Interview Questions.

Top 100+ Airline Pilot Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Airline Pilot Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Crm Process As Airline Pilot?

Answer :

The systematic and effective use of all available sources to make certain a desirable final results and finishing touch of the flight. Focusing on communication, teamwork, project allocation, choice-making and situational focus. 

The most important participants in the CRM technique are: Dispatchers, flight attendants, maintenance, ATC and of path the cockpit team.

Question 2. What Is The Map On A Non-precision Approach?

Answer :

Non-precision: MAP is generally visually identified by a capitol and ambitious "M" inside the Jepps or on the quit of the strong line on NOS. There are numerous approaches to identification the MAP: Published DME on the MAP, Navaid which includes the center marker (MM), or timing from the FAF

Aeronautical and Aerospace Interview Questions
Question 3. What Is The Importance Of Proficiency In Several Languages For A Pilot?

Answer :

A private pilot may additionally limit himself to information of English precise sufficient to understand manage towers. Other pilots, being extra publicly worried figures via necessity, substantially advantage from knowing multiple language.

Question four. What Is The 1-2-three Rule?

Answer :

Requirements for filing an exchange. 1-2-three: 1hr before to 1hr after predicted time of arrival, the climate need to be forecast to be 2000' ceiling and 3SM vis.

Question 5. What Makes A Good Captain Or What Do You Expect From A Captain?

Answer :

one that is knowledgeable, decisive, conservative and protection aware, true humans capabilities, superior conversation capabilities, solid piloting capabilities, can manipulate strain and keep away from war of words

Aircraft Maintenance Interview Questions
Question 6. List Your Qualifications As A Pilot?

Answer :

Besides applicable college diploma(s), pilots graduate from flying faculty and take part in annual extra education.

Question 7. What Is Grid Mora?

Answer :

It's an altitude derived by Jepp or provided via state government. If derived through Jepp, Grid MORA clear all terrain and systems by using one thousand' in areas in which maximum elevations are 5000' MSL or lower. MORA values clear all terrain and structures by 2000' in areas where highest elevations are 5001' MSL or higher. Grid MORA (State) altitude provided with the aid of the State Authority provides 2000' clearance in mountainous regions and a thousand' in non-mountainous areas. Also... A +/- denote doubtful accuracy but are believed to provide enough reference factor clearance.

Aerospace Interview Questions
Question 8. What Is The Definition Of Crm?

Answer :

CRM is a gadget which lets in premier use of all to be had assets - gadget, approaches, interpersonal communication, crew paintings - all to sell safety and beautify efficiency in operations

Question nine. What Is Vso Of Your Most Recent Aircraft?

Answer :

Cessna 172 is 41Kts

Airports Authority of India (AAI) Interview Questions
Question 10. What Is The Max Distance From The Runway If You Were To Circle To Land?

Answer :

Depends in your speed

Question eleven. What Is Mach Tuck?

Answer :

As the aircraft reaches critical mach the nostril of the aircraft has a tendency to pitch downwards because of the flow of air over the wing achieving supersonic speeds generating extra existence and middle of stress transferring rearward. As the center of stress moves rearward the elevators grow to be much less effective, pushing the plane into a potentially unrecoverable dive.

Air India Cabin Crew Interview Questions
Question 12. What Is Tower's Nordo Signal To Be Cleared To Land?

Answer :

Steady inexperienced

Aeronautical and Aerospace Interview Questions
Question 13. What Is Vmcg?

Answer :

minimal speed manage in the floor

Question 14. What Is The Difference Between Blue, Green Airports?

Answer :

blue is IFR (has approaches) green is VFR (no methods)

Question 15. What Is Gradient Climb?

Answer :

three%

Air Hostess Interview Questions
Question 16. What Is Vmca?

Answer :

Minimun Speed Control inside the Air

Question 17. What Is Windshear?

Answer :

its a trade on direction and velocity of the wind

Airline Manager Interview Questions
Question 18. What Is Moca?

Answer :

Minimum Obstacle Clearance that provides obstable clearance between Vor airways. It also ensures VOR coverage 22nm from the closest VOR

Aircraft Maintenance Interview Questions
Question 19. What Is Hyperventilation?

Answer :

hyperventilation is while the frame has an excessive amount of Oxygen and now not sufficient Co2

Question 20. Pilots Have Many Simultaneous Responsibilities During The Flight. What Can You Tell Me About This?

Answer :

Pilots navigate the flight, observe and direct the sports of the group, check units, maintain an eye fixed on the weather, and reveal altitude and air traffic. Doing these types of and greater, often simultaneously, requires exquisite multi-tasking capabilities and strength of awareness.

Air Traffic Controller Interview Questions
Question 21. What Are The Max Airspeeds In C Airspace?

Answer :

two hundred KIAS within 4 NM of Primary Class C Airport

Question 22. How Would You Behave As The Pilot Of A Plane During An Emergency?

Answer :

Describe first what your emotional response would be. It is essential to demonstrate, ideally thru examples, that you can preserve your poise at some stage in such events, and which you possess sufficient presence of thoughts to prompt emergency methods and delegate responsibilities amongst group members as essential.

Question 23. What Is Hypoxia?

Answer :

Lack of oxygen to frame tissues

Question 24. What Is A Squall Line?

Answer :

It is a non-stop narrow line active of thunderstorms in advance of cold the front however can expand a ways eliminated of any the front. May be too long to detour, too thick to penetrate. It bureaucracy very hastily attain Max intensity in late afternoon or early evening. IT IS THE SINGLE MOST INTENSE WEATHER HAZARD FOR AIRCRAFT.

Aerospace Interview Questions
Question 25. What Is Mea?

Answer :

Minimum En Route Altitude, lowest altitude on that airway that assures obstacle clearance and desirable navigational reception.

Question 26. What Is Definition Of V2?

Answer :

Single engine climb speed till secure altitude or clean of boundaries

Question 27. What Is Definition Of V1?

Answer :

on a balance runway it's far the closing danger if you want to decide no longer to move when you have and emergency and still stop on the runway in keeping with the air records

Airports Authority of India (AAI) Interview Questions
Question 28. Tell Me The Biggest Factor As Far As Fuel Conservation Goes As It Relates To A Jet Engine?

Answer :

TSFC thrust particular gas consumption which directly inperpolates to power putting and altitude. Higher you climb the much less fuel required. Throttle settings also have a say in conservation and relates greater to preservation troubles which is why complete throttle takeoffs are hardly ever achieved.

Question 29. What Is Definition Of "min Fuel"?

Answer :

When you could accept very little delay, not an emergency situation, just an advisory to atc

Question 30. Explain What Is Vdp?

Answer :

at this factor, in case you benefit view of high-quality visible runway environment, it ensures a three diploma decent slope (everyday) all the way down to the runway.

Question 31. What Is Viscous Hydroplaning?

Answer :

Hydroplaning that calls for a very smooth floor (ie new pavement, rubber lined pavement). Thin layer of water, low tire velocity. Anything extra than gentle braking can purpose tires to fasten.

Question 32. Tell Me How Winglets Serve To Conserve Fuel?

Answer :

The winglet will permit a brand new plane that already flies farther, higher and extra economically than competing merchandise to increase its range, bring greater payload, save on fuel and advantage the surroundings. Unlike conventional winglets normally outfitted at abrupt angles to the wing, this new advanced "combined" layout gently curves out and up from the wing tip, lowering aerodynamic drag and boosting performance. A Next-Generation 737-800 geared up with the brand new winglet can be able to fly farther, burn 3 percent to five percent less gasoline, or bring up to 6,000 kilos more payload. Quick answer is...It reduces drag motive by means of aerodynamic forces appearing on the wingtip. Because of that it receives much less fuel burn or more shipment hundreds, or each.

Question 33. Describe The Landing Gear Of The Plane You Are Flying?

Answer :

We have a tricycle equipment set up, every foremost gear has four-wheel truck and the nostril gear has  wheels. They are ABS/Anti-skid equipped, and the emergency braking device has hydraulic accumulators that provide as much as 7 full programs of brake strain. You should be cautious when making use of the brakes to avoid getting into an oscillation between the braking movement and your brake pedal stress

Air India Cabin Crew Interview Questions
Question 34. What Is Rvsm?

Answer :

Reduced vertical seperation minimums.

Question 35. What Is The Difference Between Gpws And Egpws?

Answer :

EGPWS is safer and extra superior than GPWS. 
EGPWS uses GPS whilst GPWS does not. 
EGPWS uses a terrain database that is not available in GPWS. 
GPWS is simplest privy to the ground under it while EGPWS is aware about a larger region.
Question 36. What Is Maximum Speed In Class Charlie Airspace Within 4 Nm From An Airport?

Answer :

2 hundred Knots

Air Hostess Interview Questions
Question 37. What Is The Definition Of A Cold Front And What Is The Associated Weather?

Answer :

A cold front happens whilst a mass of bloodless dense and strong air advances and replaces a body of warmer air. It is related to heavy weather including thunderstorm, heavy rain/hail/lightning and might produce tornadoes. It is also producing squall line. High due point and falling baro strain are indicative of cold front.

Question 38. What Is An Initial Approach Fix? Point To All Iaf's On The Approach Plate?

Answer :

point where preliminary method section starts offevolved

Question 39. What Is The Cross In The Circle Symbol Represent In The Airport Plan View?

Answer :

Airport Reference Point ARP.

Question 40. What Are Holding Speeds?

Answer :

200 knots as much as 6000 230 knots from 6000 to 14000, 265 above 14000 and 310 knots in case your in a F-111 or in case your at a Navy base

Airline Manager Interview Questions
Question forty one. What Kind Of Airspace Is Around Lax?

Answer :

Class B. Very congested airspace.

Question forty two. What Is V1?

Answer :

Take off decision pace

Air Traffic Controller Interview Questions
Question forty three. What Is V2?

Answer :

takeoff protection speed

Question forty four. What Is Max A/s In Class C?

Answer :

Airspeed maximum of 200 knots indicated within four nautical or five statute miles and 2500 feet above the floor of the number one airport.

Question 45. What Are The Cdi/raim Sensitivities Of A Gps Outside 30nm? Inside 30nm?

Answer :

+- 5 mi +- 1 mi

Question forty six. What Is The Effect Of Aft Cg On Performance?

Answer :

rearward Cg offers better gas performance

Question forty seven. What Is An Lda?

Answer :

a precision method that is offset from the runway, it may have GS

Question forty eight. Where Is The Faf On A Vor/ils Approach?

Answer :

On a VOR technique, the FAP is on every occasion you are mounted on course inbound and the final decent can be started. For non-precision approaches, the FAF is the "Maltese Cross" and for precision, the arrow which identifies the GS intercept.

Question 49. Why Cape Air?

Answer :

big airline paneer

Question 50. How Radiation Fog Is Formed?

Answer :

After sundown the ground radiates the heat it amassed at some stage in the day into the atmosphere. As the ground cools overnight, the air immediately above it cools as well. If it has sufficient moisture and cools to its dewpoint, fog will shape.

Question 51. If That Is All You Can See (technique Lighting) At Dh/mda, What Would/can You Do?

Answer :

a hundred feet above touchdown sector except Runway figuring out lights / markings are visible.

Question 52. What Is Vdp?

Answer :

(visible descent factor) is the closing point in which you might be at a ordinary role to land on a non-precision technique.




CFG