Interview Questions.

Top 100+ Api Testing Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Api Testing Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Api Testing?

Answer :

API (Application Programming Interface) specifies how some software components should interact with different, in different words it’s a fixed of features and processes that permits the creation of programs which get entry to the features or statistics of an software or working system.   Testing of these features is known as API trying out.

Question 2. What Are The Tools Used For Api Testing?

Answer :

The gear used for diverse API trying out are:

SoapUI Pro
LoadUI Pro
Alertsite API tracking
Web Service Testing Interview Questions
Question 3. What Are The Common Tests Performed On Api’s?

Answer :

The common exams carried out on API’s:

Verification of the API whether or not it's miles updating any records structure
Verify if the API does not return some thing
Based on enter situations, returned values from the API’s are checked.
Verification of the API whether it triggers a few other occasion or calls any other API.
Question four. Mention The Key Difference Between Ui Level Testing And Api Testing?

Answer :

UI ( User Interface) refers to testing graphical interface which include how user interacts with the packages, trying out utility factors like fonts, snap shots, layouts and so on. UI testing basically focuses on look and feel of an application.

While, API allows conversation among  separate software structures. A software system imposing an API contains capabilities or sub-routines that may be executed by means of any other software program system.

Web Service Testing Tutorial
Question five. Explain What Is Soap?

Answer :

SOAP-stands for Simple Object Access Control, and it is an XML primarily based protocol for changing statistics among computer systems.

Testing Tools Interview Questions
Question 6. Explain What Is Rest Api?

Answer :

It is a hard and fast of capabilities to which the builders performs requests and receive responses. In REST API interaction is made via HTTP protocol

REST – stands for Representational State Transfer, it is quickly turning into defacto widespread for API advent.

Question 7. Difference Between Api And Unit Testing?

Answer :

API checking out:

API is owned by way of QA group
API is on the whole black field checking out
Full functionality of the system is considered in API testing as it could be used by the stop-user (outside developers who will use your API )
API check are often run after the construct is ready and authors do no longer have get admission to to the supply code. 
UNIT trying out:

Unit testing is owned by means of improvement crew 
Unit testing is white container testing
Unit trying out is carried out to confirm whether or not every unit in isolation plays as expected or not
For every in their module the builders are anticipated to build unit assessments for each in their code modules and must make sure that each module bypass unit check before the code is included in a build.
 

Testing Tools Tutorial QTP Interview Questions
Question 8. How To Test Api’s ?

Answer :

To check the API’s you ought to observe the following steps:

Select the suite in that you need to add the API test case
Choose test improvement mode
Develop check instances for the preferred API methods
Configure application control parameters
Configure take a look at situations
Configure method validation
Execute API take a look at
View test reviews
Filter API test instances
Sequence API take a look at instances
Question nine. Mention What The Main Areas To Be Taken In Consideration While Writing Api Document ?

Answer :

The key vicinity to be considered whilst writing API files are:

Source of the content
Document plan or comic strip
Delivery layout
Information required for every characteristic inside the file
Automatic document creation applications
Agile Testing Interview Questions
Question 10. In Api Document Explain How To Document Each Function ?What Are The Tools Used For Documentation?

Answer :

Description: Small description approximately what a function does

Syntax: Syntax approximately the parameter of the code, the collection in which they occur, required and non-obligatory factors and so forth.

Parameters: Functions parameters

Error Messages: Syntax of errors messages

Example Code: Small snippet of code

Related Links: Related functions

Popular tools used for API documentations are JavaDoc (for Java code ) Doxygen (for .Net code)

QTP Tutorial
Question eleven. Explain Api Framework?

Answer :

API framework is self-explanatory. Values for check run and for holding the configurable parts, config file is used.  Automated test instances need to constitute in “ parse-desk” layout inside config record.  When checking out API, it isn't essential to test every API so the config record have a few phase whose all API are activated for that particular run.

Manual Testing Interview Questions
Question 12. How Does The Api Builder Work?

Answer :

API Builder is a PLSQL application includes 4 SQL documents:

For placing API parameters and starting the system one report is accountable
Two documents are created for temporary tables and Master package deal to create the outputted code
Fourth document creates “spooled” output of the code into a file called “output_script_.Square”.
Web Service Testing Interview Questions
Question 13. Explain What Is Testapi ?

Answer :

TestApi is a library of software and test APIs that enables testers and builders to create checking out gear and automatic tests for .NET and Win32 application.  It presents a hard and fast of common check building blocks, types, records-structure and algorithms.

Agile Testing Tutorial
Question 14. What Is Input Injection And What Are Different Ways Of Doing It ?

Answer :

Input Injection:  It is the act of simulating consumer input, in numerous methods you can simulate consumer input.

Direct Method Invocation
Invocation the use of an accessibility interface
Simulation the use of low-degree input
Simulation the use of a device motive force
Simulation the usage of a robotic
Question 15. What Are The Main Challenges Of Api Testing?

Answer :

The major demanding situations in API trying out is:

Parameter Selection
Parameter Combination
Call sequencing
Selenium Interview Questions
Question sixteen. What Is Api Testing With Runscope ?

Answer :

Runscope is a web utility that gives backend offerings and smooth to apply interface for testing APIs.

Selenium Tutorial
Question 17. Explain What Are The Principles Of Api Test Design?

Answer :

The precept for API take a look at layout are:

Setup : Create gadgets, start services, initialize information and so on

Execution: Steps to workout API or scenario, additionally logging

Verification: Oracles to evaluate execution outcome

Reporting: Pass, failed or blocked

Clean up: Pre-take a look at nation

Mobile Testing Interview Questions
Question 18. What Are The Types Of Bugs Will Api Testing Finds?

Answer :

The styles of Bugs, API will discover:

Missing or reproduction capability
Fails to handle error conditions gracefully
Stress
Reliability
Security
Unused flags
Not implemented mistakes
Inconsistent error handling
Performance
Multi-threading problems
Improper mistakes
Testing Tools Interview Questions
Question 19. What Are The Tools Used For Api Test Automation?

Answer :

While testing Unit and API checking out,  both target supply code, if an API method is using code  based on .NET then the device that's helping must have .NET

Automation equipment for API checking out can be used are:

NUnit for .NET
JUnit for Java
HP UFT
Soap UI
Mobile Testing Tutorial
Question 20. Mention The Steps For Testing Api ?

Answer :

API testing steps:

Select the test case that must be fulfilled
For API call expand a test case
To meet the check case configure the API parameters
Determine how will you validate a a hit test
Using programming language like PHP or .NET execute the API name
Allow the API call to go back the statistics to validate.
White Box Testing Interview Questions
Question 21. What Are The Common Protocols That Are Testing In Api Tesing ?

Answer :

HTTP
JMS
REST
SOAP
UDDI




CFG