Interview Questions.

Top 100+ Alternator Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Alternator Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Meant By Synchronising The Alternators?

Answer :

The system of connecting two or greater alternators in parallel for supplying a commonplace load is referred to as synchronising.

Question 2. What Are The Conditions To Be Satisfied For Proper Synchronising Of Alternators?

Answer :

The terminal voltage of the incoming alternator ought to be the same as bus-bar voltage.
The speed of the incoming alternator ought to be such that its frequency equals to the bus-bar frequency
The phase collection of the incoming alternator must be similar to that of the opposite alternators or busbars.
Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 3. What Are The Advantages Of Parallel Operation Of Alternators?

Answer :

It guarantees continuity of power deliver to customers in case of breakdown of an alternator in an generation station.
This is not pricey and improves the performance of the producing station.
When the demand of power will increase, new alternators can be hooked up to function in parallel.
It isn't always possible to constructed unmarried huge length alternator to satisfy the requirement.
Question 4. What Are Types Of Rotors Used In Alternators?

Answer :

There are two styles of rotors utilized in alternators specifically

Salient pole rotor
Smooth cylindrical kind rotor
Question 5. What Are The Advantages Of Providing Damper Winding?

Answer :

The damper winding is beneficial in preventing the hunting ( temporary speed fluctuations) in mills.

The damper winding extensively utilized to preserve balanced 3 section voltage underneath unbalanced load situations.

Digital Electronics Interview Questions
Question 6. What Are The Various Methods To Determine The Voltage Regulation Of The Large Alternators?

Answer :

In case of small machines, the law may be observed with the aid of direct loading.

For big alternators, to discover the voltage regulation indirect methods are used. They are

Synchronous Impedance Method.
The Ampere-flip approach.
Zero strength element or Pointer Method.
Question 7. What Is The Basic Principle Of Alternators?

Answer :

Alternators is noting but a AC generators. They operate on the essential principle of electromagnetic induction as dc mills.

Ie, while the rotor rotates, the emf is brought on inside the stator.

Electronic Communications Interview Questions
Question 8. Which Type Of Rotor Is Suitable For Low Speed Alternators? Salient Pole Type Or Cylindrical Type Rotor?

Answer :

Salient pole kind alternators are suitable for low and medium pace alternators. It has huge number of projecting poles. It has large diameters and brief axial lengths.

Question nine. What Is Meant By Turbo Alternators?

Answer :

High velocity alternators are referred to as as Turbo alternators.

As it runs at very high velocity, salient pole rotors are not used. Smooth cylindrical kind rotor is appropriate for turbo alternators.

Electrical Machines Interview Questions
Question 10. What Are The Two Types Of Turbo-alternators ?

Answer :

Vertical and horizontal.

Question eleven. How Do You Compare The Two ?

Answer :

Vertical kind calls for less floor area and at the same time as step bearing is important to hold the burden of the shifting detail, there's little or no friction inside the primary bearings.

The horizontal type calls for no step bearing, however occupies more space.

DC motor Interview Questions
Question 12. What Is Step Bearing ?

Answer :

It includes two cylindrical cast iron plates which endure upon each other and feature a principal recess between them. Suitable oil is pumped into this recess underneath massive strain.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 13. What Is Direct-related Alternator ?

Answer :

One in which the alternator and engine are immediately related. In different phrases, there is no intermediate gearing which include belt, chain and many others. Among the driving engine and alternator.

Question 14. What Is The Difference Between Direct-connected And Direct-coupled Units ?

Answer :

In the previous, alternator and using engine are immediately and permanently connected. In the latter case, engine and alternator are every whole in itself and are related by using some tool which includes friction seize, jaw grasp or shaft coupling.

Question 15. Can A D.C. Generator Be Converted Into An Alternator ? If Yes Then How ?

Answer :

Yes. A DC generator may be transformed into an alternator. By imparting two collector jewelry on one give up of the armature and connecting those two earrings to two points inside the armature winding a hundred and eighty° apart.

Induction Motors Interview Questions
Question sixteen. Would This Arrangement Result In A Desirable Alternator ?

Answer :

No.

Question 17. How Is A Direct-related Exciter Arranged In An Alternator ?

Answer :

The armature of the exciter is hooked up on the shaft of the alternator close to the spider hub. In a few cases, it is hooked up at a distance sufficient to permit a pedestal and bearing to be located between the exciter and the hub.

Electronic Devices and Circuits Interview Questions
Question 18. Any Advantage Of A Direct-linked Exciter ?

Answer :

Yes, economy of space.

Digital Electronics Interview Questions
Question 19. Will Installing The Quicktifier 210 On My a hundred and five Amp Gm Alternator Get Me More Power?

Answer :

The important feature of the Quicktifier is to add sturdiness. You gets a chunk greater electricity but not that tons. The Quicktifier ought to simplest be used when the alternator has sufficient strength however it doesn't preserve up.

Question 20. What Is The Difference In Connection Batteries In Parallel Or Series?

Answer :

When you join batteries in parallel you join fantastic to effective and terrible to bad. With a parallel connection you are growing the scale of the pool of energy you have got however the voltage remains the same as the original batteries. To join in series you join superb to poor then you get one effective from one battery and the bad from the alternative battery. When you join two batteries in series it adds the voltage up. So when you have  12 volt batteries and join them in collection you may become with 24 volts.

Electrical Power System Interview Questions
Question 21. What Is The Bridge Rectifier In An Alternator And What Does It Do?

Answer :

Every Auto, Truck, Farm, Industrial, Marine Alternator has interior it what is referred to as a Bridge Rectifier. The Bridge Rectifier is the assembly in every alternator that converts the AC (alternating present day) that alternators make to DC (direct modern) for use by the vehicles battery & electrical machine. The Bridge Rectifier converts AC to DC the usage of diodes which are semiconductors which might be one manner gates. Diodes allow contemporary to waft in simplest one route making alternating contemporary into direct cutting-edge.

One very vital be aware when it comes to excessive output alternators and bridge rectifiers. When you upgrade the output of your alternator you have to also improve the diodes inside the bridge rectifier to a better amperage rating. Example: If you have a a hundred amp alternator with a one hundred ten amp rated bridge rectifier and then you definitely improve the alternator to 2 hundred amps but you still have the a hundred and ten amp rated bridge rectifier, it might not ultimate long. We use Heavy Duty Single, Dual and Triple Internal and External Bridge Rectifiers to boom the sturdiness and save you High Output Alternator failure.

Question 22. What Size Is The 70's Gm Alternator Pulley Nut?

Answer :

The older Delco 10DN, 10Si, and 12Si (and 15Si via DR44G) collection alternators have a 17mm pulley shaft and a very peculiar sized nut. It seems like an M17 metric thread, however it's miles simply an imperial decimal thread, .668-20.

Question 23. What High Output Alternators Are Available For The 2007 Shelby Gt500?

Answer :

The 2007 Shelby GT500 uses the Ford Motorcraft 6G series alternator. The 6G is available in a small case a hundred and ten amp version and additionally a massive case 130 amp. The mounting for the small case and big are the identical on the '07 GT500, but now not all small case units have a large case healthy.

We can raise the output on each the small and large case 6G, however the large case is higher. The larger case dissipates the more warmness from the better output and additionally puts out greater strength at idle due to the bigger diameter.

The big case is to be had in a hundred and forty, 160, 2 hundred & 250 amp variations. The 250 amp requires the addition of the Quicktifier External Dual or Triple Bridge Rectifier.

Wireless Sensor Networks Interview Questions
Question 24. What Is The General System Requirements Of Alternator?

Answer :

For the era of emf, there ought to be two primary systems.

Magnetic subject machine to supply the magnetic field
Armature machine which houses the conductors on which the EMF is to be triggered.
Electronic Communications Interview Questions
Question 25. Will The Alternators Have Rotating Armature System Or Stationary Armature System?

Answer :

Generally in alternators, the armature is desk bound and the sphere rotates. Small lowvoltage alternators often have a rotating armature and a desk bound discipline winding.But in massive alternators rotating armature field type is used.

Question 26. What Are The Advantages Of Stationary Armature And Rotating Field System?

Answer :

The desk bound armature coils can be insulated without problems.
Higher peripheral velocity can be performed inside the rotor.
Cooling of the winding is greater efficient.
Only  slip rings are required to offer DC deliver to the field system
Output contemporary may be easily provided to the load circuit. Sliprings and brushes are not essential.
Question 27. What Is Meant By Stator? What Is Meant By Rotor?

Answer :

In any electrical gadget ( AC/DC motor or generator) the desk bound member is referred to as as stator. Similarly in all machines the rotating member is called rotor.

Electrical Machines Interview Questions
Question 28. What Are The Advantages Of Three Phase Motor Over Single Phase Motor?

Answer :

Three segment cars are having:

Higher starting torques
Improved pace law
Less vibration
Quieter operation
compared to the single segment automobiles.

Question 29. What Is Basic Principle Of Operation Of Alternators/dc Generators?

Answer :

They are working at the fundamental principle based totally on Faraday’s Laws of Electromagnetic Induction.

This regulation states that, When a current wearing conductor actions in magnetic area, it induces an EMF.

Question 30. How To Minimize The Eddy Current Losses?

Answer :

When the core is laminated and insulated from each different with paper or varnish the eddy modern loss is minimized.

Question 31. What Are The Various Types Of Rotors Used In The Alternators?

Answer :

Salient pole rotor
Nonsalient pole rotor or Cylindrical rotor
Question 32. Define Pole Pitch?

Answer :

The distance among the centres of two adjoining poles is called pole pitch. One pole pitch is equals to one hundred eighty electrical tiers. It is also described because the range of slots in keeping with pole.

Question 33. Define Coil Span.?

Answer :

The distance between the two coil aspects of a coil is known as as coil span. It may be expressed in electrical tiers or in quantity of slots.

DC motor Interview Questions
Question 34. What Is Meant By Full Pitched Winding?

Answer :

If the coil span is same to pole pitch, the winding is referred to as as complete pitched winding.

Question 35. What Is Meant By Short Pitched Winding?

Answer :

If the coil span is less than the pole pitch, the winding is known as as shotpitched winding. It is also known as shortchorded winding.

Question 36. What Are The Advantages And Disadvantages Of Shortpitched Winding?

Answer :

The advantages are:

They store copper for end connections
They enhance the waveform of the generated EMF.
The generated EMF can be made to approximate to a sine wave greater without difficulty and the distorting harmonics may be decreased.
The negative aspects are:

The general voltage around the coils is some what decreased. Because the voltage precipitated within the  coil aspects are barely out of section.
Induction Motors Interview Questions




CFG