Interview Questions.

Top 100+ Asian Paints Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Asian Paints Interview Questions And Answers

Question 1. Can The Products Be Applied During Rainy Season?

Answer :

Well, every product has its very own drying time. And it’s pretty volatile to paint for the duration of the wet season. If in case, you go in advance with the painting and it rains closely, not allowing enough time for the paint to dry , you would possibly ought to face problems. Hence, we recommend you to study the climate situation after which pass beforehand with portray.

Question 2. What Does Curing Period Mean? Why Should One Follow This Process?

Answer :

Curing length manner the walls must be left naked. This is because the paint need to no longer react with the chemical gift in the cement.

Powder Coating Interview Questions
Question three. Can Ink Or Other Stains Be Washed Off?

Answer :

Most wall paints made by way of Asian Paints are cleanable, as compared to other manufacturers. Common stains, like pencil marks, may be easily cleaned. But, it's far hard to clean hard stains. You may also try the usage of a slight detergent to easy the stains.

Question four. How Do The Stains On The Floor Be Removed After The Painting Is Over?

Answer :

Any paint stains have to be wiped off right now. Use a mop and clean up every room after the portray is over. Enamel paint stains require thinner for cleaning. You also can use turpentine to scrub them off the floor.

Question 5. Do Any Asian Paints Paint Offer Protection Against Termites?

Answer :

Yes. If entire fixtures is lined with Wood Finish, it's far tough for the termites to assault the surface.

Sales Interview Questions
Question 6. What Paints Can Be Used On The Surface Where There Is Already Attack Of Termites?

Answer :

Of the termites have already infected the furnishings, you will should treat the furnishings for termites, with the solutions without difficulty available within the marketplace, e.G. Term protect. No Wood Finish is Termite proof.

Question 7. What Is Acrylic?

Answer :

Acrylic basically way water based totally products, which have High Density Particles that result in an amazing end for your partitions.

Maintenance and Manufacturing Interview Questions
Question 8. What Are Emulsions?

Answer :

Emulsions are acrylic based totally paints, which might be water based. These are to be had for Interior Wall surfaces in addition to Exterior Wall surfaces.

Question nine. What Is The Difference Between Emulsions And Distempers?

Answer :

Both Emulsions and Distempers have a few similarities as both are durable, and offer a huge variety of sunglasses to pick from. But a few clear variations are that Emulsion paints provide a silky and smooth end on your partitions, are greater durable and long lasting, further to supplying a much broader variety of shades to select from.

Drawing and Painting Interview Questions
Question 10. Are Emulsion Paints Costlier Than Distemper Paints?

Answer :

We offer you a choice in Emulsions itself. Royale, that is a top class emblem, is more high-priced than distemper. Tractor Emulsions are comparable, fee sensible to any Distemper.

Question 11. What Is The Difference Between Regular And Premium Emulsion?

Answer :

All emulsion paints deliver a smooth end and tender sense to the wall. They come in cute shades and are long lasting. Royale is the maximum top rate emulsion. It seems higher in your walls even as importing a mild shine to the walls that offers your room a silky and trendy look. With the right lighting, your partitions will seem to glow.

Painter Interview Questions
Question 12. What Is The Difference Between Solvent-primarily based And Water-based totally Paints?

Answer :

Water-primarily based paints are diluted with water, at the same time as solvent-primarily based paints are diluted with solvents like Mineral Turpentine Oil (MTO). Emulsions are water-based totally paints even as enamels, luster and matt finishes are solvent-primarily based paints. Emulsions look better on walls and are best for drawing rooms. Solvent-based paints are ideally fitted for kitchens and lavatories since they are water resistant. Enamels are used on wood and Metals.

Powder Coating Interview Questions
Question 13. What Are Primers And Putty?

Answer :

Primers and putties are implemented at the paintable floor earlier than the very last paint is implemented. Before you observe putty or primer you need to sand the wall with sandpaper. Putty is a sort of paste organized for applying on partitions to fill in any minor dents or to degree the surface. Since putty is absorbent, a coat of paint applied immediately over it'd cause the paint being absorbed erratically, leading to patches. A primer layer on pinnacle of the putty is a ought to. It takes away the unevenness due to putty and the very last paint comes out best. Thus, you get both safety and right end.

Question 14. What Is The Role Of Primer Paint?

Answer :

Primer paint is a preliminary layer of coating that is implemented on the materials previous to the paint. It ensures that the paint adhesion to the surface is right, enhances the durability of paint, and imparts more safety to the surface being painted. Primer additionally seals pores in permeable substances, and averts bleeding from knots. Of certainly carried out, primers will decorate the life of the paint, and additionally enhance its look.

Question 15. What Is The Pre-portray Procedure For Interiors?

Answer :

The pre-painting system for Interiors consists of the following steps: 

Check floor for dampness or water seepage. 
Rectify the water seepage trouble on the source. This could mean repairing leaking plumbing or cracks inside the outside partitions. 
Any unfastened plaster have to be removed from the wall. Check for unfastened plaster by tapping on the partitions. Any hole sound means the plaster is free. 
Masonry paintings to be undertaken to top off all cracks and restore damaged plaster.
Marketing Interview Questions
Question sixteen. What Should Be Taken Care Of While Painting?

Answer :

While Painting you want to keep in thoughts some Tips: 

To store on prices, purchase paint in the largest percent viable. 
Stir and stress the paint very well before software. 
Rectify current floor troubles like cracks/seepage, etc earlier than the real portray system. 
Ensure that the paint is sold from a certified dealer. 
Ensure that the store has an extra amount of paint in case you want it later (of direction, at our dealers mainly Colour World, you will no longer locate this trouble.)
If you're the use of thinners, primers and undercoats, make certain that they may be of precise great. 
Always easy spilt/splashed paint with a endorsed thinner whilst it's far nevertheless moist.
Question 17. What Precautions Should Be Taken While Painting?

Answer :

While painting, one need to take a few precautions, such as: 

Do no longer use cotton rags for cleansing, use smooth artificial or muslin fabric.  Otherwise, threads will persist with the surface main to a patchy, uneven finish. 
Do not follow the following coat with out the first one drying; in any other case you may have a wrinkly, patchy finish as well as loss of gloss. 
Do not sandpaper very hard, in any other case there will be scratches, roughness and bad gloss. 
Do not apply very thick coats, in any other case there can be a thick difficult end, resulting in sluggish drying. 
Avoid mixing paints your self. Buy readymade paints as a ways as viable, in any other case there will be patchy and inconsistent columns within the end.
Question 18. Can One Use Kerosene For Thinning Of Paint?

Answer :

We do no longer advocate you operate kerosene for thinning of paint; in any other case there may be delayed drying and reduction in gloss.

Sales Interview Questions
Question 19. What Happens If Thick Layer Of Putty Is Applied?

Answer :

If a thick layer of putty is applied there's a possibility of cracks developing after a time period.

Question 20. Can One Mix Paints By Themselves?

Answer :

Avoid blending paints yourself.  Buy readymade paints as some distance as viable, otherwise there might be patchy and inconsistent columns inside the finish.

Question 21. Can Paint Be Applied Directly On Putty?

Answer :

We propose you do not follow finished paint at once over putty; otherwise you may get an uneven finish. Always follow a coat of primer over putty after which the very last coat.

Question 22. Are Asian Paints Products Leads Free?

Answer :

Yes, all our merchandise have no introduced lead.

Question 23. Is There A Discount On Asian Paints Products?

Answer :

We do now not retail our products directly. You will have to purchase the paints from our authorized dealer, and for any discounts, it’s the dealers discretion. Please notice the pricing is performed in this sort of way that the larger amount you buy, the much less you pay in share.

Question 24. How Different Are Paints From Lime Wash?

Answer :

Lime wash is a totally low replacement for paint. It has a negative finish, is neither cleanable nor durable. Also there may be no desire of colour. Lime wash rubs off on hands, clothes and many others from the partitions easily.

Maintenance and Manufacturing Interview Questions
Question 25. Does An Asian Paint Make Only Wall Paints?

Answer :

Apart from wall paints, we offer paints for timber, metals and paints for motors. There is a huge form of shades to pick out from.

Question 26. Can It Be Directly Applied Without Royale Undercoat?

Answer :

It may be used over Royale Play additionally but it must honestly be prevented over Royale Aspira. Since Aspira is hydrophobic and adhesion could be an difficulty.

Question 27. What Are Cement Paints?

Answer :

Cement paint together with white cement, extenders, with few components, colourants to make it either white or colored cement. It is used as coating generally for outdoors side of building and is most inexpensive choice.

Drawing and Painting Interview Questions
Question 28. Does An Asian Paint Make Cement Paint?

Answer :

Cement paint, even though used considerably for exteriors, does now not last very lengthy. We do have a brand of cement paint.  However, it's far first-rate to use a great outside paint finish like Apex Ultima, Apex Weather Proof Exterior Emulsion or a extra low in cost paint like Ace Exterior Emulsion.

Question 29. Are All Paints Washable?

Answer :

Royale, Apcolite Emulsion, Tractor Distemper, Apcolite Luster, Apcolite Matt and all of the tooth paints from Asian Paints are absolutely cleanable. They deliver an excellent finish to partitions and can very easily smooth any dirt or stains.

Question 30. Do Paints Need To Be Mixed To Get A Good Colour?

Answer :

It isn't always a terrific idea to mix paints to get a selected colour. You will not get exactly the identical color from wall to wall, and the finish might be patchy and irregular.  So, it's miles continually better to use to be had sun shades. They are widespread throughout all packs and in no way vary. Asian Paints gives you a wide range of sunglasses to choose from.

Question 31. How Can The Walls Be Maintained In A Good Condition? How Should One Keep The Painted Walls Clean?

Answer :

You can dust your walls now and again. Remove stains with a sponge and moderate cleaning soap at the same time as it is still moist. Take care now not to press too hard at the same time as cleansing.

Question 32. How Can Walls Be Protected From Insects?

Answer :

Paints do not entice insects. Kitchens could have bugs due to the presence of food. Since maximum paints are washer-friendly, it is straightforward to preserve the partitions easy. However it is beneficial to choose regular pest manage in your home.

Question 33. Should A Newly Painted House Be Vacated For Some Time?

Answer :

Your residence will smell a bit but it isn't always vital to vacate it. Keep the home windows open and the smell will disappear faster.

Painter Interview Questions
Question 34. Is There Any Paint Which Provides A Cooling Effect?

Answer :

We are sorry to tell you that we do not have paints which provide a cooling impact.

Question 35. Is There Any Specific Exterior Paint For Painting A Brick Wall To Be Used As Screen For A Projector?

Answer :

We don't manufacture any paint that can be used as Projector Screen. However, you possibly can use Exterior Paints like Apex (White), Apex Ultima (White) after smoothening the outside floor with exterior putty (Asian Wall Putty) for use as a Projector Screen.

Question 36. Can Asian Paints Products Be Purchased Online Via Website And Will They Be Delivered At Home?

Answer :

There is not any option of online price currently. Also, we do not deliver paints immediately as of now. It is retailed via our supplier community best.

Marketing Interview Questions
Question 37. What Is The Difference Between Royale Luster And Royale Luxury Emulsion / Apcolite Emulsion?

Answer :

The number one distinction between Royale Luster and Royale Luxury Emulsion/Apcolite Emulsion is that Royale Luster allows within the development of Daana Pattern. This is basically because of the distinction in viscosity of the product compared to other emulsions and Luster finish constantly has a slightly higher sheen level than any other emulsion. Luster end can also be used as a flat end with out Daana Pattern, where it will look and carry out like Royale Emulsion however with slightly better sheen. Royale Luster would in most cases be used for bringing out the Daana Pattern on the partitions which isn't always feasible with a ordinary Emulsion. Also the floor practise for Royale Luster for Daana Pattern is one-of-a-kind wherein Primer + Putty + Asthar (1 element tooth and 1 part solvent primer) is used for base guidance after which the pinnacle coat of Royale Luster is implemented with out dilution with a protracted nap curler to bring out the Daana Pattern.

Question 38. Which Is Better - Asian Paints Oil Based Primer Or Water Based Primer? An Opinion Is That If One Uses Oil Primer, The Paint Durability Is Not As Much As Water Based Primer.

Answer :

Oil Primer is not anything however Deco prime Wall Primer -Solvent Thinnable. It will no longer lessen any durability of the Top coat. It has correct compatibility with all Asian Paints Interior Products.

Question 39. What Is The Substitute Of Mineral Turpentine (as You Recommended For Touch Wood As A Thinner) Because Mineral Turpentine Is Not Available With Paint Dealers?

Answer :

Kerosene/White Spirit are not suitable as a solvent due to incompatible chemical residences of Touchwood. It might also lead to lesser sturdiness, bad gloss and gradual drying. MTO or Mineral Turpentine Oil is generally available in Paint Dealer shops/ Hardware stores. It is regularly locally called as "Tarpin Oil". Please test with the Dealer if the solvent that he calls "Tarpin Oil" is used as solvent for Enamel Paints. If yes, then it may additionally be used for Touchwood.

Question 40. How Do I Remove Apex Ultima Stains From Clothes?

Answer :

There isn't any particular chemical to be had to cast off Ultima stains from Cloth. You might also try regular detergent (soaked for in a single day) after which try to take away with the aid of wire brush.

Question 41. How Can I Remove Paint Stains From Granite?

Answer :

There is not any everlasting method to it. One can strive NC thinner available in the marketplace or stain remover from any branded organization for doing away with the equal. But possibilities of granite dropping gloss can not be removed. Hence, one wishes to be cautious whilst casting off.

Question 42. What Is The Difference Between Emulsion And Enamel?

Answer :

Emulsion paint is water primarily based with some additives to make it greater durable, however can commonly be scrubbed off with water and detergent. Enamel paint is solvent based totally, and everlasting. It can best be removed with a solvent. Use emulsion to cowl large surfaces cheaply and wherein you can need to alternate the coloration - use tooth paint (that's much extra high-priced).

Question 43. What Are The Main Reasons For Failure Of Paint After Application On Surface?

Answer :

The important reasons of paint failure after software on surface are the software and incorrect remedy of surface.

Question 44. On What Factors Does Wet Film Thickness Depend?

Answer :

The implemented moist movie thickness relies upon on many variables consisting of the type of coating, application method (air spray, brush, roller, airless spray, electrostatic, tribo gun, and so forth.), device excellent, operator, substrate fabric, the size and form of the component and so forth. Incorrect coating thickness should lead to technical troubles or immoderate costs.

Question 45. What Problems Can A Very Low Dry Film Thickness Lead To?

Answer :

Extremely low dry film thickness can result in: 

Insufficient corrosion safety 
Hiding strength issues 
Erosion - elimination of paint film from selected regions 
Grinning - underlying floor is seen 
Rust Spotting 
Undercutting - visual corrosion beneath the movie
Question forty six. What Problems Can Very High Dry Film Thickness Lead To?

Answer :

Extremely excessive film thickness causes problems like: 

Extra cloth prices 
Sagging (Sags), Runs - downward movement of paint quickly after software 
Alligatoring - very massive cracking 
Cracking 
Mud cracking - paint appears as dried-out dust flat with network of random cracks 
Tackiness - stickiness in movie
Question 47. What Is The Role Of Primer In Paint?

Answer :

Primer paint is the preliminary layer of coating this is carried out at the materials previous to painting. It ensures that the paint adhesion to the floor is proper, enhances the durability of paint, and imparts extra safety to the surface being painted. Primer also seals pores in permeable substances, and averts bleeding from knots. Of certainly applied, primers will beautify the lifestyles of the paint, and additionally improve the arrival.

Question forty eight. What Is The Difference Between Exterior Pu And Interior Pu?

Answer :

Exterior PU has UV Guards which assist in opposition to UV rays, additionally, wood in outside tends to extend and contract extra as compared to Interiors – Hence Exterior PU is bendy sufficient to now not crack.

Interiors on the other hand require being more potent in different properties like: 

Scratch Resistance 
Stain Resistance 
Heat resistance, and so on these residences and stronger in case of Interior PU.
Question 49. Why Are Darker Shades Are More Expensive?

Answer :

Dark shades are extra expensive due to the pigment's (on the whole organizing) which are introduced to shade the bottom and get the desired colour. Darker shades suggest greater quantity of pigments.

Question 50. I Want To Sample Some Shades Of Royale, But I Don’t Want To Do This In Any Of My Rooms. How Can I Do The Same?

Answer :

Royale being the sector-class luxury paint with Perfect Finish™ wishes to be applied on a completely smooth and dry floor. We request you to maintain any such patch recognized and those patches will be in satisfactory shapes, so they'll best add a few drama on your room.

Question fifty one. Tell Me About Special Effect Paint From Asian Paints ?

Answer :

Royale Play is Special Effects Paint from our collection. It is a two-tone, soft textured paint with the intention to add size to your walls with its range of unique effect finishes; Spatula, Brushing, Combing, Sponging, Color wash, Ragging, Dapple, Weaving, Crinkle and Canvas. Royale Play is a water primarily based special effects finish, which is washer-friendly, water repellent, stain resistant and really easy to easy. Further, dust pick up could be very low, allowing your partitions to hold their appears for a long term with minimum of effort.

Question fifty two. Which Cities Are Royale Play Metallic Products Available In?

Answer :

It’s available in all towns except Cochin and Coimbatore via APHS.

Question 53. What Is The Change In Royal’s Visual Identity?

Answer :

The phrase mark has become extra compact. It isn't always stretched horizontally as earlier. The three dots on Royale were shifted from ‘y’ to ‘o’ to make it look more top class.

Question fifty four. How Is Royale Play Different From Royale And Royale Glitter?

Answer :

Royale and Royale Glitter Collection are flat paints with a wide style of shades. Royale Play is a special effects texture paint which is implemented over a base coat of Royale. It is a translucent paint and the textures are created with special tools – the outcomes are a mixture of the bottom coat of Royale and top coat of Royale Play. Like Royale, Royale Play is also washer-friendly, clean and all of the different residences are similar to that of Royale.

Question fifty five. What Is Teflon™?

Answer :

Teflon is a excessive performance variety of nice engineering components, which give unique and advanced residences, along with: 

Easy smooth 
Non Stick and Repellent Surface 
High Durability




CFG