Interview Questions.

Top 100+ Active Server Pages (asp) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Active Server Pages (asp) Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Asp?

Answer :

ASP stands for Active Server Pages. It is a server facet generation which is used to show dynamic content material on net pages. For instance you can write code that would supply your visitors exclusive records, different images or maybe a completely one of a kind web page relying on what browser version they may be using.

Question 2. How Can You Disable The Browser To View The Code?

Answer :

Writing codes in the Tag.

ASP.NET Interview Questions
Question three. What Is A "digital Directory"?

Answer :

Virtual directories are aliases for directory paths at the server. It permits moving documents at the disk between distinct folders, drives or maybe servers without changing the structure of internet pages. It avoids typing an incredibly long URL every time to access an ASP web page.

Question four. Give The Comment Tags For The Following?

Answer :

VBScript: REM & ‘(apostrophe)

JavaScript: // (single line comment)

/* */ (Multi-line comments)

ASP.NET Tutorial
Question 5. Which Is The Default Scripting Language Of Asp (server-facet)?

Answer :

[_private/tble_firefox.Htm]

VBScript

ADO.Net Interview Questions
Question 6. Which Is The Default Data Types In Vbscript?

Answer :

Variant is the default statistics type in VBScript, that may save a value of any kind.

Question 7. What Is A Variable?

Answer :

Variable is a reminiscence region thru which the actual values are stored/retrieved. Its fee can be modified.

MVC Framework Tutorial MYSQL DBA Interview Questions
Question eight. What Is The Maximum Size Of An Array?

Answer :

Up to 60 dimensions.

Question nine. What Is Query String Collection?

Answer :

This collection stores any values which are furnished within the URL.

This may be generated by means of three methods:

By clicking on an anchor tag.
By sending a form to the server through the GET approach.
Through consumer-typed HTTP deal with.
It allows you to extract statistics despatched to the server the usage of a GET request.
MVC Framework Interview Questions
Question 10. What Are The Attributes Of The Tags? What Are Their Functions?

Answer :

The  attributes are ACTION and METHOD:

The ACTION offers the call of the ASP report that ought to be opened next with the aid of which this file can get entry to the information given in the form The METHOD determines which of the 2 ways (POST or GET) the browser can ship the statistics to the server.

Question 11. What Are The Methods In Session Object?

Answer :

The Session Object has only one technique, that's Abandon. It destroys all the items saved in a Session Object and releases the server assets they occupied.

Dot Net Framework Interview Questions
Question 12. What Is Server Variables Collection?

Answer :

The Server Variables series holds the complete HTTP headers and also extra items of information approximately the server.

ASP.NET Interview Questions
Question 13. What Is The Difference Between Query String Collection And Form Collection?

Answer :

The most important difference is that the Query string series gets appended to a URL.

Question 14. What Is A Form Collection?

Answer :

The Form series holds the values of the shape factors submitted with the POST technique. This is the only manner to generate a Form collection.

Question 15. What Are The Asp Scripting Objects?

Answer :

The Dictionary object, the FileSystemObject item, Text Stream items.

Advanced C# Interview Questions
Question 16. What Happens To A Html Page?

Answer :

The browser makes a HTTP request; the server offers a HTTP reaction to the browser and the browser converts right into a HTML web page.

Question 17. What Happens To Asp Pages?

Answer :

The browser makes a HTTP request; the server does the processing and offers a HTML response to the browser.

Asp Dot Net Mvc four Interview Questions
Question 18. What Is Application Object?

Answer :

Shares records among users of an software. Gives a notification when an application starts offevolved or ends.

ADO.Net Interview Questions
Question 19. What Is The Difference Between Client-aspect Script And Server-side Script?

Answer :

Scripts carried out only by the browser without contacting the server is referred to as client-facet script. It is browser established. The scripting code is visible to the person and therefore now not secure. Scripts done by way of the internet server and processed by the server is called server-aspect script.

Question 20. What Is The Command To Display Characters To The Html Page?

Answer :

Response. Write

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
Question 21. Explain The Post & Get Method Or Explain The Difference Between Them?

Answer :

POST METHOD:

The POST method generates a FORM collection, which is despatched as a HTTP request body. All the values typed inside the form will be saved inside the FORM series.

GET METHOD:

The GET method sends statistics via appending it to the URL (with a query mark) and saved as A Query string series. The Query string series is handed to the server as name/cost pair.

The duration of the URL ought to be less than 255 characters.

Question 22. How Many Global.Asa Files Can An Application Have?

Answer :

[_private/tbl_gglapck.Htm]

Only one worldwide.Asa document and it’s positioned in the virtual listing’s root.

Question 23. What Are Scripting Objects?

Answer :

Objects that may decorate the utility are referred to as the Scripting Objects.

DCOM Interview Questions
Question 24. What Is The Order Of Precedence For Logical Operators?

Answer :

NOT
AND
OR
XOR
EQV
IMP
MYSQL DBA Interview Questions
Question 25. What Is An Err Object?

Answer :

Name its homes and methods.

Question 26. What Are Local And Global Variables?

Answer :

Local variables lifetime ends whilst the Procedure ends. Global variables lifetime starts offevolved at the begin of the script and ends at the cease of the script and it could be used by any technique inside the script. Declaring a variable by the use of the key-word PRIVATE makes the variable worldwide within the script, however if declared using PUBLIC, then all scripts can refer the variable.

Asp Dot Net Database Interview Questions
Question 27. Which Is The Default Scripting Language On The Client Side?

Answer :

JavaScript

MVC Framework Interview Questions
Question 28. What Is Html (hypertext Markup Language)?

Answer :

It’s a way via which net pages can be built and generally used for formatting and linking textual content.

Question 29. What Is A Web Server?

Answer :

It’s a Computer that provides Web services at the Internet or on a local Intranet. It is designed to discover, cope with and send out easy HTML pages to all different customers who get admission to those pages.

.Net Deployment Interview Questions
Question 30. What Is Session Object?

Answer :

It shops facts approximately a User’s session. Gives a notification while a user session begins or ends.

Question 31. What Is Server-aspect Includes?

Answer :

It affords greater statistics via which it makes the website less complicated to manipulate. It can consist of text documents the usage of the #encompass statement, retrieve the scale and last modification date of a record, define how variables and error messages are displayed and insert the values of HTTP variables within the web page despatched returned to the browser.

Question 32. What Is A File System Object Object?

Answer :

It provides get entry to to the bodily record gadget of the internet server. It receives and manipulates facts about all drives in a server, folders and sub-folders on a drive and files inside a folder.

.NET Assemblies Interview Questions
Question 33. What Is A Scripting Language?

Answer :

It allows to create more interactive Web Pages. Validation, formatting of internet pages may be performed. VBScript, JavaScript are a few examples.

Dot Net Framework Interview Questions
Question 34. What Is A Dictionary Object?

Answer :

It helps you to save and retrieve records in a bendy data structure. Each value or data saved in a Dictionary is associated with a key thru which the records may be retrieved.

Question 35. What Is Global.Asa File?

Answer :

It is text report that incorporates information about an ASP software, inclusive of while it must start and end.

Question 36. What Is An .Asp File?

Answer :

It is a Text File that contains the mixture of the following:

Text
HTML tags
Script Commands
Advanced C# Interview Questions
Question 37. What Is Response Object?

Answer :

It controls the statistics despatched to the consumer. The various methods are:

Response. Write - Sends information at once to a browser.
Response.Redirect - Directs a user to a URL aside from the asked URL.
Response.ContentType - Controls the type of content material sent.
Response. Cookies - Sets cookie values.
Response. Buffer - To Buffer records.
Question 38. Naming Constraints For A Variable?

Answer :

It may be as much as 255 characters ought to start with an alphabet should not include an embedded duration or complete-stop.

Question 39. What Is A Text Stream Object?

Answer :

It allows you to get right of entry to (examine/write) the contents of text documents stored at the web server.

Question forty. What Is Iis?

Answer :

IIS is a Web Server that gives Web services, not most effective for internet pages however additionally for ftp web sites and video and audio services. It integrates with the database centers of SQL Server.

Asp Dot Net Mvc 4 Interview Questions
Question forty one. What Is Request Object?

Answer :

Gets facts from the person. It has 5 collections by way of which values may be accessed.

They are:

Query string
Form
Cookies
Server Variables 
Client Certificate.
Question 42. What Is Cookies Collection?

Answer :

Cookies are textual content documents that save records approximately the consumer by means of which the web server identifies and marks each one of a kind vacationer to an internet website online and determines wherein a consumer has been earlier than. A cookie can keep statistics best while the consumer sends it. Individual cookies are constrained to four KB of facts. The most quantity of cookies allowed is three hundred.

Cookies are stored on patron’s system.

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
Question forty three. What Is The Difference Between Cookies Collection And Form/question String Collection?

Answer :

Cookie series does no longer have the Count assets. Cookies will have multiple values for the identical cookie call however each price may be referred the usage of a key whereas in a Form/Query string cookie every value has to be referred using an index cost.

Question 44. What Is Server Object?

Answer :

Controls the ASP execution environment. It can set the amount of time script can run earlier than an errors happens. Converts a digital path to a physical course on the server. Takes a user provided string and encode it into right format for a URL string.

Question 45. What Is Collection?

Answer :

Collection is a fixed of call/fee pairs in which the facts furnished by the client is saved.

Question 46. How Will You Delete A Cookie?

Answer :

By placing its Expires property to any date previous to these days Response. Cookies("cookie name"). Expires = Date 1.

Question 47. What Is The Function Of Buffer In Response Object?

Answer :

Buffer controls the HTML output stream manually.

Question 48. How Are Scripts Executed?

Answer :

ASP gives scripting engines that execute the corresponding scripting languages at the server facet. Scripts ought to be encoded inside the Delimiters.

Question 49. What Is Asp (lively Server Pages)?

Answer :

ASP is a server aspect-scripting environment for constructing dynamic and interactive internet pages. Since the scripts run at the server facet, the net server does all of the processing.

Question 50. What Are Arrays?

Answer :

Arrays are variables that store gadgets of comparable statistics.DIM ARRAY1 (4) (broadcasts an array with the name array1 with 5 elements).

Question fifty one. What Is Application-scope?

Answer :

Application-scope method that variables (and gadgets) may be accessed from any ASP pages which are part of the utility.

Question fifty two. What Are The Types Of Html?

Answer :

Static HTML Browser makes use of HTTP to request HTML report from the Web Server.

Dynamic HTML Browser uses HTTP to request an executable application as opposed to a Static HTML document.

Question 53. What Are The Properties Of Session Object?

Answer :

SessionID returns the consultation identity range for every user.
Timeout sets the timeout period assigned to the Session object for any utility, in mins.
Codepage determines the code web page with a purpose to be used to display content.
LCID a locale identifier, which determines time region and language, regulations for the device.
Question 54. What Are The Event Handlers Of Session Object?

Answer :

Session _On Start This event might be fired while a new consumer starts a session with the internet website online.
Session_OnEnd This occasion is referred to as every time a consultation terminates.
Question fifty five. Name The Asp Objects?

Answer :

Request Object
Response Object
Server Object
Session Object
Application Object
Question fifty six. What Are The Advantages Of Using Asp?

Answer :

Minimizes network visitors through restricting the want for the browser and server to speak to every other.
Makes for quicker loading time for the reason that HTML pages are handiest downloaded.
Allows running applications in languages that are not supported by using the browser.
Can provide the customer with records that does not live on the consumer’s system.
Provides progressed safety features since the script can not be viewed through the browser.
Question fifty seven. What Are The Methods In Application Object?

Answer :

Lock prevents clients from modifying the variables stored in the Application item.
Unlock eliminates the lock from variables saved inside the Application object.
Question fifty eight. What Are The Browsers That Can Access Asp Pages?

Answer :

Internet Explorer (supports VBScript, JavaScript).

Netscape Communicator/ Navigator (supports only JavaScript, VBScript may be additionally delivered too).

Question fifty nine. How Does The Server Identify And Execute The Server-side Scripts Within Html Code?

Answer :

Including the RUNAT=SERVER attribute

Question 60. What Are The Methods By Which Output Stream Is Controlled?

Answer :

Flush sends preceding buffered output to the customer at once, however maintains processing the script.
Clear erases any already-buffered HTML.
End reasons the server to prevent processing the script.
Question 61. What Are The Properties Used To Control The Expiration Of The Page?

Answer :

Expires specifies the number of minutes before a web page cached on a browser expires.
Expires Absolute units the date and time at which a web page cached on a browser expires.
Question sixty two. What Are The Collections Of Session Object?

Answer :

Contents collection contains all the variables set up for a session with out using the tag.

Static collection includes all the objects created.

Question 63. What Is The Difference Between Asp And Html? Or Why Asp Is Better Than Html?

Answer :

ASP execute code at the server side while the browser interprets HTML.
ASP can use any scripting languages.
Gets remarks from the user and go back facts to the consumer.
Create pages with a purpose to be custom designed to show most effective matters as a way to be of hobby to a specific user.
Can edit contents of a web page by using updating a text record or a database rather than the HTML code itself.
Question 64. What Are The Event Handlers Of Application Object?

Answer :

Application_OnStart- This occasion may be fired whilst the first vacationer hits the page.

Application_OnEnd- This occasion runs while the server is stopped.

Question sixty five. What Are The Tasks Performed By < Form > Tags?

Answer :

Tags gives space for the consumer to input values.
The form has a button to put up statistics returned to the server.
It transfers control to some other ASP page.
It includes the statistics in the fields to any other ASP page.
Question sixty six. What Are The Tags Necessary To Be Present Within The <form > Tag?

Answer :

-----tag: Provides enter spaces (text packing containers, mixture containers, radio button, and so forth.) on a shape referred to as fields. It has three attributes TYPE, NAME and VALUE. TYPE offers the traits of the sphere and the NAME specifies a call to the sector by using which it may be referred.

Question sixty seven. What Are The Collections Of Application Object?

Answer :

Contents collection - carries all variables added via scripts in international.Asa.

Static series - consists of the names of all gadgets.

Question sixty eight. How Do You Create A Record Set Object In Vbscript?

Answer :

rs.MoveNext

wend

end if

%’>

Create Record set object.
Place shape field fee in a variable named “param”.
Define question by means of concatenating strings and variable cost.
Open Record Set Object. Note that the first parameter is the Command Text. The second parameter is the Connection String. The Command Object and Connection Object are created implicitly.
Make certain the Record Set isn’t empty.
Begin executing a loop which is going thru all information in the Record Set.
Write each record’s “first call” and “last call” fields to the page on a separate line.
Move to Next Record.
Question sixty nine. Explain The Difference Between Post And Get Method?

Answer :

GET requests are string facts that is seen to the stop consumer through the URL and a restrict of 2kb, POST requests don't have any restriction on general statistics and the person can’t see the records in a question string.

Question 70. Why Do We Use Option Explicit?

Answer :

This declaration forces the announcement of variables in VB earlier than the use of them.

Question seventy one. How Do You Write An Sql Insert Statement?

Answer :

Insert into table name (discipline, area, field) Values (’dataA’, ‘dataB’, ‘dataC’);

Question 72. How Can You Have Different Number Of Cells For Each Row Of A Table In Html?

Answer :

Using colspan and rowspan.

Question 73. What Variable Can You Use To Share Info Across The Whole Application For One User?

Answer :

Use the sessions object

Question seventy four. What Is String Concatenation Function In Vbscript?

Answer :

The ampersand image and ampersand area underscore throughout a couple of traces.

Question 75. How Do You Get The Value Of A Combo Box In Javascript?

Answer :

file.Bureaucracy [’formName’].Factors [’combo Name’].Alternatives[i].Value

Question 76. What Is A Class In Css?

Answer :

Class is a child to the id, id ought to be used best as soon as, a css magnificence can be used multiple times: 

div identity=”banner”

p class=”alert”

Question seventy seven. When Inserting Strings Into A Sql Table In Asp What Is The Risk And How Can You Prevent It?

Answer :

SQL Injection, to save you you in all likelihood desires to use Stored Procedures in preference to inline/in code SQL.




CFG