = 54 - 45 = 9kmph.

=> In 1 hour, bus covers nine km less due to stoppages

Hence, time that the bus forestall per hour = time taken to cover nine km.

=distance / speed= 9 / 54 hour = 1/6 hour = 60/6 min=10 min.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 3. Two Trains Start From A And B Respectively And Travel Towards Each Other At A Speed Of 60 Km/hr. And 75 Km/hr. Respectively. By The Time They Meet, The Second Train Has Traveled 70 Km More Than The First. The Distance Between A And B Is?

Answer :

At the time of meeting, let the gap traveled through the primary train be x km. 

Then, distance blanketed by using the second train is (x + 70) km.

=> x/60 = (x + 70)/seventy five.

=> 75x = 60x + 60*70.

=> 15x = 4200 = x = 280 km.

So, distance between A and B = (x + x + 70) 

= 280 + 280 + 70 

= 630 km.

Question 4. The Cost Price Of 20 Articles Is The Same As The Selling Price Of X Articles. If The Profit Is 25%, Then The Value Of X Is?

Answer :

Let the value fee of 1 article be z.

So, the cost price of 20 article = 20z ------------------------- (1)

Selling Price of 20 articles = 20z + 25% of 20z = 25z

=> Selling Price of one article = 25z/20 = (5/4) *z

=> Selling Price of x articles = (five/four) *z*x ------------------------- (2)

Given that Selling Price (S.P.) of x articles = Cost Price (C.P.) of 20 articles

=> (5/4) *z*x = 20z

=> x = 16.

Question five. If Selling Price Is Doubled, The Profit Triples. Find The Profit Percent?

Answer :

Let the C.P. Be x and the S.P. Be y

So the earnings is (y - x) ---------------------------- (1)

Now, the S.P. Is doubled. So the new S.P. = 2y

The new earnings = (2y - x)

Given that after S.P. Is doubled, earnings will increase three times

=> New profit = 3 * antique earnings

=> (2y - x) = three(y - x)

=> y = 2x

So, the profit = (y - x) = (2x - x) = x

% income = (x / x) * a hundred % = 100%.

Aptitude Interview Questions
Question 6. When A Plot Is Sold For Rs. 18,seven hundred, The Owner Loses 15%. At What Price Must That Plot Be Sold In Order To Gain 15%?

Answer :

Let the C.P. Of the plot = Rs. X.

Given that x - 15% of x = 18700.

=> (eighty five/100) * x = 18700.

=> x = 22000.

So the fee price (C.P.) of the plot = Rs. 22000.

S.P. Of plot for 15% profit = 22000 + 15% of 22000 = 22000*(115/a hundred) = 25300.

Question 7. A Alone Can Do A Piece Of Work In 6 Days And B Alone In eight Days. A And B Undertook To Do It For Rs. 3200. With The Help Of C, They Completed The Work In three Days. How Much Is To Be Paid To C?

Answer :

A completes the work in 6 days.

So, Work done through A in 1 day = 1/6.

=> A's three-day paintings = 3/6 = half.

B completes the paintings in eight days

So, Work carried out by means of B in 1 day = 1/eight

=> B's 3-day paintings = three/eight

The closing work is executed with the aid of C.

So the a part of paintings performed through C = 1 - (half+ three/eight) = 1/8.

So, C's percentage is 18 of 3200 = 3200 * 1/8 = 400.

Electrical Engineering Interview Questions
Question eight. A Is Thrice As Good As Workman As B And Therefore Is Able To Finish A Job In 60 Days Less Than B. Working Together, They Can Do It In?

Answer :

Let B takes x days to complete the process.

Since A is three times better than B, A takes one 0.33 of the time taken by means of B.

So, A can finish the job in x/3 days.

Given that time taken through A to complete the paintings is 60 days less than that of B

So, x/3 = x - 60.

=> x = ninety.

So, B does the activity in ninety days and A does in (ninety-60) days = 30 days.

Fraction of task completed by way of A in 1 day = 1/30 and fraction of job achieved by way of B in 1 day = 1/90.

When running collectively, work completed by way of A and B in 1 day = 1/30 + 1/ninety = 2/forty five.

So, overall time taken by A and B to complete the paintings collectively = forty five/2.

Question nine. A Can Lay Railway Track Between Two Given Stations In sixteen Days And B Can Do The Same Job In 12 Days. With Help Of C, They Did The Job In four Days Only. Then, C Alone Can Do The Job In?

Answer :

Work achieved with the aid of A in 1 day = 1/16

Work done via B in 1 day = 1/12

Let C takes x days to put railway song between two given stations.

So paintings finished by way of C in 1 day = 1/x

A, B and C collectively take four days to lay the railway song.

So, in 1 day they entire 14 of the whole work collectively

So, 1/sixteen + 1/12 + 1/x = 1/4

=> 1/x = 1/4 - 1/16 - 1/12

=> 1/x = 5/forty eight

=> x = forty eight/5.

BHEL Interview Questions
Question 10. A Train one hundred twenty five M Long Passes A Man, Running At 5 Km/hr. In The Same Direction In Which The Train Is Going, In 10 Seconds. The Speed Of The Train Is?

Answer :

Let the velocity of the train be x km/hr.

Given, Speed of the man = 5 km/hr.

Since each the teach and man are moving inside the equal path so the speed of the educate (relative to man) could be (x-five) km/hr.

Length of the teach = one hundred twenty five m = one hundred twenty five/a thousand km = 18 km

Time taken to cross the man = 10 sec = 10/3600 hrs. = 1/360 hrs.

So speed =distance/time.

=> x-5 =360/ 8.

=> 8x - 40 = 360.

=> 8x = 400.

=> x = 50 km/hr.

Question 11. Two Trains Running In Opposite Directions Cross A Man Standing On The Platform In 27 Seconds And 17 Seconds Respectively And They Cross Each Other In 23 Seconds. The Ratio Of Their Speeds Is?

Answer :

Let the speeds of the 2 trains be a m/sec and b m/sec respectively.

Then, duration of the primary educate = 27a meters,

and length of the second one teach = 17b meters.

So time = distance/ speed.

=> 23 = (27a+17b) / (a+b).

=> 23a + 23b = 27a +17b

=> 23a - 27a = 17b - 23b

=> -4 a = -6 b

=> 2 a = 3 b

=> a/ b= 3/2.

Electrician Assistant Interview Questions
Question 12. In How Many Different Ways Can The Letters Of The Word ‘judge’ Be Arranged In Such A Way That The Vowels Always Come Together?

Answer :

The phrase JUDGE has five one of a kind letters.

When, the vowels UE are usually collectively, they can be purported to form one letter.

Then, we have to arrange the letters JDG (UE).

Now, 4 letters may be organized in four! = 24 approaches.

The vowels (UE) may be organized in 2! = 2 approaches.

Required wide variety of approaches = (24 x 2) = 48.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 13. How Many four Letters Words With Or Without Meaning, Can Be Formed Out Of The Letters Of The Word, 'logarithms', If Repetition Of Letters Is Not Allowed?

Answer :

'LOGARITHMS' incorporates 10 one-of-a-kind letters.

Required range of phrases = Number of preparations of 10 letters, taking 4 at a time.

                                      ‹=› 10p4

                                      ‹=› (10 x 9 x eight x 7)

                                      ‹=› 5040.

Question 14. The Smallest Number Which When Diminished By 7, Is Divisible By 12, sixteen, 18, 21 And 28 Is?

Answer :

Required numbers = (L.C.M of 12, 16, 18, 21, 28) + 7

                          ‹=›1008 + 7

                           = 1015.

Question 15. The H.C.F Of Two Numbers Is eleven And Their L.C.M Is 7700. If One Of The Numbers Is 275, Then The Other Is?

Answer :

Other number = (11×7700 / 275)

                        = 308.

Electrical Power System Interview Questions
Question 16. The Sum Of Two Numbers Is 22. Five Times One Number Is Equal To 6 Times The Other. The Bigger Of The Two Numbers Is?

Answer :

Let the numbers be x and (22 - x).

Then, 5x = 6(22 - x)

            ‹=› eleven x = 132

           x = 12.

So, the numbers are 12 and 10.

Question 17. If The Sum And The Difference Of Two Numbers Are 20 And eight Respectively, Then The Difference Of Their Square Is?

Answer :

Let the numbers be x and y.

Then, x + y = 20 and x - y = 8.

Therefore, x2 - y2 = (x + y)(x - y)

                         ‹=› 20 x eight

                         ‹=› a hundred and sixty.

Question 18. A Train 100 M Long Is Running At The Speed Of 30 Km/hr. Find The Time Taken By It To Pass A Man Standing Near The Railway Line?

Answer :

Speed of the teach = (30 x 5/18) m/sec

                           = (25 / three) m/sec.

Distance moved in passing the standing man = a hundred m.

Required time taken = one hundred / (25 / 3)

                                = (one hundred x three / 25) sec

                                = 12 sec.

Aptitude Interview Questions
Question 19. A Man Sitting In A Train Which Is Travelling At 50 Kmph Observes That A Goods Train, Travelling In Opposite Direction, Takes 9 Seconds To Pass Him. If The Goods Train Is 280 M Long, Find Its Speed?

Answer :

Relative Speed = (280 / nine) m/sec

                        = (280/nine x 18/5)

                        = 112 kmph.

Speed of the educate = (112 - 50) kmph

                           = sixty two kmph.

Question 20. If A Number X Is 10% Less Than Another Number Y And Y Is 10% More Than a hundred twenty five, Then X Is Equal To?

Answer :

y = a hundred twenty five + 10% of a hundred twenty five

  = 125 + 12.50 

  = 137.50.

X = 137.50 - 10% of 137.50

  = 137.50 - 13.Seventy five

  = 123.75.

Question 21. In An Examination, 35% Of The Students Passed And 455 Failed. How Many Students Appeared For The Examination?

Answer :

Let the range of college students regarded be x.

Then, 65% of x = 455

‹=›sixty five / 100 x = 455

‹=› x= [455 x 100 / 65]

= seven hundred.

Question 22. Pipe A Can Fill A Tank In 5 Hours, Pipe B In 10 Hours And Pipe C In 30 Hours. If All The Pipes Are Open, In How Many Hours Will The Tank Be Filled?

Answer :

Part filled via (A+B+C) in 1 hour = (1/5 + 1/6 + 1/30)

                                               ‹=› 1/three.

All the 3 pipes together will fill the tank in 3 hours.

Question 23. A Pump Can Fill A Tank With Water In 2 Hours. Because Of A Leak, It Took 2x1/3 Hours To Fill The Tank. The Leak Can Drain All The Water Of The Tank In?

Answer :

Work finished through the leak in 1 hour = (half - 3/7)

                                               ‹=›1/14.

Leak will empty the tank in 14 hours.

Question 24. In A Lottery, There Are 10 Prizes And 25 Blanks. A Lottery Is Drawn At Random. What Is The Probability Of Getting A Prize?

Answer :

P (getting a prize) = 10 / (10+25)

                          ‹=› 10 / 35

                          ‹=› 2 / 7.

Electrical Engineering Interview Questions
Question 25. A Woodentoy Is Bought For Rs. 56000 And Sold At Profit Of 25 %. Find Its Selling Price?

Answer :

Cost price = Rs. 56000

Profit % = 25 %

Selling rate = [(100 + Gain %)/100] * Cost price

Selling fee = (a hundred twenty five /a hundred) x 56000

Selling rate = 70,000.

Question 26. A Cube Of Edge five Cm Is Cut Into Cubes Of Each Edge 1 Cm. The Ratio Of The Total Surface Area Of One Of The Small Cubes To That Of The Large Cube Is Equal To?

Answer :

Required ratio = (6x1x1 / 6x5x5)

                       ‹=›1/ 25

                       ‹=›1: 125.

Question 27. The Cost Of Painting The Whole Surface Area Of A Cube At The Rate Of thirteen Paise Per Sq.Cm Is Rs. 343.98. Then The Volume Of The Cube Is?

Answer :

Surface vicinity = (34398 / 13)

                  ‹=›2646cm3

                  ‹=›6a2= 2646

                  ‹=›a2= 441

                  ‹=›a = 21.

So, volume = (21x21x21) cm3= 9261cm3.

BHEL Interview Questions
Question 28. A Lent Rs.5000 To B For 2 Years And Rs. 3000 To C For 4 Years On Simple Interest At The Same Rate Of Interest And Received Rs.2200 In All From Both Of Them As Interest. The Rate Of Interest Per Annum Is?

Answer :

Let the fee be R% p.A.

Then,   (5000xRx2/one hundred) + (3000xRx4/100)

          ‹=›100R+120R= 2200

          ‹=›R= (2200/220)

Rate ‹=›10%.

Question 29. A Money Lender Finds That Dues To A Fall In The Annual Rate Of Interest From 8% To 7x3/4%, His Yearly Income Diminishes By Rs.Sixty one.50. His Capital Is?

Answer :

Let the capital be Rs. X.

Then,      = (x × eight×1/one hundred) - (x × 31/4×1/100)

              = sixty one.50.

‹=›32x - 31x =6150×4

‹=›x= 24600.

Question 30. A Classroom Has Equal Number Of Boys And Girls. Eight Girls Left To Play Kho-kho, Leaving Twice As Many Boys As Girls In The Classroom. What Was The Total Number Of Girls And Boys Present Initially?

Answer :

Let the wide variety of boys = x.

Then, quantity of women = x.

Now, 2(x - eight) = x.

                  X = 16.

Total range of students = 2x = 2 x16 = 32.

Question 31. N Number Of Persons Decided To Raise Rs.3 Lakhs By Equal Contribution From Each. Had They Contributed Rs.50 Each Extra, The Contribution Would Have Been Rs.3.25 Lakhs? How Many Persons Are There?

Answer :

N X 50  = (325000 - 300000) = 25000

N     = 25000 / 50 

            = 500.

Question 32. The Cube Root Of .000216 Is?

Answer :

(.000216)1/3 = (216 / 106)1/three

                             = (6 x 6 x / 102 x 102 x 102)1/three

                            = 6 / 102

                            = 6 / one hundred

                            = .06

Question 33. The Largest Four Digit Number Which Is A Perfect Cube, Is?

Answer :

Clearly, 9261 is a great cube fulfilling the given belongings.

Electrician Assistant Interview Questions




CFG