Interview Questions.

Top 100+ Aricent Technologies Technical Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Aricent Technologies Technical Interview Questions And Answers

Question 1. What Is An Oscillator? Give An Application Of It?

Answer :

Oscillator is a circuit that generates a waveform output for an immediate cutting-edge input. There are specially  kinds of oscillators – harmonic (that have smooth curved waveforms) and rest (that have waveforms with sharp edges). Example – audio system and many others.

Question 2. What Is Am? Give A Brief Description Of Its Working?

Answer :

AM stands for Amplitude Modulation that is an analog modulation approach wherein amplitude of service (excessive frequency) sign is varied according with the message (low frequency) signal. It is used for video indicators for instance TV and many others. Which function within the frequency variety of 535-1705 KHz.

Fortran Interview Questions
Question three. Hat Is Fm? How Does It Work? Explain The Difference Between Am And Fm?

Answer :

FM stands for Frequency Modulation that's an analog modulation scheme wherein frequency of the provider signal is varied consistent with the message sign not like amplitude in AM. For a binary signal which has only  possibilities – zero and 1, two carriers (with distinctive frequencies) are used for denoting zero and 1. It is used for audio indicators as an example Radio and so on. Which operate inside the frequency variety of 88-108 MHz.

Question 4. What Is Modulation And Why Is It Necessary?

Answer :

Modulation is the method of varying the traits of a excessive frequency service sign (i.E. Amplitude, frequency or segment) in accordance with the low frequency message sign. When a signal is transmitted, noise gets added through the environment, channel/medium of verbal exchange, transmitter/receiver inability etc. Which from time to time adversely influences the low frequency sign transmitted (without modulation) ensuing in decaying of records to be sent. Thus, the low frequency baseband sign is modulated over a high frequency provider signal to reduce the impact of noise for powerful transmission of information even over lengthy distances.

Fortran Tutorial
Question 5. What Is Demodulation And Why Is It Necessary?

Answer :

Demodulation is the process of disposing of the modulation from the received analog signal to achieve the authentic message sign despatched via the transmitter if you want to interpret the statistics to be communicated.

Networking Interview Questions
Question 6. What Are Active And Passive Components? Give Examples Of Both?

Answer :

Active additives are components that produce power (inside the shape of voltage or modern-day) inclusive of transistors, whilst passive additives eat power like resistor, capacitor and so forth.

Question 7. Why Is Input Resistance Of An Operational Amplifier High And Output Resistance Low?

Answer :

Input resistance of an op-amp is saved excessive for green loading at enter and maximum switch of enter to the output give up (and output give up to load) due to the fact op-amp acts as an cutting-edge exchange device from input to output.

Networking Tutorial Google Analytics Interview Questions
Question eight. What Is Gsm?

Answer :

GSM, which stands for Global System for Mobile conversation, is a 2d generation (2G) cell popular underneath ETSI (European Telecommunication Standards Institute) developed to cater voice offerings and records shipping the usage of virtual modulation. Earlier called Group Speciale Mobile, it become founded in 1982 to replace the incompatible analog (1G) device.

Question nine. What Is Cdma?

Answer :

Code Division Multiple Access, in brief called CDMA, is a channel get right of entry to approach used for radio/wi-fi verbal exchange between the Mobile Station and Base Station. It makes use of distinctive orthogonal codes for unique customers to permit multiple customers to be multiplexed over the identical bodily channel simultaneously.

VHDL Interview Questions
Question 10. What Is The Main Difference Between Gsm And Cdma?

Answer :

The principal difference among the 2 is the multiplexing approach they use for the wireless verbal exchange between the Mobile Station and Base Station. CDMA makes use of distinctive orthogonal (i.E. Non-overlapping) codes for multiple users such that any variety of users can talk with each other with none interference through others (due to orthogonality). On the opposite hand, GSM uses narrowband TDMA as the channel get right of entry to scheme in which more than one customers are assigned distinct time slots in which they can use the entire bandwidth to be had. It can permit 8 calls at the identical frequency concurrently.

Analog Communication Tutorial
Question 11. What Is Tdma And Fdma? Explain Their Difference?

Answer :

TDMA refers to Time Division Multiple Access that is a channel multiplexing approach in which customers are assigned special time slots such that 8 simultaneous calls may be made using the entire bandwidth. FDMA stands for Frequency Division Multiple Access which is also a channel multiplexing method where customers are assigned extraordinary frequency bands inside which they could operate at any factor of time.

Cisco Interview Questions
Question 12. In Which Case Is Noise Low – Cdma Or Gsm And Why?

Answer :

Noise is low inside the case of CDMA as it makes use of orthogonal codes for one-of-a-kind users which can be non-overlapping so there's no interference due to different coded alerts even though they overlap with the favored signal.

Fortran Interview Questions
Question 13. What Is Transducer? Give An Example?

Answer :

Transducer is a device that converts any physical amount into an electrical sign for instance Cathode Ray Oscilloscope (CRO).

Question 14. What Is Transponder?

Answer :

Transponder refers to TRANS-resPONDER that is a device that gets, amplifies, and then retransmits the (respond) sign to a different frequency upon proper verification of the received sign.

Question 15. What Is Handoff? Give A Brief Description About Its Types?

Answer :

When a mobile consumer actions from one mobile to any other (i.E. Adjustments its mobile), in advance channels are required to be disconnected and new channels should be allotted by using the brand new mobile. A technique should be there to avoid name drop due to low minimal usable strength of the Mobile Station. This procedure is known as handoff or handover. There are  forms of handoffs – Soft (in which new connection is installed earlier than disconnecting the preceding one for this reason is greater green however more pricey, by and large used for cellular smartphone calls) and Hard (wherein connection from preceding cellular is disconnected earlier than establishing a connection with the new mobile. More low cost but is used for the services that can allow mild delays, which includes cellular extensive band net).

IBM BPM Interview Questions
Question 16. What Is Half-duplex Channel? Give A Real-life Application Of It?

Answer :

Half-duplex channel is a medium of verbal exchange in which the sender and receiver are able to transmitting or receiving however not both on the identical time as an instance, a walkie-talkie.

Question 17. What Is Full-duplex Channel? Give An Example?

Answer :

Full-duplex channel is a medium of verbal exchange in which the sender and receiver are capable of transmitting or receiving and each can transmit/receive on the identical time for example, a phone.

Analog Communication Interview Questions
Question 18. What Is Osi? Explain The Osi Layers In Order.?

Answer :

OSI stands for Open Systems Interconnection. For data conversation, the ISO (International Standard Organization) has given a layered framework for knowledge and designing reason,nk called as OSI. The normal challenge is subdivided in a couple of ranges, every referred to as a Layer. The whole procedure of statistics transmission is broken all the way down to network functions. The network features are grouped as per their characteristics & every institution of capabilities is referred to as a layer. All the OSI layers may be in short described as follows.

Networking Interview Questions
Question 19. At Which Osi Layer Does The Retransmission Of Packets Take Place?

Answer :

The retransmission of packets takes location inside the Network layer of OSI version.

Question 20. Explain Tcp/ip. Give Their Real-existence Applications.?

Answer :

TCP/IP stands for Transmission Control Protocol/Internet Protocol and is a primary, connection-orientated and reliable shipping protocol of the Internet. TCP offers full-duplex service in which facts can waft in both instructions at the identical time. It adds reliability and connection-oriented functions to the services of IP. It is a 3-segment service which implies that  TCPs set up a dedicated connection between themselves in the first, switch statistics within the second after which launch the path inside the third phase. It can be used for cozy on-line price transactions because it uses Acknowledgement (ACK) mechanism to test the secure arrival of statistics.

Avaya Manual Testing Interview Questions
Question 21. Give A Brief Description About Circuit Switching And Packet Switching.?

Answer :

Circuit switching is a type of approach for imposing a telecommunication network in which a committed path or physical connection is mounted before transmission of records. Dedicated connection allows complete-duplex, rapid, secure and dependable transmission of records. After the data switch, the path is launched. Example – voice communique (smartphone and so forth.).

Packet switching is a virtual networking approach for (half of-duplex) conversation in which information is divided into small segments (known as packets) which might be transmitted over a medium this is shared among events in a network. Example – records conversation (internet and so on.).

Question 22. What Is Inter-symbol Interference (isi)?

Answer :

Inter-Symbol Interference or ISI is defined because the crosstalk among the signals of the same channel/sub-channel which can be separated in time with the aid of a finite interval. In easy terms, it's far the distortion in the favored signal prompted due to the interference with the aid of the indicators of the identical channel to which it belongs.

Question 23. What Is Inter-channel Interference (ici)?

Answer :

Inter-Channel Interference or ICI is described as the distortion inside the preferred signal because of interference resulting from the alerts of different channels in the surrounding of the favored sign.

Ericsson JAVA Interview Questions
Question 24. What Is Adjacent Channel Interference (aci)?

Answer :

Adjacent Channel Interference or ACI is the distortion in the favored signal prompted due to interference with the aid of signals that are adjoining in frequency of the preferred signal. ACI may be minimized through careful filtering and channel assignments.

Google Analytics Interview Questions
Question 25. What Is Near-far Effect? Where Does It Happen?

Answer :

Due to Adjacent Channel Interference (ACI) that is brought on because of imperfect filters, nearby frequencies leak into the passband of the receiver. This problem can be especially critical if a big wide variety of channel customers are transmitting in a totally near a subscriber receiver. This situation is known as Near-Far impact wherein a close-by transmitter captures the receiver of the subscriber and happens within the case of CDMA in which multiple customers perform at the equal frequency with exceptional orthogonal codes. Any mistakes in assigning the codes to the users can cause this trouble.

Question 26. What Is The Difference Between Microprocessor And Microcontroller?

Answer :

Microprocessor is an included circuit that handiest has processor (i.E. CPU – Central Processing Unit) internal it and calls for RAM, ROM, peripheral devices such as keyboard, seven-segments and so on. To be externally interfaced to it. Microcontroller, then again, has IO (Input/Output) ports, fixed amount of RAM and ROM further to a processor at the chip. Microprocessor is generic device that can be used for any motive but microcontroller is assignment-specific and might only carry out the project for which it's been designed. Click right here to recognise extra differences.

FPGA Interview Questions
Question 27. Why Is Multiplexing Used?

Answer :

Resources are restrained and quantity of people the use of mobile phone and internet services are growing each day, in an effort to provide green get entry to to all customers, multiplexing is used because it lets in to share expensive sources among all.

VHDL Interview Questions
Question 28. Is 8086 A Microprocessor Or Microcontroller? What Is The Maximum Clock Frequency Of It?

Answer :

8086 is a microprocessor which has a maximum clock frequency of 5 MHz.

Question 29. What Are The Various Segment Registers In 8086?

Answer :

8086 has 4 phase registers – Code Segment (CS), Data Segment (DS), Stack Segment (SS), and Extra Segment (ES).

Question 30. Explain The Contents Of Psw In 8051?

Answer :

The 8051 microcontroller has the subsequent bits (in order from bit 7 to bit 1) in the Program Status Word (PSW) – bring flag, auxiliary carry flag, person flag zero, Register bank Select bit one (RS1), Register bank Select bit zero (RS0), overflow flag, reserved bit, and parity flag.

Question 31. What Are The Different Flags Supported By The 8086 Microprocessor?

Answer :

The 8086 microprocessor has the subsequent flags – carry flag, auxiliary carry flag, parity flag, 0 flag, overflow flag, trace flag, interrupt flag, route flag, and sign flag.

Question 32. Which Type Of Stack Is Used In 8086?

Answer :

The 8086 microprocessor makes use of LIFO (Last In First Out) stack wherein the element that is inserted closing, receives removed first.

Question 33. What Is Stack Pointer?

Answer :

Stack Pointer or SP is a Special Function Register (SFR) in microprocessor/microcontroller which incorporates the cope with of the pinnacle of the stack.

Cisco Interview Questions
Question 34. What Is Program Counter?

Answer :

Program Counter or PC is a Special Function Register (SFR) in microprocessor/microcontroller which incorporates the address of the primary byte of subsequent preparation or next byte of a multi-byte practise to be fetched for execution of a application.




CFG