Interview Questions.

Top 100+ Auto Mechanic Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Auto Mechanic Interview Questions And Answers

Question 1. Explain How You Can Keep Your Car In Good Condition?

Answer :

Regular take a look at-up of parts  like

Check battery
Tyres and brakes
Fluid degrees ( Coolant, Washer fluid, Brake fluid, Oil, Power guidance, and so on.)
Fuel filters and Injectors
Belts and hoses
Alternator
Lubrication of wheel
Bearing and ball joints
Question 2. How Often Does A Car Requires Services?

Answer :

Car calls for services every year and predominant preservation at 6,000 miles.

Mechanical Engineering Interview Questions
Question three. Before Buying A Used Car What Things You Should Look For?

Answer :

Any leakage of oil under the auto
Check any leakage of coolant water from the radiator
Check battery condition
Check whether car emits blue gray, dense smoke or a regular smoke from exhaust pipe
Watch out for engine noises, any vibrations, loss of strength or any other troubles
Check for any burning smells while open the hood
Check steering wheel, motive force’s seat and inner door
Check tyres ( Edge must now not worn out, no bulge on the sidewall, no cuts, enough groves to keep the street)
Check all meter paintings first-rate while you start the car
Auto Mechanic
Question four. Explain How Timing Belt Works?

Answer :

Timing belt rests at the crankshaft pulley and both one or two camshaft pulley; they are all align thru timing belt. The remaining and starting of engine valves are managed by way of camshaft to allow in air and gasoline combination or exhaust fuel, in case you do no longer have a timing belt or broken timing,  it will without delay affect the timing of beginning and final of engine valves. This is the cause it's far referred to as timing belt and if no longer in a terrific position, it's going to damage your engine.

Question 5. Explain What Is The Difference Between Crankshaft And Camshaft?

Answer :

Crankshaft: It is related to the pistons by the connecting rods, the force produced by way of the gas-air aggregate is transmitted to the crankshaft and converted to rotary movement as the crankshaft turns.
Camshaft:  It controls the intake and exhaust valves. It is linked with crankshaft either by way of timing chain or belt, and it turns one rotation for every two rotations of the crankshaft, for each valve it operates- the cam opens every valve at the suitable time to attract gas and air aggregate or expel the exhaust fuel.
MS-Office Interview Questions
Question 6. What May Cause Engine Overheat?

Answer :

Engine receives overheat while

Coolant leaks
Cooling system clogged
Weak radiator cap
Thermostat caught shut
Inoperative electric powered cooling fan
Bad fan take hold of, slipping fan belt, lacking fan shroud
Too excessive or low awareness of anti-freeze
Collapsed radiator hose or particles within the radiator
Restricted exhaust device
Question 7. What Is Automotive Charging System Is Made Up Of?

Answer :

Automotive charging machine is made from

Battery
Voltage Regulator
Alternator
Plumbing Interview Questions
Question eight. What Is The Standard Reading In Voltmeter For Functional Battery?

Answer :

For practical battery, the standard analyzing for voltmeter is 14-15 that is ordinary, but if reading indicates 13 or much less then, there is a hassle with the battery.

Question 9. How Can You Judge Whether The Problem Is Due To Alternator And Not Due To Battery?

Answer :

To judge the trouble for an alternator, there are few steps you can strive

Run your automobile and unplug the tremendous connection of the battery, if the automobile stops then it is much more likely there's a hassle with the alternator
Another manner of checking alternator is by means of checking indoors lights, commonly an alternator costs your vehicle battery whilst the automobile is on.  If the interior lighting fixtures come on brightly and fades away slowly, it indicates that the alternator cannot hold a charge while the car is strolling.  It means there may be a hassle with the alternator.
You also can test via racing your automobile with headlights on, if the light brighten up when you race the auto and lose power whilst you gradual it down, suggests a hassle with the alternator.
Automobile Engineering Interview Questions
Question 10. Explain What Are The Components In Alternator And How It Works?

Answer :

An alternator consists of the stator, rotor and copper wiring. The rotor and stator are belt pushed magnets encased in copper wiring, which creates a magnetic discipline.  This belt is connected with engine, so whilst engine starts offevolved it rotates the rotor and generate a magnetic field. Stator converts this magnetic discipline into voltage that flows to the diode.  The diode meeting converts the AC power to DC, that's utilized by vehicle battery.

Question 11. What Are The Important Components Of Engine Lubrication System?

Answer :

Important components of engine lubrication system consists of:

Oil pan: It is a box wherein engine oil settles down whilst car is not jogging
Pickup tube: When engine starts oil get sucked up via pickup tube
Oil pump: The pump will assist to slide up oil into the tube in opposition to the gravity
Pressure comfort valve: It relieves the strain on oil
Oil filter out: It eliminates dirt and debris form the oil
Spurt holes and galleries: These are the holes in the crankshaft or other elements of the engine thru which oil streams and cause them to lubricated
Sump: Once it has lubrication process is finished it's going to pass returned again into oil pan or sump
Question 12. Explain What Is Kingpin Offset?

Answer :

Kingpin offset the part, that is commonly used as a pivot inside the motors steering.

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 13. What Do You Mean By Cc When Mentioning Car Efficiency?

Answer :

CC stands for Cubic Centimetres; it tells the entire quantity of the engine cylinder.  It indicates that the automobile with greater CC produces greater electricity than the opposite engines.

Question 14. How Petrol Engine Is Different Than Diesel Engine?

Answer :

Petrol engine: Petrol engine works at the principle of Intake (gasoline + air), Compression, Power and Exhaust. It manner the gas, and air will input the combustion chamber, piston come upwards and compress the gas. The compressed gas comes in contact with spark plug and produces a spark that push piston down
 Diesel Engine:  In diesel engine the phenomenon is slightly one of a kind, there may be no sparkplug in diesel engine. In here simplest air enters inside the burning chamber, when piston is pushed up with the aid of motor, it will compress the air within the chamber, making it warm.  Now valve opens and inject diesel, due to compressed air, the diesel blasts and push the piston down.
Question 15. Explain Clutch System Works?

Answer :

Clutch machine is made up of  metal plates adjoining to the engine.  When you press the grab pedal down the plates come aside setting apart the engine from the drive wheels permitting the drivers to trade the gear, and re-interact the plates once more with the engine as soon as the equipment is modified.

Question 16. Explain What Is The Benefit Of Dual Clutch Transmission?

Answer :

The twin seize transmission permits gears to be pre-decided on before they're changed, so one grab selects the second equipment whilst the second grab selects the 0.33 equipment.  There are generally seen in race vehicles.

Question 17. Explain What Do You Mean By Independent Suspension?

Answer :

Independent suspension is stated the mounting of the wheel on a separate axle.  So, that avenue shocks affect simplest the particular wheel.

Question 18. Mention The Injector Pressure In Heavy Vehicle?

Answer :

Injector stress in heavy car is set 220 kg/cm rectangular.

MS-Office Interview Questions




CFG