Interview Questions.

Top 100+ Bel Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Bel Interview Questions And Answers

Question 1. What Do You Know About Bel?

Answer :

Bharat Electronics Limited is an Indian state-owned aerospace and defense employer with approximately 9 factories, and few local workplaces in India. It is owned by way of the Indian Government and on the whole manufactures advanced digital merchandise for the Indian Armed Forces. BEL is one in every of 9 PSUs underneath the Ministry of Defence of India. It has been accorded Navratna status by using the Government of India. On 1 April 2016, BEL’s order e book was predicted to be round ?300 billion. BEL turned into established to meet the specialized digital gadget necessities of the Indian Defense Services. While this is still its high recognition, the Company has a substantial presence within the civilian marketplace, too. BEL exports some of its products and services to some of countries as properly.

Question 2. Where Is The Company Headquarter?

Answer :

It is based at Bengaluru, Karnataka, India.

Aeronautical and Aerospace Interview Questions
Question 3. When This Company Was Established?

Answer :

In 1954, the dream of a self-reliant India gave start to many Public Sector Undertakings. Bharat Electronics Limited (BEL) was one such dream, which has come an extended manner considering then with the some distance-sighted vision of its pioneers, the dedication and difficult work of its personnel, guide and faith of its customers and the Government of India.

Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

Answer :

Shri GOWTAMA M V is the Chairman & Managing Director of Bharat Electronics Limited.

Production and Operations Management Tutorial
Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

Answer :

The organisation’s overall revenue of the monetary 2015 become ?70.Ninety three billion (US$1.1 billion). And the earnings had been ?15.15 billion (US$240 million).

Production and Operations Management Interview Questions
Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

Answer :

BEL designs, develops and manufactures products within the fields of:

Electronic vote casting Machines
Voter-tested paper audit trail
Radars
Telecommunications
Sound and vision broadcasting
Opto-electronics
Information generation
Semiconductors
Missiles
Sonars
Composite Communication System
Fire-control gadget
Radar
Electronic conflict structures
Simulators
Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

Answer :

BEL is one among nine PSUs underneath the Ministry of Defense of India.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question eight. Who Are Competitors Of This Company?

Answer :

BEL has competitors that are:

M Forgings Ltd.
Hind Rectifiers Ltd.
Ruttonsha International Rectifier Ltd.
Genus Overseas Electronics Ltd.
G P Electronics Ltd.
Zicom Electronic Security Systems Ltd
Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

Answer :

Units of Bharat Electronics Limited are inside the following towns of India:

Bangalore (company head office and manufacturing facility), Karnataka.
Chennai, Tamil Nadu
Panchkula (Haryana)
Kotdwara, (Uttarakhand)
Ghaziabad, (Uttar Pradesh)
Pune
Hyderabad, Telangana
Navi Mumbai
Vishakhapatnam
Kolkata
Machilipatnam, Andhra Pradesh.
Electrical Engineering Interview Questions
Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

Answer :

The subsequent standard election in 2019 can be conducted totally with new electronic balloting machines and the finance minister has introduced that the center will purchase those machines from Bharat Electronics (BEL) and Electronics Corporation of India Limited (ECIL). In an interview, MV Gowtama, CMD of BEL spoke approximately how the employer will benefit thru the sale of electronic vote casting machines (EVMs).




CFG