Interview Questions.

Top 100+ Basketball Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Basketball Interview Questions And Answers

Question 1. Who Invented The Game Of Basket Ball?

Answer :

Dr. James Naismith in 1891.

Question 2. Where Did The Game Of Basketball Originate?

Answer :

It originated in America.

Football Interview Questions
Question 3. In Which Year Was The International Amateur Basketball Federation (fiba) Founded?

Answer :

1932

Question 4. When Was The First Game Under The Modified Rules Played?

Answer :

20 January 1892.

Football Tutorial
Question 5. When Was The World Championships Instituted?

Answer :

For guys in 1950 and for ladies in 1953.

Cricket Interview Questions
Question 6. Who Is Considered To Be The Tallest Basketball Player Of All Time?

Answer :

The tallest participant of all time is reputed to be Suleiman Ali Nashnush who performed for the Libyan crew in 1962 top - 2.45m (8ft).

Question 7. When A Basketball For Women Included In The Asian Games And Who Won The Inaugural Title?

Answer :

In 1974 at Tehran. Japan won the title.

Cricket Tutorial Volleyball Interview Questions
Question 8. What Is Diameter Of The Basket In The Game Of Basketball?

Answer :

45.7 cm

Question 9. Which Are The Two Games Considered To Be The Precursors Of The Basketball?

Answer :

Pok - ta - Pok and Ollamalitzli of Mexico.

Polo Interview Questions
Question 10. What Is The Circumference And The Weight Of The Ball?

Answer :

30 inches, 20 -22 oz.

Volleyball Tutorial
Question eleven. Which Is The Most Famous Professional Basketball Team In Usa?

Answer :

Harlem Globetrotters.

Tennis Interview Questions
Question 12. Who Is The Tallest International Basketball Player Ball Team In Usa?

Answer :

Juliana Semenova (Russia) 7 ft 2 inches.

Football Interview Questions
Question 13. In Which Country Basketball Is The National Game?

Answer :

U.S.A

Polo Tutorial
Question 14. When Was Women’s Basketball Included In The Olympics?

Answer :

1976

Question 15. When Was The Men’s World Championship First Held And Who Won?

Answer :

1950, Argentina.

Water Polo Interview Questions
Question 16. When Was The Basketball Federation Of India Established?

Answer :

In 1950.

Carrom Tutorial
Question 17. When Was The Women’s World Championship First Held And Who Won?

Answer :

In 1953, U.S.A

Table Tennis Interview Questions
Question 18. What Are The Measurements Of The Court?

Answer :

94 * 50 feet

Cricket Interview Questions
Question 19. How Many Players Does A Basket Ball Team Consist Of And How Many Can Play At A Time?

Answer :

five gamers; in a group, 10 players; of both team.

Tennis Tutorial
Question 20. When Was The Junior National Championship Started?

Answer :

1965.

Golf Interview Questions
Question 21. Who Are The All Time Greats In Basket Ball?

Answer :

Michael Jordan and Magic Johnson.

Question 22. Who Has Played The Most Games In His Lifetime?

Answer :

Karim Abdul Jabbar (U.S.A), 1486 instances.

Water Polo Tutorial
Question 23. Where And When Were The Nationals First Held?

Answer :

Delhi, 1934

Archery Interview Questions
Question 24. Which Country Won Olympics Gold In 1972 And 1988?

Answer :

Russia

Volleyball Interview Questions
Question 25. What Is The Radius Of The Centre Circle?

Answer :

1.80 meter.

Table Tennis Tutorial
Question 26. The Official Score Sheet Has To Be Approved By Whom?

Answer :

Amateur Basketball Federation.

Handball Interview Questions
Question 27. When Was Women’s Basket Ball Included In The Asian Games? Who Won?

Answer :

1974, Japan.

Polo Interview Questions
Question 28. Which Country Won Olympics Gold (women’s) In 1984 And 1988?

Answer :

U.S.A

Basketball Tutorial
Question 29. What Is The Weight Of A Basketball?

Answer :

600 gram.

Question 30. How Many Substitutes Are Allowed?

Answer :

Seven.

Question 31. Which Country Has Had The Longest Winning Streak In The Basketball Event In The Olympic Games?

Answer :

The United States of America, that they had received gold from 1936 to 1972.

Golf Tutorial
Question 32. Which Country Won The 1980 Summer Olympics Basketball Men’s Title?

Answer :

Yugoslavia.

Question 33. Which Country Won The Women’s Title?

Answer :

Russia.

Tennis Interview Questions
Question 34. What Country Won The 2000 Olympics?

Answer :

U.S.A.

Question 35. Which Country Won The Men’s Title In 2004 Olympics?

Answer :

Argentina.

Question 36. Which Country Won The Women’s Basketball Gold In 2004 Olympics?

Answer :

USA

Water Polo Interview Questions
Question 37. Which Country Bagged The Men’s Title In 2008 Olympics?

Answer :

USA

Question 38. Which Country Won The Women’s Gold?

Answer :

U.S.A.

Question 39. Which Place Is Called The “land Of Basketball”?

Answer :

Lithuania.

Question 40. Which One Of These Rules Is Not A Foul In Wheelchair Basketball And Wouldn't Cause The Game To Be Paused?

Answer :

Many of the fouls inside the walking sport are very just like wheelchair basketball, best they may be tailored to suit to use of chairs.

Table Tennis Interview Questions
Question forty one. What Is It Called When You Use Both Hands At The Same Time To Dribble?

Answer :

You can handiest dribble the ball with one hand on the identical time. Double dribbling is an infraction in basketball.

Question forty two. How High Is The Regulation Goal In The Game Of Basketball?

Answer :

It's pretty high, but now and again not excessive sufficient.

Golf Interview Questions
Question forty three. What Is It Called When A Person Touches The Ball On Its Way In To The Cylinder?

Answer :

Goaltending usually happens in professional or university basketball.

Question forty four. What Is It Called When A Person Dribbles With Both Hands At The Same Time?

Answer :

A double-dribble is likewise whilst a basketball participant dribbles the ball, stops, after which dribbles once more.

Question forty five. How Many Total Players Are On The Basketball Court At One Time During A Game?

Answer :

Five players in keeping with team, which include two forwards, two guards, and one middle.

Question forty six. At What Point During A Two-shot Free Throw May A Substitute Enter The Game?

Answer :

Between the first and 2d shots.

Question 47. What Is It Called When A Person Takes Too Many Steps With The Ball Without Bouncing It?

Answer :

Traveling is likewise an infraction in basketball. It effects in a turnover.

Question 48. How Many Points Is A Free Throw Worth?

Answer :

A unfastened throw is offered when a participant is fouled at the same time as taking pictures.

Question 49. What Was The Largest Jersey Number That A Player Had In 2005?

Answer :

Ron Artest of the Indiana Pacers had the dubious honor. He wore the wide variety 23 prior.

Question 50. There Is A Point’s Classification System To Classify The Severity Of A Player's Disability. What Number Of Points Would Classify A Person With A Very Minor Disability, Such As Something That Only Gave Them A Limp?

Answer :

The lowest points a participant could have is one. This person is probably to have pretty a intense disability as compared to a person with four.5 points. A 4.Five pointer is probably the closest to an capable-bodied participant and could only have a completely small disability. The largest quantity of points a player could have is 5, and in this case, could haven't any disability at all.

Question 51. What Is It Called When You Make A Shot Behind The Arc In The Nba?

Answer :

A 3-point shot is the toughest shot to make in basketball.

Question 52. In A Middle School Basketball Game, An Error Is Noticed In The Home Team's Score Book: One Player Is Not Included In The Lineup For The Home Team. What Is The Correct Ruling?

Answer :

Though officers do not continually follow thru with this rule, this is the best ruling.

Question 53. How Many Points Are Awarded When A Shot Inside The Paint Is Made?

Answer :

The paint is the coloured region right below the basket extending to the unfastened throw line.

Question 54. Which Of These Is Not A Feature Of The Sports Wheelchair?

Answer :

Sports wheelchairs are mainly made for the courtroom. The wheels on the chair are angled to permit easier turning and they may be often a great deal lighter than a normal chair. All sports wheelchairs have 2 large wheels at both aspect used for pushing the chair and  smaller wheels known as casters on the front. Some have a fifth wheel known as an anti-tip, for stability.

Question 55. How Many Quarters Are Played In A Professional Basketball Game?

Answer :

Professional basketball plays four quarters, with a halftime after the second area.

Question fifty six. When A Defender Attempts To Block A 10 Foot Shot And Touches It, While The Ball Is On Its Downward Flight, What Should The Referee Call?

Answer :

When a group is taking pictures the ball, the ball isn't always allowed to be touched on its downward direction offering the ball is (inside the opinion of the referee) on its way to the ring. A ball also can not be touched by way of either team if the ball is at the rim.

Question fifty seven. When Basketball Was First Made, Which Were Used As The Goals?

Answer :

The peach baskets had been enough till later they ripped out the bottoms so after every rating they did not have to retrieve the ball.

Question fifty eight. Which Of These Plays Cannot Be Performed In Wheelchair Basketball?

Answer :

Most popular performs within the going for walks recreation also are used inside the wheelchair game. However, a backtrack could no longer be possible as it entails shouldering some other player until they may be forced backwards and permit you extra room to shoot. This kind of touch is not allowed within the wheelchair sport.

Question fifty nine. What Kind Of Shot Are You Said To Win Games With?

Answer :

Lay-ups, the highest percentage shot in a recreation as they're scored closest to the basket, but it isn't continually possible to get via the defense all of the time to do so. Three-hints can also get you greater factors, however they're a low percent shot due to the fact they are some distance from the basket. Free throws but are earned in case you are fouled via the opposing group. You have greater time to shoot them, and most of the time the clock is stopped while you do so. Hitting those photographs will earn you treasured factors of the other crew's errors.

Question 60. In The Nba, How Long May A Defensive Player Stand In The Paint Without Guarding Anyone?

Answer :

With this rule, introduced through the NBA in 2003, the shielding gamers must get out of the paint each 3 seconds. This 3 2nd rule isn't always use in European basketball.

Question 61. How Do You Commit A Traveling Violation In Wheelchair Basketball?

Answer :

Unlike the jogging sport, you're allowed to resume dribbling after preventing. However, you can not have more than 2 pushes earlier than bouncing the ball. A flip or a hint of the wheel counts as a push.

Question sixty two. The Player That Brings The Ball Down Court And Runs The Offense Is Called The ________?

Answer :

The guard calls all of the plays and controls the ball.

Question 63. In A Regulation Game Of Basketball, What Is The Least Difference Of Points Needed To Win A Game?

Answer :

Only one factor more than the other team is wanted to win the sport.

Question 64. In Both Basketball Games, What Is The Number Of Points Awarded For A Shooting Basket Inside The Arc?

Answer :

A single unfastened throw is well worth 1 factor. A basket at the back of the arc is worth three factors. A basket from everywhere else is really worth 2 points.




CFG