Interview Questions.

Top 100+ 4g Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ 4g Interview Questions And Answers

Question 1. What Is 4g?

Answer :

4G refers to the fourth technology of cellular wi-fi requirements. It is a successor to 3G and 2G requirements. The nomenclature of the generations generally refers to a change in the fundamental nature of the carrier. The first was the flow from analogue (1G) to virtual (2G) transmission.

This was observed by multi-media assist, unfold spectrum transmission and at the least 200 kbit/s (3G) and now 4G, which refers to all IP packet-switched networks, cellular extremely-broadband (gigabit velocity) get right of entry to and multi-service transmission.

Question 2. What Are The Technologies Behind 4g Services?

Answer :

The  main technology are WiMax and Long Term Evolution (LTE). WiMax is a trendy evolved by the IEEE, the Institute of Electrical and Electronics Engineers; Development of the LTE preferred is led via the 3GPP, an enterprise frame for providers that use GSM, the present day leading era for mobile communications. Both WiMax and LTE use superior antenna generation to enhance reception and performance. However, the technology rely upon distinctive forms of wireless spectrum.

Wireless Interview Questions
Question 3. How Fast Is 4g Compared To 3g?

Answer :

WiMax companies these days are offering contracts that put it on the market down load speeds of between 2 megabits in keeping with 2nd and six mbps, with peak speeds of 10 mbps and more. Verizon, with the intention to launch LTE networks in the United States later this year, is expecting to offer offerings with down load speeds inside the five mbps to 12 mbps range. Most 3G statistics systems nowadays supply speeds of among 400 kilobits in step with second (this is, 0.4 mbps) and 1.Five mbps.

Question four. Why Should I Want 4g?

Answer :

4G's quicker download speeds and higher normal data performance will substantially enhance the overall performance of stressful packages including streaming video, videoconferencing, and networked gaming. You can also be capable of replace your home DSL or cable modem carrier with a 4G provider that you could use both at home and on the road.

UMTS Tutorial
Question 5. Which Of The Mechanism Are Used For Indicating That System Information Has Changed In Lte?

Answer :

Paging Message.
A fee tag in SIB1.
UMTS Interview Questions
Question 6. What Providers Other Than Verizon And At&t Plan To Offer Lte In The United States?

Answer :

In March, MetroPCS announced plans to launch LTE services in Las Vegas before the quit of this year, the use of a twin-mode 3G/LTE smartphone made via Samsung. T-Mobile is predicted to release LTE services someday within the future, but it has no longer targeted a time-frame for deployment.

Question 7. What Are The Cost Advantages Of 4g Versus 3g?

Answer :

Right now, the Clearwire/Sprint plans generally offer authentic "limitless" statistics utilization, whereas honestly all 3G mobile plans impose more charges for downloading greater than five gigabytes of records in step with month. Plans from Clearwire and its reseller companions (which encompass Comcast and Time-Warner Cable) are generally $10 to $20 per month inexpensive than the standard $60 per month 3G cell records plan, too. Verizon has not announced LTE pricing.

Wideband Code Division Multiple Access (WCDMA) Interview Questions
Question 8. Can I Get 4g On The 3g Phone Or Usb Modem That I Have Now?

Answer :

No. The 4G networks are designed to run at unique frequencies than those modern cellular offerings use, so you'll need new radio chips tuned to the 4G frequencies.

Question nine. Does 4g Support Voice Calls?

Answer :

Not in any present day implementation, other than Voice over IP packages like Skype or Vonage. Most early 4G phones might be "hybrid" devices that include a 3G chip to handle voice calls.

3G Interview Questions
Question 10. Are Any 4g Phones Available Now?

Answer :

As of April 2010, the best 4G telephone announced for U.S. Markets is Sprint's HTC EVO 4G, which turned into unveiled in March and is expected to be to be had by using this summer. (Earlier, HTC shipped a WiMax telephone for a community in Russia.) Verizon has stated that it expects LTE phones to ship via mid-2011.

Question eleven. Why Doesn't The Iphone Come In A 4g Version?

Answer :

Since Apple sells the iPhone in the United States underneath an one-of-a-kind agreement with AT&T, it has manufactured the smartphone with chips that connect with AT&T's 3G mobile community. Many humans wish that Verizon, which has extra-instantaneous 4G plans for its community than AT&T does, will begin promoting a CDMA model of the iPhone later this year.

Question 12. Can I Use 4g While I'm On The Road, As With A Cell Phone?

Answer :

Yes. The entire concept behind 4G is that it's not just broadband, but cellular broadband.

Wireless Interview Questions
Question 13. Can I Use 4g Services In Different Cities, Similarly To Roaming With A Cell Phone?

Answer :

Yes, form of. Roaming is supported between distinct towns protected with the aid of the identical service, so a Clearwire or Sprint tool you purchase in Portland must paintings first-rate in Las Vegas or Chicago. LTE proponents say that they will help pass-company roaming, but we will must wait a pair years to look whether that works. And at the same time as chip vendors have introduced silicon that would hyperlink to both a WiMax or an LTE network, no as-yet-announced tool can do so trick.

Question 14. Will 4g Be Offered In Rural Communities?

Answer :

Smaller vendors including DigitalBridge Communications--which has services in Jackson Hole, Wyoming--already provide cellular WiMax just like Clearwire's. A enterprise called Open Range Communications has commenced presenting WiMax services in rural Colorado, and it plans to cover greater than 500 rural communities over the next several years.

Question 15. Can 4g Services Replace My Home Dsl Or Cable Modem?

Answer :

Yes, unless you are seeking out extra-high-pace offerings for extraordinarily annoying broadband usage. Clearwire's WiMax carrier already offers quicker speeds than the lower-cease DSL plans, and it can match some cable modem offerings. For users who want both home and cell carrier, WiMax 4G may be a better deal than the blended fee of a stationary carrier and a 3G statistics plan.

Question 16. What Is A Portable Wi-fi Router, And How Does It Use 4g?

Answer :

Clearwire and Sprint promote  variations of a transportable Wi-Fi/WiMax router, which makes use of a link to WiMax at the back give up to aid a "personal hotspot" able to broadcasting a Wi-Fi sign that several devices can share. Sprint's impending HTC EVO 4G telephone can be capable of act as a portable router, too, sharing its WiMax reference to up to eight other gadgets thru Wi-Fi.

Question 17. I've Been Hearing Recently About "hspa+" Or "three.5g" Service. What Is It?

Answer :

T-Mobile USA is in the process of launching a cellular facts community primarily based on a greater-advanced model of the 3G protocols in use nowadays. Theoretically the network can help speeds of as much as 21 mbps, but in exams to date it's far only marginally faster than most 3G records services. T-Mobile hopes to have the provider available in a hundred U.S. Towns via the end of 2010.

Question 18. Why Do Some People Say That Current 4g Services Are Not "proper" 4g?

Answer :

Standards bodies have set better velocity dreams for what they would love to outline as "respectable" 4G services, overall performance marks that probably may not be met for some other couple years at the earliest. But entrepreneurs think that what's to be had now's a big sufficient jump to justify the "next-technology" label--and they may be the ones who purchase the ads.

UMTS Interview Questions
Question 19. Will "actual" 4g Services Ever Be Available?

Answer :

Both WiMax and LTE backers are working on variations of the era so as to help "genuine" 4G speeds of extra than one hundred mbps for downloads, however real merchandise the use of those variations probably may not seem for several years.

Question 20. When Will This Great Service Be Available In My Town?

Answer :

It all depends on while providers decide that your metro place is worthy! Clearwire and Sprint both have interactive maps on their Websites displaying in which and when services are in all likelihood to be to be had. Verizon is anticipated to announce its first LTE cities later this summer season or early next fall.




CFG