Interview Questions.

Top 100+ Accenture Java Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Accenture Java Interview Questions And Answers

Question 1. Why Do You Want To Work In This Industry / Company?

Answer :

First you need to try to convince that this business enterprise gives large opportunity in lots of thing i.E. New technologies implementation, the policy of business enterprise fits you want professionalism.   Also you can point out that you are large fan of this agency and its your dream company. Basically display your all high quality attitude toward organisation.

Question 2. Which Location Do You Want To Work In And Why?

Answer :

Give your own choice. Also mention a legitimate purpose for why you are interested for that place. The cause should be always fantastic and clean. Example :- you may aid your family from this place,

Core Java Interview Questions
Question 3. Describe A Problem You Faced And How You Deal With It ?

Answer :

You can describe any problem you faced all through your project work in the enterprise. And what the answer you've got applied for that problem.

Question four. What Are The Types Of Class Loaders In Java?

Answer :

As in step with my expertise there are essentially three types of elegance loader like bootstarp classloader,extension class loader and device elegance loader.

Bootstrap Class Loader
Bootstrap magnificence loader hundreds java’s core classes like java.Lang, java.Util and many others. These are training that are a part of java runtime surroundings. Bootstrap elegance loader is native implementation and so they'll vary across different JVMs.
 Extensions Class Loader
JAVA_HOME/jre/lib/ext carries jar programs which might be extensions of fashionable core java instructions. Extensions class loader hundreds lessons from this ext folder. Using the gadget environment propery java.Ext.Dirs you may upload ‘ext’ folders and jar documents to be loaded using extensions magnificence loader
System Class Loader
Java training which might be to be had inside the java classpath are loaded the use of System magnificence loader
Core Java Tutorial
Question 5. How To Read And Write Image From A File ?

Answer :

You can use ImageIo.Examine() and ImageIO.Write()  approach of javax.Imageio bundle.

Java-Springs Interview Questions
Question 6. How Concurrenthashmap Works?

Answer :

The basic design of ConcurrentHashMap is to handling threading. Basically it locks each of the field (through default 16) which can be locked independently and thread secure for operation. And it does not divulge the internal lock technique.

Question 7. Can A Static Block Throw Exception?

Answer :

Yes. We can throw checked exception.

Java-Springs Tutorial Sails Js Interview Questions
Question 8. What Is Difference Between Iterator Access And Index Access?

Answer :

Basically iterator get admission to procedure the traverse operation thru every element, wherein index get right of entry to procedure get right of entry to direct the element with the aid of using the index.

Question 9. Why Character Array Is Better Than String For Storing Password In Java?

Answer :

Because, person array stores facts in encrypted layout which is not readable through human. But,the string stores the records in human readable format which isn't always comfortable.

Java,EJB Interview Questions
Question 10. What Is Daemon Thread In Java ?

Answer :

A daemon thread is generally runs on background. And it does now not prevent the JVM from exiting when this system finishes but the thread is still strolling.

Java Tutorial
Question eleven. What Is Java Reflection Api?

Answer :

Reflection is one of the most powerful api which assist to paintings with lessons, techniques and variables  dynamically. Basically it inspect the magnificence attributes at runtime. Also we are able to say it gives a metadata approximately the class.

Core java,springs,Hibernate Interview Questions
Question 12. What Is The Difference Between Serializable And Externalizable Interfaces?

Answer :

Both interfaces are used for implement serialization. But, the fundamental distinction is Serializable interface does not have any technique (it’s a marker interface ) and Externalizable interface having 2 techniques inclusive of readExternal() and writeExternal(). Serializable interface is the fantastic interface for Externalizable interface.

Core Java Interview Questions
Question 13. What Is An Abstract Method?

Answer :

An abstract approach is a way whose implementation is deferred to a subclass.

Java eight Tutorial
Question 14. What Value Does Read() Return When It Has Reached The End Of A File?

Answer :

The examine() approach returns -1 while it has reached the quit of a report.

Question 15. Can A Byte Object Be Cast To A Double Value?

Answer :

No, an item cannot be solid to a primitive price.

Java Interview Questions
Question 16. What Is The Difference Between A Static And A Non-static Inner Class?

Answer :

A non-static internal class can also have item times which can be related to instances of the elegance’s outer elegance. A static inner elegance does no longer have any object instances.

Question 17. What Is An Object’s Lock And Which Object’s Have Locks?

Answer :

An object’s lock is a mechanism that is utilized by multiple threads to achieve synchronized get admission to to the item. A thread might also execute a synchronized approach of an object simplest after it has acquired the item’s lock. All gadgets and lessons have locks. A class’s lock is received on the elegance’s Class object.

Java 8 Interview Questions
Question 18. What Is The % Operator?

Answer :

It is known as the modulo or remainder operator. It returns the remainder of dividing the first operand by means of the second one operand.

Java-Springs Interview Questions
Question 19. When Can An Object Reference Be Cast To An Interface Reference?

Answer :

An item reference be solid to an interface reference when the object implements the referenced interface.

Question 20. Which Class Is Extended By All Other Classes?

Answer :

The Object magnificence is prolonged via all different training.

Question 21. Which Non-unicode Letter Characters May Be Used As The First Character Of An Identifier?

Answer :

The non-Unicode letter characters $ and _ may additionally seem because the first man or woman of an identifier.

Question 22. What Restrictions Are Placed On Method Overloading?

Answer :

Two techniques might not have the equal call and argument listing however specific return types.

Question 23. What Is Transient Variable?

Answer :

Transient variable can’t be serialize. For instance if a variable is said as temporary in a Serializable class and the magnificence is written to an ObjectStream, the fee of the variable can’t be written to the circulation as an alternative while the magnificence is retrieved from the ObjectStream the cost of the variable turns into null.

Question 24. What Is Collection Api?

Answer :

The Collection API is a hard and fast of training and interfaces that support operation on collections of gadgets. These classes and interfaces are extra bendy, more effective, and more ordinary than the vectors, arrays, and hashtables if efficaciously replaces.

Example of training: HashSet, HashMap, ArrayList, LinkedList, TreeSet and TreeMap.

Example of interfaces: Collection, Set, List and Map.

Sails Js Interview Questions
Question 25. What Is Casting?

Answer :

There are  varieties of casting, casting among primitive numeric types and casting among object references. Casting among numeric types is used to transform large values, inclusive of double values, to smaller values, which include byte values. Casting among item references is used to consult an object through a like minded magnificence, interface, or array type reference.

Question 26. What Is The Return Type Of A Program’s Main() Method?

Answer :

void.

Question 27. If A Variable Is Declared As Private, Where May The Variable Be Accessed?

Answer :

A private variable can also best be accessed within the elegance wherein it's miles declared.

Java,EJB Interview Questions
Question 28. What Do You Understand By Private, Protected And Public?

Answer :

These are accessibility modifiers. Private is the most restrictive, even as public is the least restrictive. There is no actual difference between included and the default type (additionally known as package deal included) within the context of the same bundle, however the protected key-word allows visibility to a derived class in a specific bundle.

Question 29. What Is Downcasting ?

Answer :

Downcasting is the casting from a popular to a greater precise kind, i.E. Casting down the hierarchy.

Question 30. What Modifiers May Be Used With An Inner Class That Is A Member Of An Outer Class?

Answer :

A (non-local) internal class may be declared as public, included, private, static, final, or summary.

Question 31. How Many Bits Are Used To Represent Unicode, Ascii, Utf-sixteen, And Utf-eight Characters?

Answer :

Unicode calls for sixteen bits and ASCII require 7 bits. Although the ASCII man or woman set uses handiest 7 bits, it's also represented as eight bits. UTF-eight represents characters the use of eight, sixteen, and 18 bit styles. UTF-sixteen makes use of sixteen-bit and large bit styles.

Question 32. What Restrictions Are Placed On The Location Of A Package Statement Within A Source Code File?

Answer :

A bundle declaration have to appear as the first line in a supply code file (apart from blank strains and remarks).




CFG