Interview Questions.

Top 100+ Autosys Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Autosys Interview Questions And Answers

Question 1. What Is A Job In Autosys ? Define It.

Answer :

A definition you create that instructs the gadget what command, executable, or batch file to run. A process is any unmarried command, executable, script, or Windows batch report. Each job definition incorporates a diffusion of qualifying attributes, inclusive of the conditions specifying when and where a job should be run.

Question 2. How Will You Define/insert A Job In Autosys?

Answer :

There are  approaches by means of which we will define a job in Autosys.

Using the Graphical User Interface (GUI).
Using the Job Information Language (JIL)
Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question three. What Is Jil In Autosys?

Answer :

JIL stands for Job Information Language.
JIL is a specification language, with its own syntax, that is used to describe whilst, in which, and how a activity must run. When you input the jil command, you get the jil command set off, at which you can input the task definitions one line at a time the use of this unique language. When you go out the jil command-line interface, the task definition is loaded into the database. Alternatively, you may input the definition as a textual content record and redirect the record to the jil command. In this example, the jil command turns on the language processor, interprets the records inside the text record, and hundreds this records in the database.

Question four. Explain Inactive Status In Autosys Jobs.

Answer :

The activity has not yet been processed. Either the job has in no way been run, or its status changed into intentionally altered to turn off its preceding finishing touch repute.

JSON (JavaScript Object Notation) Tutorial
Question 5. Explain On_hold In Autosys?

Answer :

When a process is put on maintain, it's going to no longer be run till it gets the JOB_OFF_HOLD occasion or FORCE START. ON_HOLD is equal to forestall the modern execution manner. 

Example: There are 4 jobs, say Job A, Job B, Job C and Job D. Consider most of these jobs are living in a container process named box_1. The box job is started now. After starting the container process consumer right now found out that there may be a mistake in command script name in Job C. So, he put the Job C ON HOLD before it starts. Thus, he guarantees the job will run right way.

JSON (JavaScript Object Notation) Interview Questions
Question 6. Explain On_ice In Autosys?

Answer :

This job is eliminated from all situations and good judgment, however remains described. Operationally, this condition is like deactivating the activity. It will stay on ice till it gets the JOB_OFF_ICE event. 

Please remember the fact that the task that is defined after the activity ON_ICE, will without delay start despite the fact that some conditions are exact for that activity with the preceding one. This is the important be aware approximately ON_ICE.

 

Question 7. What Is The Difference Between On Hold And On Ice In Autosys?

Answer :

The distinction among on hold and on ice is that when an on preserve process is taken off preserve, if its starting conditions are already satisfied, it is going to be scheduled to run, and it will run. On the opposite hand, if an on ice job is taken off ice, it'll no longer start, although its starting situations are already happy. This job will not run until its starting conditions reoccur. The different predominant difference is that jobs downstream from the task that is on ice will run as though the process succeeded. Whereas, all established jobs do no longer run whilst a task is in on maintain—nothing downstream from this process will run.

 

Unix/Linux Tutorial Control M Interview Questions
Question 8. What Does The Job Term Activated Mean In Autosys?

Answer :

The pinnacle-degree container that this job is in is now in the RUNNING country, however the process itself has no longer started out yet. You can see the reputation of the task when you have just began the Box job of that specific process.

 

Question 9. What Is The Meaning Of The Job Status Starting In Autosys?

Answer :

The task is prepared and going to begin. The occasion processor has initiated the begin job system with the faraway agent

Unix/Linux Interview Questions
Question 10. Explain The Job Term Running In Autosys?

Answer :

The process is jogging. The process is processing information. The job may be in strolling popularity till it procedure the data. If the task is a field task, this value honestly method that the roles inside the field are jogging. If it's far a command or document watcher process, the price means that the process is absolutely going for walks on the far flung gadget.

Unix socket Tutorial
Question eleven. When Will The Job Be Success In Autosys?

Answer :

If the activity exited with an go out code 0, then that process is interpreted as achievement. However, a range of values up to the maximum go out code for fulfillment may be reserved for every job to be interpreted as fulfillment. If the activity is a box job, this cost method that each one the jobs in the field have finished with the status SUCCESS (the default), or the Exit Condition for Box Success evaluated to real.

Unix socket Interview Questions
Question 12. When Will The Job Be Failure In Autosys?

Answer :

The job exited with an go out code extra than the maximum exit code for achievement. By default, any range more than zero is interpreted as failure. If the task is a box process, a FAILURE reputation manner either that as a minimum one activity in the container exited with the repute FAILURE (the default), or that the Exit Condition for Box Failure evaluated to true. Unicenter AutoSys JM problems an alarm if a job fails.

Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question 13. When Will Be The Job In Terminated Status In Autosys?

Answer :

A activity can be terminated if a user sends a KILLJOB event or if it become defined to terminate if the box it is in failed. If the activity itself fails, it has a FAILURE reputation, now not a TERMINATED popularity. A job can also be terminated if it has handed the maximum runtime (term_run_time attribute, if one turned into targeted for the process), or if it was killed from the command line thru a UNIX kill command. Unicenter AutoSys JM problems an alarm if a task is terminated.

Unix makefile Tutorial
Question 14. Explain Job Restart In Autosys.

Answer :

The process turned into not able to start because of hardware or software troubles, and has been scheduled to restart.

Question 15. Explain Que_wait Status In Autosys.

Answer :

The process can logically run (that is, all the starting situations have been met), but there are not enough device resources to be had. The job will start only if it has good enough sources to technique.

Unix Production Support Interview Questions
Question 16. Sample Jil File In Autosys

Answer :

insert_job: jobname
job_type: c
box_name: which field holds this process
description: What the process is doing
machine: servername
permission: gx,wx
owner: account
command: batch_file or Script
std_out_file: "c:AutoSysLogTest.Log"
std_err_file: "c:AutoSysLogTest.Err.Log"
min_run_alarm: zero
max_run_alarm: 30
job_terminator: yes
box_terminator: yes

Question 17. What Is An Instance In Autosys?

Answer :

The time period instance is used to symbolize a certified model of Unicenter AutoSys JM and at least one client device running a unique Remote Agent. In truth, the operation is in all likelihood to have dozens of Remote Agents speaking concurrently with the equal database. Any status modifications or carrier requests posted to the database are referred to as Events.

 

Question 18. Graphical User Interface In Autosys

Answer :

The GUI lets you interactively set the attributes that describe while, in which, and the way a process need to run. You create job definitions the usage of the GUI Control Panel and the dialogs you can release from it. 

The fields in the GUIs correspond to the AutoSys JIL sub-instructions and attributes. In addition, from the GUI Control Panel, you could open applications that helps you to define calendars, video display units, and reports, and let you reveal and control jobs.

JSON (JavaScript Object Notation) Interview Questions
Question 19. What Are The Three Types Of Jobs In Autosys?

Answer :

There are three kinds of Unicenter AutoSys JM jobs:

Command - Execute a command. Generally a enter record is given wherein the desired instructions are living.
File Watcher - Special type of process in AutoSys. It will await a report. It will not begin the process till the file arrives. This type of task could be beneficial whilst you combine your venture from diverse modules.
Box - A container is a box of different jobs. A box does nothing in execution but it holds and preserves the roles. In projects, begin time is specified in Box jobs a good way to robotically starts offevolved as soon as the time has arrived.
Question 20. Box Job Started But Inner Jobs Are Not Running In Autosys, Why?

Answer :

Scenario 1: (Meeting dependency) Remember that even if the field job commenced, the inner jobs will handiest run once they satisfy all the situations specific.For instance allow us to take a field job A wherein an internal activity "a" resides. The process "a" has the dependency with a activity "b" which is living in some other field job B. So, "a" is scheduled to run after the process "b". Now, If container A is force started, task "a" will no longer begin because it waits for activity "b" to finish. Job "a" will start mechanically as soon as activity "b" over.
Scenario 2: (Meeting timelines) Consider numerous inner box jobs are described under a excellent box job. The begin time for the exquisite container activity is 10:00 and the start time for the internal jobs is 11:00. Now, if the tremendous container process is started out, will the internal box jobs run at once ? No, they'll now not. Inner jobs obey the timing pattern strictly and they will begin going for walks when they meet the timelines.
Question 21. Box Job In Autosys Explain?

Answer :

A Box process is a box of different jobs.
A field task will do nothing in execution system but it may manage the internal jobs whilst and how they need to run. If a container process is commenced, it'll start the internal jobs robotically.
Generally, the roles which do comparable operations or normal features may be grouped together beneath a container job.
We can set the start time and run calendars for a box activity to govern the execution.
Feature of a Box process:

When a box task is in going for walks status (After starting), it will be in success state handiest if all of its inners jobs succeeded.
The container process fails when any person of the inner task fails.
A field job can contain different container jobs. The field task that is advanced to all other container jobs is referred to as as Super box.
Question 22. If You Want To Remove The Run Calendar And Start Times From A Job, How Will You Execute With Jil File?

Answer :

In Autosys, there is a command referred to as date_conditions which allows the run calendar and start time. If date_conditions=1 then the above parameters can be enabled and if date_conditions=zero, the parameters might be disabled. Thus, even as executing the JIL, date_conditions=zero desires to be set for a activity to put off the run calendar and begin instances

Question 23. Is Machine Name Needed For A Box Job In Autosys?

Answer :

Machine name isn't wanted for a Box process. Machine call is need for different kinds of jobs like commands and report watchers. Machine call is primarily required to run the script. Since Box job is the holder of different jobs and it does not anything in the execution system, Machine call isn't always required for a field process.

Question 24. Deleting A Box In Autosys Explain

Answer :

delete_box: box_name command is used to delete the box. This command will delete all the inner jobs of the field activity additionally. To delete the box activity by myself leaving its content material jobs intact, you have to render delete_job: box_name.

Control M Interview Questions
Question 25. Delete A Job In Autosys Explain?

Answer :

delete_job: job_name command is used to delete the process. In order to delete a activity, you need to honestly deliver delete_job command. No more commands or attributes are needed for deleting.

Question 26. What Are The System Components In Autosys?

Answer :

Event server
Event processor
Remote Agent
Question 27. Event Server In Autosys Explain?

Answer :

Event server also can be known as as Autosys database (RDBMS). 
It is the repository unit which stores machine records and events, job, tracking, reporting definitions.
Autosys can operate in twin server mode. Therefore, in case you lose one event server because of hardware/community problems, every other server will take care of your paintings without any lack of facts or functionality.
Unix/Linux Interview Questions
Question 28. What Are Different Starting Conditions For Autosys Job?

Answer :

Autosys determines whether or not to start or now not to begin a activity based totally at the evaluation of the starting situations (or beginning parameters) defined for the task.

These conditions can be one or greater of the following:

Date and time scheduling parameters are met (it's miles or has passed the specified date and time).
Starting Conditions exact in the process definition examine to true.
For jobs in a container, the field have to be inside the RUNNING kingdom.
The modern fame of the activity isn't ON_HOLD or ON_ICE.
Every time an event adjustments any of the above situations, Autosys unearths all of the jobs that may be tormented by this variation, and determines whether or not to begin them.

Question 29. What Are The Autosys Job Status?

Answer :

Autosys continues tune of the contemporary reputation of each task. Following are the statuses –

INACTIVE (IN) - The job has no longer but been processed. Either the task has in no way been run, or its popularity become deliberately altered to “turn off” its preceding finishing touch reputation.
ACTIVATED (AC) - The pinnacle-stage container activity is in RUNNING state, however the task itself has now not commenced yet.
STARTING (ST) - The occasion processor has initiated the begin activity method with the Remote Agent.
RUNNING (RU) - The task is executing. If the job is a field job, this cost absolutely method that the jobs within the container can be started out (other situations allowing). If it's far a command or report watcher activity, the value approach that the procedure is virtually walking on the remote gadget.
SUCCESS (SU) - The job exited with an exit code identical to or less than the “maximum go out code for success.” By default, best the go out code “zero” is interpreted as “success.” 
FAILURE (FA) - Job exited with an exit code greater than “most go out code for fulfillment.” Any variety greater than 0 is interpreted as “failure.” Autosys problems an alarm if a activity fails.
TERMINATED (TE) - The job terminated while inside the RUNNING state. A process can be terminated if a person sends a KILLJOB event or if it become described to terminate if the container it's miles in failed. A process can also be terminated if it has exceeded the maximum run time or if it became killed from command line thru UNIX kill command. Autosys issues an alarm if a activity is terminated.
RESTART (RE) - Job was unable to start due to hardware or software issues, and has been scheduled to restart.
QUE-WAIT (QU) - The job can logically run (that is, all of the beginning conditions were met), however there are not enough machine resources available.
ON_HOLD (OH) - This process is on keep and could not be run until it receives the JOB_OFF_HOLD event.
ON_ICE (OI) - This job is removed from all conditions and logic, but remains described to Autosys. Operationally, this circumstance is like deactivating the activity. It will remain on ice until it gets the JOB_OFF_ICE event. 
Question 30. What Are The System Components Of Autosys?

Answer :

It has server–patron architecture and requires 3rd party database or bundled model of Sybase.

Event server : Database containing the activity definitions and occasions.
Event Processor : The daemon which reads from the occasion server and sends job stream to the Remote agent.
Remote Agent : The Remote agent is the client element of Autosys and could execute the command as described and write the end result returned to Event Server.
Shadow Processor : The daemon strolling on the server which takes over from the Event Processor if it's miles interrupted.
3rd machine : An Autosys Remote agent that acts because the tie breaker if the Event system and Shadow system lose connectivity with each different.




CFG