Interview Questions.

Top 100+ Advanced C++ Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Advanced C++ Interview Questions And Answers

Question 1. How To Initialize Constant And Reference Member Variable?

Answer :

Using initialization list.

Question 2. What Is Constant In A Const Function?

Answer :

Variable 'this'.

C++ Interview Questions
Question 3. What Is The Issue In The Following Program?

Answer :

 #encompass <iostream>    

     int essential(int argc, char **argv)

     

         const int & r1 = one hundred;

         int v = two hundred;

         int &r2 = v;

         int & r3 = two hundred;

         return zero;

    

 Issue is inside the initialization of r3 at line 8, rvalue should be a variable.

Question 4. Can The Destructor Be Pure Virtual Function?

Answer :

Yes, but you continue to must outline it!

C++ Tutorial
Question five. What Is The Memory Structure Of An Object?

Answer :

Usually C++ gadgets are made by way of concatenating member variables.

For example;

     elegance Test

     

      int i;

      go with the flow j;

     ;

is represented by using an int  accompanied with the aid of a go with the flow.

     Class TestSub: public Test

     

      int okay;

     ;

The above magnificence is represented by way of Test after which an int(for int ok). So in the end it will likely be int,  float and int.

In addition to this each object may have the vptr(digital pointer) if the class has virtual characteristic, typically because the first detail in a class.

ASP.NET Interview Questions
Question 6. What Is The Difference Between Std::vector<int> X; And Std::vector<int> X();?

Answer :

First one proclaims a variable x of kind std::vector<int>. Second one publicizes a function x which returns std::vector<int>.

Question 7. What Is A Default Constructor?

Answer :

 A constructor which takes no argument
 A constructor which has argument(s) however is(are) with default fee
ASP.NET Tutorial SQL Interview Questions
Question eight. Can I Use This Pointer In The Constructor?

Answer :

Yes, however try to avoid calling virtual function from the constructor and passing this pointer from the initialization list to different classes.

Question nine. Does Friends Are Inherited?

Answer :

No

Pro*C/C++ Interview Questions
Question 10. What Is The Difference Between Calling Just Throw And Throw With An Object In A Catch Block?

Answer :

A replica of the item is created if we throw with an item. With simply throw, no replica is created.

Java Tutorial
Question 11. What Is A Possible Replacement For C Static Function In C++?

Answer :

Unnamed namespaces.

Java Interview Questions
Question 12. What Is The Size Of An Empty Class, Or Class With Only Normal Functions?

Answer :

Not 0, 1 for maximum compilers. The motive for this is to have specific deal with for different object.

C++ Interview Questions
Question thirteen. What Is The Size Of Class With Only Virtual Functions?

Answer :

four with maximum of the compilers for a 32bit binary.

Question 14. How To Declare A Namespace Alias?

Answer :

 namespace MyLongNameSpaceName

...

Namespace MLNSN = MyLongNameSpaceName;

Question 15. How To Declare C Function In C++?

Answer :

By the usage of extern "C".

Extern "C" void print();

or 

extern "C"  

    void print();

Microsoft Visual C++ Interview Questions
Question 16. What Is The Difference Between Exit And Abort?

Answer :

go out does a graceful manner termination, it calls the destructors for all of the constructed items, with abort they're not called.

With exit the nearby With variables of the calling function and its callers will not have their destructors invoked.

Question 17. Can I Have Static Members In An Union?

Answer :

No

Infosys C++ Interview Questions
Question 18. Can I Overload Destructor?

Answer :

No

ASP.NET Interview Questions
Question 19. Can I Call Destructor Explicitly?

Answer :

Yes, but you most effective want to do that if you have used placement new.

Question 20. Where Virtual Inheritance Should Be Used In A Hierarchy?

Answer :

If we've got a diamond elegance hierarchy we ought to use the virtual inheritance just below the pinnacle of the diamond.

C and C++ Interview Questions
Question 21. How Do You Link A C++ Program To C Functions?

Answer :

By using the extern "C" linkage specification across the C function declarations.

Question 22. Explain The Scope Resolution Operator?

Answer :

It lets in a program to reference an identifier in the worldwide scope that has been hidden via any other identifier with the identical call in the nearby scope.

Question 23. What Are The Differences Between A C++ Struct And C++ Class?

Answer :

The default member and base-magnificence get right of entry to specifiers are specific.

Java Programmer Interview Questions
Question 24. How Many Ways Are There To Initialize An Int With A Constant?

Answer :

Two. There are  formats for initializers in C++ as shown in the instance that follows.

The first format uses the traditional C notation.

The 2nd layout uses constructor notation.

Int foo = 123;

int bar (123);

SQL Interview Questions
Question 25. How Does Throwing And Catching Exceptions Differ From Using Setjmp And Longjmp?

Answer :

The throw operation calls the destructors for computerized gadgets instantiated on account that access to the attempt block.

Question 26. What Is Your Reaction To This Line Of Code?

Answer :

It’s no longer a very good practice.

C++ Multithreading Developer Interview Questions
Question 27. What Is A Conversion Constructor?

Answer :

A constructor that accepts one argument of a extraordinary type.

Pro*C/C++ Interview Questions
Question 28. What Is The Difference Between A Copy Constructor And An Overloaded Assignment Operator?

Answer :

A reproduction constructor constructs a brand new item by using the usage of the content of the argument item. An overloaded challenge operator assigns the contents of an current item to any other present item of the identical magnificence.

Question 29. When Should You Use Multiple Inheritance?

Answer :

There are 3 ideal solutions: "Never," "Rarely," and "When the problem area can't be correctly modeled any other way."

Question 30. What Is A Virtual Destructor?

Answer :

The simple solution is that a digital destructor is one this is declared with the digital characteristic.

Question 31. Explain The Isa And Hasa Class Relationships. How Would You Implement Each In A Class Design?

Answer :

A specialized class "is" a specialization of every other class and, therefore, has the ISA dating with the alternative magnificence. An Employee ISA Person. This relationship is satisfactory applied with inheritance. Employee is derived from Person. A magnificence might also have an instance of every other class. For instance, an worker "has" a income, therefore the Employee magnificence has the HASA relationship with the Salary elegance. This courting is satisfactory implemented by using embedding an object of the Salary elegance inside the Employee class.

Question 32. When Is A Template A Better Solution Than A Base Class?

Answer :

When you are designing a popular class to contain or in any other case control gadgets of different kinds, while the layout and conduct of these other kinds are unimportant to their containment or management, and particularly whilst those other types are unknown (for that reason, the genericity) to the clothier of the field or manager class.

Question 33. What Is A Mutable Member?

Answer :

One that may be modified by using the elegance even when the item of the class or the member characteristic doing the modification is const.

Java Interview Questions
Question 34. What Is An Explicit Constructor?

Answer :

A conversion constructor declared with the specific key-word. The compiler does now not use an explicit constructor to put into effect an implied conversion of sorts. It’s motive is reserved explicitly for creation.

Question 35. What Is The Standard Template Library?

Answer :

A library of field templates permitted by means of the ANSI committee for inclusion in the trendy C++ specification.

A programmer who then launches right into a discussion of the frequent programming model, iterators, allocators, algorithms, and such, has a better than common expertise of the brand new technology that STL brings to C++ programming.

Question 36. Describe Run-time Type Identification.?

Answer :

The potential to determine at run time the sort of an object by the usage of the typeid operator or the dynamic_cast operator.

Microsoft Visual C++ Interview Questions
Question 37. What Problem Does The Namespace Feature Solve?

Answer :

Multiple vendors of libraries may use common worldwide identifiers causing a name collision whilst an software attempts to link with  or extra such libraries. The namespace characteristic surrounds a library’s external declarations with a unique namespace that gets rid of the capability for the ones collisions. This answer assumes that  library companies don’t use the identical namespace identifier, of route.

Question 38. Are There Any New Intrinsic (built-in) Data Types?

Answer :

Yes. The ANSI committee delivered the bool intrinsic type and its true and fake cost keywords.




CFG