Interview Questions.

Top 100+ Asp.net Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Asp.net Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The New Data Controls In Asp.Net 2.0?

Answer :

Data get right of entry to in ASP.NET 2.0 can be carried out completely declaratively (no code) the use of the new facts-certain and information supply controls. There are new data supply controls to symbolize specific records backends together with SQL database, enterprise gadgets, and XML, and there are new information-bound controls for rendering commonplace UI for records, such as gridview, detailsview, and formview.

Question 2. What Are The New Navigation Controls In Asp.Net 2.0?

Answer :

The navigation controls offer commonplace UI for navigating between pages for your web page, inclusive of treeview, menu, and sitemappath. These controls use the web site navigation provider in ASP.NET 2.Zero to retrieve the custom shape you have got described in your web site.

VB.NET Interview Questions
Question 3. What Are The New Login Controls In Asp.Internet 2.0?

Answer :

The new login controls offer the constructing blocks to feature authentication and authorization-primarily based UI to your web page, consisting of login forms, create user forms, password retrieval, and custom UI for logged in users or roles. These controls use the built-in club and position offerings in ASP.NET 2.Zero to interact with the user and role information defined in your site.

Question four. What Are The New Web Part Controls In Asp.Net 2.Zero ?

Answer :

Web elements are an interesting new own family of controls that enable you to feature rich, personalised content and format on your website online, as well as the ability to edit that content material and format at once out of your software pages. These controls rely upon the personalization services in ASP.NET 2.Zero to offer a completely unique enjoy for every consumer for your application.

VB.NET Tutorial
Question five. What Are Master Pages?

Answer :

Master Page characteristic affords the capability to define common structure and interface elements in your website online, consisting of a page header, footer, or navigation bar, in a common area referred to as a "master web page", to be shared by many pages in your website online. In one easy area you may manipulate the look, experience, and much of capability for a whole Web site. This improves the maintainability of your website and avoids needless duplication of code for shared website online shape or behavior.

C#. NET Interview Questions
Question 6. What Are Themes And Skins In 2.Zero, Explain Usage Scenario?

Answer :

The themes and skins functions in ASP.NET 2.0 permit for clean customization of your web site's appearance-and-sense. You can outline fashion statistics in a common location referred to as a "theme", and apply that fashion statistics globally to pages or controls in your web site. Like Master Pages, this improves the maintainability of your website and avoid pointless duplication of code for shared styles.

Question 7. What Is A Profile Object, Why Is It Used?

Answer :

Using the brand new personalization offerings in ASP.NET 2.Zero you can effortlessly create custom designed stories within Web programs. The Profile object allows developers to effortlessly construct strongly-typed, sticky data stores for user accounts and build especially customized, relationship primarily based experiences. At the equal time, a developer can leverage Web Parts and the personalization provider to enable Web web page traffic to absolutely control the layout and behavior of the website, with the understanding that the website online is completely customized for them. Personalizaton eventualities at the moment are simpler to construct than ever earlier than and require substantially less code and effort to put in force.

C#. NET Tutorial ADO.Net Interview Questions
Question 8. What Is Configuration Api?

Answer :

ASP.NET 2.Zero consists of new configuration control API's, permitting customers to programmatically build programs or scripts that create, read, and replace Web.Config and device.Config configuration documents.

Question nine. What Is Mmc Admin Tool?

Answer :

ASP.NET 2.Zero presents a brand new complete admin device that plugs into the prevailing IIS Administration MMC, enabling an administrator to graphically examine or alternate not unusual settings within our XML configuration files.

Windows Presentation Foundation(WPF) Interview Questions
Question 10. Explain The Use Of Pre-compilation Tool?

Answer :

ASP.NET 2.0 provides a new utility deployment utility that permits both builders and directors to precompile a dynamic ASP.NET software prior to deployment. This precompilation robotically identifies any compilation troubles anywhere inside the site, in addition to enables ASP.NET applications to be deployed without any supply being saved on the server (you could optionally eliminate the content of .Aspx documents as a part of the compile phase), similarly protecting your highbrow assets.

ASP.NET Tutorial
Question eleven. How Is Application Management And Maintenance Improved In Asp.Net 2.0?

Answer :

ASP.NET 2.0 also gives new health-tracking support to enable directors to be routinely notified when an utility on a server starts offevolved to enjoy issues. New tracing capabilities will enable administrators to seize run-time and request statistics from a production server to higher diagnose troubles. ASP.NET 2.0 is delivering functions a good way to permit developers and directors to simplify the every day control and protection of their Web packages.

Windows CE .NET Interview Questions
Question 12. What Are Provider-driven Application Services? Explain In Detail?

Answer :

ASP.NET 2.0 now consists of integrated support for club (consumer name/password credential storage) and role control services out of the container. The new personalization provider enables brief storage/retrieval of consumer settings and preferences, facilitating wealthy customization with minimal code. The new website navigation gadget permits builders to quick build link structures constantly throughout a domain. As all of those services are provider-driven, they can be easily swapped out and changed with your very own custom implementation. With this extensibility alternative, you have entire manipulate over the information keep and schema that drives those rich software services.

VB.NET Interview Questions
Question thirteen. Explain Server Control Extensibility With Reference To Asp.Net 2.Zero ?

Answer :

ASP.NET 2.0 includes advanced aid for manage extensibility, which includes more base lessons that encapsulate not unusual behaviors, improved clothier aid, greater APIs for interacting with customer-aspect script, metadata-pushed help for brand new capabilities like topics and accessibility verification, higher kingdom management, and greater.

Windows Presentation Foundation(WPF) Tutorial
Question 14. What Are The Data Source Controls?

Answer :

Data get right of entry to in ASP.NET 2.Zero is now done declaratively the usage of records supply controls on a page. In this version, help for brand new records backend storage providers may be without difficulty added via implementing custom statistics source controls. Additionally, the SqlDataSource control that ships within the field has integrated guide for any ADO.NET managed provider that implements the brand new company manufacturing unit model in ADO.NET.

Question 15. What Are Compilation Build Providers?

Answer :

Dynamic compilation in ASP.NET 2.0 is now treated by means of extensible compilation build carriers, which partner a specific document extension with a handler that knows a way to bring together that extension dynamically at runtime. For example, .Resx files may be dynamically compiled to assets, .Wsdl files to web service proxies, and .Xsd documents to typed DataSet objects. In addition to the built-in guide, it is easy to add aid for extra extensions by using implementing a custom build provider and registering it in Web.Config.

Dot Net Framework Interview Questions
Question 16. What Is Expression Builders, Why Would You Use It?

Answer :

ASP.NET 2.Zero introduces a declarative new syntax for referencing code to substitute values into the page, called Expression Builders. ASP.NET 2.Zero consists of expression developers for referencing string assets for localization, connection strings, software settings, and profile values. You also can write your personal expression builders to create your very own custom syntax to replacement values in a web page rendering.

Question 17. Is Asp.Internet 64-bit Enabled? How?

Answer :

ASP.NET 2.0 is now sixty four-bit enabled, which means it could take gain of the overall reminiscence cope with space of recent sixty four-bit processors and servers. Developers can truly reproduction present 32-bit ASP.NET applications onto a sixty four-bit ASP.NET 2.Zero server and have them automatically be JIT compiled and performed as native sixty four-bit packages (no source code modifications or manual re-assemble are required).

Asp Dot Net Mvc 4 Interview Questions
Question 18. Explain How Caching In Asp.Net 2.0 Is Different From Caching In Asp.Net 1.1?

Answer :

ASP.NET 2.0 additionally now consists of automated database server cache invalidation. This powerful and smooth-to-use function allows builders to aggressively output cache database-pushed page and partial web page content material within a website and have ASP.NET automatically invalidate these cache entries and refresh the content material every time the lower back-cease database adjustments. Developers can now adequately cache time-essential content material for long durations without annoying approximately serving traffic nation records.

C#. NET Interview Questions
Question 19. Can We Bind Data To A Server Control Without Writing Code In .Net?

Answer :

Yes, this is feasible. ASP.NET 2.Zero has the characteristic of declarative solution for statistics binding which requires no code at all for the most not unusual facts situations, together with:
*Selecting and showing
*Data Sorting
*Paging and Caching
*Data Updating
*Inserting and Deleting Data

Question 20. What Is A Nested Masterpage In Asp.Internet 2.Zero? Can There Be A Master Page Inside A Masterpage?

Answer :

When a master page is placed within the contentplaceholder of a masterpage, then the masterpage is stated to be nested. In other words, there's one figure masterpage, and the kid masterpage is inside the content material placeholder of the discern masterpage.

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
Question 21. How To Sort The Contents Of A Gridview Control?

Answer :

The ASP.NET 2.0 GridView manage is a effective control, the allows sorting of the rows based on a column, all this viable, with out writing code. Well thats what we call energy.

The GridView manage relies on the underlying facts source manage to whom this is sure for the sorting functionality. The GridView desires to have an AccessDataSource or an SQlDataSource or an ObjectDataSource (if the SortParameterName assets is set to a cost allowed.

The AllowSorting assets of the GridView control, while set to true, enables sorting of the GridView. A sortable GridView has the Header column represented as a LinkButton control. When this Link Button is clicked, the Sorting occasion of the GridView is raised server-side, which reasons a postback and in turn, types the GridView control's statistics.

Question 22. What Does The Hotspot Class In .Internet Do? What Is An Imagemap In Asp.Net?

Answer :

An ImageMap is an ASP.NET manipulate that allows clicks internal a polygon like (called Hotspot) location in a webpage. Well, that sincerely way you may create a celeb-fashioned or diamond fashioned button.

There are several pre-described shapes allowed interior an ImageMap for which templates may be used. For example, for a rectangle, an asp:RectangularHotSpot may be used. For a circle, an asp:CircleHotSpot can be used. And for creating stars & diamonds, an asp:PolygonHotSpot may be used. An photograph will also be installed an ImageMap which can be certain via its ImageUrl property.

In order to invoke an occasion, the HotSpotMode assets needs to be set to PostBack. Further, if numerous HotSpots are placed inner an ImageMap, the occasion of the ImageMap may be surpassed a price the use of the PostBackValue assets.

Code beneath shows a way to create a Polygon HotSpot the usage of an ImageMap.

<asp:ImageMap ID="ImageMap1" Runat="Server"
ImageUrl="Photo.Gif" OnClick="SomeEvent"
AlternateText="Click Here"
HotSpotMode="Navigate">

<asp:PolygonHotSpot
AlternateText="Click Here Too!"
Coordinates="100,150, 250,350, 210,290, 90,350, 60,240"
NavigateUrl="http://www.Asp.Net"
Target="_blank"/>
</asp:ImageMap>

Question 23. How Do We Update And Delete Data In A Gridview? Datakeynames Property In .Internet?

Answer :

The quality manner to Update or Delete a record in a GridView control is to include a CheckBox column and a Submit Button.

The GridView has its very own Delete and Edit functionality. If the GridView is populated with data using an SqlDataSource, checkout the wizard that comes together with the SqlDataSource. It can be used to automatically create an SQL Delete command and specify the delete parameters.

The DataKeyNames property of the GridView is set to a subject name of the Table.

Question 24. What Is Asp.Net?

Answer :

ASP.NET is a programming framework built at the common language runtime that can be used on a server to construct powerful Web packages.

ADO.Net Interview Questions
Question 25. Why Does My Asp.Internet File Have Multiple Tag With Runat=server?

Answer :

This means that ASP.Net is not well registered with IIS. .Net framework provides an Administration software that manages the installation and uninstallation of more than one versions of ASP.NET on a single device. You can find the document in C:WINNTMicrosoft.NET Frameworkv**aspnet_regiis.Exe
use the command: aspnet_regiis.Exe -u ---> to uninstall present day asp.Net version.
Use the command: aspnet_regiis.Exe -i ---> to put in current asp.Net version.

For Windows Server 2003, you ought to use aspnet_regiis -i -enable This is because of the "Web Service Extensions" characteristic in IIS 6 (in case you deploy VS.NET or the framework without IIS set up, and then cross returned in and installation IIS afterwards, you have to re-sign up so that ASP.NET 'hooks' into IIS nicely."

Question 26. How To Find Out What Version Of Asp.Net I Am Using On My Machine?

Answer :

VB.NET
Response.Write(System.Environment.Version.ToString())

C#
Response.Write(System.Environment.Version.ToString());

Question 27. Is It Possible To Pass A Querystring From An .Asp Page To Aspx Page?

Answer :

Yes you could bypass querystring from .Asp to ASP.NET web page.Asp <%response.Redirect "webform1.Aspx?Id=11 " %> .Aspx

VB.NET
Response.Write (Request("identity").ToString())

C#
Response.Write (Request["id"].ToString());

Windows Presentation Foundation(WPF) Interview Questions
Question 28. How To Comment Out Asp.Internet Tags?

Answer :

<%--<asp:Label id="Label1" style="Z-INDEX: 101; LEFT: 8px; POSITION: absolute; TOP: 48px" runat="server"> Label</asp: Label>--%>

Question 29. What Is A Viewstate?

Answer :

In conventional ASP, whilst a form is submitted the form values are cleared. In some instances the form is submitted with huge facts. In such cases if the server comes lower back with mistakes, one has to re-enter correct records in the shape. But filing clears up all form values. This takes place because the website does no longer preserve any kingdom (ViewState).

In ASP.NET, when the shape is submitted the shape reappears inside the browser with all form values. This is because ASP.NET continues your ViewState. ViewState is a kingdom control technique built in ASP.NET. Its reason is to keep the state of controls in the course of subsequent postbacks via the same consumer. The ViewState suggests the repute of the page while submitted to the server. The status is described via a hidden subject placed on each page with a <form runat="server"> manipulate.

<input type="hidden" name= "_VIEWSTATE"  value="dDwyNTA 3OTU0NDM7Oz 7t5Tntzk OUeB0QVV6FT2hvQwtp"  Pw =="/>

If you want to NOT keep the ViewState, include the directive <%@ Page Enable View State="false"%> at the top of an .Aspx page If you do no longer want to maintain Viewstate for any control add the attribute Enable View State="fake" to any manage.

Question 30. Where Can I Get The Details On Migration Of Existing Projects Using Various Technologies To Asp.Internet?

Answer :

Microsoft has designed Migration Assistants to assist us convert existing pages and applications to ASP.NET. It does not make the conversion system completely automatic, however it will accelerate undertaking with the aid of automating some of the steps required for migration. Below are the Code Migration Assistants
•ASP to ASP.NET Migration Assistant
•PHP to ASP.NET Migration Assistant
•JSP to ASP.NET Migration Assistant

Question 31. What Is The Equivalent Of Date() And Time() In Asp.Internet?

Answer :

VB.NET
System.DateTime.Now.ToShortDateString()
System.DateTime.Now.ToShortTimeString()

C#
System.DateTime.Now.ToShortDateString();
System.DateTime.Now.ToShortTimeString();

Question 32. How To Prevent A Button From Validating It's Form?

Answer :

Set the CauseValidation belongings of the button control to False.

Question 33. How To Get The Ip Address Of The Host Accessing My Site?

Answer :

VB.NET
Response.Write (Request.UserHostAddress.ToString ())

C#
Response.Write (Request.UserHostAddress.ToString ());

Windows CE .NET Interview Questions
Question 34. How To Access The Parameters Passed In Via The Url?

Answer :

Call the Request.QueryStringmethod passing within the key. The method will return the parameter value associated with that key. VB.NET
Request.QueryString("id")

C#
Request.QueryString["id"];

Question 35. How To Display A Wait Page While A Query Is Running?

Answer :

Refer Asynchronous Wait State Pattern in ASP.NET.

Question 36. How To Implement Form Based Authentication In Asp.Internet Application?

Answer :

For
•VB.NET
•C#

Dot Net Framework Interview Questions
Question 37. Is There A Method Similar To Response.Redirect That Will Send Variables To The Destination Page Other Than Using A Query String Or The Post Method?

Answer :

Server.Transfer preserves the cutting-edge page context, so that inside the goal web page you can extract values and such. However, it could have side results; due to the fact Server.Transfer doesnt' go through the browser, the browser doesn't replace its records and if the user clicks Back, they visit the page preceding to the supply page.
Another way to skip values is to use something like a LinkButton. It posts back to the source page, wherein you can get the values you want, put them in Session, and then use Response.Redirect to switch to the target web page. (This does soar off the browser.) In the target page you can read the Session values as required.

Question 38. What Are The Differences Between Html Versus Server Control?

Answer :

Refer
•ASP.NET Server Controls Recommendations
•Introduction to ASP.NET Server Controls

Question 39. How Can I Change The Action Of A Form Through Code?

Answer :

You can not change it. The movement characteristic is owned via ASP.NET. Handle Events and Transfer.

Question 40. Is There Any Control That Allows User To Select A Time From A Clock - In Other Words Is There A Clock Control?

Answer :

Peter Blum has developed a few controls. Check out Peter's Date Package: TimeOfDayTextBox and Duration Text Box Controls.

Asp Dot Net Mvc 4 Interview Questions
Question 41. How To Work With Timespan Class?

Answer :

VB.NET
Dim adate As DateTime = DateTime.Parse("06/24/2003")
Dim bdate As DateTime = DateTime.Parse("06/28/2003")
Dim ts As New TimeSpan(bdate.Ticks - adate.Ticks)
Response.Write(ts.TotalDays & "")
Response.Write(ts.TotalHours & ":" & ts.TotalMinutes & ":" & ts.Total Seconds & ":" & ts.TotalMilliseconds)

C#
DateTime adate = DateTime.Parse("06/24/2003");
DateTime bdate = DateTime.Parse("06/28/2003");
TimeSpan ts = new TimeSpan (bdate.Ticks - adate.Ticks);
Response.Write(ts.TotalDays.ToString () + "");
Response.Write(ts.TotalHours.ToString() + ":" + ts.Total Minutes. ToString() + ":" + ts.Total Seconds.ToString() + ":" + ts.Total Milli seconds.ToString() );

Question forty two. Where Can I Get Information On Cookies In Asp.Net?

Answer :

Refer Mike Pope's article Basics of Cookies in ASP.NET.

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
Question 43. Does Asp.Net Still Recognize The Global.Asa File?

Answer :

ASP.Net does no longer apprehend the same old ASP international.Asa report. Instead it uses a report named global.Asax with the same - plus additional - capability.

Question 44. How Should I Destroy My Objects In Asp.Internet?

Answer :

ASP.Net in reality has very strong inner garbage collection. So this isn't always an problem because it changed into in preceding variations of Active Server Pages.

Question forty five. Are There Resources Online With Tips On Asp To Asp.Internet Conversions?

Answer :

Microsoft has deisnged The ASP to ASP.NET Migration Assistant assist us convert ASP pages and programs to ASP.NET. It does not make the conversion manner absolutely computerized, however it will speed up assignment via automating a number of the stairs required for migration. The following Code Migration Assistants are discussed inside the link below.
•ASP to ASP.NET Migration Assistant
•PHP to ASP.NET Migration Assistant
•JSP to ASP.NET Migration Assistant

Question 46. How Do I Publish My Asp.Internet Application To My Isp's Web Server?

Answer :

Your ISP should first create an IIS application and observe the Front Page Server Extensions to it. Then in Visual Studio.NET, select the "Project enter the URL and pick the FrontPage internet access method. The "Copy Project" function copies all the necessary documents on your ISP's device on your ASP.NET application to run.

You also can FTP your documents for your ISP net server. But you must recognise which documents to add. 

Question forty seven. Why Do I Get Error Message "should Not Load Type" Whenever I Browse To My Asp.Internet Web Site?

Answer :

Your code-at the back of files for both your .Aspx or the global.Aspx web page have now not Build Solution" menu, or run the command line compiler.

Question 48. Will The Webmatrix Sqldatasourcecontrol Work With A Mysql Connection?

Answer :

SqlDataSourceControl helps you to connect and paintings with MS SQL DB, at the same time as AccessDataSourceControl do the same factor however for MS Access DB. Therefore SqlDataSourceControl can't help you on your MySql connectivity .
For Connectivity with MySql refer Accessing MySQL Database with ASP.NET.

Question 49. Can I Combine Classic Asp And Asp.Net Pages?

Answer :

No.

ASP pages can run within the identical web site as ASP.NET pages, however you cannot mix in a page. Also ASP and ASP.NET might not percentage their consultation.

Question 50. What Is The Difference Between Src And Code-behind?

Answer :

Src attribute approach you installation the source code documents and the whole lot is compiled JIT (simply-in-time) as needed. Many people decide on this considering the fact that they do not have to manually fear about compiling and messing with dlls -- it simply works. Of direction, the source is now at the server, for absolutely everyone with get right of entry to to the server -- but no longer simply each person at the web.

CodeBehind characteristic would not honestly "do" anything, its only a helper for VS.NET to companion the code record with the aspx file. This is vital in view that VS.NET automates the pre-compiling that is more difficult by way of hand, and consequently the Src attribute is also gone. Now there is best a dll to installation, no supply, so it is really higher protected, despite the fact that its always decompilable even then.

Question 51. How Can I Get The Value Of Input Box With Type Hidden In Code-at the back of?

Answer :

You can set the runat= server for the hidden manipulate and you may use ControlName.Value to get its price in CodeBehind document.

Question 52. I Have Created A .Net User Control Page (.Ascx) But I Cannot Compile And Run It.

Answer :

User manage (ascx) can not be run on it personal, however you may drag it onto any net web page (aspx) after which run it.

Question 53. What Is A .Resx File?

Answer :

The .Resx resource record layout consists of XML entries, which specify gadgets and strings interior XML tags. This is beneficial for localization. 

Question fifty four. Is It Possible To Use A Style Sheet Class Directly On A Control Instead Of Using Inline Or Page-stage Formatting ?

Answer :

Every WebControl derived manipulate has a CssClass assets which lets in you to set it is format to a style sheet.

Question 55. Can I Recieve Both Html Markup For Page And Code In The Asp.Net Web Page's Source Code Portion In The Web Browser?

Answer :

No.

The Web browser recieves best HTML markup,No supply code or net manipulate syntax is surpassed back to the internet browser.

Question 56. Why Can't I Put <%@ Page Language="c " %> Where At The Top Of An Aspx File And Write My Server-aspect Scripts In C ?

Answer :

The parsers ASP.NET uses to extract code from ASPX files recognize C#, Visual Basic.NET, and JScript.NET. You can write server-facet scripts in any language supported through a .NET compiler.

Question fifty seven. Asp Pages That Worked Pefectly On Windows 2000 Server And Iis five.0 Do Not Work On Windows 2003 Server With Iis 6.Zero. Asp.Internet Pages Work Fine. Why?

Answer :

Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> and double clicking IIS Manager.
Go to the Web Service Extensions tab, click Active Server Pages, then press the "Allow" button at the left.

Question fifty eight. Why Do I Get Error Message "errors Creating Assembly Manifest: Error Reading Key File 'key.Snk' -- The System Cannot Find The File Specified"?

Answer :

Check the place of the important thing.Snk report relative to the meeting record. Provide an express course or a relative direction.
<Assembly: AssemblyKeyFileAttribute("Drive:key.Snk")>

Question fifty nine. How To Get Url Without Querystring?

Answer :

VB.NET
Dim stringUri As String = "http://www.Syncfusion.Com/?Id=1&auid=16" Dim weburi As Uri = New Uri(stringUri)
Dim question As String = weburi.Query
Dim weburl As String = stringUri.Substring(zero, stringUri.Length - query.Length)
Response.Write(weburl)

C#
string stringUri = "http://www.Syncfusion.Com/?Id=1&auid=16"; Uri weburi = new Uri(stringUri);
string question = weburi.Query;
string weburl = stringUri.Substring(0, stringUri.Length - query.Length);
Response.Write (weburl);

Question 60. What Is The Best Way To Output Only Time And Not Date?

Answer :

Use DateTime as follows VB.NET
Response.Write(DateTime.Now.ToString("hh:mm:ss"))

C#
Response.Write(DateTime.Now.ToString("hh:mm:ss"));

Question 61. Do I Have To Compile Code If I Am Changing The Content Of My Aspx.Cs File?

Answer :

Yes if you have used Codebehind="my.Aspx.Cs".

If now not  you used src="my.Aspx.Cs" for your web page statement.

Question 62. How To Grab The Referring Url?

Answer :

VB.NET
Response.Write ( Request.UrlReferrer.ToString())

C#
Response.Write ( Request.UrlReferrer.ToString());

Question sixty three. My Asp Code Gives An Error "compiler Error Message: Bc30289: Statement Cannot Appear Within A Method Body. End Of Method Assumed" When Changed To .Aspx?

Answer :

Use a <script runat="server" type="text/javascript"> block in preference to the <% %> syntax to outline Subs.Make certain you have got right events related to the code and have begin and quit of method or characteristic wirtten properly.

Question sixty four. How Can I Save Images ?

Answer :

You want a circulation to examine the response, WebResponse. GetResponse Stream(), and a circulate to write it to the tough drive. FileStream need to do the trick. You'll ought to write to the filestream what you read from the reaction move.

Question 65. How Can I Logout When Using Formsauthentication?

Answer :

FormsAuthentication.SignOut().

Question sixty six. Why Do I Get A Blank Page When I Use Server.Transfer("page1.Htm") To Transfer To A Different Page?

Answer :

Server.Transfer simplest works with .Aspx pages You can't use Transfer technique with HTML pages.

Question sixty seven. How To Detect The User's Culture?

Answer :

VB.NET
Dim sLang As String
sLang = Request.UserLanguages(zero)
Response.Write(sLang)

C#
string sLang ;
sLang = Request.UserLanguages[0];
Response.Write (sLang);

Question 68. What Is The Difference Between Currentculture Property And The Currentuiculture Property?

Answer :

CurrentCulture property : influences how the .NET Framework handles dates, currencies, sorting and formatting issues.
CurrentUICulture property : determines which satellite assembly is used while loading resources.
Question 69. Can I Read The Hard Disk Serial # Of The Client Computer Using Asp.Internet?

Answer :

No.

Such facts is not exceeded to the server with a http request.

Question 70. What Is Xxx(src As Object, E As Eventargs)?

Answer :

xxx is an occasion handler src is the object that fires the occasion e is an event argument object that consists of more facts about the event An occasion handler is used while one item desires to be notified when an event happens in another object.

Question 71. What Is The Difference Between Absolute Vs Relative Urls?

Answer :

Absolute /Fully Qualified URLs:

Contain all facts important for the browser(or different consumer software) to discover the useful resource named within the URL
This includes protocol reveal used( i.E http://, ftp://..And so forth..), Server's Domain call or IP address and the report direction
Absolute URL looks as http://localhost/megasolutions/page1.Aspx Relative URLs:
Only provide data essential to find a resourcerelative to the current document(record relative) or modern server or domain(root relative)
Document relative URL - page1.Aspx
Root Relative URL - /megasolutions/Admin/pagelog.Aspx
Question seventy two. What Is The Difference Between Url And Uri?

Answer :

A URL is the cope with of a few aid on the Web, because of this that commonly you type the cope with into a browser and also you get some thing returned. There are other sort of sources than Web pages, but it is the very best conceptually. The browser is going out someplace on the Internet and accesses some thing.

A URI is just a unique string that uniquely identifies some thing, generally a namespace. Sometimes they seem like a URL that you may kind into the cope with bar of your Web browser, but it doesn't should point to any bodily resource on the Web. It is just a completely unique set of characters, that, in fact, do not even need to be specific.

URI is the more generic term, and a URL is a specific sort of URI in that a URL has to uniquely become aware of some useful resource on the Web.

Question 73. How To Convert Milliseconds Into Time?

Answer :

VB.NET
dim ts as TimeSpan = TimeSpan.FromMilliseconds(ten thousand) Response.Write (ts.ToString ())

C#
TimeSpan ts = TimeSpan.FromMilliseconds(10000);
Response.Write (ts.ToString ());

Question seventy four. How To Include Multiple Vb/cs Files In The Source?

Answer :

You can try this the use of assembly directives.
<%@ assembly src="test1.Vb" %>
<%@ assembly src="test2.Vb" %>
or
<%@ assembly src="test1.Cs" %>
<%@ assembly src="test2.Cs" %>

However, observe that every supply file may be compiled personally into its personal assembly, so they cannot have dependencies on each other.

Question seventy five. How To Convert A String To Proper Case?

Answer :

Use the namespace System.Globalization.VB.NET
Dim myString As String = "syncFusion deVeloPer sUppOrt" 'Creates a TextInfo based on the "en-US" subculture.
Dim TI As TextInfo = New CultureInfo("en-US", False).TextInfo
Response.Write(TI.ToTitleCase(myString))

C#
string myString = "syncFusion deVeloPer sUppOrt";
// Creates a TextInfo based on the "en-US" subculture.
TextInfo TI = new CultureInfo("en-US",fake).TextInfo;
Response.Write (TI.ToTitleCase( myString ));

Question 76. How Can I Ensure That Application-stage Variables Are Not Updated By More Than One User Simultaneously?

Answer :

Use the HttpApplicationState's Lock and UnLock methods.

Question seventy seven. Why Do I Get The Error Message "device.Invalidoperationexception: It Is Invalid To Show A Modal Dialog Or Form When The Application Is Not Running In Userinteractive Mode. Specify The Servicenotification Or Defaultdesktoponly Style To Display A ...."?

Answer :

You cannot use MsgBox or MessageBox.Show in ASP.NET WebForm. You perhaps use:
VB.NET
Response.Write("<script>alert('Hello');</script>")

C#
Response.Write("<script>alert('Hello');</script>");

Question seventy eight. How To Validate That A String Is A Valid Date?

Answer :

VB.NET
Dim blnValid As Boolean = False
Try
DateTime.Parse(MyString)
blnValid = True
Catch
blnValid = False
End Try

C#
bool blnValid=fake;
strive

DateTime.Parse(MyString);
blnValid=genuine;

trap

blnValid=fake;


Question seventy nine. Are Namespaces And Class Names Are Case Sensitive?

Answer :

Namespaces and Class names are case Sensitive. Namespaces imported the usage of the @ Import Directive will reason an error if the ideal case isn't always used.

Question 80. How To Get The Url Of Page Dynamically?

Answer :

Use Request.Url belongings.

Question 81. How To Convert User Input In Dmy Format To Mdy?

Answer :

VB.NET
Dim dt As DateTime = DateTime.ParseExact("0299", New String() "My", "M/y", Nothing, System. Globalization. Date Time Styles.None)

C#
DateTime dt = DateTime.ParseExact("0299", new string[] "My","M/y", null,System. Globalization. Date Time Styles.None);

Question 82. When The User Is Prompted A File Download Dialogbox, If The User Selects "keep" Then The "save As" Dialog Box Is Displayed. Is There Any Way For Me To Retrieve The Filename And Directory Path Specified By The User On The File Download Dialog Box?

Answer :

Clients do now not record data lower back about wherein the person selects to store the content material, so there isn't always an easy manner to do that. Instead, you will need to invite the consumer earlier than the usage of the content-disposition for a file route, after which you may specify the filename parameter for the content-disposition header. Still, the consumer is free to alternate that route when simply downloading.

Question eighty three. How To Hide Or Show Controls In Server Side Code?

Answer :

In any appropriate occasion write
VB.NET
TextBox1.Visible =no longer TextBox1.Visible

C#
TextBox1.Visible =!TextBox1.Visible;

Question eighty four. How To Check If The User Is Using A Secure Or Non Secure Connection?

Answer :

The Request Object defines a Property called IsSecureConnection, a good way to indicate whether or not http:// or https:// has been used.

Question 85. Is It Possible To Write Code In Many Languages In One Asp.Internet Project?

Answer :

You cannot write the code-behind files in special languages inside the identical venture, but you may write the aspx pages and ascx controls in exclusive languages.

Question 86. What Is The Difference Between Response.Redirect() And Server.Transfer().

Answer :

Response.Redirect

Tranfers the web page manage to the other web page, in different phrases it sends the request to the alternative web page.
Causes the patron to navigate to the page you are redirecting to. In http phrases it sends a 302 response to the customer, and the patron is going wherein it's told.
Server.Transfer

Only transfers the execution to another page and throughout this you may see the URL of the vintage web page given that handiest execution is transfered to new page and now not manage.
Occurs absolutely at the server, no motion is needed with the aid of the client Sometimes for overall performance reasons, the server technique is greater perfect
Question 87. How To Get The Hostname Or Ip Address Of The Server?

Answer :

You can use both of those:

HttpContext.Current.Server.MachineName
HttpContext.Current.Request.ServerVariables["LOCAL_ADDR"]
The first one should return the name of the gadget, the second one returns the nearby ip cope with.

Note: that call of the device could be special than host, considering your web site can be the use of host headers.

Question 88. What Is The Meaning Of Validaterequest=actual In .Net Framework1.1?

Answer :

The fee of validateRequest is about to 'proper' via default, because of this that the framework will routinely deny submission of the '<'and'>' characters.

Question 89. What Is The Different Between <%# %> And <%= %>?

Answer :

The <%# %> is used for databinding where as <%= %> is used to output the result of an expression. The expression internal <%# %> might be done only while you name the page's or manipulate's DataBind method. The expression inside <%= %> will be carried out and displayed as and while it seems inside the page.

Question ninety. What Permissions Do Asp.Internet Applications Posses By Default?

Answer :

By default ASP.NET Web applications run as ASP.NET consumer. This person has restricted permissions equal to the User Group.

Question ninety one. How Can I Specify The Relative Path For A File?

Answer :

Suppose you've got following report hierarchy:

default.Aspx
Admin/login.Aspx
Misc/testpage.Aspx

And you're on the login.Aspx and need your user to navigate to the default.Aspx (or testpage.Aspx) document. Then you may use

Response.Redirect ("../default.Aspx").
Response.Redirect ("../Misc/testpage.Aspx").
Question ninety two. How Can I Specify The "add A File" Input Textbox In A Form To Be Read Only So That The User Can Click On The Browse Button And Pick A File But They Cannot Type Anything Into The Textbox Next To The Browse Button.

Answer :

<input id="File1" type="file" contenteditable=false/>

Question 93. How To Change The Page Title Dynamically?

Answer :

<TITLE id="Title1" runat =server></TITLE>

VB.NET
'Declare Protected WithEvents Title1 As System.Web.UI.HtmlControls. HtmlGenericControl
'In Page_Load Title1.InnerText ="Page 1"

C#
//Declare protected System.Web.UI.HtmlControls.HtmlGenericControl Title1 ;
//In Page_Load Title1.InnerText ="Page 1" ;

Question 94. Why Do I Get The Error Message "item Must Implement Iconvertible". How Can I Resolve It?

Answer :

The not unusual reason for this mistake is specifying a manipulate as a SqlParameter's Value instead of the manipulate's textual content cost.For instance, if you write code as beneath you'll get the above error:

VB.NET

Dim nameParameter As SqlParameter = command.Parameters.Add ("@call",SqlDbType.NVarChar,50)
nameParameter.Value = txtName

C#

SqlParameter nameParameter = command.Parameters.Add("@call", SqlDbType.NVarChar, 50);
nameParameter.Value = txtName ;

To solve it, specify the manipulate's Text property in place of the manage itself.

VB.NET

nameParameter.Value = txtName.Text

C#

nameParameter.Value =txtName.Text;

Question 95. Why Is Default.Aspx Page Not Opened If I Specify Http://localhost. I Am Able To View This Page If I Hardcode It As Http://localhost/default.Aspx?

Answer :

If some other default page comes higher within the list, modify the default.Aspx to be the primary entry in the IIS configuration. If you've got more than one websites internal IIS, make sure the configuration is carried out on the proper internet site (or on all websites via applying the configuration on the server-stage the use of the houses dialog, configure WWW provider).

Question ninety six. Can Asp.Internet Work On An Nt Server?

Answer :

No.

For extra details refer ASP 1.1 model.

Question 97. Is It Possible To Migrate Visual Interdev Design-time Controls To Asp.Internet?

Answer :

In VS.NET you may go to Tools > Options > Source Control > General and test the checkbox for Get everything when a solution opens. This retrieves the present day version of all answer items when you open the solution.

Question ninety eight. How To Automatically Get The Latest Version Of All The Asp.Internet Solution Items From Source Safe When Opening The Solution?

Answer :

In VS.NET you could go to Tools > Options > Source Control > General and check the checkbox for Get the whole thing whilst an answer opens.This retrieves the trendy model of all solution gadgets when you open the solution.

Question 99. How To Make Vs.Net Use Flowlayout As The Default Layout Rather Than The Gridlayout?

Answer :

For VB.NET, visit course C:Program Files Microsoft Visual Studio .NET Vb7 VBWizards WebForm Templates 1033

Change the following line inside the current WebForm1.Aspx

<body MS_POSITIONING="[!Output DEFAULT_HTML_LAYOUT]">to

For C#, go to route C: Program Files Microsoft Visual Studio .NET 2003 VC# VC# Wizards CSharp WebApp Wiz Templates 1033

Change the following line within the current WebForm1.Aspx

<body MS_POSITIONING="[!Output DEFAULT_HTML_LAYOUT]">to

Note:Before converting any templates it's an amazing idea to make backup copies of them Or rather than above approach you could change the behavior for brand spanking new documents on a in line with mission basis in Visual Studio by using:

Right clicking at the venture call (Ex: "WebApplication1)" in Solution Explorer, and select "Properties".
From task properties window, beneath Common Properties>Designer Defaults>Page Layout trade "Grid" to "Flow".
Question one hundred. Can I Use A Datareader To Update/insert/delete A Record?

Answer :

No.

DataReader provides a means of studying a forward-only movement of rows from a database.

Question a hundred and one. How To Format A Telphone Number In The Xxx-xxx-xxxx Format?

Answer :

VB.NET

Dim Telno As Double = Double.Parse(ds.Tables(zero).Rows(zero)("TelNo"). ToString())
Response.Write(Telno.ToString("###-###-####"))

C#

double Telno= double.Parse(ds.Tables[0].Rows[0]["TelNo"]. ToString());
Response.Write(Telno.ToString("###-###-####"));

Question 102. Can Two Different Programming Languages Be Mixed In A Single Aspx File?

Answer :

No.

ASP.NET makes use of parsers to strip the code from ASPX files and duplicate it to transient documents containing derived Page training, and a given parser understands only one language.

Question 103. Can I Use Custom .Internet Data Types In A Web Form?

Answer :

Yes.

Place the DLL containing the type in the software root's bin listing and ASP.NET will mechanically load the DLL while the type is referenced. This is also what happens while you upload a custom manipulate from the toolbox on your internet form.

Question 104. How Can I Have A Particular Web Page In An Asp.Net Application Which Displays Its Own Error Page?

Answer :

This can be accomplished by using putting the ErroPage attribute of Page Directive or ErrorPage assets of Page Class to the desired Custom Error Page

<%@Page Language="C#" ErrorPage="specificerropage.Htm"%>

In net.Config

<customErrors mode="On" />

Question one zero five. Describe The Role Of Inetinfo.Exe, Aspnet_isapi.Dll And Aspnet_wp.Exe In The Page Loading Process?

Answer :

inetinfo.Exe is theMicrosoft IIS server walking, dealing with ASP.NET requests among different things.When an ASP.NET request is received (usually a file with .Aspx extension), the ISAPI filter aspnet_isapi.Dll takes care of it by way of passing the request to the actual worker technique aspnet_wp.Exe.

Question 106. What's The Difference Between Response.Write() Andresponse.Output.Write()?

Answer :

Response.Output.Write() permits you to put in writing formatted output.

Question 107. What Methods Are Fired During The Page Load?

Answer :

Init()-while the page is instantiated.
Load()-whilst the page is loaded into server memory.
PreRender()-the quick second earlier than the page is exhibited to the person as HTML.
Unload()-while web page finishes loading.
Question 108. When During The Page Processing Cycle Is Viewstate Available?

Answer :

After the Init() and before the Page_Load(), or OnLoad() for a manipulate.

Question 109. What Namespace Does The Web Page Belong In The .Net Framework Class Hierarchy?

Answer :System.Web.UI.Page

Question one hundred ten. Where Do You Store The Information About The User's Locale?

Answer :

System.Web.UI.Page.Culture

Question 111. What's The Difference Between Codebehind="mycode.Aspx.Cs" Andsrc="mycode.Aspx.Cs"?

Answer :

CodeBehind is applicable to Visual Studio.NET most effective.

Question 112. What's A Bubbled Event?

Answer :

When you've got a complex manage, like DataGrid, writing an event processing habitual for every object (mobile, button, row, etc.) is pretty tedious. The controls can bubble up their eventhandlers, permitting the principle DataGrid occasion handler to attend to its constituents.

Question 113. Suppose You Want A Certain Asp.Net Function Executed On Mouseover For A Certain Button. Where Do You Add An Event Handler?

Answer :

Add an OnMouseOver attribute to the button.

Example: btnSubmit.Attributes.Add ("onmouseover","someClient CodeHere();");

Question 114. What Data Types Do The Rangevalidator Control Support?

Answer :

Integer, String, and Date.

Question one hundred fifteen. Explain The Differences Between Server-side And Client-facet Code?

Answer :

Server-side code executes at the server. Client-side code executes inside the consumer's browser.

Question 116. What Type Of Code (server Or Client) Is Found In A Code-behind Class?

Answer :

The solution is server-side code given that code-at the back of is achieved at the server. However, during the code-behind's execution on the server, it can render consumer-aspect code inclusive of JavaScript to be processed within the customers browser. But just to be clean, code-at the back of executes on the server, as a result making it server-side code.

Question 117. Should User Input Data Validation Occur Server-side Or Client-aspect? Why?

Answer :

All user enter facts validation need to occur at the server at a minimal. Additionally, purchaser-aspect validation may be done wherein deemed appropriate and feasable to provide a richer, more responsive enjoy for the user.

Question 118. What Is The Difference Between Server.Switch And Response.Redirect? Why Would I Choose One Over The Other?

Answer :

Server.Transfer transfers web page processing from one page directly to the following page with out creating a round-journey again to the client's browser. This presents a quicker response with a little less overhead on the server. Server.Transfer does no longer replace the clients url history list or cutting-edge url. Response.Redirect is used to redirect the consumer's browser to another page or site. This perform as a ride lower back to the customer where the consumer's browser is redirected to the brand new web page. The user's browser history listing is up to date to reflect the new cope with.

Question 119. Can You Explain The Difference Between An Ado.Net Dataset And An Ado Recordset?

Answer :

Valid answers are:

A DataSet can represent an entire relational database in memory, entire with tables, relations, and perspectives.
A DataSet is designed to paintings with no




CFG