Interview Questions.

Top 100+ B Level Repair Technician Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ B Level Repair Technician Interview Questions And Answers

Question 1. Technician A Says The Voltage Required Maintaining Spark Is Referred To As The Spark Line And The Duration Of The Spark Line Is Based On Total Primary Circuit Resistance And Coil Voltage Available. Technician B Says Problems With The Burning (referred to as Fuel Propagation) Will Show Up Within The Spark Line. Who Is Right?

Answer :

Technician B is correct because troubles with the fuel/air burning (referred to as gasoline propagation) will display up inside the spark line.

Question 2. A Technician Is Using A Laptop Computer And Manufacturer Software To Test The Ect (digital Controlled Throttle) Circuit That Has A Stored Dtc P1121 (electric Throttle Control Actuator). Which Of The Following Customer Concerns Could Be Caused By A Defective Ect Return Spring Malfunction?

Answer :

The ECM has a stored DTC P1121 (Electric Throttle Control Actuator). When the malfunction is detected, ECM enters fail-safe mode and the MIL lights up. While the engine is in fail-safe mode and malfunction A of DTC P1121 is detected, the engine speed will no longer upward thrust more than 2,000 RPM and thus purpose a low energy criticism. The ECM controls the electrical throttle actuator with the aid of regulating the throttle starting around the idle position.

Automobile Engineering Interview Questions
Question 3. Which Is Least Likely To Be Necessary When Refilling A Cooling System?

Answer :

Distilled water is the least probably required in a cooling machine because it has no impact at the cooling ability of the answer.  Distilled water isn't required in a cooling gadget. It is used with battery electrolyte.

Question four. Technician A Says Old Antifreeze May Cause Corrosion Build-up In The Cooling System. Technician B Says Some Original Equipment Manufacturers (oem) Recommend That The Coolant Be Changed At Specified Intervals. Who Is Right?

Answer :

Both technicians are correct. Antifreeze or engine coolant includes corrosion inhibitor that wears out over the years, so this is the reason it is recommended that the coolant get replaced and the device flushed at a provider c language.  The freeze protection of the coolant in no way adjustments.

Question five. An Engine Is Making A Knocking Sound That Changes With Rpm, And The Noise Disappears While A Cylinder Is Being Tested During The Cylinder Balance Test. Which Could Be The Cause?

Answer :

A bad rod bearing will make a knocking sound with adjustments in RPM and disappear when the cylinder is shorted out.

Aircraft Maintenance Interview Questions
Question 6. A Technician Hears A Knock Or Thumping At The Side Of The Engine Block That Is Louder When The Engine Is Hot And Goes Away When The Affected Cylinder Is Shorted Out. Which Could Be The Cause?

Answer :

Rod bearing noise is a thumping noise or knock at the facet of the engine block this is louder when the engine is warm and is going away while the affected cylinder is shorted out. A is inaccurate due to the fact foremost bearing noise is steady and cannot be shorted out.  A fundamental bearing noise is normally deeper sounding than a rod bearing. Also, a major bearing makes an evenly spaced single knock even as a rod bearing commonly makes a double knock.  B is wrong. A wrist pin noise can be recognized by way of disconnecting spark plug wires one by one. Should the noise in the engine right away double in frequency, then it is a wrist pin. Should the noise merely diminish a chunk, then probably a rod knock because of a free bearing.  D is incorrect due to the fact piston slap noise disappears as soon as the engine is heat. Piston slap may be as a result of the piston skirt deforming beneath strain.

Question 7. The Surface Of The Cylinder Head Has Just Been Machined. What Will Have To Be Done To The Valve Train?

Answer :

Grinding the valve stems will need to be executed due to the fact the distance has been reduced among the rocker and the pushrod, so that you grind the valve stem to compensate.

Maintenance, repair and operations (MRO) Interview Questions
Question eight. What Is Correct When Adjusting Valve Lash On Engines With Overhead Camshaft Cylinder Heads, Except:

Answer :

You need to test the particular OEM manner for adjusting valves both warm or cold.

Question 9. Technician A Says The Closed Coil End Of A Valve Spring Should Go Against The Cylinder Head. Technician B Says All Valve Springs Use Shims To Control Free Spring Height. Who Is Right?

Answer :

Technician A is a correct. A closed coil end of a valve spring should go in opposition to the cylinder head. Technician B is wrong because all valve springs do no longer use shims to manipulate assembled peak. It is likewise incorrect as it ought to kingdom assembled top.

Laptop Repair Interview Questions
Question 10. A Power Balance Test Is Being Performed On An Engine. Technician A Says To Note The Engine Rpm Before And During The Test For Each Cylinder. Technician B Says To Record The Rpm Drop For Each Cylinder. Who Is Right?

Answer :

Both technicians are correct. Tech A is proper due to the fact engine RPM (Revolutions Per Minute) is a hallmark of while that cylinder is contributing to the engine electricity and if it's miles balanced. You observe the RPM before and in the course of the check so when the cylinder is shorted out you can inform if it modifications. Tech B is proper because whilst the engine pace (RPM) does no longer drop or trade, then that cylinder is not having an effect on engine operation or stability. 

Question 11. What Are Reasons Why You Must Disable The Fuel Injection System And Ignition System When Conducting An Engine Compression Test, Except:

Answer :

The cause for disconnecting the gasoline injection and ignition structures is SAFETY associated. Reading accuracy may be very crucial however no longer what become asked.

Industrial Automation Engineer Interview Questions
Question 12. An Engine Noise Sounds Like A Knock At The Side Of The Engine That Is Louder When The Engine Is Cold And Goes Away Or Is Reduced When The Engine Reaches Operating Temperature. Which Is The Most Likely Cause?

Answer :

Piston slap is a knock heard at the facet of the engine that is louder when the engine is cold and is going away or is decreased while the engine reaches running temperature.

Automobile Engineering Interview Questions
Question thirteen. Which Creates A Flapping Sound Near The Front Of The Engine?

Answer :

A free timing belt will cause a flapping sound close to the front of the engine.

Question 14. What Is The Cause Compressor Drive Belt Edge Wear, Except?

Answer :

The snatch air gap has no impact on belt wear.

Question 15. Why Should You Never Touch The Tip Of A Halogen Bulb?

Answer :

Oil out of your pores and skin leaves a residue at the glass shell to the bulb. When the bulb is turned on, it starts to get hot. Much of this heat is dumped into air around the bulb and is carried away. However, while there's oil on the bulb, it begins to get heated as nicely. The warmth is sincerely enough to reason oil to boil and its temperature can attain close to 1,one hundred Fahrenheit. This "hot spot" puts a superb deal of warmth near the glass bulb and might cause glass inside the hot spot to warp and stretch. This causes a weak spot in the glass bulb which could destroy and as a result shortening lifestyles span. The different alternatives will no longer happen.

Question 16. The Starter Motor Was Recently Replaced And Now Makes A Whining Noise When Starting. Which Is The Most Likely Cause?

Answer :

A whining noise is maximum probably as a result of an incorrect clearance among the starter force pinion and the flexplate or flywheel tooth. Shim (or half of shim) may be needed to offer the proper clearance among the flywheel tooth of the engine and the pinion enamel of the starter.

Question 17. The Open Circuit Voltage (ocv) Test On A Fully Charged Battery Should Show Which Voltage?

Answer :

The standard is 2.1 volts in keeping with cell and a couple of.1 times 6 is 12.6 volts.

Question 18. Why Are Drum Brakes Adjusted?

Answer :

The lining does wear and will increase the clearance among the drum and brake lining. A guide or automatic adjustment decreases this clearance.

Aircraft Maintenance Interview Questions
Question 19. A Spongy Brake Pedal May Be Caused By?

Answer :

Air causes an opening within the hydraulic fluid glide because the fluid has to compress the air before it could observe the piston. This put off causes the spongy experience. The different choices do no longer have an effect on this situation.

Question 20. A Technician Is Rotating The Tires Using The Modified X-approach Of Tire Rotation On A Front-wheel-drive Vehicle. Where Should Be The Right Front Wheel Placed?

Answer :

This is the same old exercise for a changed X tire rotation.

Question 21. Steering Dampers Can Be Used To Reduce Excessive __________?

Answer :

High superb caster locations the top of the wheel high, so when it lifts, if too excessive, it'll purpose wheel kickback.

Question 22. Close Visual Inspection Of The Power Steering Serpentine Belt Can Reveal All Except?

Answer :

Proper belt tension,You cannot see proper belt tension.

Question 23. When Replacing A Cv (consistent Velocity) Joint Or Boot, What Is The Last Step Before Clamping The Boot?

Answer :

Before clamping the ultimate seal at the boot, be sure to release trapped air to prevent the boot from increasing whilst heated and collapsing whilst cold (This is sometimes called burping the boot). Clamp the boot consistent with the manufacturer's specifications. The very last step inside the method is reinstalling the power axle shaft in reverse order of elimination and torque the pressure axle nut to manufacturing facility specs.

Question 24. A Rwd (rear Wheel Drive) Transmission Has A Leaking Output Shaft Seal On A Vehicle With 25,000 Miles On The Odometer. The Most Likely Cause For The Leakage Is:

Answer :

A plugged transmission breather filter inflicting excessive inner strain is the maximum likely motive.

Maintenance, repair and operations (MRO) Interview Questions
Question 25. Technician A Says The Auxiliary Automatic Transmission Oil Cooler Is A Small Radiator Separate From The Engine Radiator. Technician B Says That If The Automatic Transmission Oil Cooler Lines Are Found To Be Leaking, They Are First Tightened To Specifications. Who Is Right?

Answer :

Both technicians are right. Technician A is accurate due to the fact heavy responsibility packages will use an auxiliary computerized transmission oil cooler. Technician B is accurate because the first step in a leaking fluid line fitting is to tighten it to specifications using a torque wrench. If there is still a leak, then the appropriate is defective and wishes repaired.

Question 26. A Vehicle With An Electronically Controlled Automatic Transmission Is Being Road Tested For Poor Shifting. What Should Be Done Before Doing A Road Test?

Answer :

The automatic transmission fluid (ATF) should continually be verified earlier than a street take a look at.

Question 27. Two Technicians Are Explaining Radiator Cap Service. Technician A Says A Radiator Cap Is Tested Using A Cooling System Pressure Tester. Technician B Says When The Radiator Cap Does Not Hold Enough Pressure, You Can Replace The Cap Gasket. Who Is Right?

Answer :

Technician A is proper because a defective radiator cap can purpose low cooling gadget pressure; it allows cooling system stress to escape. Technician B is incorrect due to the fact the best perfect repair for a defective radiator pressure cap is alternative.

Laptop Repair Interview Questions
Question 28. A Tight Timing Belt Makes What Type Of Noise?

Answer :

When the cogs of the belt hit the cogs in the sprocket it's miles much like the noise two gears make.

Question 29. Mention The Injector Pressure In Heavy Vehicle?

Answer :

Injector pressure in heavy vehicle is ready 220 kg/cm square.

Question 30. Explain Clutch System Works?

Answer :

Clutch device is made of  metallic plates adjacent to the engine.  When you press the grasp pedal down the plates come apart setting apart the engine from the pressure wheels permitting the drivers to exchange the tools, and re-engage the plates again with the engine once the tools is changed.

Question 31. How Petrol Engine Is Different Than Diesel Engine?

Answer :

Petrol engine: Petrol engine works on the precept of Intake (gas + air), Compression, Power and Exhaust. It means the fuel, and air will enter the combustion chamber, piston come upwards and compress the gas. The compressed fuel comes in touch with spark plug and produces a spark that push piston down

Diesel Engine:  In diesel engine the phenomenon is barely distinctive, there may be no sparkplug in diesel engine. In right here only air enters in the burning chamber, whilst piston is pushed up by using motor, it'll compress the air within the chamber, making it warm.  Now valve opens and inject diesel, due to compressed air, the diesel blasts and push the piston down.

Question 32. What Do You Mean By Cc When Mentioning Car Efficiency?

Answer :

CC stands for Cubic Centimetres; it tells the total extent of the engine cylinder.  It shows that the auto with extra CC produces more strength than the other engines.

Question 33. What Are The Important Components Of Engine Lubrication System?

Answer :

Important components of engine lubrication machine includes

Oil pan: It is a box wherein engine oil settles down when automobile is not running
Pickup tube: When engine begins oil get sucked up via pickup tube
Oil pump: The pump will assist to slide up oil into the tube against the gravity
Pressure relief valve: It relieves the stress on oil
Oil clear out: It eliminates dirt and debris form the oil
Spurt holes and galleries: These are the holes within the crankshaft or different components of the engine via which oil streams and cause them to lubricated
Sump: Once it has lubrication activity is carried out it's going to go back again into oil pan or sump
Industrial Automation Engineer Interview Questions
Question 34. Explain What Are The Components In Alternator And How It Works?

Answer :

An alternator consists of the stator, rotor and copper wiring. The rotor and stator are belt driven magnets encased in copper wiring, which creates a magnetic subject.  This belt is attached with engine, so whilst engine starts offevolved it rotates the rotor and generate a magnetic subject. Stator converts this magnetic subject into voltage that flows to the diode.  The diode meeting converts the AC strength to DC, which is utilized by vehicle battery.

Question 35. What Is Automotive Charging System Is Made Up Of?

Answer :

Automotive charging system is made up of

Battery
Voltage Regulator
Alternator




CFG